indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Java > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (3 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

martien
User
spacer line
 

Wellicht is deze vraag al meerdere malen en ook eerder gesteld maar ik kan hem niet zo 1,2,3 op het forum terugvinden.
In mei a.s. gaan wij onze zoon in Singapore ophalen, die daar tijdelijk studeert. Aansluitend maken wij met z'n 3en een rondreis Sumatra-Java-Bali. Voor Sumatra en Bali zit bij (de meeste) operators een gids in het pakket doch voor Java niet. Ook de berichtgeving hierover is erg wisselend maar de meeste operators vinden dat blijkbaar overbodig. Wat is jullie opinie???

Voor jullie informatie onderstaand het door ons geplande programma:
18-mei Padang-Jakarta-Bogor
19-mei Bogor - Bandung (Botanical Grds + Puncak).
20-mei Bandung (Tangkuban Prahu/Ciater OR Malabar Tea Plantation)
21-mei Bandung - Yogyakarta (by AC Train). part City tour.
22-mei Yogya (City tour vervolg, Batik, Silber)
23-mei Yogya (Prambanan, Borobudur-Malioboro street)
24-mei Yogya -via Solo (Kraton Solo + Market) via Tawangmangu to Kediri.
25-mei Kediri via Pare and visit Malang to Bromo. Bromo Tosari
Visit Cobanrondo waterfall
26-mei Bromo-Kalibaru (Mt. Bromo vulkaan).
27-mei Plantation behind htl. Kalibaru-Bali (Lovina)

Tevens kan ik nog vertellen dat wij nog nooit in Indonesië zijn geweest maar wel diverse landen in Z.O.Azie hebben bezocht (Thailand.Loas, Cambodia, Vietnam en Myanmar).

Ik stel het zeer op prijs jullie mening te horen!spacer line  

Ik denk persoonlijk dat jullie wel veel willen zien in een paar dagen. Alleen het reizen neemt hierbij al veel tijd in beslag. Het klimaat is erg vermoeiend. Ik weet niet - los van de Kerapi (trein) - hoe jullie verder reizen van plaats naar plaats. Soms ligt het busstation wat afgelegen van de stad die je wilt bezoeken zoals in Malang. Ik zou zelf in 9 dagen niet een traject af willen reizen dat ik in rie 'ontspannen' weken pelan pelang kan doen. Een gids zou daarom geen slecht idee zijn. Ik ken niemand in West Java. Voor Solo. Kediri,
Malang ken ik wel een betrouwbare gids en ik weet ook adressen voor goede en niet al te dure acomodatie. Waarom niet Madiun, Blitar en Lawang in het programma en meer dagen uitrekken om veel van de omgeving te zien.martien
User
spacer line
 

Dank u wel mister Robert voor uw reactie. Wij zullen voor onze rondreis een Minibusje met chauffeur huren. De accomodatie en het reisschema hebben wij al- na bestudering van de mogelijkheden en rekening houdende met de wensen van een ieder - vastgesteld. De keuze om veel te zien is een bewuste; wij krijgen stress als we ergens te lang rondhangen. Wij zijn ook gewend om elk jaar dit soort rondreizen te ondernemen. Wij vinden het vreemd dat in Sumatra en Bali wél een gids wordt geadviseerd en niet voor Java. Vaak horen wij de opmerking dat een goede chauffeur op Java volstaat: die weet de plekjes wel! En voor de lokale bezienswaardigheden zijn er lokale gidsen. Kortom een extra gids op Java vinden ze (= touroperators, reisadviseurs, "kenners" ) niet nodig. Maar onze ervaring in andere landen is nu juist dat de chauffeur de "plekjes" niet kent en geheel op het kompas van de gids vaart. Ik heb deze vraag dan ook op het forum geplaatst omdat naar mijn mening de echte kenners hier op het forum zitten. Mensen die al eens of vaker op Java zijn geweest en de woorden van de touroperators op waarheid kunnen inschatten. Anderzijds betaalt niemand, dus ook wij niet, graag te veel of voor overbodige zaken.sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 

Ik denk dat er verschill bestaat tussen een grote en gespecialiseerde reisburo , (met eigen chauffeurs en eigen gidsen.)en kleine reisburo' s met chauffeurs cq gids. Van de gids verwacht je dan dat ze naast dat ze de leuke/goedkopere plekken kent dat ze ook engels evt. nederlands spreken.
Maar dan is het ook duurder , dan heb je een chauffeur en een gids .

Ik rijd ook vaak met gehuurde auto van kleine " zelfstandigen" t/m grote verhuurbedrijven.
De meesten weten ook leuke plekken etc , nadeel is dat ze weinig engels kennen .Toevallig spreek ik vloeiend indonesisch , dus moet ik alleen voor de auto en de chauffeur (vaak inclusief) betalen .
In Sumatra hangt ook af waar je vertrekspunt is , als je uit Medan vertrekt dan is de auto / chauffeur vaak uit Medan.
Voordat je Java kan oversteken heb je al diverse taalgebieden / en duizend km of meer gereden.
Wie zegt dat de Noord Sumatraan , de diverse talen spreekt ?
Hij is ook een niet beetje vreemdeling in het gebied van de Padanger (West Sumatrta) .
Op Java is het anders , je hebt alleen maar 2 volkeren , Sundanees in West Java en Javanen in Mid en Oost Java .Er is zelfs ook een vklein erschil tussen Midden en Oost Javaan , maar ze spreken wel Jaavaans.
Dus zijn er minder taalproblemen .
Op Bali is een Sundanese/Javaanse chauffeur/gids ook een beetje een vreemdeling (denk ook aan de autonummer) .
Dus het is beter om op Bali een balinese auto/chauffeur te nemen.
Voordeel ze kenen het eiland , spreken de taal, ken de geheime plekken.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

martien
User
spacer line
 

Sidia, hartelijk bedankt voor deze nuttige achtergrondinformatie. Ik begrijp nu beter de achtergronden van de gegeven adviezen. Overigens ben ik van plan te boeken bij reisbureau Manumadi, Bali. Ik correspondeer daar met een Nederlander (Adriaan) maar ik weet niet of dit ook de eigenaar is. Voor een relatief beperkt bedrag is het mogelijk om een gids op Java bij te boeken, maar het blijft facultatief. In het programma voor Sumatra en Bali zit dit gewoon in de prijs; er is geen keuze.sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 

Als je op Bali een All in auto huurt , zorg dan dat je een officiele huurauto krijgt.
De reisburo's werken vaak met plaatselijke "snorders" , eigen chauffeur/ rijders cq eigenaar v.d auto.
Vaak hebben ze niet de juiste vergunningen , dus worden ze vaak aangehouden bij "verkeerscontroles".
De officiele huurauto's mogen gewoon doorrijden (de papieren zijn O.K- hebben ook een aparte nr bord), meestal met een officiele gids erbij , die zorgt ook voor je entreekaarten , huren van sarongs als je een tempel bezoekt(pura besakih) . Kost een paar euro meer , maar dan heb je (bijna) geen zorgen meer.Lees maar een hororverhaal in andere topic : Bali Corrupt
Anders moet je gaan onderhandelen , met de mogelijkheid te veel gaat betalen of belazerd wordt.En dan wordt je dure vakantie verpest.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

martien
User
spacer line
 

Sidia. Heb het topic over Bali corrupt gelezen; veel (té veel ) aangebrande reacties naar mijn mening. Een ervaren toerist kan met de daar beschreven zaken best omgaan. Gaf ook nooit iets aan bedelaars totdat ik afgelopen september een maand door Birma (Myanmar) heb gezworven. Als je dan het hongeroedeem bij de kinderen ziet dan zet je toch al gauw je principes opzij. Voorheen redeneerde ik " bedelaars/verkopers e.d. zijn net als duiven. Als ze ze wat geeft zijn ze ook zo weer terug en worden ze nooit zelfstandig". Inmiddels heb ik ervaren dat de praktijk weerbarstiger is dan mijn eerdere mooie theorieën. Corrupe ambtenaren zijn ook van alle dag en van alle landen; in Cambodia heb ik voor 1 Eur 2 jaar geleden zelfs een officieel politie-insigne gekocht cq moeten kopen.en aan de grensovergang tussen Thailand en Combadia is het vereist om een bankbiljet in je paspoort te laten zitten (anders zit je halve dagen op een inreiesvisum te wachten). TukTuk chauffeurs in Thailand staan bekend om hun aftroggelpraktijken etc.etc. Maar nu laat ik mij ook al meesleuren in een off-topic discussie.

Bedankt voor de goede tip om alleen met officièle huurauto´s te reizen; dit zal ik zeker doen! Overigens op Bali heb ik én een chauffeur én een gids,dus ga ik er vanuit dat mij de eerder beschreven taferelen bespaard blijven. Daarom vind ik ook dat een chauffeur + gids - als ze hun werk goed doen- een goede fooi verdienen.

Ondanks de eerder door jouw gegeven achtergrondinformatie vraag ik mij toch nog steeds af of het niet adviseren van een gids voor Java louter en alleen een kwestie van taalgebruik is,. Zijn de mensen op Java dan toleranter (of minder corrupt) zijn de attracties daar zonder nadere tekst en toelichting beter te volgen, zijn er meer lokale gidsen bij de attracties, zijn de chauffeurs op Java beter opgeleid, of?? Ik krijg er nog niet echt de vinger achter.sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 

Ik denk dat java in het algemeen een paar jaar meer in aanraking zijn met buitenlandse toeristen.
Dat kan een pluspunt zijn , aan de andere kant is de kans op corruptie(gecorrumpeert te zijn ) ook groter .
Dat verhaal van bankbiljetje tussen de paspoort of rijbewijs is al lang bekend .
Zelfs toen ik daar nog woonde(tig jaren geleden).
Nu gaat men geniepiger werken , wat mij bezorg maak is dat veel toeristen ook als vanzelssprekend vinden om tussen de mazen van de wet te laveren.
En dan worden ze ook als vette hap gezien (dikkere melkkoe) door de corrupte ambtenaren.Een zeer welkome hap .
De taxichauufeurs in Jakarta en op Bali zijn ook berucht .Berucht is ook de zogenaamde 1 richtingsverkeer.
In Bandung ook , ze kennen daar zogenaamd geen argometer.
Gelukkig heb je een eigen vervoer plus gids.
Dat is een goede investering .
Later als je de valkuilen al kent , kan je zelf op avontuur gaan .


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

erwin
User
User icon of erwin
spacer line
 


On 11-01-2008 21:55 martien wrote:
De keuze om veel te zien is een bewuste; wij krijgen stress als we ergens te lang rondhangen.


Martien, ik vrees dat jullie net weinig zullen zien. Op deze manier rij je ergens naar toe, heb je net tijd om even uit te stappen een beetje rondlopen, een paar fototjes en weer weg.
Ik vind dat wanneer ik iets ga bekijken, ik dat als het ware moet absorberen. De Borobodur vraagt minstens een halve dag: de sculpturen op elke verdieping zijn zo mooi, je moet daar van genieten. Met jullie schema zal je de Borobudur vanop afstand bekijken, even snel de trap op helemaal naar boven, weer naar beneden, de auto in en op weg naar Prambanan.
Ik zou de helft van de haltes op het schema schrappen en de dingen die je bezoekt ook echt tot je nemen, en niet op de Amerikaanse wijze: if it's Tuesday this must be Amsterdam. Emoticon: Wink
Dit is maar mijn mening natuurlijk, doe vooral waar je zelf zin in hebt. Emoticon: Nice


Het is beter spijt te hebben van iets dat je gedaan hebt, dan spijt te hebben om iets dat je niet gedaan hebt

martien
User
spacer line
 

Erwin, bedankt voor jouw reactie. Maar....Het is beter spijt te hebben van iets dat je gedaan hebt, dan spijt hebben om iets dat je niet gedaan hebt.indoboy7
User
spacer line
 

Martien,
Het hangt merendeels af van hoe je wilt toeren en hoeveel je wilt zien.Ikben geboren in Kertosono, in de buurt van Kediri. Ik ben al drie keer terug geweest en elke keer heb ik dezelfde gids gehuurd."Suriadi" geboren in Aceh province.Hij woont en wekrt vanuit Bekasi, een buitenwijk van Jakarta.Hij spreekt geen nederlands..!!!Hij is byzonder betrouwbaar.Hij weet zijn baan en weet precies waar het "veilig"
is om te eten. Je moet wel iets belangrijks weten over reizen in Indonesie:..Je moet niet naar een map van Java kijken, een lijntje trekken en zeggen: dat is xxx kilometers, in de auto gaan we xxx per uur...WERKT BESLIST NIET.....De grote weg van west tot-oost Java (vroegere Postweg)..moet "g e d e e l d" worden met:..Vrachtautos (Mitsubishi), Tourbuses (echte bandits, als je niet uit hun weg gaat, dan leef je niet meer, echt waar), prive autos, motorfietsen, brommers, gewone fietsen, grobaks, en -buiten grote steden- becaks. en af en toe ook nog karbouen en kambings......Als je al een auto gehuurd heb voor de java gedeelte van je reis, zou ik je aanraden, bel "suriadi" op en leg hem precies uit wat je plan is,hoeveel tijd je in een bepaalde stad/streek wil blijven hoeveel je kunt veroorloven, hij zal je niet verkeerd sturen..Zelf rijd hij niet, maar hij heeft een goede chauffeur on standby...Drie keer jakarta-bandung-tasikmalaya-iYogya-ngawi-kediri-kertosono-bromo sunrise-Mt.Ijen-Bali.....tel:..21-8856306...cell:0817715756...zeg hem maar dat Peter Wormer zijn naam heeft genoemd...meer vragen:.ik ben bereikbaar op: peterwormerRemoved to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile.yahoo.com...Veel plezier..Indoboy7martien
User
spacer line
 

Dag Indoboy. Omdat wij Indonesïë voor het eerst gaan bezoeken hebben wij er de voorkeur aangegeven de rondreis Suriname-Java en Bali in één hand te houden. Het landarrangement heb ik, in samenspraak met deze tour agent, samengesteld. Alleen de vluchten en enige dagen vooraf in Singapore heb ik zelf via Internet geregeld. Dit agency heeft er ook bijvoorbeeld om gewezen wanneer een bepaald traject té ambitieus was, of welke route handiger voor ons zou zijn. Hierbij hebben wij echter nimmer uit het oog verloren dat wij wél véél willen zien. Dit is iets anders dan alles snel "afraffelen" waar Erwin (terecht overigens) bang voor is. Voor de Borobodur en Prambanan hebben wij bijv. meer dan een volle dag uitgetrokken. Toch is de agent van mening dat het programma weliswaar vol maar goed te doen is.

Voor wat betreft je tip: als het zo goed bevalt als de diverse verhalen op dit forum doen vermoeden, zal ik je mailadres opslaan voor het geval wij nog eens gaan. Bedankt!Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Hallo Martien, het is een vol programma maar moet te doen zijn. Wel goed uitrusten en als je even vrije tijd hebt: slapen. M.b.t. reisbureau Manumadi te Kuta, Bali. Dit is een bonafide reisburo. Ik bestel er vaak tickets en de eigenaar is een Nederlander (weet niet of dat die Adriaan is). Zou toch aanraden voor zo'n strak schema en de 1e keer een gids te nemen als dat toch niet veel duurder kost.
Succes.
martien
User
spacer line
 

Dank je wel Yogya-Bali voor de opbeurende woorden. Wij weten van onszelf dat wij een strak schema nodig hebben om optimaal van een vakantie te kunnen genieten.Uit ervaring weten wij gewoon dat dit ons het beste ligt. Wel is het zaak om de laatste week (op Bali in dit geval) de boog niet meer te strak te spannen en goed te relaxen.

ik dacht dat de gids voor java ca Eur 200,- kost dus dat is nog wel te overzien.
Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 12-01-2008 14:42 sidia wrote:
De taxichauufeurs in Jakarta en op Bali zijn ook berucht .Berucht is ook de zogenaamde 1 richtingsverkeer.
In Bandung ook , ze kennen daar zogenaamd geen argometer.


Valt tegenwoordig mee oom Sid. Het gros is nog wel zo, maar als je Gemah Ripa (verreweg het grootste taxibedrijf in Bandung) of Bluebird neemt, heb je nergens last van. Ook de taxi's van de AURI zijn oke. Jaja, er is vooruitgang in uw geboortestreek.
Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 15-01-2008 10:58 martien wrote:
ik dacht dat de gids voor java ca Eur 200,- kost dus dat is nog wel te overzien.


Zeker voor een eerste keer is het relaxed niet overal zelf achter aan te gaan en kostbare tijd te verspillen. Voor die prijs zou ik het niet laten en ik hoop dat jullie een goede gids krijgen.
sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 15-01-2008 12:43 Yogya-Bali wrote:

...


Jaja, er is vooruitgang in uw geboortestreek.

het is ook zo.
vorige zomer 2007 heb ik ook gewoon de blue bird en g.r genomen .
En een vreemde taxi vanuit Dago atas naar de nieuwe Sukajadi winkelcentrum.Gewoon argo.
Alleen van B.I.P naar mijn hotel terug , een paar honderd meter verder (Holliday Inn) moest ik zonder argo doen .
Terwijl je normaal ong .10 min kan lopen (heengaande) , maar ya toen ging het hard regenen .de taxi willen alleen maar borongan .Heb laten tawaren door zo' n jongen die met paraplu rondloopt. 20.000 rupiah pak , niet minder.
B.v.d , heb ik toch gedaan , je hebt zoveel tassen , het regende hard , zonder paraplu , verkeersopstoppingen . De rit kost ongeveer 14.000 rupiah , macet , omweg etc . Terwijl ik van Savoy naar BSM (de grootste mall van Bandung) , ook 20.000 rupiah moet betalen.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/


You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.88,947,968 topic views - 240,844 posts - 13,736 topics - 34,506 members - last post @ 28-02-2021 21:04 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

144,908,350 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com