indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Gezocht & Aangeboden > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

spacer line  


On 14-10-2009 13:23 bambang wrote:
Ik ben wel geen psycholoog. Het gebrek aan o.a. voor buitenlandse muziek, cultuur is te herleiden doordat de financien hiervoor niet aanwezig zijn. Voor kennis van buitenlandse cultuur is reizen naar het buitenland noodzakelijk. Je dompelt jezelf helemaal in de buitenlandse cultuur, je ziet, voelt, ruikt, je komt in aanraking met de gewoontes en gebruiken, je neemt eraan deel, je maakt vrienden. Om toch wat aan cultuur te doen, keer je jezelf terug in je eigen cultuur.

Ondanks dat ik een sekolah jongkok heb kan ik wel zeggen dat ik een beetje ervaringsdeskundige ben .

Bambang heeft een terechte waarneming gedaan , ik heb ook aangegeven dat het kunnen "meedoen"aan de culturele activiteiten is mede bepaald door opleiding, vorming en het beschikken van de middelen (poen !!!).
40 jaar geleden heb ik tijdens mijn middelbare schooltijd redelijk toegang tot bepaalde culturele activiteiten.
Mijn schoolgenoten i.h.b mijn klasgenoten hebben ook de middelen om aan culturele activiteiten mee te doen. Indonesische en Westerse cultuur.
Die generatie zijn de voortrekkers van de Indonesische muziek vwb de Europesche cultuuruitingen zoals rock& roll , de Beatles , Rolling Stones en andere rock blues band uit Amerika en Engeland .
De andere deel gaan min of meer in de Indonesische cultuur verdiepen zoals klassieke dans en muziek .

Tegenwoordig d.w.z 1 of 2 generaties later hebben de Indonesische jeugd meer toegang tot allerlei culturele uitingen .
Ze hebben meer kansen,vrijheid en financieen dan in mijn tijd.bisa dicek of makemyday .

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 14-10-2009 13:23 bambang wrote: Het gebrek aan o.a. voor buitenlandse muziek, cultuur is te herleiden doordat de financien hiervoor niet aanwezig zijn. Voor kennis van buitenlandse cultuur is reizen naar het buitenland noodzakelijk........ Om toch wat aan cultuur te doen, keer je jezelf terug in je eigen cultuur.

Het wordt toch eens tijd op te houden de Indonesiers als een armlastig volk te zien van allemaal arme sloebers. Degenen die tot de middenklasse en elite behoren zijn qua aantal (weliswaar niet qua percentage) groter dan de gehele Nederlandse bevolking. En hebben doorgaans de "voortrekkersrol" op allerlei gebied, zowel economisch als cultureel. Het aantal goed bemiddelden is zeker de laatste decennia toegenomen. En juist de jeugd afkomstig uit deze klassen trekt zich terug, niet in de eigen cultuur (want popmuziek is geen Indonesische culturele uiting) maar maakt een eigen wending aan een "geleend" cultureel item (zelfde ziet men in NL bij de Nederlandstalige muziek). Op zich is dat geen punt maar als men zich afsluit van invloeden van buitenaf - en dat in een tijd van globalisering - lijkt me dat weinig produktief. De betreffende journalist zag er ook meer nadelen dan voordelen in.

Tegenwoordig d.w.z 1 of 2 generaties later hebben de Indonesische jeugd meer toegang tot allerlei culturele uitingen .
Ze hebben meer kansen,vrijheid en financieen dan in mijn tijd.
Juist, maar het vreemde is dat ze er juist minder (of beter gezegd meer selectief) gebruik van maken dan een decennium geleden.
De kwaliteit van de betreffende popmuziek lijdt er duidelijk onder; nog nooit zo'n slechte muziek gehoord als die van de huidige Indonesische jeugd. De Indonesische professionele (moderne) jazz-musici beklagen zich hier eveneens over.arie_h
User
spacer line
 

Yogya-Bali schreef


De Indonesische jeugd beweegt zich in een richting die i.p.v. veel opener is naar de buitenwereld, juist de andere kant op: xenofobie, terugtrekking in eigen cultuur en conservatisme (geldt gelukkig niet voor een ieder want had gisterenavond nog een lange conversatie met een UGM-student die - ondanks zijn jonge leeftijd - zeer goed was onderlegd in internationale zaken en ook zeer veel wist van de poltieke dan wel maatschappelijke situatie in Europa en Oost-Azie).


Sorry voor m'n late reactie. Toch nog heel even inhaken op de door Yogya-Bali geschetste tendens: ik ben sterk van mening dat het hier geen exclusief Indonesisch verschijnsel betreft. Sterker nog: het is naar mijn idee zo internationaal als maar zijn kan. Overal ter wereld daalt het niveau van populaire cultuuruitingen zienderogen.

Ik kan de bron voor die bewering (ik heb dit namelijk niet zelf bedacht) niet zo snel vinden, maar een en ander schijnt te maken te hebben met de toenemende invloed van commercie op cultuur. En commercie wil hapklare brokken & snelle oppervlakkige communicatie in plaats van diepgang. Denk aan Nederlandstalige ellende als de Toppers en de tientallen (!) nieuwe Frans Bauertjes en dergelijke. Music for millions... Niet alleen millions of people maar ook millions of euro's...

Commercie en populisme hebben heel veel met elkaar te maken. Hoe het simpel en oppervlakkig, dan identificeert Jan met de Pet zich er het snelst mee. De makkelijkste manier om stemmen of kijkcijfers of cd-verkopen de hoogte in te stuwen...

Maar elke beweging kent een tegenbeweging. Zo is in NL in andere westerse landen het fenomeen singer-songwriter (breekbare liedjes door pakweg man/vrouw met gitaar) op het moment aan een enorme opmars bezig. De onderstroom van de cultuur is per definitie altijd interessanter dan en uiteindelijk op termijn zelfs bepaald voor de mainstream...

Zo'n onderstroom bestaat in IndonesiŽ natuurlijk ook. Ik zou me kunnen voorstellen dat die procentueel een stuk kleiner is dan in het westen (want een andere cultuur, achtergrond, etc.), maar wel degelijk interessant. Voor wie in de buurt is: check af & toe eens wat er op het gebied van live-muziek gebeurt in tenten als BB's (jl. Cokroaminoto Jakarta) of steek je licht eens op bij Bintang Resto (jl Sosrowijayan YGY). Sla de coverbands over en vraag 's naar bands met eigen nummers. De moeite en absoluut mijlenver boven het niveau van wat je aan indopop op tv over je uitgescheten krijgt!Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Thanks, zal ik eens aandacht aan besteden (verdorrie mijn eigen woonplaats maar mij onbekend).spacer line  

Hallo allemaal,

Er zijn nog wel nederlands sprekende indonesiers, alleen geen jonge mannen of vrouwen meer. Wij hebben de afgelopen 2 weken een gids gehad die uitstekend Nederlands sprak. Hij is in Nederland op school geweest ( HTS) en heeft ook nog een jaar of tien in Nederland gewerkt. Hij is echter al 62 jaar. Hij heeft wel de Indonesische "mentaliteit" maar denkt wel Nederlands, zijn vrouw trouwens ook, die is een aantal jaren stewardes geweest bij KLM. Zo zie je maar, ze zijn er wel, alleen een beetje oud. Emoticon: Party! Emoticon: Party! Emoticon: Party!


Als iedereen was zoals ik zou moeten zijn was de wereld veel beter af.

sapolidi
User
User icon of sapolidi
spacer line
 


On 23-11-2009 13:04 TinieVriens wrote:
Hallo allemaal,

Hij heeft wel de Indonesische "mentaliteit" maar denkt wel Nederlands ,

Wat moet ik me hierbij voorstellen? Is deze mix een verrijking of is 't ene negatief en de ander positief? Vat dit niet op als een verwijt, maar ik wil graag weten wat hiermee precies bedoeld wordt.spacer line  

Volgens mij is het een verrijking voor beide. Hij weet hoe het in Nederland werkt en past dit toe waar hij kan. Emoticon: Party! Emoticon: Party!


Als iedereen was zoals ik zou moeten zijn was de wereld veel beter af.


You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.94,143,259 topic views - 241,948 posts - 13,754 topics - 35,357 members - last post @ 27-09-2021 16:05 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

153,478,857 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com