|
|
|
|
|
Ik vraag mij dit af of maak iedereen maar zijn / haar eigen potje soep, zeker met dit koude weer ......
|
'Ahu kura ahia, mansia nia'
|
|
|
|
Ik ken wel bubur kacang hijou, pap dus van die kleine boontjes/peultjes/erwtjes waar je ook taugeh van maakt.
Boontjes, erwtjes of hoe je die groene dingen ook noemen wilt, weken en dan koken tot een brijachtige substantie en dan op het bord er kokosmelk en gesmolten gulah jawah overheen doen, zoals gewoonlijk is dit dus weer een lekker zoet gerecht
Van sup/soep heb ik nooit gehoord.
|
Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen
|
|
|
|
Wij eten dit regelmatig als ontbijt of lunch. Vergeet niet kayu manis (kaneel) toe te voegen. Vooral in de nederlandse winter is dit een heerlijk verwarmend recept!!  In yogya is dit op veel plaatsen te krijgen maar zo zoet dat mijn mond er helemaal van gaat trekken.
Ook gulai kacang hijou (als we even genoeg hebben van vlees) is lekker maar maken we niet zo vaak.
|
|
|
|
Anis,
Ik heb dit voor je van het net geplukt.
Sup Manis Kacang Hijau
Bahan-Bahan:
70 gm kacang hijau
100 ml air 4 camca sedang gula
Garam
Cara:
Rendam kacang hijau hingga kembang.
Didihkan air dan masukkan kacang. Masak hingga empuk.
Masukkan gula dan garam. Sejukkan sebelum dihidang.
Ik vraag me alleen af of je dit bedoelt omdat het een zoet gerecht is en dan wel erg op die bubur gaat lijken.
Maar die kacang hijau zouden ook gewoon groene erwten kunnen zijn. Je bedoelt toch geen erwtensoep op zijn Indonesisch?????
|
|
|
|
|
Eerlijk gezegd heb ik nog nooit sup kacang ijo (hijau) gegeten.
In ieder geval kan me niet herinneren
Bubur kacang ijo is anders dan SUP kacang ijo.
Alleen de hoofdbestandeel(kacang hijau) is dezelfde , de kruiden zijn anders.
De ene is een lekkernij ( met santen , gula jawa= wat Yoke schreeff, wat ik altijd eet) .
De andere is een soep , die men kan eten met rijst.
meestal meng men bouillon , stukjes vlees , soms ook niet.
Het is een soort soep. Nooit gezien .
Als men kacang ijo laat kiemen , krijg je tauge.
Die groene puntjes bij tauge is de kacang ijo.
|
bisa dicek of makemyday .
|
|
|
|
Vergeet niet kayu manis (kaneel) toe te voegen.
|
Kayu manis is kaneel maar ook zoethout, volgens mij zijn dat toch heel verschillende dingen, wie weet waarom er dezelfde naam voor wordt gebruikt
|
Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen
|
|
|
|
Is verkeerde benaming.
Kayu manis is zoethout ., vroeger werd het gebruik als snoep,Nederlandse kinderen gaan er op kauwen.
Kaneel is cinnamon , vroeger 1 van de gewilde specerijen naast peper , foelie, nootmuskaat..
|
bisa dicek of makemyday .
|
|
|
|
On 29-01-2010 21:45 Surya Atmadja wrote: Is verkeerde benaming.
Kayu manis is zoethout ., vroeger werd het gebruik als snoep,Nederlandse kinderen gaan er op kauwen.
Kaneel is cinnamon , vroeger 1 van de gewilde specerijen naast peper , foelie, nootmuskaat..
|
Ik weet wel wat zoethout is, heb er zelf als kind genoeg op gekauwd maar ik zie ook vaker dat ze kayu manis voor kaneel gebruiken, letterlijk vertaald staat er toch zoet hout.
Cinnamon is de engelse benaming voor kaneel maar hoe heet het dan in bah. ind. ?
Acufjo gebruikt voor kaneel de benaming kayu manis en dat heb ik vaker gehoord.
Bij kaneel in de bubur kan ik me nog iets voorstellen maar zoethout erin..........? Nee!
op internet gevonden:
kayumanis (Cinnamomum burmani). dit is dus kaneel en toch heet het kayumanis
|
Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen
|
|
|
|
On 29-01-2010 21:45 Surya Atmadja wrote: Is verkeerde benaming.
Kayu manis is zoethout ., vroeger werd het gebruik als snoep,Nederlandse kinderen gaan er op kauwen.
Kaneel is cinnamon , vroeger 1 van de gewilde specerijen naast peper , foelie, nootmuskaat..
|
Als 100 % belanda ga ik zelf twijfelen. maar kayu manis (letterlijk zoete hout ken ik als snoep van vroeger) betekend volgens het woordenboek toch echt kaneel hoor!!
|
|
|
|
Over kaneel gesproken.Weet je dat kaneel goed is voor diabeet patienten.Het verlaagt namelijk het bloedsuiker gehalte in het bloed.Je kan bv wat kaneelpoeder strooien over het fruit of kaneelpoeder met honing oplossen met kokend water.
|
Shalom
|
|
|
|
On 29-01-2010 21:54 4yoke4 wrote: [quote removed]
op internet gevonden:
kayumanis (Cinnamomum burmani). dit is dus kaneel en toch heet het kayumanis
|
Kaneel wordt ook kayu manis genoemd, terwijl het ook onder een andere naam bekend is .
De andere naam is Kulit manis .En dit is de juiste , want voordat kaneel in poedervorm wordt verwerkt is het een dunne opgerolde bruin houtachtige spul.
Staat in Kamus Umum Belanda Indonesia Prof Drs S Wojowasito.
In Indonesia gebruik men vaak verschillende termen .
Zoals SAKIT HATI = Iedereen weet dat het Hartzeer betekende i.p.v leverziekte .
Hati is lever.
|
bisa dicek of makemyday .
|
|
|
|
|
Ho Lee Fuk
|
|
|
|
Hoi sobats,
Ik vond iets over kaneel.:
Kembang Lawang[kayu manis cina]
- bloeddrukverlagend
- bij maagkwalen
-vastzittende hoest
-menstruatie problemen.
ps: niets over diabetis
bron: dr A.P. Dharma - Indonesische geneeskrachtige planten
|
|
|
|
" .... is de zoete v(p)ersie niet bubur sum-sum" .... ?"
|
'Ahu kura ahia, mansia nia'
|
|
|
|
|
|
|
|
|
On 29-01-2010 22:48 Bokito wrote: Over kaneel gesproken.Weet je dat kaneel goed is voor diabeet patienten.
Het verlaagt namelijk het bloedsuiker gehalte in het bloed.Je kan bv wat kaneelpoeder strooien over het fruit of kaneelpoeder met honing oplossen met kokend water.
|
Een paar 'kanttekeningen':
Ik kan de info niet meer vinden .... maar het schijnt dat (teveel kaneel) kanker verwekkend schijnt te zijn ....
Er schijnen ook wel twee soorten 'kayu manis' (tulen) te bestaan uit Sri Lanka ('oorspronkelijke' ) en kassia uit China .......
Als je het toch als ' vervanger' van suiker gebruikt .... waarom niet esstevia jamu dari Amerika Latina al duizenden jaren door indianen gebruikt en er zijn aanwijzingen dat het misschien zelfs wel 'geneest' (wat vind je daarvan !!!) .... alleen wordt het door de 'suikerlobby' in een kwaad daglicht geplaatst, want in die wereld gaat er om veel geld.
Lees maar ' het esstevia verhaal' op GooGle .
|
'Ahu kura ahia, mansia nia'
|
|
|
|
P.s.:
'zoethout' moet je in 't Indonesia niet te letterlijk nemen ..... ik had het pas hier in Kikkerland leren kennen ......
' .... maar de vraag blijft, zijn er speciale kruiden voor kacang ijo sup ..... ???
Zelf gebruik ik o.a. laos/ sereh/ selderie (óók -knol) natuurlijk cenkeh/kruidnagel & pala/noodmuskaat ......
|
'Ahu kura ahia, mansia nia'
|
|
|
|
Nee hoor Anis,teveel kaneel is zeker niet kankerverwekkend.
trouwens je gebruikt toch niet elke dag kaneel?
Teveel nootmuskaat schijnt ook verslavend te werken, nou ja..Een vervanger van suiker Anis, wat bedoel je?
Afgelopen weekend had ik kopi tubruk gemaakt met een beetje geraspte gember en gula djawa, een succes!
Zoethout: ieder Nederlands kind was er gek op, ook ik.
Dat werd toegestaan door mn ouders omdat zouthout stond bekend als goed tegen verkoudheid en keelpijn.
Ik viel onder de Haagse bleekneusjes, dus dat was goed
|
|
|
|
" .... volgengs een Italiaanse kennis is zoethout een onkruid in het zuiden van Italië ..... men is maar wat blij dat die Nederlanders ervoor willen betalen .....
|
'Ahu kura ahia, mansia nia'
|
|
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.
|
88,109,206 topic views - 240,766 posts - 13,734 topics - 34,284 members - last post @ 20-01-2021 23:02 CET
|
143,527,006 pageviews |
|
|