indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Nemesis
User
User icon of Nemesis
spacer line
 

Volgens mij is Indonesie niet te vergelijken met nederland.
Nederland is een landtje, maar indonesie niet, dat is zeg maar een werelddeel. Als je iets wil vergelijken met indonesie is de vraag dus meteen: welk deel van indonesie. Aceh, Jakarta, Bali, Iran Jaya het zijn allemaal aparte ''werelden''. Maken van een vergelijking is weinig zinvol.


Amore, more, ore, re, probantur amicitiae. Si hoc legere scis nimium eruditiones habes.

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 24-02-2008 16:24 Jantje wrote:
Sidia:
...


Ik vergelijk niks. Ik constateer slechts en daar wil ik ulieden deelgenoot van maken. Reacties zit ik overigens niet op te wachten.
Er moet nog al wat gebeuren wil het hier ooit goedkomen.
Opvallend dat er forummers zijn die niet het lef hebben hun beroep/functie te vermelden. Mijn gedachten gaan dan al gauw uit naar “moonlighting” zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, of erger nog: z.g. ontwikkelingshulp tenlaste van de hardwerkende Nederlander die moeite heeft het hoofd boven water te houden.
Projecten als bamboehuisies bouwen naast een vulkaan die op uitbarsten staat en nog meer van dat soort gedrochten. Klinkt allemaal leuk voor de initiator maar voor de bevolking? Hoe halen ze het in hun hoofd. Het haalt niet an. Leve het socialisme! Laat me niet lachen


Jantje, de forummer waar jij het over hebt hecht waarschijnlijk iets meer waarde aan anonimiteit als andere forummers, maar neem maar van Malam aan dat hij verdomd goed weet waar hij het over heeft.

Niets van jouw vermoeden is waar, we hebben het hier niet over een geitenwollensokken figuur die jij voor ogen hebt.
Ach Jantje, ik lees jouw posting altijd met veel plezier, ik kan jouw gekanker wel hebben, een Nederlander ten voeten uit, over veel dingen kan ik niet oordelen, ik zet er wel vraagtekens bij, maar hou ze vaak voor mij zelf omdat ik in Nederland verblijf en niet in Indonesië.

Wel heb ik inmiddels wel zo'n twee jaar bij elkaar doorgebracht in Indonesië, maar dat was in een beperkt gebied en bovendien recreatief, ondanks dat sommige figuren dat te vuur en met zwaard bestrijden, heb ik wel enige kennis.
Waar ik wel op kan reageren is jouw uiterste minderwaardige kijk op socialisme, wat is er mis met socialisme?

Ik krijg steeds meer de indruk dat Jantje socialisme bekijkt als zo het in Rusland, Cuba, Birma en op dit moment in Venezuela bestaat.
Laten we dat niet verwarren met communisme, het socialisme in Nederland is na het polderen van de afgelopen 15 jaar niet meer wat je voor ogen hebt.

Tja dat er bestuurders zijn die miljoenen extra willen scoren om een bedrijf te verkopen aan een ander bedrijf met de wetenschap dat een bedrijf in onderdelen wordt verkocht, met gevolgen voor minder winstgevende onderdelen, zodat dit voor honderden werknemers verlies van banen op gaat leveren, wat natuurlijk schofterig is.

Als werknemers of bevolking daar tegen protesteren, kan je socialisme noemen, maar is dat nu wel zo?
Als een bestuurder 30 miljoen kan scoren als een bedrijf in onderdelen verkocht wordt zodat er honderden werknemers afhankelijk worden van sociale uitkeringen of dat hij genoegen neemt met 10 miljoen en dat de heleboel aan de gang kan blijven, dat is ook een vorm van sociaal denken.

Graag jouw mening daarover, het socialisme van den Uyl is met hem zijn kist in gegaan, we hebben nu Bos, voormalig bestuurder van Shell.
Dus over welk socialisme heb je het.sapolidi
User
User icon of sapolidi
spacer line
 


Uitspraken van die jantje en marcel70:
Zo'n zaak run je dus met traditioneel management. Dat is de enige manier van sturing om te proberen je targets te halen want de klant wacht niet.
Deze mensen zijn nog lang niet klaar voor vergaderen inspraak of project planning. Dat duurt nog wel een decennium of wat.

Malam denk dat je in indonesier inspraak moet geven
Shit ik kan nog steeds niet ophouden
Maar inspraak KAN NIET.


Bij het lezen van deze opmerkingen van beide heren moest ik meteen terugdenken aan een boek uit mijn lang vervlogen studietijd getiteld: “Etnologische studies over ras, beschaving en kolonialisme” , waarin onderstaande passage nog steeds niet gedateerd schijnt en nog zeer van toepassing is op het denken van beide westerse ondernemers in den vreemde.

Op het moment dat onze industriële beschaving tot in de uithoeken van de aarde doordringt en daarbij mensen van alle huidskleuren van hun oudste tradities vervreemdt, worden deze mensen verboden om voor de volle honderd procent deel te hebben aan de voordelen van de beschaving die hen wordt opgelegd.
De westerse mens is vaak van mening dat de beschaving hetzelfde was als zijn beschaving en dat cultuur hetgene was wat hijzelf als zodanig beschouwt . Andere culturen worden dan gezien als zijnde inferieur aan de zijne.
De gekleurde medemens wordt nog beschouwd als een kind dat nog veel van de westerling moet leren voordat hijzelf ook enige verantwoording kan en mag dragen.


Op de één of andere manier herken ik hierin die goede, oude tempo doeloe-tijd, waarover mijn Indische kennissen zo met weemoed kunnen praten. Moet een geweldige tijd zijn geweest, mits je maar behoorde tot de bevoorrechte groep die daar de lakens uitdeelde.
Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Bingoooooooooo, Sapolidi
Sorry, Jantje en Marcel moeten een beurt overslaan, ze gooien elke keer met dobbelstenen die boven de 6 uit gaan.
Voor het geval ze het niet wisten, die bestaan op de hele wereld niet Emoticon: Laugh out loud
Foutje bedankt, Emoticon: Wink


sapolidi
User
User icon of sapolidi
spacer line
 


On 23-02-2008 15:55 marcel70 wrote:
Oyibo
Omgaan met het personeel waar staat het waar jij kan opmaken dat ik slecht ben voor mijn personeel.
Een javaan inspraak geven daar kenne ze niet mee omgaan.Jantje wrote: Tsja Marcel, je zal maar zo'n nietsnuttige leegloper op de loonlijst hebben. Zit tot diep in de nacht te internetten en beweert dan een paar uur later weer fit op het werk te verschijnen.
Een voordeel: in Indonesie kun je ze er zo uitschoppen.


Antwoord marcel70: TJA JANTJE wat je zegt ……

Uit het één-tweetje hierboven kan ik toch redelijk inschatten hoe jij het ondernemerschap daar in praktijk brengt. Ik zeg hiermee niet meteen dat je slecht bent voor jouw personeel, maar kan het me nu goed voorstellen dat jij je met zo’n mentaliteit hier in Nederland niet thuis voelde. Vandaar misschien die vlucht naar Indonesië? Had eigenlijk niet gehoeven marcel. Als je een stoot illegalen in dienst had genomen had je die hier ook zonder veel poespas buiten kunnen schoppen als het je uitkomt. Zolang werknemers géén tot weinig rechten hebben, zit je als ondernemer (ook als kleine met weinig personeel en zonder machinepark) toch op rozen.

BTW. Ik las ergens dat op jouw bedrijfje alles nog handmatig gebeurde. Ben ooit in Indonesië op zo’n klein kroepoek onderneminkje geweest waar ook nog alles handmatig ging. Moet toegeven dat het niet echt een vetpot was, maar ergens had het wel z’n charmes. Ik hou daar wel van. Maar als je voor het grote geld gaat is dit natuurlijk allemaal best frustrerend en niet goed voor je humeur en dan komt het welzijn van je personeel natuurlijk op nummer laatst (voor zover je daar nog oog voor hebt).
Maar daar staat weer tegenover dat ze voor hun heimelijke kritiek op de islam bij jou wel weer een gewillig oor vinden. Da's weer een pré. Emoticon: Laugh out loud Emoticon: Laugh out loud

sapolidi
User
User icon of sapolidi
spacer line
 


On 24-02-2008 16:24 Jantje wrote:
Sidia:

Opvallend dat er forummers zijn die niet het lef hebben hun beroep/functie te vermelden. Mijn gedachten gaan dan al gauw uit naar “moonlighting” zaken die het daglicht niet kunnen verdragen


Vind ik helemaal niet opvallend. Van de meeste forummers weet ik het beroep ook niet en dat jouw gedachten dan uitgaan naar kwalijke praktijken zegt meer over jezelf dan over de forummer die zijn beroep/functie niet vermeldt. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten luidt een welbekend spreekwoord.


Projecten als bamboehuisies bouwen naast een vulkaan die op uitbarsten staat en nog meer van dat soort gedrochten. Klinkt allemaal leuk voor de initiator maar voor de bevolking? Hoe halen ze het in hun hoofd. Het haalt niet an. Leve het socialisme! Laat me niet lachen


En toch laat je me iedere keer wel lachen jantje. Ik vind jou een echte komiek. Wat hebben die projecten nu te maken met socialisme.
Ik ken christelijke organisaties die o.a. ook financieel actief zijn qua projecten in Indonesië en die mensen moet je zeker niet voor socialist uitmaken. Ze doen dit uit bewogenheid met de medemens. Twee termen die helaas niet in jouw woordenboek voorkomen.
Emoticon: Bye byesapolidi
User
User icon of sapolidi
spacer line
 


On 24-02-2008 18:38 Malam wrote:

Graag jouw mening daarover, het socialisme van den Uyl is met hem zijn kist in gegaan, we hebben nu Bos, voormalig bestuurder van Shell.
Dus over welk socialisme heb je het.


Ach malam, bij het woordje sociaal begint jantje al te hyperventileren en komt de stoom uit zijn oren en neusgaten. Je moet die man niet onnodig gaan tergen. Emoticon: Laugh out loudoyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Wie de schoen past, trekt hem aan.
Oyibo heeft geen enkele behoefte op het forum mee te delen in welke hoedanigheid hij werkt en wat hij dagelijks doet. Werken in derde wereld landen heeft zo zijn gevolgen die al aan den lijve zijn ondervonden. Zelfs kidnap is al aan de orde geweest. Oyibo wenst geen enkel risico te nemen. Een aantal foummers weet wel wat Oyibo doet. En waar Oyibo zit. Dat is m.i. afdoende.


It's only kinky the first time.

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Sapolidi,

Nog even iets over ondernemen in Indonesie gezien door de ogen van Oyibo.

Een ondernemer uit Nederland die hier denkt zijn producten te laten maken en op de markt te brengen zal zich toch uiterst goed moeten verdiepen in de sociale aspecten en de culturele verschillen, ik meen dat YB al een posting had gedaan met betrekking op dit item. Zolang een ondernemer niet instaat is deze te doorgronden zal deze de nodige problemen moeten accepteren. Gewoon domweg starten met een Nederlandse mentaliteit zal heel vaak eindigen in een drama. Het getuigt van zeer weinig respect naar de Indonesische bevolking om op deze wijze een onderneming te starten. Alvorens te beginnen zal men zich vooraf afmoeten vragen welke kwaliteit mogelijk haalbaar is en met welke arbeidskrachten men dit denkt te doen. Dat zal per product enorm verschillen. Vervolgens het besef dat men met mensen moet werken en de verschillen doorgronden, om zeker niet te komen in een situatie waarbij men schreeuwend de arbeidsplek betreedt dan wel verlaat. Denk aan gezichtsverlies en de gevolgen voor respect naar de ondernemer. Het is wat te makkelijk om te roepen dat incompetentie te wijten is aan de werknemer. Het begint tenslotte bij de ondernemer en zijn oog voor de te halen kwaliteit. Mocht kwaliteit een terugkerend issue zijn ligt de incompetentie bij de ondernemer en niet bij de werknemer. De ondernemer zal zich in dat geval moet richten op kennis en zo nodig bijscholing van zijn werknemers. Dat is een investering in tijd en geld.

Zonder dit bovenstaande besef zullen we ondernemers als marcel70 aantreffen.
Eigenlijk een weinig wenselijk verschijnsel in elke samenleving.

Dan de sociale aspecten.
Motivatie en de sfeer op de werkplek creert men door een goede samenwerking. Motivatie is niet alleen een financieel gegeven. Maar vind zich terug in de kleinere zaken in het werkbare leven van een werknemer, ik ken ondernemers die daar erg creatief in zijn. En waar het zeker zijn vruchten afwerpt. De werknemer betrekken in het productie proces heeft wel degelijk zin.
Zijn ideeen kunnen zeker waardevol zijn. Het stimuleren van de werknemer om over zijn werk na te denken en een terugkoppeling te geven aan zijn direkt leidinggevende is waardevol voor een ondernemer. Ondernemers als Marcel70 zullen zover echter nooit komen. En een optimaal en effectief werknemer zal deze ondernemer niet creeren.It's only kinky the first time.

sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 24-02-2008 21:56 sapolidi wrote:

...


Op de één of andere manier herken ik hierin die goede, oude tempo doeloe-tijd, waarover mijn Indische kennissen zo met weemoed kunnen praten. Moet een geweldige tijd zijn geweest, mits je maar behoorde tot de bevoorrechte groep die daar de lakens uitdeelde.

En ik meende in een paar users mensen die de toean besar mentaliteit hebben , en soms ook nog met VOC gedachten rondlopen.
En ze zijn echt teleurgesteld en kwaad / gefrustreerd omdat die " bruintjes" naast dom , oost indisch doof zijn ze ook nog ondankbaar en eigenwijs.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Sidia,

Het komt voor sommigen kennelijk nog steeds als een verrassing dat de Spaanse Inquisitie reeds jaren voorbij is en nog wakker moeten worden in 2008. Ik verbaas niet dat er Nederlanders zijn die op deze wijze functioneren. Het zal voor betrokkene inderdaad een zure appel zijn. Dat is ook keurig terug te vinden in de reply’s. Overigens is de mens met deze handelswijze niet alleen terug te vinden in Indonesie. In Afrika lopen er ook bosjes van hetzelfde kaliber. En persoonlijk is het wel vermakelijk te zien hoe de lokale bevolking een loopje neemt met dit slag. Ze hebben er al vele voorbij zien komen en verheffen het tot een ware kunst de Bule met het rood in de nek weg te zien lopen van de werkplek des onheils.

Persoonlijk ga ik liever zonder spataderen in den Nederlandsche nek door het leven, maar inderdaad sommigen leren het nooit Emoticon: WinkIt's only kinky the first time.

marcel70
User
spacer line
 


On 11-12-2007 13:19 Yogya-Bali wrote:
Jaren geleden is eens een vergelijking gemaakt tussen de normen en waarden van Indonesia en de Europese (geen waardeoordeel). Uitkomst was dat op een schaal van 10 voor Indonesia op nr. 1 stond: gezichtsverlies voorkomen voor jezelf en een ander (c.q. de harmonie bewaren). Onderaan op nr. 10 stond: de waarheid (in de Europese schaal stond dit op nr.1).
Op zich niets verkeerds mee, just another culture......... maar dat geeft aan dat men ten alle tijde zal proberen de ander te "pleasen" om zodoende zichzelf en de ander geen gezichtsverlies te berokkenen en dat de waarheid dus duidelijk ondergeschikt is aan alles. Dit geeft voor mij ook weer dat je dus geen onderzoeksresultaten uit dit land kan serieus nemen of vertrouwen.


Obi, sapi,sidia, Weer eens tijd om dit statment in je op te nemen en niet te vergeten...


Becik ketitik olo Ketoro

marcel70
User
spacer line
 

Obi
Hoe doen internationale hotels het dan?
Hoe komt het dan toch dat het daar wel kan.

pareng?Becik ketitik olo Ketoro

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Geen idee, ik zie geen verband tusen Uw of mijn reply en hotels.
Nog had ik iets aan U gericht, volgens mij waren dat Sapolidi en Sidia.
Ik heb U niet aangesproken. U was lijdend voorwerp, dat wel. En die eer is uiterst twijfelachtig.


It's only kinky the first time.

sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 25-02-2008 12:35 marcel70 wrote:

...


Obi, sapi,sidia, Weer eens tijd om dit statment in je op te nemen en niet te vergeten...

Wat moet ik dan doen met de statement van Y-B .??
Moet ik het als waarheid gaan aannemen ?
Dat het jou stelling onderbouwd ?

Dacht ik toch niet.
Het is een onderzoek , die qua uitslag niet helemaal onjuist is.

Gezichtverlies moet men gewoon vermijden , maar niet ten koste van alles.
Al ga je proberen om de anderen te "pleasen" , wil niet zeggen dat van 1 kant moet komen.Moet van beide kanten komen .
Ik probeer ook de andere mede users te "pleasen", gaat niet gelijk op de nek springen als sommigen met een stelling komen waarvan ik zei , ho ho (dat ken niet).
Ga ik ook niet de anderen gelijk (op botterige manier) beledigen .
Ga ik ook niet "mijn recht" om te beledigen gebruiken.
Probeer toch tot een dialoog te komen .
Totdat de andere kant duidelijk laat blijken dat ze niet in dialoog wil zijn , maar alleen het doel hebben om me te beledigen en te trappen.
Dus als men alleen maar de Islam (mijn geloof) zo gaat belasteren en ook gaat uiten in die stemming(beledigen mag/ moet etc) dan is voor mij de limiet bereik.
Nou dan ben ook echt bijbelvast , oog om oog , tand om tand.

Even omdraaien menir , dan kan ik een rotschop geven op je reet.
Tot nu toe heb ik gelukkig nooit gedaan . Emoticon: Smile
Zeker weten Emoticon: Yes!


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

marcel70
User
spacer line
 

Sidia
Lees maar terug
Maar goed kort lontje misschien oh wacht even

Maar goed we krijgen nu een welletjes nietjes spelletje
van wie begon er nu eigenlijk.

Wat denkt u van water op het vuur gooien ?

Waarom komt u nooit over bijv wat de katholieken over kristen niet allemaal verkeerd doen,Bung zal gelijk zien dat heel veel mensen niet zo'n kort lontje hebben en zich niet zo snel aangevallen voelen.
Je hoeft niks met YB

Die statement is nu eenmaal waar,voor sommige hier belangrijk om weer even te laten zien.
Zelfde als zijn mensen in indonesie snel jaloers??
Weet u nog??
Maakt niet u hoor maar is wel waar.Becik ketitik olo Ketoro

zieleffe
User
spacer line
 

Om Sid
Even omdraaien menir , dan kan ik een rotschop geven op je reet.
Tot nu toe heb ik gelukkig nooit gedaan .
Zeker weten

Ik moet altijd lachen Om Sid u hebt er wel eens mee mee gedreigd.
U weet toch nog wel wat ik toen schreef.
dat je op moest passen niet om te vallen bij het schoppen............. Emoticon: Stupid Emoticon: Blush Emoticon: Smile Emoticon: Party! Emoticon: ShinyVerdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 25-02-2008 18:42 zieleffe wrote:
Om Sid
...

Ik moet altijd lachen Om Sid u hebt er wel eens mee mee gedreigd.
U weet toch nog wel wat ik toen schreef.
dat je op moest passen niet om te vallen bij het schoppen............. Emoticon: Stupid Emoticon: Blush Emoticon: Smile Emoticon: Party! Emoticon: Shiny
Click to see original image

Die Ziel .
Nu ben ik degene die echt om je gedeeltelijke quote moet lachen.

Even ter ondersteuning : dit heb ik geschreven Posted Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile. 25-02-2008 15:44
Totdat de andere kant duidelijk laat blijken dat ze niet in dialoog wil zijn , maar alleen het doel hebben om me te beledigen en te trappen.
Dus als men alleen maar de Islam (mijn geloof) zo gaat belasteren en ook gaat uiten in die stemming(beledigen mag/ moet etc) dan is voor mij de limiet bereik.
Nou dan ben ook echt bijbelvast , oog om oog , tand om tand.

Even omdraaien menir , dan kan ik een rotschop geven op je reet.
Tot nu toe heb ik gelukkig nooit gedaan .

Zoals ik bij Marcel schreef: Begrijpend lezen is echt niet makelijk.
Even goede (internet) vrienden.
groetjes.Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sapolidi
User
User icon of sapolidi
spacer line
 


On 25-02-2008 15:58 marcel70 wrote:
Sidia
Lees maar terug

Die statement is nu eenmaal waar ,voor sommige hier belangrijk om weer even te laten zien.
Zelfde als zijn mensen in indonesie snel jaloers??
Weet u nog??
Maakt niet uit hoor maar is wel waar .


Zonder argumentatie of motivatie zomaar uitspraken van willekeurige forummers tot waarheid bestempelen. Dit is de redeneertrant van een kleuter.
Kom op marcel70, iets meer diepgang graag, anders wordt het inderdaad echt een "welles-nietes" discussie.merapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

Openheid is belangrijk.,waar het over gaat.
Daarom ben ik gewoon Merapi/Wilma, omdat ik vertrouw op de members van dit forum.
En, nog nooit is mijn vertrouwen beschaamd.
mn email adres is gewoon open.Soms lees ik van die pittige discussies en daar kan ik niet goed over meepraten:doodsimpel omdat ik de achtergrond mis
Dat is vaak jammer, maar overal kun je informatie krijgen,en vooral bij de members!sapolidi
User
User icon of sapolidi
spacer line
 


On 26-02-2008 18:24 merapi wrote:
Openheid is belangrijk.,waar het over gaat.
Daarom ben ik gewoon Merapi/Wilma, omdat ik vertrouw op de members van dit forum.
En, nog nooit is mijn vertrouwen beschaamd.


Daar zou ik toch maar niet zo zeker van zijn merapi. In een ander topic schreef iemand:
"Waarheid in NL. Man in welke droom tijd leef jij. Jij hebt geen idee hoe jij in NL genaaid wordt door Jan en alleman tevens die nep jurist op dit forum."
En voor zover ik weet ben jij de enige die hier ooit verteld heeft dat ze meester in de rechten was. Snap je nu waarom er wel forummers zijn die zich niet bloot geven? Emoticon: Bye byeoyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Sapolidi,
Openheid is niets mis mee. Als het goed gedoseerd is dan is er niet mis mee. Ik ken forummers die net als ik ook in een aantal zaken terughoudender zijn, en met reden.

It's only kinky the first time.

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Nog niet eens zozeer omdat ik het niet zou willen.
Buiten het forum in gesprek gaan met forumleden denk ik dat het minder op bezwaren stuit en schroom ik zeker niet details te geven als daarom gevraagd is.


It's only kinky the first time.

sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 27-02-2008 07:53 oyibo wrote:
Nog niet eens zozeer omdat ik het niet zou willen.
Buiten het forum in gesprek gaan met forumleden denk ik dat het minder op bezwaren stuit en schroom ik zeker niet details te geven als daarom gevraagd is.


Dat hangt af van de gesprekpartner(s).
Je gaat geen paarlen voor de zwijnen gooien.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

In sommige gevallen zou je de zwijnen beter voor de paarlen gooien Sidia. Emoticon: WinkIt's only kinky the first time.


You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.94,716,369 topic views - 242,044 posts - 13,758 topics - 35,455 members - last post @ 20-10-2021 20:21 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

154,443,603 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com