indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Bali, het godeneiland > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (1 reaction)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Tuti & Jan
User
User icon of Tuti & Jan
spacer line
 

Zowel onder hindoes, moslims, christenen, boedisten etc. etc. heb ik vrienden.
Jij mag dan het gevoel hebben dat je vrienden hebt met het Hindoe geloof, de vraag is hoe die Hindoe daar over denkt, die zal het niet rechtuit zeggen omdat die er uiteraard voordeel bij heeft dat jij dat gevoel hebt.
Het kan natuurlijk ook zijn dat het begrip vrienden voor jouw anders is als het mijne, voor mij is vrienden worden een proces wat tijd nodig heeft.
Ik heb zelf het Islamitisch geloof en respecteer een ieder zijn geloof, met de Hindoe kost dat mij echter grote moeite omdat ik ondertussen toch wel het een en ander heb meegemaakt in de ruim 3 jaar dat ik er tussen heb gewoond.
JanYogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Beste Rien, ik heb Jan wel eens ontmoet en hij is een integere man die totaal niet uit zijn eigen perceptie van geloof praat. En wat hij over de Balinese hindoe´s zegt, is een waarheid als een koe. Kom al meer dan 20 jaar op Bali en heb nog geen ene enkele vriend ontmoet onder de Balinezen (op een enkele terloopse kennis uit de hogere kaste na die mijn geld niet nodig heeft). Heb veel vrienden daar, maar die zijn vreemd genoeg allen afkomstig van andere eilanden in RI.
Ik ben het met Jan eens als hij beweert dat het vrijwel onmogelijk is echte vrienden te hebben onder de Balinezen daar ze zich voor een ander afsluiten. En dat is hun goed recht want het is hun eiland, hun cultuur en godsdienst (.....zit weinig verschil in cultuur en religie op Bali).
Zelfs al mijn Indonesische vrienden op Bali zeggen exact hetzelfde als Jan. Dus heeft niets te maken met westerling of iets dergelijks.....is ook puur een lokale kwestie. Nee, ik kon in Bali alleen maar echte vrienden maken met andere Indonesiers en westerlingen (en nog steeds). Maar goed....dat is ook de kracht van de Balinees dat hij niemand toelaat tot zijn cultuur (al denken een hoop Balilovers dat wel maar dan hou je jezelf alleen maar voor de gek voor het instand houden van je Balimanie).NoviKirana
User
User icon of NoviKirana
spacer line
 

Wij hadden ook veel Javanen als vrienden, in de tijd dat wij op Bali woonden. Toch hebben wij wel een aantal Balinezen als vrienden, die dat zelf ook zo zouden beamen. Die hielpen ons met allerlei dingen, uiteraard zonder betaling. Ik moet alleen wel zeggen dat ik deze mensen al kende uit de tijd voordat wij naar Bali verhuisden....Maar een echte vriendschap met Balinezen is mijns inziens wel degelijk mogelijk....Tuti & Jan
User
User icon of Tuti & Jan
spacer line
 

Yogya-Bali vult prima aan bij hetgeen ik probeer uit te leggen, ik schreef bij meerdere topics ook dat ik in de jaren dat ik in Bali hebt gewoond ook kennis hebben mogen maken met echte fijne Balinesche mensen.
Degene waar ik het huis van huurde was er één van, mijn vaste chauffeur in de jaren als toerist en ook toen ik er al woonde was ook een beste kerel en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Duidelijk is bij de reactie van NoviKirana wel dat Nederlanders al snel vrienden maken, soms zijn er Nederlanders die na een vakantie van amper één maand al Balinesche vrienden hebben.
ik ben erg voorzichtig om het woord vrienden te gebruiken.
Salam,
Janelsbeth
User
spacer line
 

Hoe bedoel je, Jan? Volgens mij geeft Novikirana juist aan dat ze deze Balinezen al al wat langer kende. Maar ik neem zonder meer van jullie aan dat het moeilijk is. Een interessante vraag is inderdaad wat je onder het begrip vrienden verstaat. En andersom ook: wat verstaan anderen onder het woord vriendschap. Is iemand een vriend omdat je altijd welkom bij hem bent, is iemand een vriend omdat hij altijd bereid is jou geld te lenen, is iemand een vriend omdat jullie alles aan elkaar kunnnen vertellen, omdat hij je door dik en dun steunt, wat je ook doet of met wie je je ook inlaat, of is iemand een vriend omdat hij je vertelt waarom hij denkt dat je een hele verkeerde beslissing neemt om met deze man of vrouw in het huwelijksbootje te stappen. Zeker dat laatste voorbeeld zal niet iedereen als een teken van vriendschap zien.spacer line  

Een vriend is voor mij iemand die op gelijkwaardige nivo met je omgaat , die ook klaarstaat voor je .
Zonder iets terug te verwachten.Je doet het uit vriendschap.
Javanen zeggen : Tanpa pamrih . (=geen verplichtingen of verwachtingen).
Precies zoals bij je eigen zus of broer , met het verschil dat je geen bloedband hebt.

Die vrienden heb ik uit mijn middelbare schooltijd in jakarta , na 40 jaar zijn wij nog steeds bevriend .
Zoals vroeger , in onze omgang zijn we dezelfde gebleven , geen verschil tussen arm of rijk , of een gewone man of een pejabat. .


bisa dicek of makemyday .


You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.82,523,977 topic views - 239,388 posts - 13,721 topics - 31,434 members - last post @ 04-06-2020 10:19 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

134,539,782 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com