|
|
|
|
|
Hallo!
Ik heb een rijstkoker, maar ik ben de maatbeker kwijt. Heeft iemand een tip in welke verhouding rijst/water ik de rijstkoker moet vullen?
Alvast bedankt!
groet,
Teun
|
|
|
|
Na de rijst gewassen te hebben moet je schoonwater bijvullen tot anderhalf kootje van je wijsvinger.Gemeten vanaf de rijstoppervlak.
Ik weet niet of je een belanda ben , die zal waarschijnlijk een langere kootje hebben.
Dat is wat ik al tig jaar doet.
|
|
|
|
|
hallo swooshz
jouw vraag hoe de verhouding rijst + water is in de rijststomer is heel eenvoudig nadat de rijst goed is gewassen en je hebt 1 kopje rijst dan voeg je er anderhalf kopje water aan toe, 2 kopjes rijst = 3 kopjes water
groetjes en succes latex40
|
|
|
|
On 18-11-2007 18:38 sidia wrote: Na de rijst gewassen te hebben moet je schoonwater bijvullen tot anderhalf kootje van je wijsvinger.Gemeten vanaf de rijstoppervlak.
Ik weet niet of je een belanda ben , die zal waarschijnlijk een langere kootje hebben.
Dat is wat ik al tig jaar doet.
|
Heeeeeee Om Sid, er zijn kootjes van Indonesiche vingertjes en Hollandse blafvingers.
Als Pop van mij er niet is, dan gebuik ik mijn Hollandse blafvinger, één kootje.
Dat is voor mijn poppy anderhalf kootje
Dus effe aanvoelen.
|
|
|
|
Wat Latex40 verteld is de makkelijkste manier.
Je kan een grote kop of kleine kop nemen als je maar de verhouding van 1 op 1 1/2 aanhoud. Dus 1 rijst en 1 1/2 water.
Ik maak mijn rijst altijd in de magnetron in een plastik bak van de xenos.
In een kwartier is het klaar.
|
Shalom
|
|
|
|
Yoke toch,
Als je niet kan tellen dan kan je ook niet meten.
Wat een logica he.
Groet.
|
Shalom
|
|
|
|
Nou ja, dan zal ik wel helemaal antiek zijn!
De rijst goed wassen en 10 minuten onder water zetten,dan kort koken[5min] en overdoen in een stoompan, gewoon zo""n ding met gaatjes.
Ik doe er altijd een blaadje duruk bij, perfect.
vraagje aan Om Sid en Yoke: hoe werd in de tempo doeloe tijd rijst klaargemaakt?
ja van die vingerkootjes weet ik wel, maar......,ach koken is gevoel
|
|
|
|
Hai Malam, je kunt natuurlijk je blafvinger vervangen door je grote teen, [wel goed wassen]  weer een andere verhouding!
Lief plagerijtje van Merapi
|
|
|
|
On 21-11-2007 20:02 merapi wrote: vraagje aan Om Sid en Yoke: hoe werd in de tempo doeloe tijd rijst klaargemaakt?
|
Heel froeher gaan rijstetende indonesiers hun rijst koken volgens de tanak gewoonte.
Men neme een "kom"gemaakt uit aarde , gaat men de rijst halfgaar koken op een houtenvuurtje.
Daarna verplaats men de halfgaar gekookte rijst in een trechter uit bamboe , en verder doorstomen.Sundanezen noemen het aseupan.
Het is arbeidsintensief , maar gezonder omdat de vitaminen-mineralen behouden zijn.En de rijst smaak lekkerder.
Zo doet men al duized jaar (of meer) terug.
Nu doet men met magnetron , ik zou me niet verbazen dat ze daar ook zo'n manier van rijstkoken hebben of gaan afkijken zoals die stevige Surinaamse jongen (Quintus ?) het op de TV doet.
De Lassi minuut rijst .
|
|
|
|
|
Merapi wat Om Sid hierboven schrijft is precies hetzelfde als wat jij doet in de stoompan met gaatjes. Moet eerst aan de kook, dan overdoen en weer stomen, duurt lang is arbeids intensiever , je hebt meer afwas dus of het beter is voor het milieu vraag ik me af.
Zo deed ik het vroeger ook maar gebruik al sinds jaren zo'n electrische pan, is snel gaar, electrisch gebruik valt mee je kan het aanzetten en erbij weglopen er kan niets mis mee gaan er blijft geen rijst aangekoekt zitten in de pan waarin je het eerst kookt voordat je het over doet in de stomer en je hoeft maar 1 bak af te wassen.
De kosten ? Ik heb er vroeger nog 149 gulden voor betaald nu heb je ze al voor 25 euro in de aanbieding, dus wat let je om er eentje aan te schaffen, gemak dient de mens.
Wil je echt milieuvriendelijk koken, doe het dan op het gas tot het water in de rijst getrokken is wikkel een handdoek of theedoek om de pan en zet het in bed, dikke kussen er nog boven op , enige uren laten broeien en vervolgens is jouw bedje warm en de rijst gaar volgens de ouderwetse methode van de hooikist, die hebben we niet meer dus zo kan het ook.
|
Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen
|
|
|
|
Ja Yoke, we hebben zo'n ding en we hebben er één in reserve, in de reclame € 19.95.
Toen Pop in Indonesië was had ik een afspraak met mijn broer om rendang te eten(uit de freezer) ik moest zelf rijst koken, hmmmm pandanrijst in de toverpan, water er bij, één kootje water boven de rijst en klaar was Kees.
Mijn baroer vrat zich de schompes en vroeg zich af hoe ik de rijst zo goed had gekregen(dat de rendang uit de freezer kwam wist ie).
Ik heb lekker onverschillig gekeken met de opmerking, "ach dat moet je aanvoelen".  tenslotte verklapt hij ook zijn trucjes op de computer niet dus staat ie 1-1.
Hmmm effe terugkomen op de opmerking van Merapi om het met mijn teen te doen!!!!!!
Dat heb ik ook een keer gedaan, toen vroeg mijn broer hoe ik die heerlijke aroma van oude kaas aan de rijst kreeg
Merapi je bent een viespeuk.
|
|
|
|
|
|
|
|
4Joke4 schreef:
... hoeveel bijv. 3 cm .... tot hoever jij je vinger in het water moet steken om te meten, dus een kleine vinger er wat verder in en een lange vinger wat korter . ...Nou jij weer ..
|
Huh? 3 cm blijft toch 3 cm? Of het moet koud water zijn :-P
|
|
|
|
Jongens2 ik zit teschuddenbuiken van het lachen zoals jullie met die nasi uitleg bezig zijn,ik vind al die antwoorden wel leuk en ook nuttig.
Wou dat het er altijd zo toegaat ga zo door ik zit te genieten
|
|
|
|
Rijst in de rijstkoker
en dan een lekker bakkie koffie
|
Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen
|
|
|
|
Hallo allemaal,
Ik ben maar een  Belanda  die probeert om indisch te koken, en ik kook de rijst tegenwoordig alleen maar in de electrische rijstpan. Ik heb alle mogelijkheden geprobeerd, maar dit is de eenvoudigste manier om goede rijst te krijgen. Alleen kloppen de verhalen niet helemaal. Het ligt namelijk ook aan de rijst die je gebruikt. Sommige rijst soorten blijven namelijk natter dan andere. Ik gebruik tegenwoordig nog maar 1 1/4 kopje water op 1 kopje rijst. En meestal is hij goed.
Groetjes Tinie
|
Als iedereen was zoals ik zou moeten zijn was de wereld veel beter af.
|
|
|
|
On 14-03-2008 14:43 TinieVriens wrote: Alleen kloppen de verhalen niet helemaal. Het ligt namelijk ook aan de rijst die je gebruikt. Sommige rijst soorten blijven namelijk natter dan andere.
|
Omdat wij altijd de beste kwaliteit rijst kopen gebruiken wij 1:1 en het is altijd goed.
|
|
|
|
|
Duit in het zakje: koken tot er kuiltjes in de rijst komen en dan de stomer in.
|
|
|
|
Een manier die ik gebruik is de rijst koken met een willekeurige hoeveelheid water (meer dan 2 vingers). Drie minuten koken. Dan afgieten uit de pan (niet in een zeef). Deksel erop, gasuit en gewoon laten staan.
Dit is geloof ik de Perzische manier.
Vervolg erop: Perzische rijstschotel
2 ei dooiers vermengen met twee lepels rijst die net is afgegoten. goed roeren
Olie in een grote pan, beetje warm laten worden.
Rijst met ei erin.
Een piramide van rijst in de pan maken.
Met de achterkant van een pollepel drie gaten van bovenaf erin maken.
Vloeibaar gemaakte boter in de gaatjes giete.
In een goed afgesloten pan (natte theedoek om de deksel) 30 minuten laten garen.
Dan heb je heerlijke rijst en een goede laag "krak" eronder in.
Je kan van de piramide ook laagjes rijst met groente afwisselen, of vlees.
heerlijk.
|
Ga staan waar geen plek is om te staan.
|
|
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.
|
68,197,824 topic views - 230,423 posts - 13,656 topics - 20,393 members - last post @ 16-02-2019 19:36 CET
|
113,605,060 pageviews |
|
|