indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Het visumgebeuren > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Kimmy
User
spacer line
 

Hoi allemaal!

Per toeval ben ik een paar uur geleden op deze website gekomen en heb de relevante info gevonden waarnaar ik op zoek was. Bedankt dus! Ik vond echter ook nog veel meer voor mij interessante info. Ik heb daardoor wel een paar vragen die ik hier graag wil voorleggen.
Ik ben een Nederlandse en ga al jaren op vakantie naar Bali. Ik heb sinds een jaar een relatie met een Balinees en we willen graag samen verder. In principe is Nederland geen optie en ik zie er zeker niet tegenop om in Bali te mogen wonen, ook al is de levensstandaard een stuk lager. Ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat immigreren niet eenvoudig zal zijn. Zo weet ik ook dat werk vinden en op die manier een verblijfsvergunning krijgen behoorlijk moeilijk is.
Op expat.or.id las ik dat het wel mogelijk is om met een sos-bud visum te verblijven voordat een huwelijk wordt gesloten. Weet iemand hoe vaak je zo'n visum mag aanvragen (na 6 mnd moet je immers opnieuw aanvragen buiten RI)? En wat kost het nu eigenlijk?
Met een huwelijk zou het eenvoudig zijn om een verblijfsvergunning te krijgen. Werken zou ik dan alleen kunnen door dezelfde procedure te doorlopen als andere expats (= duur) of door na een jaar huwelijk Indonesisch staatsburger te worden (want dat zou mogelijk zijn als expat vrouw van een indo). Dan mag je werken zonder vergunning, maar dus ook naar alle waarschijnlijkheid voor lokaal salaris.
Wie kan me aan meer info helpen of heeft ervaring, ook betreft kosten?

Groetjes KimmyAnne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Dag Kimmy,

Welkom op dit forum.
Een sosial Budaya wordt bij een Indonesische ambassade aangevraagd. Hiervoor is een sponsor nodig (je vriend kan dit zijn) Het visum is in eerste instantie precies hetzelfde als een gewoon 60 daags toeristenvisum met als enige verschil dat de naam van de vriend erop staat en dat het verlengbaar is. Met dit visum kun je in eerste instantie 60 dagen in Indonesie verblijven, ongeveer 2 weken voor het verlopen van de geldigheidstermijn ga je naar de Immigratiedienst om het visum telkens voor 1 maand/30 dagen (daar zijn de meningen over verdeeld) te laten verlengen. Na 4 verlengingen en 6 maanden moet je het land verlaten om dit visum opnieuw aan te vragen (bv Kuala Lumpur, Singapore of Kuching) De kosten bij de ambassade zijn 45 euro. Het verlengen is per keer "vanaf" zo'n Rp 300.000. Ik zet dat expliciet tussen aanhalingstekens omdat dit nogal eens per plaats wil verschillen. Er zijn ook bureaus die dit regelen maar vooral op Bali betaal je daarvoor soms de hoodprijs. Er is geen bezwaar om deze visumaanvraag herhaaldelijk te doen, er staat geen maximum op of zo maar misschien dat er vragen gesteld gaan worden. Met een SosBud mag je niet werken.
Voor een huwelijk in Indonesie heb je toestemming nodig van de Nederlandse ambassade een procedure die ook nog wel eens een tijdje kan duren. Indonesisch staatsburger worden is nogal een grote stap vind na een relatief korte tijd van een jaar. Je verliest er nl. je Nederlandse nationaliteit mee en daarmee ook een stuk vrjiheid buiten Indonesie. Werken cq lokaal salaris zal afhankelijk zijn van het soort werk dat je wilt en kan gaan doen in welke branche. Ik hoop dat dit alvast een aanzet is naar hetgeen je zoekt.

gr
AM


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

spacer line  

Als buitenlandse echtgenote van een Indonesier mag je nog steeds niet werken.
Daar moet je een werkvergunning hebben .

Jou man kan als sponsor "spelen " voor jou , je kan bij hem komen wonen op grond van gezinshereniging.

Werkvergunning kan je ook "makkelijk(er) "krijgen als je kennis of geld meeneemt om te investeren.


bisa dicek of makemyday .

spacer line  

Hoi Kimmy,

Direct ter zake, ; je zegt; Nederland is geen optie, mag ik vragen waarom?

Anne Mieke; voor de formele procedure heb je het erg duidelijk uitgelegd.
Wat betreft mijn eigen ervaring geeft getrouwd zijn met een IndonesiŽr, /she geen of meer recht in IndonesiŽ.

Kimmy, ik moet je echt zeggen dat ik het erg respecteer hoeveel je van je vriend houd, als je in Indonesie, (bali) als gelijke van de locale bevolking wilt gaat leven, dan werk je minstens 40 uur per week voor Ä 100 max per maand, sorry, ik zou het niet uithouden.

Voor zover ik weet maakt het als expat niet veel uit of je getrouwd bent met een indo of niet, inderdaad, je kan getrouwd of niet kiezen tussen indo of Ned passpoort. het eerste zou ik nooit kiezen.

Officieel zou het zo moeten zijn, maar ik heb toch ook regelmatig gehoord dat als je liegt dat je je Nederlanderschap hebt opgegeven ze het hier in Indonesie niet weten, als het dan toch fout gaat hier toch fijn, nie?
Ik weet niet hoelang je je vriend al kent nu maar ben eerlijk?? als het echt als ware liefde voelt?, geef het dan toch op zijn minst een jaar de tijd voordat je rigoureuze besluiten neemt, denk er ook over na waarom Nedrland geen optie is, in pricipe, vergeet NOOIT je liefste vrienden mee te laten beslissen wat je ook doet,
Vergeet de ilusie dat dat kan met internet alleen, nee, hierheen laten komen. Cultuur kan je niet sturen, dat MOET je voelen.
Ik; DG, (lees maar terug in de tijd) heb dat met harde hand geleerd.
Nu na 5 jaar in Indo geweest te zijn heb ik mijn soulmate liefie gevonden, dit soort dingen gebeuren nooit of zeer zelden na een vakantie bezoekje in een vakantie sfeertje in een cultuur die je niet kent.
Voor mij duurde het 3,5 jaar continu in Indonesia Jakarta om te zien hoe haar te onderscheiden van de vrouwen die niet mijn type zijn.
In ieder geval heel veel sucses in leven Kimmy,

Greetz
oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Een baan vinden in RI zal niet makkelijk zijn. Dat beperkt zich eigenlijk alleen tot Nederlandse multinationals die "expats" in dienst hebben. Die Nederlanders hebben voor het zelfde bedrijf vaak al in andere landen gewerkt en gewoond.
Deze bedrijven hebben een expat quotum.

De kans is dus klein dat je op Bali zo'n multinational tegenkomt. Zeg maar "nul"

Investeren Om Sid? We spreken toch nog over serieus geld als je hier een bedrijf wil starten. En een expat quotum wordt hier ook niet zomaar afgegeven. En als startende onderneming zal dat al helemaal niet makkelijk zijn.

RI is niet makkelijk voor buitenlanders en hun partners. Emoticon: Party!
It's only kinky the first time.

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 

Kimmy,

Je doet ongelooflijk licht over de punten die je aanstipt. Alsof je het tussen de lunch en het avondeten wel even afrond. Zo is het helaas niet:

- emigreren is niet mogelijk, lang tijdelijk verblijven wel
- sosial budaya verlengen kost officieel 250.000 per maand (= onkosten kopien paspoort, formuliertjes, ongeveer 17.000 per keer)
- even trouwen doe je ook niet zomaar, vergeet ook niet even toestemming te vragen bij de Nederlandse ambassade. handig voor later als er kinderen van komen namelijk
- je mag niet werken als partner van een Indonesisch persoon
- je hebt pas recht op een tijdelijke verblijfsvergunning na 3 jaar of meer huwelijk.
- het verkrijgen van het staatsburgerschap kan volgens mij pas na 5x1 jaar tijdelijke verblijfsvergunning.
- indonesier worden is ronduit stom als ik het zo mag stellen:

Je geeft namelijk je Nederlanderschap op. Mag leuk klinken, maar je zult maar ziek worden en terug moeten naar Nederland om daar geopereerd te worden. Niet dus, want dan moet je een visum aanvragen. Even naar Singapore kan zelfs niet, want daar moet je als Indonesier dokken, en operaties zijn niet goedkoop natuurlijk.

Met je Nederlandse paspoort kun je de halve wereld bezoeken zonder visum, je Indonesische paspoort beperkt je tot enkele landen en wat zandbak ergens in het Midden Oosten. Leuk, maar denk niet dat je voor eeuwig in Indonesie zal blijven. Ik verblijf met liefde in Indonesie, maar mag graag een uitstapje maken. Ik krijg bij binnenkomst van Maleisie 90 dagen, mijn vriendin 30. Singapore krijg ik 60 dagen, mijn vriendin 30. Handig, zo'n Indonesisch paspoort. Topje van de ijsberg is dit dan nog maar.

Dan de vragen:
- Waarom is Nederland geen optie?
- Waarom Bali behalve dat je een vriendje hebt die er vandaan komt?
- Hoe lang kennen jullie elkaar al? (tijd 'uit elkaar' telt NIET mee uiteraard)
- Wat voor werk doet je vriendje om te zorgen dat hij evenredig meedoet in jouw leven in Indonesie later?


Ho Lee Fuk

Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 18-06-2009 05:39 oyibo wrote:
Een baan vinden in RI zal niet makkelijk zijn. Dat beperkt zich eigenlijk alleen tot Nederlandse multinationals die "expats" in dienst hebben.
Ik heb zo mijn eigen (ongevraagde mening) over het werken in Indonesie. Als expat voor een Nederlands bedrijf (of semi of mulitionational) akkoord, als werkgever akkoord maar indien het gewoon werk betreft die ook door een Indonesier gedaan kan worden dan valt daar vanuit je verantwoordelijkheidsgevoel over na te denken. Indonesie is een derde wereldland met een hoge werkeloosheid waarbij zij zelf nog maar amper weten hoe het moet. Verder, is het noodzakelijk dat je straks werkt, een eigen inkomen hebt?
En inderdaad het lijkt allemaal gemakkelijk maar "investeren, een eigen bedrijf opzetten etc" is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Heb het weer van dichtbij mogen meemaken met allerlei bureaucratie en stress in Indonesie gaat zo ongeveer niks volgende de gestelde regels.
Ik neem aan dat hier over de optie Nederland ook nagedacht is. Het een zowel het ander hoeft ook niet forever te zijn. Denk aan mogelijkheden waarbij jij bijvoorbeeld een half jaar in Indonesie woont en een half jaar in Nederland (en dan ook in Nederland werkt) zeker als jullie nog niet getrouwd zijn en je toch elk half jaar het land uit moet. Of je vriend voor bijvoorbeeld 5 tot 10 jaar naar Nederland dat jullie de mogelijkheid hebben om een potje te maken om in Indonesie te kunnen wonen. Is taal en het verlies aan tijd door procedures een probleem kun je ook de "Belgieroute" overwegen. En misschien zijn er nog wel andere tussenoplossingen.
Succes met nadenken en overwegen.

gr
AM


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

guna2
User
User icon of guna2
spacer line
 


On 17-06-2009 21:21 Kimmy wrote:[/bIk heb sinds een jaar een relatie met een Balinees


Weet je heel zeker dat hij Balinees is? En prins, toevallig? Heeft hij wel lang haar en een tattoo? ( piercings zijn optional ) Kun je ons zijn naam vertellen?spacer line  


On 18-06-2009 07:04 guna2 wrote:

...


Weet je heel zeker dat hij Balinees is? En prins, toevallig? Heeft hij wel lang haar en een tattoo? ( piercings zijn optional ) Kun je ons zijn naam vertellen?


Ik zou maar niet antwoorden.

Van uit de naam , uiterlijke kenmerken kan men vaak de sociale status afleiden. Emoticon: Yes!


bisa dicek of makemyday .

spacer line  


On 18-06-2009 06:46 Yerun wrote:
- indonesier worden is ronduit stom als ik het zo mag stellen:Hangt af van de toekomstige plaats dat je gaat innemen.
Voor de meeste (gemiddelde) Nederlanders of buitenlanders is het wel stom om de Indonesische nationaliteit aan te nemen.
Daar heeft Yerun gelijk in . Emoticon: Yes!

Als je goed getrouwd bent met een "goede partij", met de benodigde netwerken , dan is het wel te doen.
Hangt natuurlijk af wat je zelf te bieden hebt.


bisa dicek of makemyday .

spacer line  


On 18-06-2009 07:04 guna2 wrote:

...


Weet je heel zeker dat hij Balinees is? En prins, toevallig? Heeft hij wel lang haar en een tattoo? ( piercings zijn optional ) Kun je ons zijn naam vertellen?


hee die Guna guna, ja ja, ik begin nu een beetje de ergernis van andere forum leden op jou te begrijpen.

Leg me eens uit, wat is nu de waarde van de energie die je erin gestopt hebt het bovenstaande te schrijven??

Ben benieuwd.

Greetzguna2
User
User icon of guna2
spacer line
 


On 18-06-2009 08:10 Surya Atmadja wrote: Van uit de naam , uiterlijke kenmerken kan men vaak de sociale status afleiden. Emoticon: Yes!


En of 'ie wel Balinees is.guna2
User
User icon of guna2
spacer line
 


On 18-06-2009 08:14 dutchguy1000 wrote: Leg me eens uit, wat is nu de waarde van de energie die je erin gestopt hebt het bovenstaande te schrijven??


Nul. Maar da's niet erg, energie gaat immers niet verloren. Ik speel de advocaat van de duivel, de achterkant van het gelijk ( and I'm the God of Hell Fire, and I bring you: Fire! Arthur Brown, 1971, speciaal voor de huisband van Elsbeth). En dat alles onder het fijnbesnaarde motto: beter nu een schop onder je reet dan straks een illusie en een tiet geld armer.spacer line  


On 18-06-2009 05:39 oyibo wrote:

Investeren Om Sid? We spreken toch nog over serieus geld als je hier een bedrijf wil starten. En een expat quotum wordt hier ook niet zomaar afgegeven. En als startende onderneming zal dat al helemaal niet makkelijk zijn.

RI is niet makkelijk voor buitenlanders en hun partners. Emoticon: Party!R.I is ook niet makkelijk voor Indonesiers met buitenlandse partners , zeker voor een Indonesische.

V.w.b investeren , ik ken een paar Nederlanders(soms via via) , ook Nederlanders die binding hebben met Indonesia (Indische mensen bijvoorbeeld) die met kleine startkapitaal iets gaan doen in Indonesia.
De voorwaarden om een PMA op te richten is bij iedereen "bekend".
Als je de startkapitaal niet alleen kan ophoesten , kan je het met een paar Nederlandse vrienden bijsprokelen en je kan zo een Indonesische compagnon krijgen als je met goede papieren komt.

Bij de 1 ste TTF (PMB) in Den Haag heb ik voor de lol een paar brochures van BKPM meegenomen .
Trouwens hun site is ook bereikbaar voor iedereen.


bisa dicek of makemyday .

Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 18-06-2009 07:04 guna2 wrote:

...
Kun je ons zijn naam vertellen?
Oh da's zo klaar toch? Wayan, Made, Nyoman of Ketut Emoticon: Devil


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 


On 18-06-2009 08:14 dutchguy1000 wrote:

...


hee die Guna guna, ja ja, ik begin nu een beetje de ergernis van andere forum leden op jou te begrijpen.

Leg me eens uit, wat is nu de waarde van de energie die je erin gestopt hebt het bovenstaande te schrijven??

Ben benieuwd.

Greetz
DG; ik vraag bij benadering hetzelfde, alleen op een iets vriendelijker manier. Wat het antwoord zal zijn weet guna2 wellicht al, net als ik. Maar liever dat Kimmy het zelf vertelt alvorens wij daar weer op ingaan met advies geven.

Gelukkig denkt iedereen hier in grote lijnen hetzelfde. Het staat met grote letters geschreven inmiddels: "PAS OP MET WAT JE DOET KIMMY"..


Ho Lee Fuk

spacer line  

Als het Sosro is ? Emoticon: Devil


bisa dicek of makemyday .

spacer line  


On 18-06-2009 08:33 Yerun wrote:

...
DG; ik vraag bij benadering hetzelfde, alleen op een iets vriendelijker manier. Wat het antwoord zal zijn weet guna2 wellicht al, net als ik. Maar liever dat Kimmy het zelf vertelt alvorens wij daar weer op ingaan met advies geven.

Gelukkig denkt iedereen hier in grote lijnen hetzelfde. Het staat met grote letters geschreven inmiddels: "PAS OP MET WAT JE DOET KIMMY"..


Valt me toch een beetje tegen van je Jeroen?

Al helemaal dat je dus dat soort reacties in principe goedkeurt? bevooroordeelde, op zijn hoogst middelbare school reacties die zo goed als zeker allen maar pijnlijk zijn voor de persoon in kwestie?

K jeroen, weet ik weer effe waar het niveau staat hier, was ik effe vergeten

LachhuuhhhhAnne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Het is weer triest te constateren dat alles over een kam geschoren wordt en te oordelen zonder de personen in kwestie te kennen. Op deze manier jaag je mensen weg.

Ik wens Kimmy veel wijsheid toe maar dan meer mbt de reacties her op het forum.

gr
AM


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

spacer line  


On 18-06-2009 08:46 Anne Mieke wrote:
Het is weer triest te constateren dat alles over een kam geschoren wordt en te oordelen zonder de personen in kwestie te kennen. Op deze manier jaag je mensen weg.

Ik wens Kimmy veel wijsheid toe maar dan meer mbt de reacties her op het forum.

gr
AM


aminguna2
User
User icon of guna2
spacer line
 

Laat ik het dan zo samenvatten:

 • emigreren naar IndonesiŽ is niet mogelijk (hoegenaamd)
 • langdurig verblijven in IndonesiŽ is wel mogelijk, bijvoorbeeld met een visum SB (zie AM hierboven)
 • de kosten daarvan zijn te overzien, grofweg Rp 20 jt (jt = miljoen) p.a.
 • werken hier is vrijwel onmogelijk voor een buitenlander (tenzij Tom Poes een list verzint)
 • verkassen naar een totaal andere cultuur lukt weinigen. De meesten gaan na een paar jaar diep teleurgesteld terug
 • een relatie hebben met iemand van een andere cultuur is niet gemakkelijk, zeker niet als je in die andere cultuur vertoeft
 • het aantal relaties alhier ontsproten uit een vakantieliefde sneeft voor nagenoeg 100%, en wel als de niet-IndonesiŽr letterlijk en figuurlijk is uitgekleed

  Leuker kan ik het niet maken.
 • guna2
  User
  User icon of guna2
  spacer line
   


  On 18-06-2009 08:46 Anne Mieke wrote: Het is weer triest te constateren dat alles over een kam geschoren wordt en te oordelen zonder de personen in kwestie te kennen.


  Kimmy verstrekt geen persoonlijke gegevens. Ons rest dus slechts generaliseren. Helaas leert de ervaring dat de desbetreffende generalisaties in minder dan 10% van de gevallen falen.  guna2
  User
  User icon of guna2
  spacer line
   

  Ter aanvulling: in tegenstelling tot wat Mas Yerun claimt, kun je volgens mij pas na tien jaar het Indonesisch staatsburgerschap verwerven. En wel uitsluitend na vijf jaar aansluitend een KIPAS gevolgd door vijf jaar een KITAP te hebben genoten. Pas daarna kom je in aanmerking voor de Indonesische nationaliteit waar je vervolgens ook nog aardig wat voor mag lappen (hoeveel weet ik niet, voor mij niet interessant). Je Nederlandse nationaliteit verlies je dan, hoewel dat recentelijk misschien is veranderd. Een Sosial/Budaya telt niet mee voor het verwerven van het staatsburgerschap.  spacer line  


  On 18-06-2009 09:50 guna2 wrote:

  ...


  Kimmy verstrekt geen persoonlijke gegevens. Ons rest dus slechts generaliseren. Helaas leert de ervaring dat de desbetreffende generalisaties in minder dan 10% van de gevallen falen.


  ohhhh, ten eerste, Ik hoor niet bij "ons" ik heb niet de gedachte dat als iemand niet echt veel info geeft gelijk te moeten gaan generaliseren.

  Greetz
  guna2
  User
  User icon of guna2
  spacer line
   


  On 18-06-2009 11:10 dutchguy1000 wrote: Ik hoor niet bij "ons"


  Uiteraard niet, DG. Dat zou je wel willen!
  You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
  If you do not have an account yet, you can register yourself here.  94,810,192 topic views - 242,062 posts - 13,758 topics - 35,455 members - last post @ 24-10-2021 22:04 CET

  Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
  Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

  154,610,647 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com