indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (2 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

open new topic | reply to this topic | newest topics | active topics | login
Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 26-11-2008 16:42 Marientjuh wrote: het kan mij niet schelen uit welke klasse hij komt..


Maar de Indonesische my wel. Dat is doorgaans de grootste fout die wordt gemaakt door de bule . Sorry Marina, maar je zal nooit worden gerespecteerd in RI als je een partner hebt uit de "lage" milieus. Dat wordt hard werken tegen allerlei vooroordelen.Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 26-11-2008 17:51 dutchguy1000 wrote: Als dit een reden is om dan maar alles over een kam te scheren wat betreft gemengde huwelijken en het toelaten tot nederland dus maar aan banden moet worden gelegd vind ik ook dat dan maar alle huwelijken waar ook ter wereld tussen een rijke en een arme aan banden moet worden gelegd daar dit volgens bovenstaand betoog tot ongelijkwaardige situaties zou kunnen leiden.


Daar kan de Nederlandse overheid niet aan beginnen......dat is eigen staatsburgers discrimineren (doet ze toch al).
Ik scheer niet alle gemengde huwelijken over 1 kam....verre van dat......Maar wel die ongelijke - op neo-kolonialisme gebaseerde - gemengde huwelijken. Ik heb het woord neo-kolonialisme gisteren weggelaten maar haal het vandaag toch maar uit de kast.
Zodra er van evenredigheid is te spreken qua achtergrond, dan kan er ook geen sprake zijn van uitbuiting. De generatie van Pak Surya is een voorbeeld van gelijkmatige relaties. Ik kom nog steeds dit soort relaties tegen, ook in RI die al vanuit de jaren-50, 60, 70 stammen. Allemaal relaties die waren gebaseerd op gelijkwaardigheid. Maar na de jaren-80 is er vreemd genoeg iets "mis" gegaan.....de bule -kant is tegenwoordig vrijwel altijd de (economisch) sterkere zijde en de Indonesische kant de (economisch) "zwakke, afhankelijke" zijde. Er is hier geen sprake meer van gelijkwaardigheid. Gaat uiteraard niet voor alle gemengde relaties op, maar toch wel heeeeeeel veel......schering en inslag dat de Indonesische partner uit het zwak-economische volksdeel komt en niet uit het gelijkwaardig-economische deel. Dit heeft ook met zich meegebracht dat de gemiddelde Indonesier meesmuilend en afkeurenswaardig naar gemengde huwelijken met bule 's is gaan aankijken. Dit ten grote nadele van die Indonesische partners die wel een gelijkwaardige relatie met een bule hebben......zij zijn van dit gedrag van de bule de dupe geworden.daft_punk
User
spacer line
 

het is volgens mij wel belangrijk om het vanuit de indonesier te bekijken. Een vriend van mij is verliefd geworden op een meisje van 19 jaar(hijzelf 34). is vervolgens bij haar gaan wonen in sulawesi. Is moslim geworden maar zet de bloemetjes nog vaak buiten en geniet ook van andere vrouwen. Zijn schoonfamilie zijn erg moslim en van de conservatieve tak. Zijn toekomstige vrouw heeft 14 broers en komt van een sociaal lagere klasse.

Ik denk dat hij niet goed bewust is van hoe zijn schoonfamillie tegen de relatie aankijkt. Hijzelf gaat er luchtig mee om maar zal in de toekomst de deksel op zijn witte neus krijgen denk ikYerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 

daft_punk; dan zal ie binnenkort wel kaalgeplukt worden, want dat is het enige waar hij dan nog goed voor is. Lijkt me duidelijk dat hij totaal geen verstand heeft/wil hebben van enige cultuur.. tja.. da is het vragen om problemen dus...


Ho Lee Fuk

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 


het kan mij niet schelen uit welke klasse hij komt..

Jou wellicht niet, maar de rest van de 250 miljoen in Indonesie wonende mensen wel... en daar ga je je vroeg of laat toch mee inlaten en dan zul je zien dat er heel veel dingen zijn die je gruwelijk tegenstaan. Dan is het 'generaliseren' waar iedereen elkaar van beticht nog een heel lieve manier van uitdrukken. Zo genuanceerd is de gemiddelde Indonesier absoluut niet.

Maar wellicht versta je dat allemaal niet, zo kun je problemen ook oplossen. Echter zal de druk in de relatie dan zo groot zijn dat er geen houden meer aan is.Ho Lee Fuk

Pamelabak
User
spacer line
 

On 26-11-2008 16:42 Marientjuh wrote: het kan mij niet schelen uit welke klasse hij komt..

Dit speelt nog steeds heel erg in Indonesië.
Ik weet nog heel goed dat wij 56 jaar geleden in Nederland aankwamen en naast een Indonesisch stel kwamen te wonen. Deze mensen konden (of moesten) ook naar Nederland omdat hij in het KNIL heeft gediend. Mijn ouders keken heel erg op hen neer. Mijn vader had erover dat ze uit een veel lagere kaste kwamen. Ze hadden ook heel andere gewoontes dan wij.
Bijvoorbeeld:
Tijdens het eten hurkte zijn vrouw achter hem en moest hem gedurende het eten bedienen, zelf at ze dus niet dat gebeurde later. Ze moest altijd en eeuwig voor hem klaar staan, terwijl mijn ouders gelijkwaardig waren. Ze beslisten beiden wat belangrijke zaken betreft. Zo hadden ze nog heel veel andere dingen wat we heel vreemd vonden.
Bovenstaande dingen komen wij tijdens onze rondreizen door Indonesië nog regelmatig tegen.zieleffe
User
spacer line
 

Maurice de Hond (61) wordt vader
Opiniepeiler Maurice de Hond (61) wordt -vlak voor zijn pensioen- vader van een vijfde kind.

Het kan zie je wel als voorbeeld.
Maurice kan niet alleen opinies geven, maar hij kan ook nog kindjes maken.
Daarvoor hoef je niet gelijk waardig te zijn.
Dit is gekheid op een stokje .
Wat Y-B zijn visie op deze relaties heeft deel ik helemaal.
Ik heb nu van dicht bij de situatie kunnen beproeven, en mee te maken.
Ook jaloersheid speelt in het leven van een doorsnee Indonesiër een grote rol.
Jaloers zijn komt in elk milieu voor, maar uitzonderlijk, bij die cultuur wat zich inspant alles te willen controleren.
Leeftijd verschillen zal best na jaren pas een probleem kunnen worden, als de een op een hogere leeftijd begint af te takelen.
Zolang het dingetje het aan kan , dan zijn de problemen niet groot, maar owéé als je die blauwe pilletjes nodig hebt ( je hebt ze van verschillende afkomst, heb me dat laten vertellen, zelf gebruik ik ze niet) , dan kan je al zeker van zijn dat je op oudere leeftijd prostaat problemen krijg, en ook nog eens minder zin aan die vermoeide bezigheid…………….. Emoticon: Shiny Emoticon: Yummie! Emoticon: Nice


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

Jantje
User
spacer line
 

Meprau Pamelabak,

Sinds ik mijn vrouw leerde kennen en toen ik nog werkte hielp zij mij ‘smorgens altijd gedienstig de deur uit. Doet ze nog wel maar niet meer zo fanatiek. Komt denk ik door de tv. Ze maakte mijn ontbijt, hielp mij met aankleden en hurkte bij het aantrekken van mijn schoenen en vastknopen van mijn veters. Ik heb wel eens een aantal keren gezegd dat dat niet hoefde maar eigenlijk nooit uitdrukkelijk geprotesteerd. Ik kan eigenlijk niet zeggen dat ik er een hekel aan had. Toen ze een keer in Nederland was deed ze dat ook in bijzijn van anderen waardoor ik vanalles naar mijn hoofd kreeg als zoude ik haar onderdrukken/uitbuiten. Dat is natuurlijk geenszins het geval. Veel mensen kikken op dienstverlenen, vinden het leuk Een soort arbeidsvreugde laat ik maar zeggen. En wat is nou mooier als je complimenten als response krijgt voor wat je graag doet. Nu weet ik wel, dat is natuurlijk allemaal koren op de molen van de vrouwenbeweging met haar carrierevrouwtjes. Die hele vrouwen emancipatie is doorgeschoten. Tegenwoordig hoor je tieners:” een vibrator heb ik al, ben nog aan’t kijken voor een hond want ik wil onafhankelijk zijn. Een vent hoeft voor mij niet of het moet echt een kanjer zijn". Behoren die laatsten dan tot een hogere klasse of hoe zit dat eigenlijk?
Ik vraag mij ook af of die hurkende mevrouw uit Uw verhaal zich net zo onderdrukt voelde als U denkt. Wellicht zat ze achter manlief sambel te cobekken. Doen ze hier ook gehurkt op de vloer hoor en bij de buren ook. Moet je es vragen”waarom doe je dat, je hebt toch een aanrecht en een staafmixer”....
En dan dat heel erg op mensen neerkijken. Wie denken zij dan wel wie ze zijn. Kaste systeem, ik heb er diepe minachting voor. Hebben we bij mij thuis niet. Riekt de drol van de president beter dan die van de becakberijder?
Pamelabak
User
spacer line
 

Meneer Jantje,

Mijn stuk was niet om mensen te beledigen, het was mij toendertijd alleen maar opgevallen. Ik heb er ook niet over gehad dat die mevrouw zich onderdrukt voelde. Ik zou het niet durven beweren, misschien was ze wel dolgelkkig om haar man zo uitzonderlijk ten dienste te staan.
En trouwens als ik moet cobekken doe ik dat ook zitend op de vloer en niet met een staafmixer, daar een staafmixer niet fijn genoeg maalt.
Let wel ik kijk op niemand neer, maar het kastesysteem bestaat nog steeds in diverse landen en dit schud ik echt niet uit mijn mouw.
Sorry als ik u en uw vrouw beledigd heb.
Mvg
Pamela
spacer line  


On 27-11-2008 18:14 Jantje wrote:
Toen ze een keer in Nederland was deed ze dat ook in bijzijn van anderen waardoor ik vanalles naar mijn hoofd kreeg als zoude ik haar onderdrukken/uitbuiten.

Waarschijnlijk doet ze het omdat ze zorgzaam is en van haar man houdt.

Aan de andere kant kan ik me best voorstellen dat mensen in Nederland die het fijne niet weten het op zijn zachts vreemd vinden .

bisa dicek of makemyday .

spacer line  

Jantje, gewoon puur uit nieuwsgierigheid.
Ben jij moslim? is je vrouw dat?

Durf je te antwoorden???


greetzspacer line  

Algemene opmerking
In het algemeen zijn de users die hier kritische opmerkingen geven t.a.v de Islam zijn ook moslim geworden.
Dat heb ik (als oudgediende hiero) kunnen opmaken uit diverse geplaatste posting .

Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile. Marientjuh .
Dit is naast eventuele verschil van onder andere cultuur , 1 van de belangrijkste aspect waae je rekening moet houden .

Stel eens voor dat je toch verder wil gaan en met hem trouwt , en hij is een moslim , en zijn familie / omgeving behoren niet tot de "moderaten" .

Je weet wat er in sommige (nederlandse) media staan , dat de plaats van de vrouw in de Islam niet dezelfde is zoals van de westerse vrouwen.


bisa dicek of makemyday .

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 28-11-2008 05:00 dutchguy1000 wrote:
Jantje, gewoon puur uit nieuwsgierigheid.
Ben jij moslim? is je vrouw dat?

Jantje heeft nog niet geantwoord.....maar ik denk dat het geloof hier niets mee te maken heeft. Een zelfde situatie als Jantje schetst, zag ik vroeger ook bij christelijke Molukkers in NL.Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Al een paar dagen geen reacties meer van Marina. Daarvoor een paar keer per dag. De kop in het zand aan het steken??
Denk het wel.....de gebruikelijke reactie van Nederlandse dames op dit forum als men te dicht bij de waarheid van hun vriendje komt. Zelfde houding zie je ook in RI bij gemengde huwelijken tussen een bule -vrouw van de huidige (jonge) generatie en een Indonesische parter. Kop in het zand steken.
Daar waar de mannelijke bule nog wel wil discussieren over het ¨klasseverschil¨tussen zichzelf en vrouwlief, kapt de vrouwelijke bule dit altijd resoluut af en wil er verder niet over praten. Bang om met de waarheid te worden geconronteerd en getrotseerd te worden met de minder leuke, reeele kanten van een (ongelijkwaardige) relatie.
Net nog op de airport van Yogya een (natuulijk voortijdig gesloten) discussie over dit onderwerp met een Nederlandse dame.....vriendje zat ernaast. Dus afknijpen dat geprek want anders wordt de idylle verstoort.
Kom maar dames......elsbeth
User
spacer line
 

Hohoho Yogya, dat jij het nou allemaal honderden malen voorbij hebt zien komen, wil niet zeggen dat het voor anderen allemaal gesneden koek. Mag Marina in godsnaam even over wat dingen nadenken. Wat een flauwekul dat jij dat meteen kop in het zand steken noemt. Het moet me even van het hart, hoor. je punt is duidelijk, je hebt heel duidelijk geschetst wat de gevaren zijn, hoe het vaak loopt etc. mag iemand daar even rustig over nadenken (en mogelijk het één en ander verwerken.?) Het lijkt soms of sommige forumgangers zich totaal niet kunnen voorstellen dat anderen niet al tig jaar in Indonesie komen, of op zijn minst alle gebruiken uit hun hoofd hebben geleerd. Probeer je gewoon eens voor te stellen dat iemand hier een nieuwe vraag stelt (voor haar nieuw, voor jou de honderste keer dezelfde vraag). Even voor de goede orde: ik heb geen Indonesische vriendje, ook nooit gehad overigens, kan me alles voorstellen bij je waarschuwingen. Maar de toon van deze laatste posting lijkt me onnodig onaardig. Bovendien (en dat heb ik wel meerdere keren van dichtbij aan den lijve ondervonden) bewerkstellig je met zulke opmerkingen eerder het tegenovergestelde effect: je drijft iemand juist in de armen van de ander.

groet ElsbethYogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Juist, dat is de houding van de kop in het zand steken. Typisch Nederlands om eigenwijs het tegenovergestelde te gaan doen.
En dat ik onaardig ben.....wellicht wel, maar wordt dan ook moe van al die dikhuiden.elsbeth
User
spacer line
 

Dat klopt YB, als je mensen te nadrukkelijk waarschuwt voor een potentiele (of al bestaande) partner, zullen ze die partner altijd gaan verdedigen, gewoon loyaliteit. Diep in hun hart voelen ze vaak wel dat er iets niet klopt, maar geef je hieraan toe (en spreek je het uit) dan moet je er ook consequenties aan verbinden. je hebt gelijk met je waarschuwingen, ik kan me er helemaal in vinden. Maar je zegt het zelf al: ik word zo moe van al die dikhuiden. Het is iedere keer weer een ander die jouw (of van één van de anderen) raad leest, voor jou is het iedere keer hetzelfde verhaal. Dat maakt je geiiriteerd, terwijl de nieuwkomer denkt: allejezus (excusez); wat krijg ik nou allemaal over me heen. Resultaat: voeten in het zand en defensief gedrag. Dat wil je toch juist niet??zieleffe
User
spacer line
 

"Help" Yoke Merapi Pamelabak Marina NoviKirana elsbeth dit laat u toch niet over u heen komen.
Heeft ie gelijk of gelijk, Y-B.
De verdediging is de beste houding voor deze onheilspelende mening.


elsbeth verdedigd zich geweldig goed,nu de rest nog………
Alhoewel er ook een dame uit een hogere klasse er bij is gekomen,Semeru gelukkig maar van origine Indische.
heeft ze wel een mening, maar ja wel een echt mening van uit Indonesische maatstaven.
Zo kan, en kun je zien, dat ze nog ondanks dat steeds in de verdediging gaat, ten opzichte van Indonesië
Ze willen gewoon niet herkennen dat het land totaal ontredderd is van hun eigen cultuur.
Ze laten zich iets opspelden die niet hun eigen waarde zijn.
En dan mag u raden wat, en wie de grootste invloed heeft gekregen…
En dan ben je toch dom, om met Maxima te spreken………..
Ondanks je universiteiten opleiding en scholing……………. Emoticon: Shiny Emoticon: Shut up! Emoticon: Wink Emoticon: Nice


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

elsbeth
User
spacer line
 

He Ziel,
Ik weet niet precies wat je bedoelt, maar ik heb niet het gevoel dat ik mijzelf verdedig (wat zou ik moeten verdedigen dan?) Ik vind het moeilijk een mening te hebben over hoe er tegen klassenverschil aan wordt gekeken vanuit de Indonesiers. Dat wordt pure speculatie, ik weet er te weinig van, ben er te lang niet geweest. Natuurlijk ontstaat er weerstand vanuit de Indonesische hoek. Het is veel moeilijker je eigen situatie onder de loep te nemen dan de situatie van een ander. Ik kan overigens wel veel herkennen in de kritische opmerkingen van de posters hier. ik vind het ook een interessante discussie en ik vind het leuk dat Semuru zich hier heeft gemeld. Bovendien vind ik het erg dapper van haar dat ze haar mening hier verkondigt. Petje af, helemaal los van de vraag of je het met haar eens bent.

groet ElsbethPamelabak
User
spacer line
 

Ziel,
Ik zou niet weten waarom ik me moet verdedigen. Ik heb alleen weergegeven wat mij jaren geleden opgevallen is en wat ik nu nog steeds zie in diverse landen: het kastesysteem. That's all!
Groetjes,
PamelaYogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 30-11-2008 15:40 Pamelabak wrote: k heb alleen weergegeven wat mij jaren geleden opgevallen is en wat ik nu nog steeds zie in diverse landen: het kastesysteem.

Tja Pamelabak, jij ziet het wel, maar zovelen anderen niet. Waarschijnlijk ben je door je indische achtergrond iets meer met dit gegeven opgevoed. Maar de volbloed Nederlander (met zijn doorgaans Calvinistische achtergrond) begint al te snuiven en te stijgeren als hij/zij het woord klasse of kaste hoort....daarmee wel voorbijgaand aan de realiteit in zeer veel (3e wereld) landen.spacer line  


On 30-11-2008 13:43 Yogya-Bali wrote:

...

Jantje heeft nog niet geantwoord.....maar ik denk dat het geloof hier niets mee te maken heeft. Een zelfde situatie als Jantje schetst, zag ik vroeger ook bij christelijke Molukkers in NL.

Je bedoelt zeker de christelijke (zuid)molukkers die bij de KNIL hebben gediend .
Er is natuurlijk een groot verschil met de Molukkers die tussen 1900-1945 naar Nederland kwamen .
Zoals de leden van de Perhimpunan Indonesia (ex Indische Vereneging) .


bisa dicek of makemyday .

spacer line  


On 30-11-2008 15:25 elsbeth wrote:
Ik vind het moeilijk een mening te hebben over hoe er tegen klassenverschil aan wordt gekeken vanuit de Indonesiers. Natuurlijk ontstaat er weerstand vanuit de Indonesische hoek.

Ik spreek namens mij zelf.
Voorzover ik de Indonesiers ken , is er geen echte weerstand geweest.
Men accepteerd het als een gegeven , het is gewoon zo.
Je moet ook niet vergeten dat de indonesische samenleving pas maar 60-70 jaar als een vrije samenleving gevormd.
Voordien was het bekend wie wie is .
Tot welke groep (clan) je behoort , De pikorde is ook duidelijk voor iedereen .
Zelfs nu speel je afkomst , opleiding-vorming en je groep nog een belangrijke rol in het dagelijkse sociaal leven.
Mensen die niet kunnen gedragen(hun plaats niet weten) wordt door de groep terug gefloten.bisa dicek of makemyday .

NoviKirana
User
User icon of NoviKirana
spacer line
 

[quote] Op 30-11-2008 14:51 schreef zieleffe:
"Help" Yoke Merapi Pamelabak Marina NoviKirana elsbeth dit laat u toch niet over u heen komen.
Heeft ie gelijk of gelijk, Y-B.
De verdediging is de beste houding voor deze onheilspelende mening.

elsbeth verdedigd zich geweldig goed,nu de rest nog………

Waarom zou ik me moeten verdedigen? Prima als Y-B vindt wat hij schreef, ik ben blij dat hij iedereen en zijn/haar achtergrond en relatie zo goed kent.....dus waarom zou ik er dan zelf nog iets over schrijven? Het staat er toch al?elsbeth
User
spacer line
 

Surya, ik heb het denk ik over een andere weerstand. Ik bedoel eigenlijk de weerstand tegen de situatie zoals YB (en jijzelf soms ook) hem benoemt. Ik merk aan Semuru bijv. dat ze de door jullie geschetste machtverschillen niet herkent/onderkent. Jij zegt: "men accepteert het gewoon, het is een gegeven". Alleen koppelen wij er hier een negatieve lading aan, zeker als het om macht-en statusverschillen in relaties gaat (en al helemaal als het om gemengde relaties gaat).
Men accepteert het dus waarschijnlijk wel, maar verdedigt het als het wordt aangevallen. Wat moet je ook anders? Of je accepteert het niet, of je accepteert het wel. Is het laatste het geval dan zal het per definitie ook verdedigd worden.
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.


open new topic | reply to this topic | newest topics | active topics | login

85,065,311 topic views - 240,130 posts - 13,728 topics - 33,217 members - last post @ 17-09-2020 04:11 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

138,744,550 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com