indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Manokwari Papua Barat, 10 agustus 2009

..... dat wil zeggen laat die manis er maar af want ik ben sjagrijnig. Emoticon: Angry
Wats geburt?

Ik zal even in chronologische volgorde alles weergeven.. De terugreis Rantepao-Makssar gisteren gin sneller dan de heenweg. Vertrokken om 7.20, aankomst om 15.40. In hotel Pondok Suada Indah vlakbij de Galael supermarkt. Als iemand binnenkort nog gaat, o.a. kamer 15 is aan te raden. Rp 189.000.
Het was natuurlijk weer hot in Makassar en aangezien ik rond 1 uur naar de luchthaven moest en een nieuwe memorycard, slippers en een rooie hp moest vinden is vooral de tijd daaraan opgegaan. Dat wil zeggen het is alleen een memorycard geworden., Geen Sandisk of Kingston te vinden. Slippers allemaal afgekeurd en de rooie Samsung hp was habis........Een niet lekker, teveel vet in de nasi rawon en de Ramayana een takkeeind weg waardoor we sigtseeing Makassar by night hebben gedaan.

Ik vind de nieuwe luchthaven van Makassar alles behalve fijn. De keren dat ik er nu geweest ben klopt de info niet. Ook nu niet. Batavia Air ou van pintu 2 vertrekken maar er stand vanalles op het bord behalve Batavia, er werd niet omgeroepen, het pesoneel wist niks. Trouwens als er al omgeroepen wordt dan inclusief galm (heeft de archtect niet over nagedacht)
Enfin, aangezien ik de ene helft van de 2 bules op de terminal was werd ik door iemand gehaald om te vertellen dat de vlucht van pintu 1 vetrok dat nderdaad nergens stond.........
Nou kan je van Batavia Air zeggen wat je wil maar de vlucht ging op tijd en we kregen zelfs eten (dat zeker geen Michelin ster verdiende) Ik was doodmoe dus ha lekker geslapen en rond 6 uur hoge bergen onder ons. Toch jammer dat ik niet aan het raampje zat. De entree in Manokwari was geweldig het vliegtuig hangend over een groen spiegelende zee met op de achtergrond de mistige toppen.
Op het vliegveld zelf, weer een graadje meer provinciaals dan Bengkulu wachtte een chaos aan bagageafhandeling. Vliegveld vanhet model " gaat dit wel goed" Er werd twee keer een grote kar naar binnengereden (jawel naar binnen) waarvan de koffers en vooral dozen net niet aftuimelden en werd ONsystematisch op een lange bank gezet waarbij de bagenummers werden afgeroepen. Dat wil zeggen door een stuk of 3, 4 mannen door elkaar..... De tweede kar reed zo ongeveer bijna in op de passagiers die snel weg moesten springen waaronder ikzelf........ Mijn koffer zat bij de tweede lading, een paarse dus da's een stuk gemakkelijker. De taxicchaffeur vroeg een exhorbitant bedrag van Rp 100.000 voor het 10 minuten duren 7 kilometer naar de stad. Ik kon mijn verbazing nog net inslikken maar voor minder dan Rp 70.000 kreeg ik het niet voor elkaar.
De chauffeur had niet veel te melden tot het hotel. Hotel Arfak was in troosteloze staat en juist op het moment dat ik constateerde kwam een dame die mij vroeg of ik niet liever in een beter hotel wilde zitten. Er zou ook geen water (?) zijn in Arfak. Intussen veegde het personeel gewoon door n plaats van mij te helpen. Enfin sommige dingen lossen zichzelf op met name in Indonesie als je niet te snel reageert. Ik werd meegenomen door een gezin dat op het pount stond om naar de luchthaven te gaan. Ze boden aan met mij rond te rijden tot ik iets beters gevonden had. En dat beters vond ik ook. Wat heet Hotel Mangga, de allerbellarberdste kwaliteit/prijs verhouding ooit in Indo. Dit was het eerste teken dat Papua inderdaad duur(der) is.
Heb vanochtend geprobeerd hoe het zit met vluchten binnen Papua en dan met name Manokwari-Biak-Nabire msar dat lijkt welhaast onmogelijk. Het is hier vooralsnog moeilijk om info te krijgen, contact te krijgen met mensen. Ik vind de reisbureaus weinig behulpzaam laat staan initiatiefrijk dus heb het na een paar uur maar gelaten voor wat het is. Zometeen maar eens op het net zelfs iets proberen te vinden. VBen overigens tot nu toe weinig behulpzame mensen tegengekomen zoals op Sumatera en Sulawesi.
Ik heb het geloof ik al eens geschreven. Had voor mijn vetrek nog geen gevoel met Papua. Ben benieuwd of dat nog komt. Ben er tot nu nog niet warm of koud van. Het plan is morgen naar Ransiki met een huurauto/-chauffeur.

Maar misschien ben ik wel gewoon heel moe. Vanmiddag het witte strand eens gaan zoeken (laten zoeken dan door ojekrijder) De ojekrijders hier is trouwens gemakelijk met de herkenning. Stond ik in Bengkulu nog te hannesen wie nou ojek was of niet. Hier hebben ze allemaal een gele helm met een nummer erop.
Een stuk gemakkelijker dus.

Geen spannend verhaal nu maar wie weet komt dat nog wel.

...to be continued

salam Emoticon: Confused manis

Anne MiekeNeed information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 

Leuk je bevindingen tot zo ver te lezen. Het kan ook niet altijd van een leien dakje gaan natuurlijk. Maar uiteindelijk komt het wel weer goed.

Goede reis verder!


Ho Lee Fuk

NoviKirana
User
User icon of NoviKirana
spacer line
 

Waar zou dat weinig behulpzame aan liggen denk jij? Niet gewend aan toeristen? Bang dat je geen Indonesisch spreekt en zij geen Engels? cultuur?
.....Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Manokwari deel 2

Even een snelle update.

Dat leien dakje laat voorlopig maar ff zitten en mijn humeur wordt er niet beter op.

Dat het niet altijd goedgaat blijkt vooral vandaag.
Het komt erop neer dat ik een beetje vast zit in Manokwari. Het plan was om hier een paar dagen te blijven dan naar Biak, Nabire, Fak Fak maar dat kan ik wel vergeten. Expressair houdt haar vliegtuigen aan de grond deze week. En ruim een week Manokwari is toch een beetje veel. Buiten dat is het hier verschrikkelijk moeilijk om tot communicatie te komen. Ik krijg de dingen niet uitgelegd en dat ligt niet aan mij maar aan het plaatselijke verstand. Ik wordt zelfs via Jakarta naar Ambon gestuurd...... Nou ja ieder mens kan wel begrijpen dat dat voor geen meter klopt. Een vlucht met bijvoorbeeld Lion Air vanuit Fak Fak of Nabire is hier niet te boeken. Deze vluchten gaan maar een paar keer per week dus de kans is groot dat als ik daar aankom ik ook daar voorlopig niet wegkom.

Heb ook al zelf pogingen via internet gedaan dat, niet verrassend, tergend langzaam is maar altijd nog sneller dan de info van de agenten waar ik op wacht. Het is buiten ovenheet en in de warnet staat de fan niet eens aan dus begin een beetje licht in mijn hoofd te worden.

Dat gaan we dus allemaal niet doen en zal ik rigoreuze beslissingen moeten nemen. Heb nu zo'n beetje de keuze naar Jakarta, Makassar, Jayapura Er zit waarschjnlijk niks anders op dan van de week naar Makassar en vandaar naar Ambon te vliegen. Heb tenslotte nog wat afspraken in te lossen en die 7 weken leken wel veel maar op deze manier niet dus. Grrrrrrrrrrr.
Ik heb ook vooraf gezegd dat als het niet goed voelt in Papua ik ook snel weer weg ben. Ik moet tenslotte niks. Ik weet ook niet wat het is heb niet het gevoel dat ik in Indonesie ben

Dus inderdaad het zal weer goedkomen maar dan op Ambon heb ik het idee.

Al met al kan ik nog maar weinig des natuurs melden. Ga eerst maar eens de economie hier steunen Emoticon: Wink , lekker eten (hoop ik) en een wodamix want daar ben ik onderhand wel aan toe.
Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 10-08-2009 09:28 NoviKirana wrote:
Waar zou dat weinig behulpzame aan liggen denk jij? Niet gewend aan toeristen? Bang dat je geen Indonesisch spreekt en zij geen Engels? cultuur?
.....


Ik heb echt geen idee. Idd geen toerist te zien hier maar dat was in Jambi en Bengkulu ook niet. Het verschil is wel heel groot (ja idd ook letterlijk van west naar oost) In Bengkulu en Jambi kreeg ik amper rust omdat iedereen wel wilde kleppen en hier maar amper respons als ik iets als een ticket wil kopen.
De mensen zijn hier, voorzover ik ot nu toe gezien heb echt veel afstandelijker, eigenlijk veel niet eens aardig. En die info eruit trekken daar word ik echt moe van. Ik geloof dat ik vandaag al een stuk of 6 agenten geprobeerd heb. Bij sommig mocht ik al blij zijn als ik een antwoord op de selmat pagi/siang/sore kreeg. De enige manier is eerst alles zelf op internet opzoeken voorozver mogelijk maar dan is het nog te lang of te breed. Aan de taal ligt het natuurlijk niet. Ze spreken hier echt allemaal wel Indonesisch en ik ook. En het maakt ook niet uit of het autochtone Papua's zijn (voorzover ik dat kan zien) of Indonesiers. Echt heel raar.

Ik kan er niks aan doen maar ik voel me hier gewoon niet op mijn gemak. Ik hoef trouwens niet eens te weten waar het aan ligt.

Dus het zou zomaar kunnen dat dit een zeer korte " afleverng" wordt..

gr
AM


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 


wodamix
Proost!

En inderdaad, het kan niet altijd klikken. Het feit dat je het probeert zegt al meer dan voldoende over je. Je kunt beter spijt hebben van iets wat je gedaan hebt dan iets wat je niet gedaan hebt. En ik denk niet dat jij ooit spijt zal krijgen van het naar Papua vliegen, zelfs al wil je nooit meer terug.


Ho Lee Fuk

NoviKirana
User
User icon of NoviKirana
spacer line
 

als je je niet op je gemak voelt, volg dan je gevoel en ga maar ergens anders naartoe. Denk dat je intuïtie meestal wel klopt.
Of heeft de plaats een geschiedenis waardoor ze zo reageren op buitenlanders? Zie je ze tegen elkaar wel hartelijker doen?

Succes!latex40
User
User icon of latex40
spacer line
 

Hoi Anne Mieke,
Tot zover al je berichten gevolgd, tot op heden was alles zoals je reeds verwachtte.
Jammer dat Papua niet aan je verwachtingen voldoet. En met al dat getreuzel zijn je weken zo om, jammer, je had veel verwachtingen erover.
Hoop in ieder geval dat je op Ambon meer geluk heb. En niet stressen he !!!!!
Voor mij begint het nu ook op te schieten, deze week naar NH hoop alleen dat het weer beter wordt vanmorgen tot op heden mist, vanavond regen en morgen ook. En woensdag ben ik er een dag of vijf tussenuit, ben er ook aan toe.
Groetjes en ondanks alles nog heel veel plezier.
Latexspacer line  

Ben benieuwd hoe dat afloopt maar ondanks dat de mensen niet vriendelijk zijn gewoon positief blijven.....Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

I told you my dear (in verscheidene postings).......Papua (en haar bewoners) hebben voor mij allang afgedaan. Ben er ettelijke malen geweest, maar telkens weer zwaar teleurgesteld. Primitief? Ja, 100%....simplistisch (en sexistisch!)......je houdt het niet voor mogelijk, de "stok" in de koteka is het enige dat telt. "De nobele wilde"?.......nou weinig nobels.CarolaH
User
User icon of CarolaH
spacer line
 

AM,
Lees met plezier je verhalen. Jammer dat Papua niet is wat je ervan verwacht had. Ik zou zeggen: schouders eronder en je gevoel volgen.Geniet in ieder geval van de natuur!
Ik ga over 6 weken naar Papua en ben benieuwd hoe ik het zal ervaren.
Groetjes.Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 10-08-2009 18:14 Yogya-Bali wrote:
I told you my dear (in verscheidene postings).......Papua (en haar bewoners) hebben voor mij allang afgedaan. Ben er ettelijke malen geweest, maar telkens weer zwaar teleurgesteld. Primitief? Ja, 100%....simplistisch (en sexistisch!)......je houdt het niet voor mogelijk, de "stok" in de koteka is het enige dat telt. "De nobele wilde"?.......nou weinig nobels.


Ja, weet ik maar jij bent mij niet en omgekeerd. Zoals Jeroen zegt ik heb het geprobeerd. Het is voor mij vooralsnog wrong place, wrong time.
Schrijf zometeen wel wat meer.

gr´
AM


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Manokwari 11 augustus 2009

Ik weet even niet zo goed hoe ik Papua of eigenlijk alleen Manokwari moet samenvatten tenminste wat ik ervan gezien heb en dat is dus niet veel. Een en al natuur in de verte, donkere mensen maar dat verschil zie je langzaamaan al op Lombok en verder naar het oosten in Nusa Tenggara. Overal muziek net als in Ambon.

Gisterochtend gevraagd naar de mogelijkheid van het huren van een auto met chauffeur. Zou Rp 450.000 zijn. Maar de dame van het hotel had het al over Rp 500.000. Toen ervoor gebeld werd een hele discussie met als eindprijs 1,5 juta! Dat is dus zo´n beetje het twee tot drievoudige van Java, Sumatera en Flores. Een auto zou per uur Rp 100.000 kosten dus er klopt iets niet. De helft had ik nog wel willen betalen maar dit is te gek. We hebben het hier over een tocht die enkele reis max 2,5 uur duurt dus zeg maar inclusief stoppen voor foto´s eea bekijken en lunch heen en terug inderdaad een uurtje of 8. Heb hier in Jambi en daarna in Bengkulu Rp 350.000 respectievelijk Rp 450.000 voor betaald. De laatste keren in Flores Rp 500.000. Geen idee waarom het hier zo duur is. Bali heeft wat dat aangaat veel competitie waardoor de prijzen veel lager zijn, dat stuk snap ik. Als je een reis van A naar B hebt waarbij B het einde van de rit is en dat de chauffeur een keer terug moet maar hier ben ik echt niet aangesloten.

Na mijn ervaringen van gisteren en ook vandaag had ik er vanochtend ineens genoeg van. Ook hotels zijn schandalig duur en smerig. Het eerste Arfak in in staat van algehele ontbinding, geen water en ronduit goor. Gisteren hier mati lampu en zat ik met een kaars en een temperatuur van 34 graden in een zweethok waar het niet al te lekker meer rook. Vroeger had je een reclame van pisang Ambon geloof ik opgenomen in Afrika volgens mij, oh nee dan zal het wel Safari geweest zijn, met een blinkend zwetende dame heen en weer draaiend van de smacht, tja welke weet ik ook niet. Zo is het plaatje ongeveer. Het drupte nog net niet tussen mijn toetsenbord. Ik zag ook niks met maar 1 lumix van de kaars. Als die uit zou waaien, echt iets voor mij ja dan had ik het ook niet meer geweten. Laptop had het nog een klein uurtje volgehouden en hp begon ook al te protesteren had een electrashot nodig. Mati lampu gisteren van 6 uur ´s avonds. Normaal een uur of 3 maar om 9 uur gisteravond gebeurde er niks. Tot half 1 zweten en muggen. Nou ben ik niet bang uitgevallen maar met dit soort situaties, geen airco, donker zit die malaria hier me toch niet helemaal lekker. Ik smeer me een ongeluk met Off maar het is ook snell off. Ik zat hier ter plekke een liter per uur te verdampen. In de kamar mandi stond ook een kaars in de hoek. Badkamer was trouwens weer rose.,……Dus gisteravond maar met een slok wodka jus onder zeil, de laatste voorlopig. Gvd wat hebben ze het in Kuta toch goed.…..

Even ingedommeld, ook nog mijn lenzen vergeten uit te doen en schoot wakker van ineens een zee aan licht. Jawel om half 1 was de electriciteit weer terug. Verder geslapen met een ac die er niet heel veel zin in had en om kwart over 6 zo ongeveer mijn bed uitgeherried. Ik weet ook niet hoe ik het woord moet omschrijven. Ineens en waar het vandaan kwam geen idee de volumeknop op vol Broeryachtige geluiden….. Op het veld tegenover het hotel was een of andere schoolhappening met megafoons, dat doen ze graag in Indonesie, alle muziek het liefst door elkaar. Enfin onsamenhangende herrie waar ik niet voor weg kon lopen. Van kamer veranderd naar de achterkant de VIP room, ahum....... met een 0 sterren VIP badkamer met, schrik een gasfles om het water te verwarmen. Alsof je dat hier nodig hebt. Niet dus. En tegen een prijs waarvoor ze zich zouden moeten schamen. Maar goed, het is niet anders.

Vanochtend kwam de chauffeur toch maar even naar het hotel. Ik mocht wel afdingen zei hij. Ik legde uit dat ik een prijs van anderhalve juta veel en veel te veel vind en dat de helft mijn uiterste aanbod is. De chauffeur lachte, knikte naar zijn collega en dat was zo´n beetje het einde van het gesprek. Als je met 2 of meerdere personen bent dan is het nog om te doen maar voor mij alleen, nee. Niemand kan me echter uitleggen waarom het hier zo duur moet zijn. Benzine kost hier hetzelfde en in de supermarkt heb ik ook geen gekke dingen gezien.

Hoewel vanochtend Papua leek te ontdooien was het allemaal maar van korte duur. Ik heb meestal heel snel ergens een gevoel over. Papua is voorlopig niet mijn ding heb ik vandaag beslist en dat maar meteen afgesloten met het kopen van ticket naar Makassar en vandaar naar naar Ambon. Tja soms doe je iets waarvan je eigenlijk van tevoren al half weet dat het niet goed voelt. Tenminste ik heb dat wel vaker. Maar ben ook eigenwijs haha.

En een komt nooit alleen. Het was vandaag al de hele dag grijs en donker en vanmiddag knetterde het er met bakken uit en niet even een uurtje maar zo´n beetje de hele middag. Niet dat dat heel erg was want verder dan een ojekrit naar de supermarkt en snel wat eten ben ik niet gekomen. Beetje ziekjes en mijn eten wil er niet in maar des te sneller eruit en da´s onhandig anywhere buiten het hotel waar uitglijtoiletten altijd een Indonesische verrassing zijn. Gewoon niet fijn. Maar gaat wel weer over.Het enige positieve is een gratis afslankkuur voor veel Nederlandse vrouwen altijd welkom. De dame in het restaurant was in eerste instantie onvindbaar en ronduit niet aardig. Er kwam een man in het restaurant die een manga voor me in stukjes sneed. Dat was wel weer handig want daar heb ik een verrekte hekel aan.

Vanmiddag een foto gemaakt van de overkant van de baai vanuit mijn balkon in drie kleuren grijs. Ik heb een beetje het gevoel van wrong place, wrong time.
Het leek me dus beter om te gaan want ik wil voor geen goud hier een week vast zitten. Dus dat gaan doe ik o ok a.s. donderdag. Een dag later dan ik wilde omdat alles vol zat en een ticket tegen de hoofdprijs, het dubbele van de heenweg ook nog een verkeerde prijs doorgegeven die uiteraard hoger was dan in eerste instantie. Nou ja het voelt gewoon niet goed. Ik ken mezelf en ik weet dat het me dan teveel moeite kost om het leuk te vinden. Echt een teleurstelling ten opzichte van Jambi, Bengkulu en Sulawesi. Jammer van de tickets maar niet meer dan dat. Dus donderdag via Makassar hopelijk dezelfde dag nog naar Ambon. Als dat niet lukt probeer ik de dag erop eerst Ternate om de tijd wat praktischer in te delen. Nou ja ik verzin het wel.

Dus mijn reisplan ga ik aanpassen. Ben nog aan het puzzelen. Enfin als ik v o o r 22 Augustus maar in Seram ben voor de volgende missie. En misschien nog wel aflevering deel 2 van Memories..... Emoticon: Devil Ben nou toch `in de buurt Emoticon: Wink
Ik hoop dat het morgen weer stralende zon en blauwe luchten is, mijn perut weer een beetje normaal en dat ik strand kan zoeken. Ze zouden hier ook wit zijn......

Salam asam vanuit een sweaty warnet.......Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


Op 11-08-2009 12:52 schreef Anne Mieke: Niemand kan me echter uitleggen waarom het hier zo duur moet zijn. Benzine kost hier hetzelfde en in de supermarkt heb ik ook geen gekke dingen gezien.

Papua (vroeger Irian Jaya) staat bekend als de duurste steek in RI, zelfs duurder dan Jakarta en Batam. Brandstof heeft wel de gewone prijs.......totdat het op is (en dat gebeurt meer dan regelmatig) en stijgt de prijs tot vrijwel het dubbele. Zo ook met levensmiddelen, drank, etc. Alles moet van Java en Sulawesi worden "ingevoerd" (hoge transportkosten) en dat bepaalt de prijs. Er is een deel van de "markt" die gewoon werkt, maar het semi-illegale circuit is vele malen groter. Ambtenaren vinden het verschrikkelijk in Papua te worden geplaatst (ondanks hogere salarissen en premies) en willen dan ook z.s.m. "rijk" worden (lees: corruptie) en wegwezen, terug naar hun "heimat"....
Dat maakt dus alles duurder......ook de materialistische inslag van de Papua speelt een rol (denk aan de vroegere, beroemde ''cargo-cults" onder de Papua's) en gooit er nog een schepje bovenop.

Ik wens je heel veel plezier op Seram en ben er zeker van dat het daar wel gaat lukken. Voor een auto staan vaste prijzen (ook wel iets duurder dan op Java maar terecht gezien het moeilijk verkrijgbaar zijn van onderdelen), gewoon even navragen aan meerdere personen. Laat weten hoe je het vond.....even checken of we op dat punt wellicht wel overeen komen, ook al ben jij niet mij en omgekeerd.Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Oh het komt straks helemaal goed op Seram. Ik weet wel dat de meeste eilanden duurder zijn aangaande autohuur maar ik vond dit gewoon exhorbitant.
Ik ga straks eerst naar familie van een vriendin in Nederland aan de overkant van Liang zeg maar. Heb nu even geen kaart bij de hand. Volgens mij hebben zij zelf een auto en anders verzin ik het wel. Travel, als dat er is is ook goed.
Ja idd die materialistische inslag. Bijzonder volk hier...... laten we daar maar op houden.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Travel heb ik niet van gehoord maar als je een gewone angkot voor een dag huurt (of per uur)ben je stukken goedkoper uit dan de zgn. "taxi's" (de gewone personenauto's). Al in Waipirit aan de overkant van Liang Honimua) staan ze volop te wachten bij de ferry. Ik geloof dat ik de prijs heb vermeld in 1 van de postings van een paar maanden geleden over Maluku, maar als ik het goed heb betaalde ik Rp. 150.000 voor ca. 2 a 3 uurtjes en Rp. 500.000 voor een hele dag. Zelfs in Masohi kon ik een Avanza krijgen voor Rp. 500.000 die me met meerdere tussenstops van Masohi terug naar Waipirit bracht.BintangJan
User
User icon of BintangJan
spacer line
 

Hallo Anne Mieke,
Wij zijn afgelopen zondag terug gekeerd van onze reis naar Ambon en Kalimantan. Kalimantan zijn we vorig jaar al geweest en was weer leuk en extreem warm. Ambon was de eerste keer. Van de 10 dagen dat we in Natsepa zaten hebben we 7 dagen slecht weer gehad. We zijn vanuit Natsepa een keer naar Seram geweest. Liang naar Waipirit met de pont. Zes uur 's morgens. De pont was vol, maar met veel praten toch gelukt onze bemo nog aan boord te krijgen. In Waipirit kregen we problemen met de politie. Je moet kennelijk een surat jalan hebben. Die hadden we niet. Na veel geharrewar alsnog gekregen. Ambon is mooi, maar Seram is nog mooier. Weinig verkeer en een prachtige natuur. We hebben een aantal watervallen bezocht. We gaan in december 6 weken die kant op. We verheugen ons er nu al op. Overigens, we hebben 350.000 rp betaald voor een dagje bemo van Natsepa naar Seram v.v.
Groet Anneke en Jan


Als je goed naar het verleden luistert, kun je de toekomst beter verstaan. Jika Anda mendengarkan dengan cermat ke masa lalu bisa masa depan lebih mudah dimengerti

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Nou, zie je dat het redelijk goedkoop kan aldaar. Zeker als je een bemo/angkut chartert en geen dure luxe personenauto. Trouwens, jullie zijn in het Molukse regenseizoen gegaan (dat is omgekeerd aan de rest van Indonesia).
Die surat jalan proberen ze dus toch nog af en toe. Het is al jarenlang afgeschaft maar toch wil politie af en toe zijn macht tonen.......en dan zijn een clubje "witkoppen" natuurlijk makkelijk doelwit.Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Manokwari 12 augustus

De laatste berichten uit Papua....

Ik begin een beetje mixed feelings te krijgen hier.
Na mijn zoveelste poging gisteravond om lekker te eten ben ik uit baldadigheid in de supermarkt maar brood met makreel gaan kopen en sinaasappelsap en een bakje druiven ter vervanging van de groenten. Sinaasappelsap zonder suiker zoals wij ´m kennen in Nederland is meestal in grote plaatsen wel te vinden maar duur en in Papua dus in het bijzonder. Ze hebben hier een KFC dus ik was al blij. Niet voor de kip of de frietjes, die hoef ik niet maar ik had gehoopt een bak sla aan te treffen. Helaas. Dat van die groenten vind ik in Indonesie altijd het moeilijkste. In Padangrestaurants vraag ik bijna altijd een dubbele kangkung en als ze andere soorten groenten hebben dan neem ik ze meestal allemaal. Als ik lalap bij mijn eten krijg zoals ikan bakar of ayam taliwang dan ook maar meteen zoveel mogelijk. Ik vraag me wel eens af of het ontbreken van voldoende groenten de reden is dat Indonesiers zo vaak ziek zijn en vanalles mankeren. Het maakt niet uit wat ze onder de leden denken te hebben binnen no time wordt er een variatie aan middelen bij de apotheek gehaald wat meestal voor het grootste deel niet nodig is. Je wil niet weten hoeveel verstand ze daarvan hebben. Meer verstand dan van gezond eten……Antibioticaland nummer 1 volgens mij. Ik laat zelf meestal de natuur zijn gang gaan maar probeer wel gezond te eten. Maarja die groenten dus. Dus dat wordt tussen het overstappen naar Maluku door 2 x gado gado. En het wordt ook weer eens tijd voor es campur.

Gisteravond om half 9 weer een herhaling van gisteren. Mati lampu dus. Nou heb ik altijd wel een geladen zaklamp binnen bereik maar ik erger me een beetje dat het personeel dan niet even een paar kaarsen komt brengen. Voor mij is dit een reden om voorlopig niet meer naar Papua te gaan. Hotels zonder generator, of misschien hebben ze er wel een maar zijn te lamas om deze te gebruiken, dus met het niet kunnen gebruiken van ac is voor mij in dit gevaarlijke malariagebied geen optie. Op de een of andere manier is stroomuitval vaker ´s avonds dan overdag. Overdag kun je tenminste nog aan de muggen ontkomen maar in zo´n zweetkamer waar de Off samen met het zweet binnen no time van je lijf drupt heb je weinig keuze.Enfin het gedoe met de electriciteit bleef zich herhalen, 1 minuten wel een half uur niet, 1 uur wel, een paar uur niet etc. Vanochten werd ik om 7 uur badend in het zweet wakker. Ik vond het al zo stil en jawel de electriciteit was weer uitgevallen en het water stroomde inderdaad tezamen met de Off weer van mijn lijf. Badderen hielp natuurlijk niet, bleef ook maar smeren. Nou had ik het nog niet door maar ik zag op andere plekken in het hotel wel vanalles branden en geluid maken. Bij de receptie werd mijn zorg, klacht min of meer weggewimpeld. Ze wisten ervan en ik moest maar sabar hebben sebentar lagi. Als ik sebentar lagi hoor dan word ik altijd argwanend want je weet nooit wat dat betekent van 5 minuten tot maanden……. Ik kon mijn hp niet eens meer opladen. Mijn laptop ligt 24 uur per dag aan de prik zodat ie stroom kan pakken wanneer mogelijk.. Ik ging naar buiten en liep een andere kant op dan anders en wat denk je maar 50 meter verder maar iets verder van de weg af lag nog een hotel. Toen ik de kamers checkte bleek dat dit veel meer bij, overigens dezelfde prijs paste dan het hotel waar ik nu was. Ik bedacht me geen seconde en zei ik ik sebentar lagi wel terug zou komen. En dat zou beslist binnen 10 minuten zijn. Ik griste zo ongeveer al mijn spullen bij elkaar. Het personeel verwachtte kennelijk al een dergelijke actie want ze stonden me op te wachten boven aan de trap. Ik vroeg om wat van de rekening af te doen maar de dame was oost Indisch doof. Een volledige rekening dus maar geen volledige faciliteiten. Ik zei dat ik begrijp dat zij er niets aan kunnen doen als er mati lampu is maar als er een ander technisch probleem is dan is dat ook niet het probleem van de gast. Ik had niet voor hetzelfde geld maar veel minder dan net zo goed een kamer zonder ac kunnen nemen. Overigens ging het om een paar kamers waar problemen waren waaronder die van mij dus. Er was geen beweging in te krijgen, ik moest de rekening betalen. Nou dat denk ik toch niet en ik begon een beetje ongeduldig te worden. Enfin ik zei dat ik ging en dat ik straks wel even terug zou komen als de baas er was. Ja maar ik moest eerst betalen. Ik betaalde helemaal niks, vertelde ze dat ze geen zorgen hoefde te maken en dat ik in het hotel ernaast zat maar dat ik geen geval de volledige rekening zou gaan betalen. Ik geloof dat ze nogal geschrokken waren van mijn reactie. Heb geen verkeerd woord gezegd maar nu ook weer niet bepaald gereageerd naar Indonesische maatstaven. Weet je het gaat eigenlijk niet eens om die paar Rupiah maar meer om het feit dat ze het blijkbaar de normaalse zaak van de wereld vinden om zo met klanten om te gaan. De kamerprijs was Rp 265.000 maar neem maar van mij aan dat het de helft nog niet waard was. Echt ik heb een karet flexibiliteit maar hier kan ik niet mee omgaan. Dus 2 minuten later stond ik bij de buurman in te checken……..Hier een prijs kwaliteit verhouding die beter klopt. Ik heb uit baldadigheid mijn civiele status maar even aangepast naar sudah nikah een Indonesische naam toegevoegd aan mijn eigen naam en mijn beroep maar een beetje geüpgrade. Ze willen altijd je paspoort hebben maar geen mens die er echt naar kijkt. Zo da´s eruit…….

Het was al half 11 toen ik nog aan mijn ontbijt moest beginnen. De warung naast het hotel was onIndonesisch schoon. Niet al te uitgebreid maar het smaakte zoals het eruit zag, lekker dus. Mbak van de warung was uiterst vriendelijk, dat was weer eens wat anders. Toen ik aan het eten was bracht ze me een bakje nasi goreng om te proberen……. Waar stond de verborgen camera. De nasi campur was echt lekker maar ik had spijt dat ik geen nasi goreng had besteld. Heb geprobeerd om de bumbu te ontdekken maar dit was de allerlekkerste nasi goreng ooit in Indonesie, en dat in Manokwari, in Papua dat ik nu al een paar dagen vervloek. DUS VOOR DE LEKKERSTE NASI GORENG IEDEREEN NAAR MANOKWARI, tussen de hotels Mangga en Aries. Een paar juta voor de vliegtickets is wat veel van het goed maar dan heb je ook wat. Mjammie. Bij het betalen van de rekening zowaar Rp 22.000 inclusief aqua kreeg ik er nog een paar versgebakken pandan sponscake met chocola bij. 180 graden verschil met de Ppaua die ik tot nu toe tegen ben gekomen. Maar mbak en pak waren ook geen Papua, asal dari Surabaya, orang Cina….. Aku bingung ya…

De Nggapulu lag vanochtend in de haven, zo dicht bij dat ik de naam van het schip kon lezen. Later op weg naar Nabire en Jaya Pura. Ik twijfelde even of ik dan toch de boot niet had moeten nemen. Maar als ik me her slechte weer herinneren weet ik meteen dat ik de goede beslissing heb genomen. Geeft toch altijd een vakantiegevoel die stoombootgeluiden.
Ondertussen toch maar even terug naar het Mangga hotel eens kijken wat de boss verzonnen had. Zowaar 5% korting. Jippie…. Ik heb de rekening zwijgend betaald maar ik hoop wel dat ze snappen dat dit zo niet werkt.

Het strand was niet echt wit maar een beetje lichtgeel ook niet zo heel fijn, tenminste ik denk dat het er zo uit ziet onder alle lege blikjes, plastiekjes, slippers, vooral heel veel slippers, overal eentje van natuurlijk. Wat dat aangaat is het dan weer echt Indonesie, overal rotzooi op het strand. Mensen reageren heel verschillend. Vooral kinderen spreken me vaak aan in de plaatselijke taal en ze praten ook snel.

Maar alles heeft een doel....... Ik was al een tijdje op zoek naar een Samsung hp model E250 in rood. Te uwer informatie, ik ben van de mobiele telefoons en de camera´s. Iedere gek zijn gebrek toch. Enfin in Nederland zijn ze wel te koop maar ik wilde ´m met Bahasa Indonesia hebben, yep nog zo´n gebrek. Had al in Bengkulu gekeken en Makassar maar ze vertelde me steeds dat ie niet in rood was of dat ie in het rood niet in Indonesie te koop was. Mja ik ben een beetje eigenwijs. Liep al wandelend door de pasar waar het zo´n takkezooi was dat ik er heel snel wegwilde nadat ik een paar VCD´s met Papuamuziek had gekocht. Liep langs een hp toko, gewoon een kleintje en er flitste nog even door mijn hoofd van `stel je dat` en jawel daar lag ie gewoon achter de toonbank. Ik helemaal blij. Snel vriend ge smst die op dit moment in Yogya is en daar voor mij zou zoeken, zodat ik er straks geen twee zou hebben…… Deze dame helemaal blij. Kon gratis liedjes uploaden, zat een speciaal mannetje voor dus mijn nieuwe hp meteen volgestopt met muziek uit Maluku en Papua, want de muziek hier vind ik wel mooi.

Al wandelend was het heel druk en eigenlijk best wel gezellig. Veel marsen in uniform maar geen unisex, vrouwen apart, mannen apart. Het leek ook wel of ze uitgekozen waren op lengte en lichaamsbouw. Het was wel grappig, ik liep zelf in de tegengestelde richting en niet al te sloom zoals Indonesiers zelf. Voor hen loop ik altijd hard dus sommige kijkers langs de kant riepen mij ook kiri, kiri, kanan, toe…… Toen ik een foto stond te maken kwam er een man nogal agressief op me af`How much this camera´ …. Toen ik een beetje vreemd keek nogmaal `how much money this camera´ Ik had niet zoveel zin in een antwoord dusdanig agressief en ik zei dat ik dat niet wist omdat het een cadeautje van mijn man was. Yep, ben tegenwoordig getrouwd voor Indonesiers, da´s voor alleenreizende vrouwen vaak de enige manier om respect af te dwingen, helaas…. Maar daar heb ik niet altijd zin in hoor. Ik betrapte mezelf erop dat ik me hier eigenlijk niet 100% veilig voel en dat is zo´n beetje de allereerste keer in Indonesie.Het lijkt voor mijn gevoel hier ook meer Afrika dan Azie en ik zie ook wel overeenkomsten in houding en gedrag in Afrikaanse landen zoals Senegal.Nee gemengde gevoelens of niet, niet mijn ding hier. Ik kom echt een keer terug als ik er klaar voor ben maar nu nog even niet.

Terug in het hotel gedoe met de was, die zou sore klaar zijn en dat had best gekund want vanochtend was het stralende zon het is juist vanavond dat het pijpestelen regent. Maar goed een sebentar van een paar uur en zogenaamd eentje van een half uur en nog een en nog een….. Het schoot niet op dus ben eerst maar gaan eten. En toen kwam de echte verrassing. Rp 93.000 voor 2 kniebroeken, 2 shirts en wat ondergoed! Het meeste wat ik ooit betaald heb in Indonesie voor ook nog het minste. Nou inderdaad Papua is echt duur. Je zou haast vergeten dat je in een ontwikkelingsland bent.

Nog een nachtje slapen. Ik kan me niet herinneren in Indonesie ooit zo blij geweest te zijn dat ik weg kon. Ik heb het er zo mee gehad hier. Ik moet morgen om 7 uur op het vliegveld zijn, de vlucht gaat pas om 10.15 uur!!!! Toen ik daarop protesteerde werd gedreigd met eventuele annulering van het ticket…… Lekker volk hier.

Nou dat was dan Papua, een dag vol met het zoeken van een ticket, een dag verregend en verziekt, letterlijk, en een dag met de lekkerste nasi goreng ooit een nieuw rooie mobiel, veel hete zon, marsen ter voorbereiding van 17 augustus en lekkere Papua liedjes.
Tot over een paar dagen, denk ik. Ben morgenavond vast lekker aan het shoppen Of in de mall van Makassar Of in de Plaza van Ambon. Maar vooral Maluku wacht op mij al was het alleen al om de economie van de muziekindustrie te steunen. Ik kijk het meeste uit naar Seram. Vind het eigenlijk wel ongelooflijk dat ik zoveel geschreven krijg van die drie dagen hier…..

Straks zijn de salams vast weer meer manis toh.......
Anne MiekeNeed information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

NoviKirana
User
User icon of NoviKirana
spacer line
 

ik heb mijn (Ind) man eens gevraagd naar zijn ervaringen met Papua....hij herkende dit wel. Ook tegen Indonesiers zijn ze niet zo hartelijk, behalve wanneer je heel donker bent en gekruld haar hebt. Hij dacht dat het kwam doordat ze niet zo graag bij Indonesië willen horen, daarom spreken ze ook niet zo graag in Bahasa Indonesia.....nou ja, ik weet niet of dat het is, maar zou kunnen!
spacer line  


On 12-08-2009 14:17 Anne Mieke wrote:
Maar mbak en pak waren ook geen Papua, asal dari Surabaya, orang Cina….. Aku bingung ya…


Kenapa bingung zus/mbak .
Orang Cina Jawa(Timur) terkenal pinter masak.

Waarom bingung zus/mbak.
Een Chinese Javaans (arek Suroboyo) zijn bekend dat ze goed kunnen koken.


bisa dicek of makemyday .

Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 12-08-2009 21:03 Surya Atmadja wrote:

[quote removed]

Kenapa bingung zus/mbak .
Orang Cina Jawa(Timur) terkenal pinter masak.

Waarom bingung zus/mbak.
Een Chinese Javaans (arek Suroboyo) zijn bekend dat ze goed kunnen koken.


Nou ja het hele plaatje paste gewon niet. Schoon, vriendelijk, behulpzaam en lekker eten. En als ik eerlijk dan vrag ik mij af wat ze dar dan doen (behalve geld verdienen)


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

AnisJ
User
User icon of AnisJ
spacer line
 

Kom op zet 'm op meid ...... niet alles is wat het is ........


'Ahu kura ahia, mansia nia'

spacer line  

je loopt voor joker met zo'n koker.... Emoticon: Party!VanHeutsz
User
spacer line
 

Klinkt als een strafexercitie, een zelfverkozen strafexercitie wel te verstaan. Je had beter in kunnen checken in het Swiss Belhotel, een tamelijk luxe tent, althans gezien die negorij daar, en altijd stroom zodat je kunt afkoelen en nadenken over wat vervolgens te doen, je komt tenslotte niet dagelijks in Papoea.
Ik ben zelf een aantal jaren geleden met een goede vriend en m'n dochter in Papoea geweest en dat verliep eerlijk gezegd ook niet geheel vlekkeloos.
We zijn in Jayapura begonnen en hebben daar een vliegtuigje gecharterd om naar Wamena te vliegen en hebben daar een gids, kok, en twee dragers ingehuurd via een of andere middleman en daar ook aan betaald maar dat hadden we beter niet kunnen doen aangezien ie zelf het leeuwendeel van het geld opstreek en het personeel uitbuitte maar dat wisten we toen nog niet, dit zou echter niet lang op zich laten wachten.
Na een dag door het woud geploeterd te hebben sloeg de stemming bij onze 'vrienden' al snel om en begonnen allengs meer en meer te reklameren en te klagen over de bezoldiging en ik zei dat ze bij hun baas moesten zijn voor klachten maar de volgende dag escaleerde het al spoedig en dreigden ze met een staking als ze niet meer geld zouden krijgen en we zegden toe om ze alleszins redelijk te belonen maar eerst wilden we voort maken om niet onze tijd te voldoen met dergelijke besognes en daarmee basta, dachten we, maar de irritatie verdween niet en veranderde plotseling zelfs in animositeit. Toen we voor een tamelijk woest stromende rivier kwamen te staan maar die we moesten passeren om de ons gewenste bestemming te bereiken, een van de dragers doodleuk zei dat ie niet kon zwemmen, op dat moment werd mijn goede vriend, toegegeven, een enigszins opvliegerig type zo nijdig dat ie de ongelukkige het water intrapte, in de veronderstelling verkerend dat dit weer een van hun streken was. Een melodramatisch tafereel om zo'n lange, pezige en bovenal lelijke Papoea te zien spartelen. Echter schreeuwden de anderen: dia tak bisa renang! Zonder ons te bedenken zijn we stroomafwaards gerend en ben ik het water ingesprongen om hem er uit te trekken waarbij ik mezelf verwondde aan m'n elleboog die in aanraking kwam met een rotsblok.
Eenmaal bekomen van de schrik hadden we verwacht te worden belaagd door deze voormalige kannibalen maar het tegenovergestelde gebeurde en ze traden ons met een zekere angst en eerbied tegemoet tot we waren teruggekeerd in Wamena. Onze trip was helaas mede vanwege mijn kwetsuur ten einde, letterlijk in het water gevallen.

VH.
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.94,652,977 topic views - 242,021 posts - 13,760 topics - 35,453 members - last post @ 17-10-2021 12:49 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

154,305,606 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com