indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Bali, het godeneiland > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

open new topic | reply to this topic | newest topics | active topics | login
Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


Op 04-02-2009 01:15 schreef senior:
Bali.... Een paradijs? Nee,vergeet het maar...

Dat concludeerde de bekende Indische schrijver Johan Fabricius al voor de 2e Wereldoorlog en schreef dan ook een boek over de relatie tussen een buitenlander en een Balinese. De titel was dus niet "Het eiland der Goden" zoals het doorgaans wordt aangeprezen, maar "Het eiland der Demonen" en Fabricius beschrijft hier in hoe een droombeeld een verwoestende werkelijkheid kan worden op dit eiland dat altijd zo geroemd wordt.chirpy
User
spacer line
 

Wat heeft Bali nu dat een andere plaats niet heeft? Natuurlijk werk ik me door de opdringerige verkopers heen, omzeil ik de bedelaars, de drukte en al het andere negatieve waardoor een vakantie verpest kan worden. En dan nog blijf ik verliefd op dat bali. Even verder dan de grote straten zijn de kleine wegen die naar de Balinees leiden. Ik ontmoet er zulke fijne mensen, zie de harmonie tussen natuur en geloof/cultuur. Op de andere eilanden is het ook mooi, maar minder boeiend dan op Bali (vind ik).
Wanneer je goed voorbereid op pad gaat, dan kun je tussen al het negatieve door toch de schoonheid ontdekken. Voor de echte natuur en schone stranden moet je niet op Bali zijn. Schoon als zij zijn op zichzelf en de naaste omgeving, zo slordig gaan zij om met de rest.Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


Op 04-02-2009 17:33 schreef chirpy:
......zie de harmonie tussen natuur en geloof/cultuur.

Dat is anders een behoorlijke contradictie met je volgende opmerking waaruit weinig harmonie tussen natuur en geloof/cultuur blijkt:

Schoon als zij zijn op zichzelf en de naaste omgeving, zo slordig gaan zij om met de rest.Wat heeft Bali nu dat een andere plaats niet heeft?

Juist, dat is mij niet duidelijk. I.h.a. vinden westerse bezoekers de wijze waarop de Balinees haar geloof en cultuur beleidt prachtig en bevallig qua kleding en uitdossing, mooi qua offertjes met kleuren en geuren, weelderige plantengroei rondom hun compounds. Maar heeft er iemand wel eens bij stil gestaan hoe zwaar dit alles - zowel materieel als geestelijk - drukt op de Balinees zelf? Van alle Indonesische volken leeft de Balinese bevolking door haar religie en gewoontes het meest onder een gigantische zware morele druk. De hele dag moeten zij apert blijven op gunst en toorn van de (vele) goden en (nog meer) demonen en hebben een halve dagtaak aan het bewaren van de harmonie tussen goed en kwaad. Gewone natuurverschijnselen (zoals bijv. onweer) zet een Balinees onder zware druk want dat betekent dat er 1 of andere god of demon ontstemd is en moet er dus snel iets aan worden gedaan om dit (niet bestaande) wezen gunstig te stemmen. Arbeid, handel en andere bezigheden worden neergegooid om te offeren. En zo kan ik nog wel vele voorbeelden noemen.
Materieel gezien slokt dit offeren, etc. enorme sommen geld op en is een Balinees bijna een half maanloon kwijt aan dit soort gedoe.
Waarom denkt men dat een Balinees bij transmigratie opgelucht is om onder dat juk uit te kunnen komen? Waarom denkt men dat zovele Balinezen zich op andere eilanden bevinden (proportioneel gezien het grootste aandeel in transmigranten)?
Nog nooit bij stil gestaan........????

Ook die eeuwig geroemde terras-sawah's lokken bewonderde opmerkingen op van de toerist. Maar hoe mooi is het nog als je een gewoon keuterboertje bent die dagelijks in de modder van die rijstvelden moet ploeteren? Vies, zwaar werk en soms nog gevaarlijk ook (slangen). Niets moois aan.
Dit werd eens een reisleider onder haar neus gedrukt toen zij zich lyrisch uitliet over de Balinese rijstvelden tegenover een Amerikaanse boer.....hij maakte haar snel wakker uit haar idylle daar deze persoon uit eigen ervaring weet dat er niets moois aan is om dit zware werk te moeten doen.

Dan de religie....laten we niet vergeten dat de gemiddelde westerling een (on)bewuste islam-fobie heeft en soms ook wat afkerig is van het zo vertrouwde christendom (dat is tenslotte niet wat men zoekt tijdens een vakantie in Azie). Qua uiterlijk scoort het Balinees hindoeisme uiteraard stukken beter dan de islam of het christendom. Maar qua inhoud......??? Het is voor mij - na vele persoonlijke ervaringen maar ook die van vele anderen - nog steeds zeer opmerkelijk dat de gemiddelde Balinees er zijn hand niet voor omdraaid om iemand (m.n. een non-Balinees) op te lichten en een poot uit te trekken (na deze persoon eerst in de watten te hebben gelegd). Hoewel dit zwendelen ook op Java plaats vindt, is het vele malen meer apert op Bali. Zou dat toch iets te maken hebben met religie en cultuur? Een ander moraalbegrip?Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


Op 04-02-2009 17:33 schreef chirpy:
Op de andere eilanden is het ook mooi, maar minder boeiend dan op Bali (vind ik).

Ik ben blij dat ik vnl. tussen moslims woon (ook al vind ik de religie zelf een ramp) op Java en niet tussen hindoes. Ik reis al decennia door dit land maar ben van mening dat de gemiddelde Bali-ganger zichzelf zwaar tekort doet als hij/zij zich beperkt tot uitsluitend dit eiland. Er zijn honderden eilanden die veel en veel meer hebben te bieden. Alleen......(om de term van een ander forumlid te gebruiken)...daar moet je voor open staan.Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 05-02-2009 02:52 Yogya-Bali wrote:

...

Ik ben blij dat ik vnl. tussen moslims woon (ook al vind ik de religie zelf een ramp) op Java en niet tussen hindoes. Ik reis al decennia door dit land maar ben van mening dat de gemiddelde Bali-ganger zichzelf zwaar tekort doet als hij/zij zich beperkt tot uitsluitend dit eiland. Er zijn honderden eilanden die veel en veel meer hebben te bieden. Alleen......(om de term van een ander forumlid te gebruiken)...daar moet je voor open staan.


Amen!
Ik word er soms een beetje moedeloos van. Maar aan de andere kant, laat iedereen maar lekker naar Bali gaan dan heb ik al die andere eilanden voor mijzelf alleen. Om het nog maar eens kracht bij te zijn.
Ik was rond de jaarwisseling noodgedwongen 2 dagen op Bali. Ben van 1 januari tot mijn vertrek op 26 januari vanuit Denpasar op Sumba, Timor, Ambon en Tual geweest en heb in 25 dagen tijd maximaal 15 toeristen/bules'geteld. Ik denk dat dat al genoeg zegt...... Het betekent dus NIET dat het op deze eilanden niks is (voordat hier verkeerde conclusies getrokken gaan worden) het betekent dat je daar de Balikermis niet hebt. Maar ik kan niet uitloeggen wat voor gevoel het is om achterop de motor, in de bus te genieten van natuur, muziek, zonder onderbrekingen van mensen die jou maar met 1 doel benaderen, zonder onderbrekingen van shops, massagesalons etc.
In het oosten, in Nusa Tenggara (Timor) en de Molukken zijn ze nog blij met jou als toerist en trots dat je hun land bezoekt. Het is echt zo 180 graden de andere kant op van Bali (of Java). Mensen praten met je gewoon uit interesse. En het leuke van dit deel van Indonesie is dat je het hier over vanalles kunt hebben. De mensen beginnen in hun gesprekken ZELF over geloof, de malaise in Indonesie, het toerisme.
Het is typisch dat ik op veel eilanden vrienden en kennissen heb (op Java, Sumatera, Lombok, Sulawesi, Flores, Sumba, Timor en inmiddels ook op Ambon en Tual) Op Bali NIET EEN. Ik krijg gewoon geen contact met de mensen daar (voor diegenen die het niet weten ik spreek vloeibaar Indonesisch dus daar ligt het niet aan)
Maar goed, die was mijn ochtendbetoog om buiten Bali andere eilanden eens serieus te overwegen. En niet alleen NTT of Maluku maar ook zeker Sulawesi en Sumatera (EN Madura.........)

gr
AM


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

elsbeth
User
spacer line
 

Anne Miek, ik denk dat het de meeste mensen juist enorm afschrikt dat ze er in 25 dagen maar 15 andere toeristen zullen tegen komen en noodgedwongen met de lokale bevolking contact moeten maken. Voor jou is dat de ultieme vakantie (en mij klinkt het ook goed in de oren). Maar de meeste mensen willen dat juist helemaal niet en ik begrijp dat ook best. Jij reist alleen, jij spreekt goed Bahasa Indonesia, jij hebt de mogelijkheid om al jaren lang meerdere keren per jaar naar Indonesie te gaan (ja, ik weet het, nu klink ik wat jaloers en zuur), dus jij hebt de mogelijkheid gehad om het allemaal te zien. het is voor heel veel mensen of/of/of en niet en/en/en. Dan heb ik het over de (waarschijnlijk grote) groep die eens in hun leven een reis naar Indonesie maakt en niet over de groep die jarenlang naar Bali gaat. Maar ook die laatste groep vindt blijkbaar op Bali wat hij/zij zoekt en dat vind ik prima. Ze hebben vakantie, zoeken vertier/strand, maken al dan niet uitstapjes buiten Kuta. En ik vermoed dat ze die contacten waar jij het over hebt en die jij mist op Bali, helemaal niet willen hebben. maar misschien zie ik het verkeerd, ik hoor het wel.
Wat betreft de rijstvelden Yogya Bali, natuurlijk is er voor de boeren zelf niets idyllisch aan om op zo'n geroemd rijstveld te werken. Het is goed je dat eens te realiseren. Maar dat neemt niet weg dat je toch wel van de aanblik mag genieten?Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Uiteraard zijn die rijstvelden mooi Elsbeth. Ik geniet ook nog elke dag als ik 's ochtends de perfect geschapen top van de vulkaan Merapi zie tegen een achtergrond (of is het voorgrond?) van sawah's. Voor deze Amerikaanse boer werkte het storend dat de betreffende reisleidster (een echte Bali-lover pur sang) zo idyllisch over de sawah's en het Balinese boerenleven vertelde, terwijl er voor een gewoon keuterboertje weinig idyllisch aan is.
Net zoals al die ceremonies, offertjes, etc. Lijkt allemaal prachtig - en ofcourse doet de Balinees dit ook met een zeker plezier want het gaat tenslotte om zijn/haar religie........maar als je af en toe eens spreekt met Balinezen op Lombok, Sumbawa, Jakarta of Sulawesi - en ze staan niet meer onder de directe straffe sociale controle van de banjar - dan hoor je toch wel iets heeeeeeeeel anders.Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 05-02-2009 09:29 elsbeth wrote:
Anne Miek, ik denk dat het de meeste mensen juist enorm afschrikt dat ze er in 25 dagen maar 15 andere toeristen zullen tegen komen en noodgedwongen met de lokale bevolking contact moeten maken. Voor jou is dat de ultieme vakantie (en mij klinkt het ook goed in de oren). Maar de meeste mensen willen dat juist helemaal niet en ik begrijp dat ook best. Jij reist alleen, jij spreekt goed Bahasa Indonesia, jij hebt de mogelijkheid om al jaren lang meerdere keren per jaar naar Indonesie te gaan (ja, ik weet het, nu klink ik wat jaloers en zuur), dus jij hebt de mogelijkheid gehad om het allemaal te zien. het is voor heel veel mensen of/of/of en niet en/en/en. Dan heb ik het over de (waarschijnlijk grote) groep die eens in hun leven een reis naar Indonesie maakt en niet over de groep die jarenlang naar Bali gaat. Maar ook die laatste groep vindt blijkbaar op Bali wat hij/zij zoekt en dat vind ik prima. Ze hebben vakantie, zoeken vertier/strand, maken al dan niet uitstapjes buiten Kuta. En ik vermoed dat ze die contacten waar jij het over hebt en die jij mist op Bali, helemaal niet willen hebben. maar misschien zie ik het verkeerd, ik hoor het wel.

Hee Elsbeth,

Ik snap het allemaal wel. En nogmaals ieder zijn eigen ding.
Wat ik er mee wil zeggen is dat als je echt prachtige onbedorven natuur en cultuur wilt zien je gewoon niet op Bali alleen moet blijven. Waar veel toeristen zijn zul je ook veel faciliteiten en daarmee de negatieve kanten ervan moeten accepteren. Wat ik er ook mee wil zeggen is dat het jammer is dat Bali als het ultieme stukje Indonesië beschouwd wordt. En als het tegenvalt dat mensen dan niet verder kijken. Er zijn natuurlijk ook nog best “tussenmodellen” van Bali tot hetgeen ik doe.
Verder heb ik evenveel vakantie als iedereen in elk geval evenveel als mijn collega’s met misschien het verschil dat ik echt al mijn vrije dagen elk uur in het buitenland spendeer. Ik heb een goede werkgever met minimaal 2 ˝ maand vakantie per jaar (vakantie en WTV die ik kan clusteren) en ik heb een aantal jaren gespaard om nu een paar jaar veel weg te kunnen. Maar ook in gewone jaren ga ik twee keer per jaar maar wat korter. Dat is een keuze.

Ik ben zelf reisadviseur geweest en ik begrijp als geen ander dat als je maar 1 keer de mogelijkheid hebt om naar Indonesië te gaan dat je dan je keuze goed af moet kunnen wegen. Mensen die hun reis, georganiseerd, via een reisbureau boeken zijn vaak overgeleverd aan vaak jonge dames die de ballen verstand hebben van hetgeen ze verkopen (ik kan het niet mooier zeggen) En op de een of andere manier heeft Bali een sneeuwbaleffect. Mensen die mij om info vragen stellen ik om te beginnen altijd een aantal wedervragen. Ik vraag ze wat voor hen belangrijk is, wat hun normen, budget, interesses etc zijn. Ik vind het gewoon jammer dat mensen juist voor die ene reis verkeerde keuzes maken omdat ze de grote hoop volgen ( “iedereen gaat er naar toe dus het zal wel leuk zijn”) Een van de meest gegeven antwoorden is dat mensen “van het padje” af willen, kennis willen maken met de bevolking, buiten de toeristenoorden willen gaan. Nou is het natuurlijk moeilijk hoe je dat moet interpreteren als je iemand niet kent maar 1 ding is zeker; dan zul je er zelf op uit moeten, de lokale bus nemen een uur verderop, linksaf moeten slaan waar de Lonely Planet rechts zegt, niet bang zijn om in warungs te eten, niet argwanend zijn als iemand je uitnodigt om te komen eten, achter op een ojek (motor) stappen bij iemand die je niet kent………… en zo nog heel veel dingen meer. Het leven “buiten het padje” komt niet naar je toe in Kuta op de Jalan Legian of in Ubud op de Monkey forest Road.
Er zijn overigens ook georganiseerde reizen naar andere delen van Indonesië maar deze zijn helaas niet zo in trek.
In het geval van Samara heeft het dus duidelijk verkeerd uitgepakt en ik denk dat zij niet de enige is.

gr
AMNeed information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


Op 05-02-2009 09:29 schreef elsbeth:
Anne Miek, ik denk dat het de meeste mensen juist enorm afschrikt dat ze er in 25 dagen maar 15 andere toeristen zullen tegen komen en noodgedwongen met de lokale bevolking contact moeten maken.


Juist, zoals ik al eerder opmerkte op deze topic: "Angst voor het onbekende en angst voor gebrek aan comfort." De hedendaagse toerist is verre van een reiziger en is geheel niet meer op zoek naar iets "onbekends" en "onbestemds". Nee,de huidige heeft - naast een gigantische islam-fobie - ook nog eens een fobie voor totaal onbekende situaties en culturen. Je zou maar alleen tussen al die enge bruine mensen inzitten......neen, dan is een verblijf op het Indonesische Torremolinos toch een stuk plesanter.....dan kom je tenminste nog eens een londho tegen tussen al die bruinnekken. En voor de zwevers ( new-age lui) hebben we Ubud e.o. Zo komen we allen aan onze trekken. Ga eens met yoga-trainingen meedoen. Leuk, je ziet alleen maar "witkoppen"......geen enkele Indonesier (behalve de handige guru die zich rijk rekent aan de met zichzelf in de knoop zittende londho 's). En voor de happy few hebben we Seminyak en Kerobokan (Ibiza heeft zich naar Azie verplaatst, alleen in Seminyak noemen ze zich de beautiful people ).
Bali is een gigantisch werkterrein aan het worden voor goeroe's, yogatrainers, psychiaters, psychologen en psychotherapeuten. Daarnaast floreert uiteraard de property -maffia enorm met al haar villa's in "Balinese" stijl (laat me niet lachen: Balinese stijl. Als een dergelijke villa door een Balines bewoond gaat worden, gaat eerst de bulldozer over die belachelijke bule -bouwwerken).elsbeth
User
spacer line
 

Inderdaad, de angst voor het onbekende en gebrek aan comfort, dat is denk ik de grootste drempel.
Het enige land , nee, de enige stad moet ik zeggen waar ik NIET bewust de lokale tentjes opzocht, was Delhi. Ik herinner mij dat ik daar aldoor dolblij was als ik mij kon onttrekken aan het leven op straat. Ik vond het zo verschrikkelijk genant dat ik daar, tussen al die vele verminkte bedelende mensen, als toerist rondliep.
Als ik naar mijn eigen situatie kijk denk ik dat ik deze zomer met mijn kinderen wel een leuke reis heb samengesteld: ruim 2 weken Sulawesi, ruim 1 week Yogyakarta, 5 dagen Ubud.
Als ik alleen was, Anne Miek, was ik al je genoemde plekjes zeker gaan opzoeken en had ik mijn Bahasa Indonesia lekker kunnen uitbreiden. Wie weet, komt het er ooit nog eens van.
Geniet in ieder geval van al je mooie ervaringen.spacer line  

Je wordt bedankt!
Ik zit niet op dit forum om voor zwever te worden uitgemaakt. Ik respecteer ieders mening, maar een ongenuanceerd persoonlijke boodschap zit ik niet op te wachten.
Blijf je werk maar doen en val anderen er niet mee lastig!4yoke4
User
User icon of 4yoke4
spacer line
 


Voor en tegenstanders van Bali hebben hier hun zegje gedaan maar Samara heb ik hier niet meer langs zien komen. Emoticon: Confused Emoticon: Confused Emoticon: Confused


Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen

Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 05-02-2009 23:09 4yoke4 wrote:

Voor en tegenstanders van Bali hebben hier hun zegje gedaan maar Samara heb ik hier niet meer langs zien komen. Emoticon: Confused Emoticon: Confused Emoticon: Confused

Je haalt me de woorden uit de mond.......


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

senior
User
User icon of senior
spacer line
 


On 05-02-2009 23:09 4yoke4 wrote:

Voor en tegenstanders van Bali hebben hier hun zegje gedaan maar Samara heb ik hier niet meer langs zien komen. Emoticon: Confused Emoticon: Confused Emoticon: Confused


Die is zich lam geschrokken van de reacties,waar ze overigens wel om vroeg,en heeft wellicht spijt als haren op haar hoofd dat ze dit topic geopend heeft. Maar ik hoop dat ze begrepen heeft dat haar ervaring op Bali niet model staat voor het land Indonesie...


hati hati, pelan pelan

BintangJan
User
User icon of BintangJan
spacer line
 

Helemaal mee eens Senior,
Emoticon: Bye bye Emoticon: Puh! Er zijn nog genoeg mooie plekken in de Gordel van Smaragd om het Bali gevoel te vergeten.


Als je goed naar het verleden luistert, kun je de toekomst beter verstaan. Jika Anda mendengarkan dengan cermat ke masa lalu bisa masa depan lebih mudah dimengerti

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 


On 05-02-2009 22:03 Erickwithck wrote:
Je wordt bedankt!
Ik zit niet op dit forum om voor zwever te worden uitgemaakt. Ik respecteer ieders mening, maar een ongenuanceerd persoonlijke boodschap zit ik niet op te wachten.
Blijf je werk maar doen en val anderen er niet mee lastig!

Ik denk dat Yogya-Bali het ook niet heel letterlijk bedoelde, of juist wel, maar dan hoor je ook vast van hem waarom hij dat zegt.


Ho Lee Fuk

spacer line  

Ik vind Indonesië nog steeds prachtig land om bezoeken. Ten eerste omdat ik daarvandaan kom. Ten tweede, het is daar nog allemaal zo goedkoop. En ten derde, het eten is erg lekker.
Maar er zijn zoveel negatieve kanten van dat land. De belangrijkste is de corruptie.

Ik heb er gemengde gevoelens over. Aan de ene kant mis ik het elke dag. Maar vaak heb ik er ook hekel aan. Omdat er overal corruptie is. Ik hoop dat president Yudhoyono serieus dit probleem aanpakt, maar dat hij ook echt in staat is om het te doen.

Als de corruptie verdwijnt, dan is het land helemaal prachtig, en vooral Bali. Dan heb je misschien geen opdringerige verkopers meer die Samara lastigvallen. Dan is het toerisme beter georganiseerd. Dan is Indonesië echt een paradijs op aarde.

Wah aku mimpi ya?. Droom ik soms? Misschien gebeurt dat wel na drie of vier generaties? Maar voorlopig is het een mimpi.Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 06-02-2009 21:57 barimuchtar wrote:
Wah aku mimpi ya?. Droom ik soms? Misschien gebeurt dat wel na drie of vier generaties? Maar voorlopig is het een mimpi.

Ik denk dat het inderdaad voorlopig echt mimpi is. En dat het lang duurt. Met alleen het "wegnemen/terugdringen" van de corruptie zijn ze/we er nog niet. Ik weet ook niet precies war nu precies de knup zit dat mensen zo op de huid zitten. Waarschijnlijk om een deel wat ik al aangaf, het teruglopen van de toeristen maar het heeft zeker ook met een mentaliteit te maken. Het mooiest voorbeeld heb ik van wat noorderlijkeer zuidoost Azie; in Myanmar en laos ku je gewoon je gang gaan, niemand die op je let, iets vraagt maar net de grens over naar Cambodia is het min of meer dezelfde Bali en Java "kermis" En, zoals ik al een aantal malen heb geschreven, in het oosten van Indonesie kom je dat ook niet tegen.

gr
AM


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


Op 06-02-2009 22:25 schreef Anne Mieke:
...met het "wegnemen/terugdringen" van de corruptie zijn ze/we er nog niet. Ik weet ook niet precies war nu precies de knup zit dat mensen zo op de huid zitten. Waarschijnlijk om een deel wat ik al aangaf, het teruglopen van de toeristen maar het heeft zeker ook met een mentaliteit te maken.

Het heeft zeker met de mentaliteit te maken. Ik heb dat hierboven al aangegeven: liggen de wortels in de Balische vorm van hindoeisme, ligt het aan de cultuur, ligt het aan de xenofobische houding hier? Met het wegwerken van corruptie zijn we er nog lang niet. Gisteren met een Indonesische bankier uit Semarang gesproken die zelf wederom verbaasd was dat de gemiddelde Indonesier exact het tegenovergestelde doet bij een economische crisis als elders in de wereld, waardoor er grote kans bestaat dat RI in de toekomst weer onevenredig hard wordt getroffen door deze crisis gelijk als in 1998 met de monetaire crisis. Ook zij had het over mentaliteitskwestie.

Terug op de kwestie in Bali: komt niet door het teruglopen van het toerisme want is er altijd al geweest (althans zolang ik er al 20 jaar lang kom). In 1 van de reacties hierboven heb ik al geprobeerd dit te duiden aan de hand van de verschillen in opvatting hoe een westerse klient commercieel te benaderen, en - vergeet ook niet - het commissiesysteem in Bali. Gooi daarboven nog eens de mentaliteit en het cirkeltje is rond.
Wat je ook zegt dat ze die mentaliteit in Oost-Indonesie niet hebben (nou heel lichtelijk dan), houdt dus in dat we het moeten zoeken in de culturele, religieuze achtergrond van de Balier (in lichtere mate is die mentaliteit ook op Java te vinden; hoewel dat merendeel moslim is, is de invloed van het vroegere hindoeistische denken in het dagelijkse leven nog enorm).
Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


Op 06-02-2009 10:40 schreef Yerun:

...

Ik denk dat Yogya-Bali het ook niet heel letterlijk bedoelde, of juist wel, maar dan hoor je ook vast van hem waarom hij dat zegt.

Het was wel zeker persoonlijk bedoelt. En de wijze waarop wordt gereageerd geeft alleen maar aan dat deze persoon nog verre van rijp is voor het "verlichte" denken op Bali dat hij blijkbaar nog niet heeft "ondergaan".

Het is jouw waarheid en die respecteer ik.

Maar mijn waarheid wordt niet gerespecteerd, ik zou een ongenuanceerde boodschap geven. Hallo zeg, ik denk dat ik met al die postings op dit item toch wel degelijk nuances heb aangedragen.

hoop ik dat je Bali ondergaat zoals het hoort

Dat geldt blijkbaar alleen voor iemand die hetzelfde denkt als Erickwithck, en dus blijkbaar niet voor mij. Als we het over ongenuanceerd praten hebben.......al 2 contradicties in 1 zin (zie hierboven).oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

En ik maar wachten op Brendababe.
Ik heb persoonlijk geen slechte ervaring met Bali, en heb er een huis.
Het is een eiland met veel gezichten. En inderdaad opdringerige verkopers zoals in elk derdewereld vakantie land. Ik ken de slechte ervaringen wel. Voor mij is het wel een paradijs. Ik kom ook alleen maar om geld uit te geven. En bemoei me amper of eigenlijk helemaal niet met aanwezige medelanders. Het eiland heeft mij te bieden wat ik zoek.

Dat zal voor velen anders zijn.

Dat neemt niet weg dat er nog heel veel, zoniet duizenden andere plekken zijn in RI die mooier kunnen zijn. Waar inderdaad niet naar gekeken is. Die behoefte ligt kennelijk niet bij de tourist. Bali heeft wel degelijk hele mooie stranden.

De Balinezen met wie ik in aanraking kom, van gepensioneerde leraar die graag vrijblijvend altijd een praatje maakt over van alles en nog wat, tot buschauffeur. Ze hebben wel 1 ding gemeen, ze maken een praatje en dat ervaar ik als prettig. Neemt niet weg dat mensen natuurlijk ook op een andere wijze benaderd kunnen worden.

Ik zie op Kuta soms een groep gepensioneerde Nederlanders zitten.
Vriendelijk groeten en doorlopen is het motto. Niet dat de mensen onaardig zijn. Maar ik blijf graag in mijn eigen omgeving. En misschien is dat wel het beste. En voor vakantie?

Bali ! Emoticon: Party!


It's only kinky the first time.

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


Op 07-02-2009 04:05 schreef oyibo: En voor vakantie? Bali ! Emoticon: Party!

Ook voor mij Oyibo; de kids willen strand en zee (voor vertier), het gemak van wat leuke modieuze kleertjes kunnen kopen, en pa en ma vinden het ook wel heerlijk om de maag eens te goed te doen aan Frans, Italiaans of een andere internationale cuisine. Voor ons is het het gemak opzoeken.
Nu ben ik geen buitenlandse toerist meer maar binnenlandse (zgn. turlok = turis lokal )en is de reistijd aanzienlijk kort want de vlucht naar Bali duurt maar 1 uur (of per auto ca. 16 uren), moet er toch al vaak heen voor werk en ik zoek geen "afgelegen" plekken want daar kom ik al via mijn werk. Dus als het vakantie is, willen we ook een beetje luxe en gemak. Maar dan is het ook een puur strand-, shopping en lekker eten vakantie want de cultuur van Bali kennen we intussen wel (zover ik er in geinteresseerd ben).

Maar dat vreemde ophemelen van Bali - en/of het als enige vakantieplek van RI te beschouwen - staat me behoorlijk tegen. Als je luxe wil: fine ......dat wil ik ook als ik op vakantie ga. Maar kom dan niet met allerlei gezever aan over cultuur, religie, mentaliteit, landschapschoonheid, new-age gedoe, want dat hebben vele plaatsen in RI (waar de gemiddelde Bali-lover nooit naar toe gaat): islam-fobie (alhoewel de zwaarste terroristische aanslagen in RI ironisch genoeg op Bali plaatsvonden), angst voor het onbekende en angst voor gebrek aan luxe. Weinig verschil meer tussen een Spanje-vakantie en een Bali-vakantie (Bali: nog geen 1% van de Indonesische landoppervlakte).teripang
User
User icon of teripang
spacer line
 

ik ben ook vaker op bali geweest, eerste keren waren geweldig voor de bomaanslagen, daarna iets minder, en soms ook wat onbechofte toeristen tegengekomen,
maar de laatste keer met een busje door de binnenlanden getrokken en ja dat was kicken, wat een rust, en wat een sfeer, deze balinese levensstijl en gevoel die had ik al die jaren gemist,
weg van die toeristen, anders had ik net zo goed naar lloret de mar of zo kunnen gaanBintangJan
User
User icon of BintangJan
spacer line
 

Ook wij zijn vaker op Bali geweest. Om het echte Bali te beleven moet je niet in het zuiden (Kuta en omgeving zijn). Inderdaad teripang, dan kun je ook naar Lloret de Mar of omgeving gaan, of misschien wel thuisblijven en Zandvoort bezoeken. Ubud is ook een aaneenschakeling van verkopers en zogenaamde kunst. Lovina is vergeven van de strandverkopers. Ga weg van de snelweg en je vindt de mooiste plekken.


Als je goed naar het verleden luistert, kun je de toekomst beter verstaan. Jika Anda mendengarkan dengan cermat ke masa lalu bisa masa depan lebih mudah dimengerti

standford
User
spacer line
 

Ik heb Bali al 5 maal bezocht en zoals vele vrienden die alle werelddelen hebben bezocht moeten we vaststellen dat door de diversiteit geen enkele vakantie bestemming is met Bali

Kuta dat dus voor 80 % wordt uitgebaat door Java inwoners zorgt er dus voor dat dus de massatoerisme weg blijft en dat is juist goed voor een goede toekomst voor Bali.
Want ik ben echt bang dat de hele wereld zal beseffen hoe heerlijk Bali wel is.
En het best wat Bali heeft zijn zijn inwoners zelf ( zie link )
http://www.bali-arrangements.c(...)ngements-bali-people

You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.


open new topic | reply to this topic | newest topics | active topics | login

95,560,374 topic views - 242,178 posts - 13,760 topics - 35,541 members - last post @ 06-12-2021 18:03 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

156,480,191 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com