|
|
|
|
|
Het verschil is dat pecel als basis alleen groenten. Terwijl gado gado met tahu, tempe en gekookte ei. Natuurlijk ook groenten maar het is het zelfde als in pecel.
De saus is ook een klein verschil. Bij pecel gebruik men asem, jeruk purut en knoflook. de rest is het zelfde.
|
|
|
|
terima kasi, Hitami
|
|
|
|
Er is geen verschil allebei zijn namelijk erg lekker!
|
|
|
|
Merapi in mijn 'Drentse waterdrager' - topic had je over mijn 'water dragen naar de zee' en jij dan ....... dit item had ik al tersprake in:
|
'Ahu kura ahia, mansia nia'
|
|
|
|
Ik heb het mijn huiskok even gevraagd.
ulek in de cobek en aantal ingredienten tot een lekkere pinda saus, neem gekookte groente en hussel die er door heen, dan heb je pecil, in Indonesia op straat vaak per "porsi" gemaakt.
Voor de gado-gado, neem je allerlei gekookte groenten met garnering zoals al eerder aangegeven, tahu, tempe, ei, kroepoek of emping, allemaal netjes op een schaaltje gedrapeerd en de saus erover heen geschonken, mag je zelf door elkaar husselen. Selamat makan
|
Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen
|
|
|
|
Er is wel verschil tussen de ene gado gado en de andere .
Geldt ook bij pecel .
In principe de javaanse of Sundanese versie .
Zelfs bij gado2 heb je ook gado gado Djakarta en dat is anders dan de Sundanese of Javaanse. .
|
|
|
|
|
Hi Om Sid, er schijnt ook nog een versie van gado2 te zijn uit Surabaya.
We hebben de versie met kecur gemaakt en zelfgemaakte pindasaus[Ike had nog zo"n molentje om pinda"s te malen]
Was echt heerlijk:pak soy,witte kool,taoge,kousenband, en worteltjes.
toch een pietsie trassi doorgedaan en geserveerd met longtong en emping.
grt Wilma/Merapi
|
|
|
|
he gado gado met Bumbu petjil bumbu is veel lekkerder dan met de gado gado saus
probeer maar eens , de petjil saus is ietsje pittiger en kruidiger ,dat is het verschil ,maar wel veel lekkerder
salam untuk kai besar
|
|
|
|
Selamat Kaibesar,
Nou: geef het recept maar door!
De Indonesische keuken heeft echt mijn hart gestolen,
Lieve groet,Merapi/Wilma
|
|
|
|
ha merapi/wilma
lekker beetgaar koken elke groente apart,zoals spitskool/boontjes/worteltjes/tauge/eieren en komkommer ,eventeel bloemkool
gewoon water in pannetje koken bumbu petjil en pindakaas erbij tot lekkere smeuige saus en dan over de beetgare groenten af maken met koude lontong en krupuk en sate (ajam) en gebakken uitjes
selamat makan
salam Kai besar
|
|
|
|
Typisch dat niemand het hier heeft over lotek (loteh).
|
wablief?
|
|
|
|
Terima kasih banyak , Kaibesar!
beetje trassie erbij kan dat? bij de groenten?
Zelf vind ik trassi heerlijk.
Jouw recept ga ik komend weekend maken en soto ayam.
PS: wat is lekkerder: sereh of citroensap bij soto ayam?
Hartelijke groet,Wilma/Merapi
|
|
|
|
 Bedankt yoke en kalibesar!
wordt vast heerlijk! gelukkig heb je hier nog genoeg toko"s waar je perutblad kunt krijgen
Lieve groet,Wilma
|
|
|
|
Op 25-10-2007 14:03 schreef Hitami: Het verschil is dat pecel als basis alleen groenten. Terwijl gado gado met tahu, tempe en gekookte ei. Natuurlijk ook groenten maar het is het zelfde als in pecel.
De saus is ook een klein verschil. Bij pecel gebruik men asem, jeruk purut en knoflook. de rest is het zelfde.
|
Hoi Hitami,
Leuk om te lezen over de pecil of pecel. Dit is een Oost - Javaans gerecht.
ik mis wel iets in de pecel kruiden namelijk de kencur (kentjoer) wortel. Meestal bij de pecil of pecel gebruikt men groene blad groenten zoals, kangkung daun genjer etc...
In Nederland: gebruik ik: verse spinazie, verse andijvie, kacang panjang (kouseband), chayotte (labuh siam), de kencur maakt deze speciale smaak in de pecil.
Oja niet vergeten de gula jawa, asem tamarinda, rawit, trasi en sjalotjes.
Verder tempe en tahu goreng (gesneden) een ei hoort niet bij.
Hm.....echt lekker!
Typisch dat niemand het hier heeft over lotek (loteh).
Hoi Dutches,
Lotek is ook lekker hoor, bijna dezelfde als pecil maar dan met rauwe groenten (het is zo iets als salade met pecil dressing)
Een andere soor is karedok een west Javaans gerecht (ook van rauwe groenten)
Al deze groente gerecht is heerlijk alleen als je in Indonesie bent moet je wel voorzichtig zijn met het uitkiezen van waar je dat besteld. (heb namelijk 2x ooit heeeeel erg buikpijn en veel over gegeven van gekregen, nadat ik karedok en lotek gegeten heb)
Goede dag verder allemaal.......
|
Alles heeft zijn uur en ieder ding onder de hemel zijn tijd
|
|
|
|
Hai Ita,
Lotek is dit zo iets als bitterblad?
Ook een tropische groente en erg lekker.
lekker is bij pecel wilde spinazie te gebruiken, is veel lekkerder dan de gewone NL spinazie, probeer ook een klaroen, is een Surinaamse groente die lijkt op Kangkung
Fijn weekend sobats en lieve groetjes van Merapi/Wilma
|
|
|
|
Hoi Merapi,
Lotek is de naam van een gerecht (west Java)
Gado2, Lotek, Karedok en Rujak cingur zijn gerechten die bereid zijn met pindasaus alleen het verschil lig in bepaalde kruiden en bepaalde groenten en vruchten zelfs beef snouts is ook aanwezig bij rujak cingur ('t is te uitgebreid om hier te schrijven)
Dit soort eten was gewoon mijn favouriete gerechten, toen ik daar nog woonde.
Klaroen ken ik niet misschien is dat daun genjer (javaans?)
Inderdaad Ind. spinazie (bayam) is lekkerder dan de spinazie hier, daun bayam is steviger dan de spinazie vind ik.
Leuk je weer te ontmoeten hier!
|
Alles heeft zijn uur en ieder ding onder de hemel zijn tijd
|
|
|
|
Hoi Ita!
Hoe gaat het met je??
Ik zie dat er nog een hoop te ontdekken valt voor alle gerechten die je op noemt.
Rujak cingur en Karedok, graag je recept.....
Klaroen heb je in 2 soorten: grote Klaroen en de kleine, de kleine Klaroen heeft rode steeltjes.[die vind ik het lekkerste]
Makkelijk te bereiden:
In wat olie wokken, knoflook en sereh toevoegen en eventueel lombok/rawit
Selamat Makan Ita
Groetjes Merapi/Wilma
|
|
|
|
Hoi Ita, doe de Klaroen niet op Hindustaanse wijze: Hindustanen gebruiken overal maggiblokjes en dat maakt het veel te zout!
een kleine aanslag op je nieren en die zoute smaak overheeerst .
Zonder mijn lieve Hindustaanse buurvrouw te kort te doen, maar de Indonesische keuken is veel lekkerder
|
|
|
|
Ik heb lange discussies gehad met Indonesiërs over het verschil tussen gado-gadosaus en petjel-saus. De meningen daarover zijn verdeeld alhoewel er meerdere mensen zijn die in gado2 santen stoppen en kencur in petjel. Als je hier in de toko in Nederland bumbu pecel koopt dan proef je ook de kencur.
groet, koming
|
|
|
|
Oud topic dat onverwacht boven komt drijven door koming nadát ik het een paar dagen terug via een Google-search had gelezen... want deze discussie werd bij ons thuis ook gevoerd zonder besluit.
Blijkt nu dat mijn oma een versie van petjel maakt die wat meer op gado-gado lijkt: toevoeging van tahoe en tempeh (maar geen ei), en de pindasaus niet zo pedis.
Toen ik enkele weken terug op een pasar malam (in Eindhoven) bij een Javaans eetstandje vroeg om petjel, viel het me op hoe pedis het was (heb daar overigens wel van genoten, maar zei nog tegen een van de jongens van bediening dat ik petjel niet zo pedis gewend was, en hij leek in te stemmen).
Daartegenover heb ik een week geleden 'voor het eerst' gado-gado gegeten in een lekkere waroeng.
|
'There is nothing I don't know; it just hasn't come to me yet' - Nikka Costa, 'Tug Of War'
|
|
|
|
Wat ik me nog kan herinneren van toen vroeger is dat bij pecel als groenten ook een bloem bij zat.Ik dacht zoiets als sedepmalam gekookt.
|
Shalom
|
|
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.
|
88,176,956 topic views - 240,782 posts - 13,734 topics - 34,296 members - last post @ 27-01-2021 13:39 CET
|
143,696,052 pageviews |
|
|