indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (2 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

open new topic | reply to this topic | newest topics | active topics | login
merapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

SapoL, per ongeluk een typefoutje en nee ik overdrijf niet!
Baldewsingh doet bijzonder weinig als wethouder.
Waarom is dat integratiebeleid en inburgering nog geen millimeter verder gekomen?
Wat Rabin B. doet kan de eerste de beste uitzendkracht met een mavo opleiding verzinnen.merapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

SapoL nog even een toevoeging over wethouder Rabin: vele malen heb ik hem gevraagd iets voor de grote Indische gemeenschap in Den Haag te doen, zeker voor de 1e en 2e generatie, die hoor je niet, maar ik wel
Hij maakt zich doodleuk er van af met de woorden:maar de Indische gemeenschap had toch geen intregratie problemen?
Dit bewijst dat Rabin totaal niet op de hoogte is van destijds de ellendige omstandigheden van Indische Nederlanders, verdreven uit het thuisland en opgevangen moesten worden.
Ik kan het hem niet kwalijk nemen, hij is een Surinamer en pas in 1973 naar Nederland gekomen en heeft totaal geen benul wat zich in deze stad afspeelt.
Sapo, ik hoop dat je mijn standpunt wat beter begrijpt.
Vriendelijke groet Merapi/Wilmamerapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

Ja Oyibo, ben het met je eens..
Maar hoe los je die sociale segregratie op??
Zolang je zwarte scholen hebt,aparte hindu scholen en Islamitische scholen en zondagsscholen voor de zwaar Christenen komt er niets voor elkaar.
Gelijkheid van onderwijs, daar moeten we naar streven.
Openbaar onderwijs, gewoon goed onderwijs voor ieder kind, want opleiding en kennis is de eerste stap naar vooruitgangelsbeth
User
spacer line
 

Merapi, wat zou je willen dat deze wethouder voor de Indische gemeenschap doet? Waar liggen de problemen van deze groep?merapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

Selamat Els,
Deze wethouder is van inburgering en leefbaarheid.
De Indische samenleving met nog vrij veel ouderen van de 1e generatie schamen zich om hulp te zoeken, bijvoorbeeld:
-thuiszorg
-extra voorzieningen voor ouderen, taxibus,gratis vervoer en nog belangrijker: Indische kumpalans waar bij veel vrijwilligers betrokken zijn, die het organiseren. Dus subsidie daarvoor.
-Vele ouderen zitten nog met een nooit uitgekeerd pensioen uit Ned.Indie, hebben nog nooit een cent gekregen,ook dat is nog nooit opgelost.
-Vooral de eenzaamheid; alles om hen heen valt alles weg en de kinderen wonen overal verspreid en zij hebben ook niet alle tijd om regelmatig op bezoek te gaan.

Els we doen onze uiterste best want deze lieve mensen[dik 80] verdienen het gewoon!
Wat ik hoorde dat het plan is om een fijn verzorgingstehuis te starten voor onze Indische Hagenaars en zij mogen zelf bepalen hoe het er uit komt te zien!
In Zoetermeer is al een soortgelijk verzorgingstehuis voor Hindustaanse bewoners.
Het komt voor elkaar Els!
Lieve groet, Wilma/Merapi Emoticon: Bye bye Emoticon: Bye bye Emoticon: Bye byeNoviKirana
User
User icon of NoviKirana
spacer line
 


Op 06-12-2008 04:44 schreef Yogya-Bali:

...

Sorry Novi, maar zit ik op het juiste spoor? Discussie komt gevaarlijk dicht bij huis? Eerlijk toegeven en niet zo laagdunkend schijven als het je ®raakt®. Zie mijn vorige posting:
Degenen die ik gisteren op de airport ontmoette, had weer het klassieke voorbeeld van een vriend waarmee de temporaire bule- vrouw doorgaans wordt gesignaleerd: lang haar, zich voordoend als kunstenaar, geen vaste baan (altijd ®freelance®), geen geld.... (In de afgelopen maand voldeed 100% aan dit beeld die ik aan me voorbij heb zien trekken.)
Nou, check maar zelf of je vriendje aan dit beeld voldoet. Er is vrijwel geen Indonesisch meisje die dergelijke types waardeert, laat staan er een verhouding mee aangaat. Nee, die blijven over voor de westerse vrouwen die daarmee hun gehele ®groep® (ja, nogmaals, men wordt hier beoordeeld als groepslid en niet als individu) naar ®beneden® halen waar de bovengenoemde dames van in de 70 jaar zelfs last van krijgen want men kijkt hen er (als groepslid) ook op aan.

Indien ik ongelijk heb, bij voorkeur mijn excuses. Maar wel eerlijk zijn....


Oh, het raakt me niet hoor. Ik vond jouw post juist wel grappig. Op bepaalde vlakken heb je inderdaad gelijk, zoals het lange haar...prachtig!! Maar voor de rest klopt het niet hoor. Hij heeft een vaste baan, met een salaris waar veel mensen in NL jaloers op zouden zijn. En hij heeft ook hoger onderwijs dan ik genoten...persoonlijk denk ik dat we aardig aan elkaar gewaagd zijn. Dus ik kan me gewoon niet vinden in jouw stukjes over ongelijkwaardige relaties die gedoemd zijn om te mislukken (zo vat ik het wel goed samen toch?) en daarom had ik mij teruggetrokken uit deze discussie.Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Dan zijn mijn (reeds aangekondigde) welgemeende excuses bij jou duidelijk op zijn plaats. En gelukkig voldoet dus niet iedereen aan het door mij geschetste cliche-beeld.
Echter, dit cliche-beeld is jammergenoeg harde realiteit waardoor zelfs de eerder genoemde oudere dames (als zijnde verondersteld groepslid) hierop worden aangekeken.
En ook mijn geschetste situatie dat 100% van degenen die ik in een paar weken ontmoette, aan dit beeld voldeden. Blij te vernemen dat het klaarblijkelijk ook anders kan..............en een gelijkwaardige relatie. Geluk.
Neem aan dat je in NL woont? Maar ga bij jezelf eens na of jullie last hebben - bij bezoeken in RI - van bepaalde opmerkingen of blikken van afkeuring (m.n. je partner dan want jij als buitenlandse zal dat niet direct voelen).oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Opmerkingen worden bij ons heel sporadisch gemaakt.
En dan als we met z'n 2en over onderweg zijn. Meestal zijn de kinderen mee en dan hoor je geen onvertogen woord.

Je moet ook de taal goed machtig zijn om dat er soms uit te halen.
Overigens kan een al dan niet dronken niet Indonesier minstens zo beledigend zijn.

Emoticon: Stupid


It's only kinky the first time.

Semeru
User
spacer line
 

Yogya-bali misschien alleen die mensen ontmoet door werk. Dan niet kan praten over allemaal. Veel voorordeel hier, ik denk. Mijn vriend werkt soms, en ik ook werken, heb vaste baan en krijgen geld van baas. Ik niet nodig geld van vriend, hoor. Ik wel lang haar maar niet kunstenaar. Emoticon: Red face
OK, ik wel begrijp jij praten van bule-vrouw, maar ik denk jij denken het zelfde van bule-man met meisje indonesia. Misschien jij alleen te maken met problemen van die mensen van jouw werk. Mensen die heb niet problemen niet gaan naar ambasade toch?
Als jij gelijk misschien dan niet meer als 50%, omdat jij niet alle mensen ken.
Oyibo gelijk, hij zeggen allemaal kan belediging maken. Geeft toch ook niet. Wij allemaal mensen en kan vergeef alles. Dan weer vriend zijn.
Emoticon: Party!


Mahameru, the great mountain taken from the Himalaya's, father of Agung

NoviKirana
User
User icon of NoviKirana
spacer line
 


Op 08-12-2008 02:01 schreef Yogya-Bali:
Dan zijn mijn (reeds aangekondigde) welgemeende excuses bij jou duidelijk op zijn plaats. En gelukkig voldoet dus niet iedereen aan het door mij geschetste cliche-beeld.
Echter, dit cliche-beeld is jammergenoeg harde realiteit waardoor zelfs de eerder genoemde oudere dames (als zijnde verondersteld groepslid) hierop worden aangekeken.
En ook mijn geschetste situatie dat 100% van degenen die ik in een paar weken ontmoette, aan dit beeld voldeden. Blij te vernemen dat het klaarblijkelijk ook anders kan..............en een gelijkwaardige relatie. Geluk.
Neem aan dat je in NL woont? Maar ga bij jezelf eens na of jullie last hebben - bij bezoeken in RI - van bepaalde opmerkingen of blikken van afkeuring (m.n. je partner dan want jij als buitenlandse zal dat niet direct voelen).


Bedankt voor je excuses, aanvaard!
blikken van afkeuring in IndonesiŽ?....dat ervaren wij zelf niet zo....ze denken wel altijd dat hij een beach-boy is die een bule aan de haak heeft geslagen. Maar zodra ze met ons praten weten ze dat het heel anders is en dan krijgt hij vaak juist bewondering!spacer line  


On 08-12-2008 07:47 NoviKirana wrote:

...


blikken van afkeuring in IndonesiŽ?....dat ervaren wij zelf niet zo....ze denken wel altijd dat hij een beach-boy is die een bule aan de haak heeft geslagen. Maar zodra ze met ons praten weten ze dat het heel anders is en dan krijgt hij vaak juist bewondering!

Met een " maar" ?

Maar dat is toch niet leuk , ik kan me niet voorstellen dat ik het leuk zou vinden als ik met mijn (jongere Emoticon: Party! ) bulevrouw vreemd werd bekeken in Indonesia , laten we zeggen bij een mall bezoek . Of als ik aan het jalan2 ben aan de strand van Kuta en of Sanur.

Goed , wij zijn nu een stuk ouder geworden , maar we zijn toch ook jong(er) geweest .
Ik loop ook rond met mijn vrouw toen in de indonesische kranten er geklaagd werd over de losbandige australiers , de toen nog hippie achtige (backpackers) toeristen.
Ik praat hier tussen 1980-tot ongeveer 1990 .
Voor dezelfde geld kan de mensen ook denken dat die indonesische man een verdwaalde bule toeriste heeft opgepikt.


bisa dicek of makemyday .

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 08-12-2008 07:35 Semeru wrote:
Yogya-bali misschien alleen die mensen ontmoet door werk. Dan niet kan praten over allemaal. Veel voorordeel hier, ik denk. Mijn vriend werkt soms, en ik ook werken, heb vaste baan en krijgen geld van baas. Ik niet nodig geld van vriend, hoor. Ik wel lang haar maar niet kunstenaar. Emoticon: Red face
OK, ik wel begrijp jij praten van bule-vrouw, maar ik denk jij denken het zelfde van bule-man met meisje indonesia. Misschien jij alleen te maken met problemen van die mensen van jouw werk. Mensen die heb niet problemen niet gaan naar ambasade toch?
Als jij gelijk misschien dan niet meer als 50%, omdat jij niet alle mensen ken.
Oyibo gelijk, hij zeggen allemaal kan belediging maken. Geeft toch ook niet. Wij allemaal mensen en kan vergeef alles. Dan weer vriend zijn. Emoticon: Party!


No.1 : Ik heb nergens gesproken van allemaal; uitsluitend dat degenen die aan het clichebeeld voldeden in nog geen maand tijd 100% bedroeg. Heb het daarmee nog steeds niet over allemaal i.h.a.
No.2 : Heeft niets te maken met mijn werk maar gewoon sociale contacten en mijn ogen open houden.
No.3 : Het vooroordeel komt van Indonesische zijde en niet van Nederlandse zijde (alhoewel???).
No.4 : Geen idee wat de ambassade ermee te maken heeft en wat de rol is van mensen die dergelijke problemen hebben in relatie tot een ambassade.
No.5 : Ik ken niet alle mensen en stel ook geen percentages i.h.a., dit i.t.t. u die zomaar ergens vandaan 50% tovert.
No.6 : Denk dat Oyibo iets anders bedoelde ( but could be wrong ).Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 08-12-2008 07:47 NoviKirana wrote:

...


Bedankt voor je excuses, aanvaard!
blikken van afkeuring in IndonesiŽ?....dat ervaren wij zelf niet zo....ze denken wel altijd dat hij een beach-boy is die een bule aan de haak heeft geslagen. Maar zodra ze met ons praten weten ze dat het heel anders is en dan krijgt hij vaak juist bewondering!

Maar je zegt het zelf al: pas nadat ze met jullie praten. Betekent dat men daarvoor toch al zijn (ver)oorde(e)l(ing) klaar had. Is niet goed te praten maar heeft toch zijn/haar oorsprong in het beeld dat de bule zelf heeft neergezet.Semeru
User
spacer line
 


On 08-12-2008 10:48 Yogya-Bali wrote:

...


No.1 : Ik heb nergens gesproken van allemaal; uitsluitend dat degenen die aan het clichebeeld voldeden in nog geen maand tijd 100% bedroeg. Heb het daarmee nog steeds niet over allemaal i.h.a.
No.2 : Heeft niets te maken met mijn werk maar gewoon sociale contacten en mijn ogen open houden.
No.3 : Het vooroordeel komt van Indonesische zijde en niet van Nederlandse zijde (alhoewel???).
No.4 : Geen idee wat de ambassade ermee te maken heeft en wat de rol is van mensen die dergelijke problemen hebben in relatie tot een ambassade.
No.5 : Ik ken niet alle mensen en stel ook geen percentages i.h.a., dit i.t.t. u die zomaar ergens vandaan 50% tovert.
No.6 : Denk dat Oyibo iets anders bedoelde ( but could be wrong ).

Sorry hoor, Yogya,ik fout gezegd. Mocht niet van vriend ook. Ik niet bemoei meer mee. Emoticon: Shut up!


Mahameru, the great mountain taken from the Himalaya's, father of Agung

NoviKirana
User
User icon of NoviKirana
spacer line
 

Maar wij hebben het nooit als negatief ervaren hoor..het is ook maar hoe je er zelf naar kijkt. Wij vonden het juist wel grappig.

Vooroordelen zijn overal, ook in NL of andere plaatsen. Persoonlijk vind ik dat niet altijd verkeerd (zolang het geen buitensporige proporties aanneemt en hele groepen mensen over 1 kam worden geschoren), wel menselijk. Zolang je ook maar de tijd neemt om erachter te komen of dat vooroordeel klopt. En zo niet, dan ook je ongelijk kunnen erkennen. Helemaal onbevooroordeeld naar mensen kijken lijkt me erg moeilijk, zo niet onmogelijk, omdat iedereen toch vanuit zijn eigen referentiekader kijkt.

Dus vandaar dat we het ook niet heel erg vinden als mensen soms eerst andere ideeŽn over ons hebben. Die heb ik persoonlijk namelijk ook wel eens als ik bijv naar een oudere blanke vrouw kijk, met een jongere Indonesische jongen. En natuurlijk zullen die mensen ook allemaal hun eigen verhaal hebben, en het is aan mij om daarachter te komen!oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Beetje vreemd dat jouw vriend bepaalt wat je wel of niet mag zeggen Semeru.

Het hebben van een mening en het uitspreken daarvan is een groot goed in Nederland.
Los van het feit het iets goed of fout is. Zodra jouw mening indruist wat maatschappelijk aanvaardt is stuit het vanzelf op weerstand en is er een discussie.

Emoticon: Party!


It's only kinky the first time.

Semeru
User
spacer line
 

Oyibo, ik al sorry gezegd hoor. Hoef niet uit leggen waarom ik sorry zeg. Deze sorry ook niet voor jou bedoel maar voor yogya-bali. Emoticon: Confused
Mijn vriend is mijn vriend en mag zeggen ik doe verkeerd. Ik niet alles weten en moet leren nog veel. Hij mijn al heel veel geleerd hoor. Hij lieven man voor mij.
Ik denk oyibo misschien ook veel weten, meer als ik, maar moet geduld voor mij te leren. Alleen als weten alles kan mening zeggen die niet verkeerd. altijd krijg discusie als zeggen mening. Altijd heb mensen idee hebben anders dan andere mensen. Heb geen mensen weten alles, ook niet oyibo. Dat weet ik zeker. Emoticon: Yes!


Mahameru, the great mountain taken from the Himalaya's, father of Agung

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Mocht niet van vriend?

Daar doelde ik op.
Je hebt toch een eigen mening, dat is wat ik bedoelde.
Zo'n uitspraak komt op mij eng over, heel erg eng.
MAar misschien ben ik wel de enige.


It's only kinky the first time.

Semeru
User
spacer line
 

Ik begrijp wel oyibo, maar dat bericht voor yogya-bali, niet oyibo. Yogya-bali begrijp wel mij, jij hoef niet begrijp alles ik zeg voor andere mensen en hoef niet bemoei met mij. Ik niet willen een discusie daarvan met jouw. Anders jij vragen yogya-bali maar.
Emoticon: Party!


Mahameru, the great mountain taken from the Himalaya's, father of Agung

elsbeth
User
spacer line
 

Oyibo, ga Semuru nou niet op woorden vangen. Ze zal mogelijk iets bedoeld hebben als :mijn vriend zei dat je dat beter niet kan schrijven/had kunnen schrijven. Daar is toch niks mis mee, haar Nederlands is gebrekkig, maar het feit dat ze zich hier zo laat zien, vind ik meer dan bewonderenswaardig! Ik kan me niet voorstellen dat haar vriend bij alle teksten die ze tot nu toe heeft geschreven (en dat zijn er in korte tijd al heel wat) haar hand heeft vastgehouden en haar heeft ingefluiterd wat ze moet schrijven. Semuru laat hier zien dat ze wel degelijk haar eigen mond open kan doen. Ik denk dat we daar erg blij om mogen zijn. Het lijkt me doodzonde als jij dat nou teniet gaat doen. Bovendien, Oyibo, worden we niet allemaal beinvloed door onze omgeving? Jij hebt je meningen ook gevormd door contacten met je vrouw, je vrienden. Toch??

Groet ElsbethSemeru
User
spacer line
 

Dank u wel hoor elsbeth. Jij heb goed gezegd en jij lieve vrouw. Mijn vriend helemaal niet hier. Ik alles alleen doen, maar in avond mijn vriend wel lezen natuurlijk. Iedereen mag hier lezen. Daarom ik dit doen ook, kan ik veel leren van nederland lezen en schrijven. Beter dan boek lezen en ik heb alleen boek van mijn vriend en die erg moeilijke woorden hebben. Ik ook beter leren begrijp mijn vriend en andere orang belanda natuurlijk
Oyibo ook goede man en weet veel en veel overal gegaan in buitenland, maar soms wat snel zeggen wat hij heeft in gedachten. Ook niet alles goed lezen denk ik. Beter even wachten en gedachten innemen. En later wel goede reactie geven. misschien hij niet veel tijd voor hier schrijven. Ya mijn belanda niet erg goed maar misschien twee keer lezen en begrijp je wel. Elsbeth ook gedaan.
Nou ook niet meer heb reactie van oyibo dan straks zeggen hij moet werken. Maar wel andere verhaal maken. Zelfde vorige keer. Ik denk oyibo beetje verlegen geworden van deze verhaal. Oyibo hoef niet hoor. Semeru begrijp veel goed en nooit boos worden. Wel verdrietig soms van bose mensen.
Nou semeru weer gauw beetje werken anders baas niet blij. Emoticon: Party!


Mahameru, the great mountain taken from the Himalaya's, father of Agung

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 09-12-2008 08:45 elsbeth wrote: Ze zal mogelijk iets bedoeld hebben als :mijn vriend zei dat je dat beter niet kan schrijven/had kunnen schrijven. Daar is toch niks mis mee, haar Nederlands is gebrekkig, maar het feit dat ze zich hier zo laat zien, vind ik meer dan bewonderenswaardig! Groet Elsbeth

Sorry Elsbeth en Semeru, maar dat is wat ik bedoelde met die klasse- en kasteverschillen en ongelijkwaardige verhoudingen...... ook op andere postings. Op het item "Het belang van de borstomvang" had ik al de volgende postings gezet richting Semeru en heb sterke vermoeden dat de man hier "in het oor meefluistert" maar zelf niet mee wilt/durft doen of zich te goed voelt hiervoor. Mijn uitspraken:

Het spijt me te moeten zeggen Semeru, maar ik heb het idee dat je vriend hier feitelijk aan het woord is, en niet jij.

Blijf van mening dat er hier sprake is van de mening van jouw vriend, en niet die van een Indonesische. Is er bij jullie soms ook sprake van een ®ongelijkwaardige® verhouding??? Sorry to say this , maar daar lijkt het op. Tell me when I wrong .

Ik krijg het sterke idee dat juist die vriend van jou tittel nog jota begrijpt van de cultuur in Indonesia want anders zou hij je wel hebben gerectificeerd hier. En - please - verschuil je niet telkens achter je vriend. Je hebt toch een eigen mening (of heb ik toch gelijk over die ongelijkwaardige verhouding?!).
Dat telkens die vriend erbij halen zonder dat die vriend zelf zijn mond open doet, is een duidelijk teken van dependancy .


Niemand zegt hier dat je dom bent. Maar als je (ik geloof dat ik jullie moet zeggen met die "fluisteraar" achter je) dingen gaat zeggen die elke andere Indonesier (o.a. Surya) makkelijk kan weerleggen

En dit was de reactie van Semeru (zegt mij al genoeg over die "influisteraar"):

Ik niet domme orang, heb goede school vroeger en vriend heb university en titel ook. Hij alleen maar helpen begrijpen maar niet wil schrijven. Lulkoek allemaal hij zeg. Ik niet begrijp deze woord. Domme orang belanda hij zeg.

Ben zeer blij met de inbreng van Semeru, eindelijk eens het geluid van een Indonesische dame op dit forum. En de spel- en schrijffouten nemen we ook op de koop toe. Maar telkens die vriend erbij halen die dan zijn steevaste mening laat horen via de pen van Semeru, tja,dan ga ik net als Oyibo vermoeden dat er hier weer iemand zich superieur voelt in een ongelijkwaardige verhouding en zijn eega gebruikt als spreekbuis.Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 09-12-2008 03:37 oyibo wrote:
Mocht niet van vriend?

Daar doelde ik op.
Je hebt toch een eigen mening, dat is wat ik bedoelde.
Zo'n uitspraak komt op mij eng over, heel erg eng.
MAar misschien ben ik wel de enige.

Nee, je bent zeker niet de enige. Zie hierboven: ik heb het al een paar maal vermeld op een andere topic . Vind het ook heeel erg eng.HansvdB
User
User icon of HansvdB
spacer line
 


On 09-12-2008 10:22 Yogya-Bali wrote:


Ben zeer blij met de inbreng van Semeru, eindelijk eens het geluid van een Indonesische dame op dit forum. En de spel- en schrijffouten nemen we ook op de koop toe.


Ook ik geniet van de inbreng van Semeru, BY. Haar Nederlands doet eigenlijk nauwelijks onder voor dat van sommige autochtone Nederlanders op dit forum. Dat gezegd zijnde, wat betekent ` temporaire ' (je posting over Flores) eigenlijk?Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Sorry Hans, een fout anglicisme. Moet zijn contemporain . Zal het snel verbeteren.
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.


open new topic | reply to this topic | newest topics | active topics | login

85,065,311 topic views - 240,130 posts - 13,728 topics - 33,217 members - last post @ 17-09-2020 04:11 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

138,742,642 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com