indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Frederik
User
spacer line
 

Wanneer je als Nederlander in Indonesie een fraai huis bewoont, je door een of meerdere pembantu's voor een paar tientjes in de maand in de watten wordt gelegd terwijl je om je heen de armoede van de autochtone bevolking ziet (men leze bv de blog van jeroen over de sloppenwijken in Jakarta), dan vraag ik mij af (ik ben er zelf ook bang voor als ik naar Bali trek): bezorgt dit je geen knagend schuldgevoel?


Als de wereld was zoals zij zou moeten zijn was ik beter af

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 

Knagend schuldgevoel? Nee, totaal niet. Waarom niet zul je je dan vragen? Nou, ik zorg voor werk voor meerdere mensen en daarmee inkomsten voor de bijbehorende gezinnen (hulp in de huishouding, de tuinman, snel even een ojek 'van op de hoek' nemen als ik de bus moet hebben).

Buiten dat betaal ik meer belasting dan 96% van de Indonesiers (die betalen namelijk helemaal niets), geld dat uiteindelijk voor een groot deel weer bij de mensen terecht zou moeten komen.

Kom wel eens bij echt arme mensen over de vloer - nou ja, aangestampte aarde - op verzoek van kennissen die hier en hier nog iemand hebben zitten die ze ergens van kennen en zo... en dan kan het wel confronterend zijn dat pa, ma en drie kinderen op een mini-matrasje moeten slapen onder een lekkend zinken dakje. Ik ben ook de flauwste niet en zorg dan wel dat er wat financiele middelen zijn die ik kan achterlaten.

Hier bovenop help ik ook nog mee met Stichting Suvono, die inmiddels meer dan 150 kinderen uit een arme wijk (geen sloppenwijk als je het mij vraagt, althans niet geheel) in Malang naar school laat gaan en zorgt voor schoolkleding en af en toe wat vermaak.


Ho Lee Fuk

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Voor mij volmondig ja.
Maar je raakt er na een behoorlijke tijd aan gewend.
We moeten zo wie zo de leefwijze van Indonesiers niet spiegelen aan hoewij zelf gewend zijn te leven in Europa.
Wij noemen bijvoorbeeld iemand die drie hoog achter zit met huursubsidie zonder auto en dag in dag uit iedere cent om moet draaien, arm.

Een Indonesier die een huisje in de kampung heeft, met geluk wat werk elke dag te eten heeft zouden wij als stik arm bestempelen, die mensen zelf zijn over het algemeen vrij tevreden met hun bestaan.

Je ziet wel dingen om je heen, zeker als je er nog niet zo lang bent waar je moeilijk mee om kan gaan, na een tijdje ga je er aan wennen, ik tracht op mijn manier hier en daar een handje toe te steken, maar wel heel selectief.
Bedelen is een nationale bezigheid, als ik wat geef dan is het iemand die duidelijk gehandicapt is, horde's kinderen die bij de stoplichten staan te bedelen negeer ik.

Nu moet ik ook iets heel onaardigs zeggen, heel veel Indonesiers maken het zelf er ook naar dat je er ongevoelig voor wordt.
Ik ben in de afgelopen 2 jaar onvoorstelbaar vele keren benaderd om iemand uit de brand te helpen, ze zien elke witkop aan voor een rijkaard, maar ook een domkop.
Moeders die in het ziekenhuis moet worden opgenomen voor een operatie is de standaard reden bij de vraag of ze wat geld kunnen lenen Emoticon: Confused
Nummer twee op de lijst is dat ze een eigen bisnis willen opstarten.
Nummer drie, ze zijn al 4 of 5 jaar niet naar huis geweest.

Je raakt er aangewend, je krijgt eelt op je ziel, niettemin loop ik ook wel tegen hele schrijnende gevallen aan, dan tracht ik naar vermogen iets te doen.
Daarbij komt nog dat je niet het leed van de hele wereld op je nek kan nemen, ben je er heel gevoelig voor dan kan je beter in het welvarende Nederland blijvenFrederik
User
spacer line
 

Als je kunt helpen is het anders maar ik zal een fatsoenlijk bestaan voor mijzelf en vrouw (en bijdrage aan ouders) kunnen bekostigen, eventueel een pembantu. Mensen financieel uit de brand helpen....dat zal waarschijnlijk niet gaan.


Als de wereld was zoals zij zou moeten zijn was ik beter af

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Een helpende hand kan al zijn dat je een pembantu hebt zoals Yerun al schreef, of wat extra boodschappen voor iemand, geen geld geven dat heeft vaak totaal geen zin.

Ik heb er een goed voorbeeld, er kwam bij ons elke dag een blind manneke van een jaar of 10 langs.
Een zelfgemaakte bamboestok schuin afgezaagt aan de onderkant zodat hij daar mee over de weg kon schuiven voor obstakels, een busje aan de stok gebonden voor zijn bedelgeld met een prop er op om af te sluiten.
Ik hield altijd mijn hart vast als ik hem op de weg met al die achterlijke kamikaze's op motoren zag schuiven.

Moet ook eerlijk bekennen dat elke ochtend om een uur of 10 als hij voorbij kwam schuifelen mijn hart brak.
We haalden dat ventje dan van de weg af, gaven hem wat te eten, meestal kwam het er op neer dat mijn schoonzus hem voerde en gaven hem een paar centen en zette hem dan weer aan de kant van de weg.
Na enkele weken werd het ventje steeds vrijer en ging ook meer praten en hoorden wij wat meer.
Ik had inmiddels een paar degelijke schoenen voor hem gekocht, want hij dad een paar plastic teenslippers aan en zijn pootjes waren vaak beschadigd door het stoten.

Had ook een degelijke bamboestok voor hem gemaakt koud kunstje als je het goede gereedschap hebt, zijsteun eraan en een busje met deksel.
Hij vertelde dat grote jongens zijn poen nog wel eens pikten dus heb ik ook een zakje gekocht wat hij onder zijn kleding om zijn nek kon hangen.
Gaandeweg kwamen er ook achter hoeveel dat manneke per dag bij elkaar scharrelde en daar schrok ik van, hij bleek het hele gezin gmakkelijk te kunnen onderhouden.

Inmiddels liep hij ook weer op zijn oude teenslippers, volgens zijn moeder moest hij zuinig zijn op zulke mooie schoenen, an me hoela.
Op een dag kwam hij met zijn tante voorbij schuifelen, die hebben wij duidelijk gemaakt dat we die schoenen niet hadden gegeven om in de kast te zetten, maar om zijn pootjes te beschermen.
Maar ja een blind bedelaartje met mooie schoenen haalt minder op, hoe zieliger hoe beter, zo is het nu eenmaal.

Onze buurvrouw is lerares, die had ook wat informatie ingewonnen en zie daar er was een mogelijkheid het ventje op een blindeninstituut te plaatsen, nou niet dus, dan was het gezin hun inkomsten kwijt, het is hard maar waar.
Mijn kleine vriend komt nog regelmatig langs, dan maken we een dolletje met hem en heeft hij de grootste pret, tevens geven we hem dan wat te eten en dan gaat ie weer.
Je moet je bij dit soort dingen neerleggen, het is niet anders.
merapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

Ja Malam en Yerun, daarom steun ik niet financieel omdat ik niet weet waar het terecht komt.
Ik doe het liever zo: kleding opsturen, geen afgedragen rommel.
Nova K en Bintang doen prachtig werk, waar ik kan zal ik helpenFredC
User
spacer line
 

Er zijn ook stinkend rijke IndonesiŽrs. Denk je dat die een poot uitsteken en armen helpen? Zal wel... Doen ze nergens in deze wereld. Maar ja, ik begrijp wel dat er mensen zijn die het allemaal zielig vinden. Hierboven is al duidelijk gemaakt dat dat gevoel soms erg misplaatst is.

Het is een utopie te denken dat je die mensen kunt helpen door ze geld te geven. Al zo vaak gezegd. Je meet met verschillende maatstaven, zoals Malam goed duidelijk maakt.

Je kunt de hele wereld niet helpen door zelf je welvaart te misgunnen. Gun een ander ook wat, maar wees uiterst selectief. Ze moeten het wel verdienen. Ik blijf erbij, dat het het allerbeste is om iemand te helpen een bepaalde opleiding te volgen, waarmee hij/zij in zijn onderhoud kan voorzien. Geld is maar geld en zo op.merapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

Mee eens FredMalam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Voor de niet wetenden, dit bedoelde Fred met stinkend rijk.
Over tegenstellingen gesproken.
De bewoners van dit stulpje mogen zich tot de middenklasse rekenen.Deze bewoners bungelen duidelijk onderaan de sociale ladder.

FredC
User
spacer line
 

Malam, ik kan hier de plaatjes niet zien, maar begrijp je bedoeling zeker wel.

Daarom kan ik de openingsvraag niet zo goed volgen. Als je armoede ziet moet je je een schuldgevoel gaan aanmeten, zie je stinkend rijke mensen moet je zeker boos worden omdat ze de armen niet helpen. En zo vlieg je van de ene uiterste emotie in de andere.

Ik geloof niet dat het gezond is om zo te denken, en je leven te verzieken met zulke emotionele uitersten. Emoticon: Nooo

Ik zou zeggen: Frederik, get a life mate! Emoticon: Yes!Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Fred, ik kan me er iets bij voorstellen, je komt uit dat rijke Nederland, je bent in weelde opgegroeid en je maak je zelf zorgen dat je niet helemaal met de armoede om kan gaan en dat je daar een schuldgevoel aan over gaat houden.

Misschien dezelfde misvatting die ik had toen ik voor het eerst naar Indonesie ging met mijn vrouw, mijn oude heer had 6 jaar bij de marine gediend in Indonesie, dus ik had zo het ŤŤn en ander van ons koloniale verleden meegenomen.
Heb ook een antal keren aan mijn vrouw gevraagd hoe Indonesiers tegenover Nederlanders stonden.
Mijn vrouw keek mij elke keer weer vreemd aan, zoiets als "waar heb je het in Godsnaam over". Emoticon: Confused

Later begreep ik haar reactie, maar toen was ik al enige keren in Indonesie geweest.
Ik begrijp dus de vraag van Frederik wel, alleen de enige opmerking die ik er over wil maken is: Frederik wil gaan wonen in Indonesie, gezien zijn vraag lijkt mij dat hij een stap in het ongewisse gaat doen, anders had hij zelf het antwoord op deze vraag wel kunnen geven.
Frederik
User
spacer line
 

Ik kan die extreme verschillen in welvaart alleen verdragen vanuit een spirituele levensvisie. Het hindoeisme op Bali biedt iets dergelijks (karma).
Ik vraag mij alleen af hoe mensen die geen hindoeistische, boeddhistische (o.i.d.) levensvisie hebben, dit kunnen verdragen.

Komt niet te zwaar over, hoop ik Emoticon: Wink


Als de wereld was zoals zij zou moeten zijn was ik beter af

guna2
User
User icon of guna2
spacer line
 


On 19-04-2010 14:56 Frederik wrote: Komt niet te zwaar over, hoop ik

Integendeel, Frederik, het zweeft. Waar is Albert ?Frederik
User
spacer line
 


Op 19-04-2010 14:59 schreef guna2:

[quote verwijderd]

Integendeel, Frederik, het zweeft. Waar is Albert ?Vandaar dat je 't bij Java houdt? De soefi's (moslim-mystici) geloven hier overigens ook in. En de borobodur is vlakbij!

Salam.


Als de wereld was zoals zij zou moeten zijn was ik beter af

Frederik
User
spacer line
 

Maar guna2, het doet jou geen fluit dat half Yogja in een krot bivakkeert?


Als de wereld was zoals zij zou moeten zijn was ik beter af

guna2
User
User icon of guna2
spacer line
 


On 19-04-2010 15:28 Frederik wrote: Maar guna2, het doet jou geen fluit dat half Yogja in een krot bivakkeert?

Zo erg is het niet, en bovendien is een huis voor IndonesiŽrs heel wat minder belangrijk dan voor ons bleekgezichten.
Twintig jaar geleden. Een Indonesische kennis van mij vertelt me met gepaste trots dat hij een eerstgeborene had. Ik daar naartoe met een cadeautje, een kain. Het `huis' (krot zou jij zeggen) was totaal leeg. Niet eens een matras, slechts een tikar. Daar lagen moeder en koter. Dus ik koop een tafel, twee stoelen, een wieg. Twee weken later weg. Verkocht.FredC
User
spacer line
 

Inderdaad wel erg zweverig, Frederik!

Wat jij een krot noemt, daar woont drie kwart van de wereldbevolking in!!

Je hebt duidelijk nog niet veel meegemaakt of van de wereld gezien, en dan wil je in RI gaan wonen? Het zal niet lang duren, voordat je huilend teruggaat, maar wie weet vallen de schellen van de ogen en mediteer je je spiritueel in een welvarende wereld alom.

Eerst maar een goed rondkijken, is mijn advies, en een tijdje proefwonen? Maar wel met twee voeten op de grond blijven, anders waai je zo weg! Emoticon: WinkMalam
User
User icon of Malam
spacer line
 

OOOOOOH Frederik, wil je het in het spirtiuele gaan betrekken.!!!!!!
Had dit duidelijk gemaakt, dan had ik niet eens gereageerd. Emoticon: Nooo
Tja, dan sluit ik mij bij Guna2 aan.
Ik ben zo'n vermalijde bekeerde moslim, mijn gedachten hoe ik omga met armoede komt niet voort uit het geloof, maar uit mijn hart.
Sorry dat vind ik een stuk eerlijker, iets wat uit gevoel komt, is wat anders als iets wat uit een bepaald geloof wordt opgelegd(t) sorry ik ben niet zo'n grammatica wonder.
Hoe vanuit het geloof tegen bepaalde dingen wordt aangekeken is al honderden keren uitgekauwd op dit forum.
Als je vanuit jouw visie dit probleem aan wil kaarten is het inderdaad beter om Albert om raad te vragen Emoticon: Yes!
Jouw aanhef voor deze topic was dus zo fot als de pest.
Die had moeten zijn: Hoe kijken gelovigen die anders denken als ik naar dit probleem.
Voorlopig kan je voor mij de pot op, persoonlijk houd ik niet zo van dit soort uitlokkertjes.

Frederik
User
spacer line
 

Als fredc en guna dit zweverig vinden dan hebben ze niets op met de indonesische volkscultuur die bol staat van de stille kracht. Lees couperus eens. En niets met Bali (hindoes) en met de mystieke islam.

Jullie zitten in een totaal verkeerd land, jongens!


Als de wereld was zoals zij zou moeten zijn was ik beter af

guna2
User
User icon of guna2
spacer line
 


On 19-04-2010 15:48 Malam wrote: Voorlopig kan je voor mij de pot op, persoonlijk houd ik niet zo van dit soort uitlokkertjes.

We kunnen het dan wel vaak met elkaar eens zijn, waarde Malam, maar ik denk niet dat Frederik ons uit de tent zit te lokken. Sterker nog, ik kan me zijn vraag goed voorstellen. Misschien ben ik wat naÔefjes.guna2
User
User icon of guna2
spacer line
 


On 19-04-2010 15:52 Frederik wrote: Jullie zitten in een totaal verkeerd land, jongens!

Kudtjes, en dat dus met dt en peren. En al bijna twintig jaar. Eindelijk vertelt iemand me dat ik er geen rukje van snap. Bedankt!NoviKirana
User
User icon of NoviKirana
spacer line
 


Op 19-04-2010 15:38 schreef guna2:

[quote verwijderd]

Zo erg is het niet, en bovendien is een huis voor IndonesiŽrs heel wat minder belangrijk dan voor ons bleekgezichten.
Twintig jaar geleden. Een Indonesische kennis van mij vertelt me met gepaste trots dat hij een eerstgeborene had. Ik daar naartoe met een cadeautje, een kain. Het `huis (krot zou jij zeggen) was totaal leeg. Niet eens een matras, slechts een tikar. Daar lagen moeder en koter. Dus ik koop een tafel, twee stoelen, een wieg. Twee weken later weg. Verkocht.


Maar denk je dat ze het verkocht hebben omdat ze het niet belangrijk vinden, of omdat ze dan beter konden eten? Want ik kan me goed voorstellen dat mensen uit armoede hun cadeautjes verkopen....Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 19-04-2010 15:52 Frederik wrote:


Jullie zitten in een totaal verkeerd land, jongens!


Geef mij het licht Frederik, waar ben ik de fout in gegaan.
Men is nooit te oud om te leren

De povere kennis van Fred en Malam (vooral van Fred, want hij weet echt helemaal niets en is nog een ongelovige hond ook Emoticon: Shiny ) zullen best een doorn in jouw spirtuele oog zijn.

Maak me wijzer, misschien wil Fred ook nog wat leren Emoticon: Smileguna2
User
User icon of guna2
spacer line
 


On 19-04-2010 16:15 NoviKirana wrote: of omdat ze dan beter konden eten?

In dit geval niet. Ik zei al dat het een kennis betrof, de plaatsvervangend manager van een guesthouse op Prawirotaman. Rijk was hij niet, maar eten was zeker geen probleem. Gewoon andere prioriteiten.Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Terwijl ik mijn posting schrijf is tie alweer achterhaald ook Emoticon: Angry
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.95,519,366 topic views - 242,162 posts - 13,759 topics - 35,541 members - last post @ 03-12-2021 00:48 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

156,295,500 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com