indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Bali, het godeneiland > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (1 reaction)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

spacer line  

Hallo forum volgers,
Ik heb weer een nieuwe vraag en start dus maar weer een nieuw onderwerp.
Stel dat ik een villa wil gaan verhuren met het geld van een ander maar de villa op naam van mijn indonesische vrouw.
Op zich is dit naar mijn idee nog geen probleem. Maar er wordt hopelijk geld verdiend en nu zou mijn vraag zijn, moet hier belasting over betaald worden en wie moet dit betalen en waar?

Betaalt mijn vrouw als eigenaar op papier? Betaalt degene van wie het eigenlijk is omdat het zijn geld is? Waar zou betaald moeten worden, in Nederland (investeerder) of in IndonesiŽ omdat het daar in de verhuur staat.

Ik zelf kan mijn verdienste er toch wel buiten laten dus dat is het probleem niet.
Wie kan hier wat over vertellen.spacer line  

Formeel heb je dezelfde plichten zoals in Nederland.

Je moet vergunningen hebben , de HGB van een woonhuis is anders dan van een losmen , bungalow of hotel.
En het is logisch dat je vrouw als eigenaar/uitbater belasting moet betalen .


bisa dicek of makemyday .

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 

Je kunt beter je vrouw richting het lokale/regionale belastingkantoor sturen. Denk dat ze haar daar prima kunnen helpen.

Je kunt beter belasting betalen in Indonesie als in Nederland, de hoogste schaal is hier geloof ik 30 procent, dat is in Nederland wel anders. Als je overigens echt wil laten vastleggen dat er een buitenlandse investeerder mee doet, dan moet je een PMA hebben, zoek hierover het forum maar af, want daarover is meer dan voldoende geschreven.


Ho Lee Fuk

spacer line  

Voor verhuur van een huis of "villa" dient allereerst de IMB te voldoen. Bij een reeds bestaande woning: Aanpassen van de ene status (zonder verhuurmogelijkheid) naar de andere (met verhuur mogelijkheid) kan, maar kost aardig wat tijd en geld. Als dat (eindelijk) zo is, dan kan er een expoitatie-vergunning aangevraagd worden op de eigenaars (jouw vrouw dus) naam. Het makkelijkste is het als je nog voor je begint met bouwen al een IMB aanvraagt met de juiste status i.c.m. een exploitatievergunning.

Voor het huis / de villa zal jaarlijks belasting betaald moeten worden ("onroerende zaak" belasting).

De eigenaar (jouw vrouw) genereert inkomsten uit de verhuur en zal daarover diverse belastingen moeten betalen / afdragen in Indonesie (in ieder geval de PPN van 10% over de verhuursom en natuurlijk de / haar jaarlijkse inkomsten belasting). De "inkomstenbelastingschijven" in Indonesie zijn al eerder op dit forum vermeld / geplaatst.

De investeerder in NL ontvangt rendement op zijn investering (als het goed is) en betaalt daar in NL belasting over.

Afhankelijk van welke constructie jullie (jij, je vrouw en de investeerder in NL) bedenken c.q. gaan toepassen op de verhuur van de villa, KAN HET ZIJN dat er een zgn "with-holding tax" van 20% ingehouden moet worden op de bedragen die je vrouw overmaakt naar de investeerder in NL. Deze belasting moet afgedragen worden aan de lokale belastingdienst.


If you have nothing to loose, you can risk everything

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 

Amed; ik dacht dat die withholding-tax inmiddels 30% was en dat deze automatisch 'ingenomen' wordt door de Pajak bij een betaling. Hoe dat automatisch moet zou ik niet weten, maar kennelijk plaatsen ze betalingen vanuit bedrijven naar het buitenland in deze regeling.

Wel is het zo dat je deze withholding-tax bij de Nederlandse belastingdienst kunt terugvragen. Je hebt er recht op in de meeste omstandigheden namelijk. Althans, dat is wat ik begrepen heb tot op heden.


Ho Lee Fuk

spacer line  

Dag heren, weer veel reacties.
Ik zal wat meer toelichten.

De opzet zou zijn dat mijn vrouw alleen op papier eigenaar zou zijn omdat dat wat moeilijk is voor een buitenlander. Eigenlijk zou de investeerder gewoon eigenaar moeten zijn. Mijn vrouw heeft officieel geen inkomsten uit de verhuur de kosten en opbrengsten gaan direct via de investeerder. Mocht ik zelf een rol hebben in de verhuur dan kan ik gewoon via een Nederlandse rekening wat betalingen ontvangen en dit zou betreffende belastingen dan niet zoīn probleem zijn. Het gaat dus eigenlijk alleen de Indonesische belastingen. Mijn vrouw allen als eigenaar maar geen inkomsten en de investeerder wordt op nederlandse rekening betaald.

Er zijn dus geen betalingen tussen mijn vrouw en investeerder. Dit zou dan ook waarschijnlijk mijn broer zijn. hihihispacer line  

Het kan natuurlijk ook volledig op naam van mijn vrouw en dus wel de inkomsten en uitgaven beheerd. De investeerder alleen opbrengsten ontvangt via overboekingen of creatieve uitbetalingenbali-style
User
User icon of bali-style
spacer line
 

ja tony leg et maar effe uit

www.belastingdienst.nl Emoticon: Frustrated


De goedkoopste met transport naar nederland, kijk op onze site

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 


On 20-06-2010 08:37 Tonyvanriel wrote:
Dag heren, weer veel reacties.
Ik zal wat meer toelichten.

De opzet zou zijn dat mijn vrouw alleen op papier eigenaar zou zijn omdat dat wat moeilijk is voor een buitenlander. Eigenlijk zou de investeerder gewoon eigenaar moeten zijn. Mijn vrouw heeft officieel geen inkomsten uit de verhuur de kosten en opbrengsten gaan direct via de investeerder. Mocht ik zelf een rol hebben in de verhuur dan kan ik gewoon via een Nederlandse rekening wat betalingen ontvangen en dit zou betreffende belastingen dan niet zo�n probleem zijn. Het gaat dus eigenlijk alleen de Indonesische belastingen. Mijn vrouw allen als eigenaar maar geen inkomsten en de investeerder wordt op nederlandse rekening betaald.

Er zijn dus geen betalingen tussen mijn vrouw en investeerder. Dit zou dan ook waarschijnlijk mijn broer zijn. hihihi
Dat kun je vergeten hier in Indonesie. Er wordt werk verricht (verhuur) en daar komt geld uit, dus daar zul je afdracht aan moeten doen aan de Indonesische belastingdienst.

Officieel dan.


Ho Lee Fuk

spacer line  

Ik ben niet van plan de belasting in IndonesiŽ te ontduiken.
Ik wil uiteraard geen problemen met mijn mogelijkheid (visum) om op bali te wonen.
Het is toch wel de bedoeling om ons netjes aan de regels te houden.

In Nederland zal ik niet direct veel belasting hoeven te betalen omdat ik daar niet meer woon er er geen vermogen groei is. Het verschil tussen 1 januari en 30 december zal niet veel toenemen.Bokito
User
User icon of Bokito
spacer line
 

Maar gestel dat Tony een hele grote familie heeft en die om de beurt een paar weken komen vakantie vieren bij hem hoe bewijs je dan dat hij verhuurt? Emoticon: Confused


Shalom

spacer line  

Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile. tony:

Je kunt ook kiezen voor de volgende optie:

Het land komt op naam van jouw vrouw te staan.

Zij verpacht het land aan de buitenlandse investeerder / jouw broer. Hij betaalt daarvoor aan haar een bedrag in 1x of een jaarlijks bedrag / canon.

Zij verleent de buitenlandse investeerder tevens het recht van vestiging van opstal op de gehuurde / gepachte grond voor een x-tal jaren (hiervoor gelden maximale periodes in Indonesie. Hierdoor kan het onroerend goed op zijn naam komen te staan gedurende de looptijd van de pachtovereenkomst / de opstalovereenkomst.

Het "bloot eigendom" blijft zodoende bij jouw vrouw, het beperkte recht van pacht en opstal ligt bij de buitenlandse investeerder / jouw broer. Nadeel voor de buitenlandse investeerder is dat zijn "bezit" beperkt is in levensduur en hij er derhalve op zal moeten afschrijven om aan het einde van de looptijd van het opstalrecht op een waarde van Rp. 0,- te moeten uitkomen. Het is een standaard clausule in een opstalrecht-overeenkomst dat bij einde looptijd het onroerend goed in eigendom aan de grondeigenaar vervalt en de opstalhouder zodoende geen kosten hoeft te maken om het onroerend goed van de grond te (laten) verwijderen. Bijkomend nadeel is dus dat een dergelijk stuk onroerend goed dus slecht of soms geheel niet verkoopbaar blijkt te zijn.

De buitenlandse investeerder kan zodoende wel op eigen naam en titel vergunningen (laten) aanvragen en bijv. ervoor kiezen het onroerend goed of zelf te verhuren danwel te laten verhuren en beheren door een gespecialiseerd bedrijf.

Afhankelijk van wie daadwerkelijk de verhuur doet, kan het betekenen dat er "veel" belasting in Indonesie en weinig in NL betaalt moet worden danwel weinig belasting in RI en veel belasting in NL.


If you have nothing to loose, you can risk everything

spacer line  

Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile. Amed,

Had ik ook al aangedacht, de pacht periode is altijd nog te verlengen wanneer verkoop gewenst zou zijn. Het is niet de opzet dat wij (mijn vrouw) uiteindelijk eigenaar worden.

Waarschijnlijk zal het toch niet doorgaan en kopen we gewoon een leuk stukje grond voor ons zelf en bouwen in de toekomst zelf elders een leuke verhuur villa.
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.79,567,122 topic views - 236,600 posts - 13,707 topics - 28,344 members - last post @ 17-02-2020 04:30 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

129,797,253 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com