indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (2 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

belgianguy
User
User icon of belgianguy
spacer line
 

terug on topic, ik wilde eventje de documentaire 'an inconvenient truth' van al gore vermelden, een echte aanrader!dangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 

Het Indonesische eiland Sumatra is het thuisland van sommige unieke diersoorten. Zijn natuurlijke habitat krimpt onder de toenemende dreiging van onwettige houtkap en oliepalmaanplantingen. Fotojournalist Stuart Coles ging naar het Nationale Park van Gunung Leuser, waar de eerste olifantspatrouille eenheid van IndonesiŽ werd opgezet. Hij vertelt over de strijd van de eenheid tegen het verdwijnen van Sumatraís bossen en het beschermen van diens rijk ecosysteem en bedreigd wild.


Milieubeschermers in Sumatra hebben een zwaarwichtige oplossing gevonden om lokale regenwouden te beschermen: de olifantspatrouille. Doordat een groot deel van het terrein van het 2.6m hectare regenwoud ondoordringbaar is voor motoren en motorvoertuigen, zijn Sumatraanse olifanten het ideale vervoer. De eenheid is vergelijkbaar met "levende gepantserde personeelsdragers". De olifanten worden gebruikt om de hutten van houthakkers en de onwettige oliepalmaanplant te vertrappen en zelfs om wilde olifanten te achtervolgen. Het team olifanten Tanti, Aini, Gion en Rio werd gered door milieubeschermers die hen behoedden voor de kogels van stropers of voor een leven in een circus. Nu zijn ze vertrouwde en geliefde leden van de eenheid.

Hun mahouts (olifanten trainers) zeggen succesvol te zijn in het voorkomen van talrijke houthakkers verrichtingen en van meer dan 400.000 hectaren van bos dat zou worden omgezet in oliepalmaanplant. De ' natuurlijke bulldozers ' zijn niet snel, gemiddeld lopen ze15km (10 mijlen) per dag. Maar hun effect wordt wijd en zijd gevoeld en soortgelijke eenheden zijn door heel IndonesiŽ opgedoken. Zelfs de taaiste, zwaarst bewapende houthakkers vrezen deze gigantische "natuurlijke bulldozers". ďZe vrezen ůns niet, maar ze zijn bang van de olifantenĒ, zegt een mahout.


Het beschermen van Ďs werelds enige natuurlijke habitat van Sumatraanse neushoorns, orang utans en tijgers is geen eenvoudige taak. Veel leden van de eenheid van de olifantspatrouille werken ver van hun families aan het front in een soms gevaarlijke operatie. De patrouille wordt vaak geconfronteerd met agressieve houthakkers of aanvallende wilde olifanten. De mahouts hebben een vaste band met de olifanten opgebouwd. ďZe zijn een deel van ons leven geworden. Ze zijn onze echte vrienden,Ē zegt een lid van de eenheid.
Zij sturen de olifanten door de voeten achter hun oren te duwen en, indien nodig, door hen te porren met een "thotti" stok. De opleiding kan veel tijd vergen en is niet gemakkelijk: ťťn mahout geeft toe dat hij eens 4 meter werd weggeslingerd door een olifant met een nogal eigen wil.


Een decade van wilde gevechten tussen overheidstroepen en rebellen in Aceh heeft ertoe geleid dat delen van het regenwoud teruggewonnen werden. Maar het recentelijk vredesverdrag heeft ook gezorgd voor de terugkeer van illegale houtkap en voor een toename van het aantal oliepalmplantages. De milieubeschermers vinden dat het succes van de olifantspatrouilles slechts een klein aandeel vormt in de voortdurende strijd de snel verdwijnende regenwouden van IndonesiŽ te behouden.


Bron: BBC News
Tekst en foto's: Stuart Colesdangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 

Deze week kreeg ik dit aardige boekwerk in handen: ĎTrotter, van reizigers voor reizigersí.
Een gids eigenlijk die zo'n beetje de unieke plekjes van de archipel beschrijft. Ga ik mogelijk nog in ĎBoekenpraatí behandelen. Onder het hoofdstuk ĎAlgemeení trof ik deze visie over Ďmilieuí aan en een pikant detail is dat het een vertaling uit het Frans betreft, zodat dit weer eens iets anders is dan de bekende Nederlandse visie:

Als de bossen brandenÖ

IndonesiŽ heeft het op twee na grootste tropische woud ter wereld, na BraziliŽ en Congo. Maar weldra zullen we deze zin helaas in de verleden tijd moeten schrijven, want volgens sommige experts zal het land binnenkort verplicht zijn om hout in te voeren! En dat is niet meer dan logisch als je weet dat dagelijks naar schatting 4000 ha woud wordt gekapt in dit land! IndonesiŽ heeft zijn woud niet kunnen (of willen) beheren op lange termijn. Instandhouding van bosgebieden? Bescherming van boomsoorten? Nooit van gehoord, meneer! Ecologische overwegingen hebben hier tot voor kort (sedert 1993 en de top van Rio wordt een heel lichte verbetering geconstateerd) nooit opgewogen tegen economische belangen (IndonesiŽ is ondermeer de belangrijkste wereldproducent van multiplex). De legale houtproductie zou niet veel hoger mogen liggen dan de 20 miljoen m3 per jaar, maar de echte cijfers liggen niet ver van de 80 miljoen m3. De regering heeft haar uitgestrekte bosgebieden verpatst aan grote internationale ondernemingen die het landschap met boomzagen hebben herschapen en naar hun hand (en portemonnee) gezet. Zover het oog reikt, hebben grote hevea- en oliepalmplantages de plaats ingenomen van het woud (een fenomeen dat vooral in de provincie Jambi op Sumatra bijzonder indrukwekkend genoemd mag worden).
Het is vooral dit catastrofale (gebrek aan) bosbeheer dat, meer nog dan de droogte, de oorzaak is van de gigantische bosbranden die de archipel hebben geteisterd. Plantagehouders die hinderlijke wortelstronken in de brand steken liever dan ze uit te trekken, een woud dat doorkruist wordt door wegen die haastig met de bulldozer zijn aangelegd en die ideale trekgaten vormen voor het vuurÖmeer is niet nodig om honderdduizenden hectaren bos in rook te zien opgaan, zoals dat in de herfst van 1997 ook inderdaad is gebeurd (17 jaar eerder waren trouwens al een miljoen hectaren bos ten prooi gevallen aan de vlammen).Als extraatje veroorzaakten de branden een giftige rookwolk die door de wind werd meegevoerd tot in Phuket in Thailand, en die een groot deel van Zuidoost-AziŽ in een vervuilde walm hulde. Een natuurramp zonder weerga in dit deel van de wereld, waarvan de consequenties (op menselijk, ecologisch en medisch vlakÖ) pas na jaren volledig bekend zullen zijn.

IndonesiŽ en het milieu

In de inleiding schreven we dat IndonesiŽ een schitterende natuur heeft (fauna, flora, zeeŽn, vulkanen, unieke soorten, de grootste bloem ter wereld, en de lijst is verre van volledig). Maar het woord Ďmilieuí staat nog niet op de lijst van de Pancasila, de taken en stelregels van de natie. En dat is erg jammer!
Of je het nu over de regering of over de individuele bewoners hebt, de enorme belangen die op het spel staan, hebben samen met de verregaande achteloosheid en doodgewone onverschilligheid geleid tot een totaal onoordeelkundige exploitatie, zelfs tot de uitverkoop van de eigen rijkdommen en inkomstenbronnen van het land. En dan denken we niet alleen aan de bosontginning waarover we het hierboven al hadden, maar ook aan de handel in groene schilpadden op Bali, de vernietiging van koraalriffen, het uitmoorden van de napoleonvis (een soort die het koraalrif beschermt, maar erg gewaardeerd wordt door fijnproeversÖ) of van de krokodillen, het kweken van cultuurparels voor de verkoop in Japan, of Ė een alledaagse praktijk Ė de verkoop van zeldzame vogels en van apenÖ En we zouden zo nog een tijdje kunnen doorgaan. IndonesiŽ heeft nog een lange weg af te leggen voor het land hopelijk zal inzien dat het zijn rijkdommen moet bewaren in plaats van ze te verkopen in ruil voor een snelle winst die op langere termijn alleen maar negatieve gevolgen zal hebben. Nu het land in een diepe crisis is gedompeld, zal men allicht tegenwerpen dat natuurzorg een thema is van de rijke landenÖ Maar is die schaamteloze exploitatie zonder enige beperking of controle niet op een bepaalde manier medeverantwoordelijk voor de ineenstorting van de Indonesische economie? En wat moet er worden van de inkomstenbronnen van het land, de natuurlijke rijkdommen en het toerisme, als deze ongebreidelde exploitatie in hetzelfde tempo blijft voortrazen?
We zullen het hier nauwelijks hebben over de vervuiling en de totale afwezigheid van elke vorm van afvalverwerking in sommige hoeken van het land. Manado op Sulawesi is de toegangshaven tot een van de mooiste duikplekjes ter wereld, het eiland Bunaken dat er net tegenover ligt. Maar het is ronduit schokkend om te zien hoe vuil deze stad is: de haven ligt vol afval, het water is er vies, alleen de alomtegenwoordige ratten vinden het hier paradijselijkÖ Dertig minuten verder ligt Bunaken, dat nog een echt ongerept paradijsje is, om de eenvoudige reden dat hier geld uit het toerisme binnenstroomt. Vuilnisemmers legen naast de boot, in kanalen en rivieren is de meest allerdaagse zaak van de wereld. Er zijn wel overheidscampagnes gelanceerd voor meer netheid, en hier en daar steken lokale ecologische bewegingen de kop op, maar gezien de crisis is dit thema bepaald geen nationale prioriteit.
Met dit in gedachten kun je misschien op je eigen manier een miniem steentje bijdragen tot het milieubewustzijn in dit land. Het mag dan compleet belachelijk lijken om je eigen snoeppapiertje braaf in je broekzak te steken wanneer er weer eens nergens een vuilnisbak te zien valt, zeker als de straat toch al vol ligt met allerlei rommel, maarÖ zonder te willen vervallen in de exemplarische properheid van Singapore (waar op het weggooien van vuilnis torenhoge boetes staan!) moet je er toch rekening mee houden dat de IndonesiŽrs altijd nieuwsgierig zijn om iets op te steken over onze levenswijze en dat ze ondanks alles graag een echte, ontwikkelde samenleving zouden zijn. DusÖ in eigen land is niemand perfect, maar misschien kunnen wij het wel een beetje zijn in IndonesiŽÖ
Nu dit ons van het hart is, willen we herhalen dat IndonesiŽ toch een land blijft met een ongelofelijke, fantastische en schitterende natuur en dat er ook heel wat IndonesiŽrs zijn die van die natuur houden. Ze zullen altijd klaarstaan om je mee te nemen op een wandeling of je rond te gidsen in een van de reservaten, om jou dat te bewijzen en jou in hun gevoelens te laten delen.

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Natuurlijk is het niet belachelijk om je eigen snoeppapiertje in je zak te steken Dangdude, dat doen we in Nederland toch immers ook, ik ben al verschillende malen benaderd door mensen die belangstelling hebben in de afvalverwerking en recycling van afval in Nederland.
Ik heb de kans gehad op een open dag van de AVR/Roteb in Rotterdam het ŤŤn en ander te fotograferen, binnenkort wil ik trachten een rondleiding te krijgen bij de Sita die naast het bedrijf is gevestigd waar ik werk en wat foto's te maken.
Er is echt meer belangstelling voor als dat men zou denken.dangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 


On 07-01-2007 11:44 Malam wrote:
Natuurlijk is het niet belachelijk om je eigen snoeppapiertje in je zak te steken Dangdude, dat doen we in Nederland toch immers ook

Inderdaad Malam, een schoner milieu begint bij jezelf. In IndonesiŽ kent men die uitdrukking kennelijk niet, hoewel er enkele steden zijn waar een schuchtere poging ondernomen wordt. Het voorbeeld van Manado in dit stuk vind ik ook heel treffend; wat een contrast met het nabije Bunaken (hoewel de plaatselijke bevolking daar de stranden plegen te vervuilen met hun ontlasting).sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 

Beste vrienden ,
millieu problematiek word pas actueel als je de andere basis behoeften kan verwezenlijken.
In Indonesia waar nog te veel mensen nog steeds worstelen voor bevrediging van hun basis behoeften is op dit moment vanzelfssprekend dat het geen grotere prioriteit krijgen.
De millieuproblematiek werd ook pas tientallen jaren een belangrijke issue.
Kijk maar naar de geschiedenis van Engeland(Industriele revolutie= de vervuiling van Londen) , de opkomst en later de ondergang van de zware industrieen in West Europa (Ruhr gebied).
Ook met Taiwan in het verleden , en nu met China en India.
Ben van overtuigd dat het ook gaat veranderen zoals men dat gedaan hebben in de nu praktisch schone (West )Europa.
It's a long way to go Emoticon: Cry


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 03-11-2006 13:11 Malam wrote:
Ik ben bang dat dit nog maar het begin is, de zoektocht naar alternatieve brandstof vanwege het opraken van de olievoorraad is al jaren in volle gang.
Dan hebben we ook nog het milieu aspect, groene energie, ja ja we zijn goed bezig in de EU we willen graag groene energie, plantaardige producten zijn een geweldig alternatief( o.a. palmolie)
De vraag naar deze producten zal de aankomende jaren explosief stijgen.
MaleisiŽ en IndonesiŽ leveren inmiddels 89 % van de wereldproductie palmolie.
Binnen de EU is Nederland de belangrijkste importeur.
Dat in IndonesiŽ de boel in brand wordt gezet(met alle gevolgen vandien) om plantages te creŽren voor deze producten stappen we gemakshalve maar even overheen, als de EU maar groene energie kan produceren.

De schaamteloze vernietiging van de natuur komt hoofdzakelijk door de energieslurpende westerse landen.
Een oplossing zou zijn een keurmerk op deze plantaardige energiebronnen, zoals dat nu eindelijk op kleine schaal opgang aan het komen is met tropisch hardhout.
Een verantwoorde winning van palmolie is zonder het op grote schaal verwoesten van de natuur mogelijk, maar dat ligt echt in handen van de westerse wereld, pas als die de moed hebben om eisen te stellen hoe deze palmolie gewonnen wordt, zal deze afbraak stoppen.
Maar ja, naar een ander wijzen en niet de hand in eigen boezem steken zijn we ook in Europa erg sterk in.Ja Om Sid, inderdaad wordt het milieuprobleem pas echt actueel als de basisbehoefte van een volk op een goed peil staat.
Hier boven heb ik ff een eerdere posting aangehaald.
We zouden ook kunnen beginnen in Europa eisen te stellen aan de palmolie productie, verbeter de wereld en begin bij je zelf.dangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 

Nederland drinkt geen zuivere koffie
Grote koffieproducenten hebben koffie verkocht die illegaal in een belangrijk natuurgebied op het Indonesische eiland Sumatra is verbouwd.


Dat zegt het WNF, het Wereldnatuurfonds. In het gebied leven bedreigde dieren zoals Sumatraanse tijgers, olifanten en neushoorns. Bijna 20% van het bos is illegaal gekapt en wordt gebruikt om koffie te verbouwen.

Nestlť
Volgens het WNF zal binnen 20 jaar bijna de helft van het gebied gekapt zijn. Onder meer Nestlť, Starbucks en de Nederlandse handelaar Andira verkopen de illegaal verbouwde koffie.

(Bron: RTL Nieuws)

 • Misschien wordt het eens tijd dat we gaan overschakelen op eikeltjeskoffie. Kunnen we onze eigen eikenbomen gaan omzagen! Eikels! Emoticon: Angry

 • Pardi
  User
  spacer line
   

  Hoi Jan

  Weet jij soms waar deze koffie verbouwd wordt? Zo ver ik weet niet in Kerinci. Maar ik steek mijn hand niet in het vuur voor deze kennis. Kerinci is redelijk toegankelijk als je de weg weet, maar als je van de weg afwijkt ben je aan de lokale bevolking gebonden. Iedereen die vreemd is zal niet gauw medewerking krijgen. Zeker niet als ze vermoeden dat je ongewest komt neuzen. Als je dus niet bekend bent bij de lokale bevolking, kom je niet ver. In somige delen van Kerinci kan je eenvoudig niet komen zonder teostemmenig van de overheid.

  Groet Pardi/Ab

  josari
  User
  spacer line
   

  Hi Pardi,

  Volgens mijn krant '' De Gelderlander " wordt die koffie
  met name verbouwd in het Bukit Barisan Selatan reservaat.
  Heb je hier wat aan?  Pardi
  User
  spacer line
   

  Hoi josari.

  Dat is in ieder geval een richting. bedank ik zal op de kaart kijken waar dat ik dat moet zoeken. Selatan is zuid, bedoeld zal worden het zuiden van het reservaat.

  Groet Pardi  dangdude03
  User
  User icon of dangdude03
  spacer line
   

  Hi Pardi en Josari,

  Ook volgens de Volkskrant zou de koffie in het Bukit Barisan Selatan reservaat verbouwd worden. Schande, want waarom is dat gebied anders tot een reservaat verklaart?
  Ik heb overigens in Kerinci ook koffie gezien (zie foto) al betrof het weliswaar kleinschalige aanplantingen. Maar toch zie je dat op zoín manier steeds stukje bij beetje van het natuurgebied wordt afgeknabbeld.
  Jan
  papaya
  User
  User icon of papaya
  spacer line
   

  indonesie is in een rap tempo in een woestijn aan het veranderen. we zitten nu in het regenseizoen maar in midden-java is al 3 weken geen regen gevallen. dat komt allemaal door de enorme houtkap. Vreselijk gewoon. wat een miskleunerij. Emoticon: Frustrated


  Happiness is not a destination, it's a Way of Living

  Yerun
  User
  User icon of Yerun
  spacer line
   

  Yeps, in Yogya is het sinds het nieuwe jaar ook bar droog.. Emoticon:


  Ho Lee Fuk

  belgianguy
  User
  User icon of belgianguy
  spacer line
   

  ik woon hier op de noordkust van oost-java, sinds het begin van het 'regenseizoen' heeft het nog maar 3 X geregend...met andere woorden, een droogte zoals ik het nooit heb meegemaakt in de 17 jaar dat ik hier woon...er is toch wel iets aan de hand met het klimaat hoor!  dangdude03
  User
  User icon of dangdude03
  spacer line
   

  Slechts een paar jaar geleden werden politici en groene groeperingen in Nederland opgewonden door de progressieve goedkeuring van het land om "duurzame energie" te produceren, bereikt voor een deel door elektriciteitinstallaties over te halen biobrandstof te gebruiken, en in het bijzonder daarvoor palmolie te importeren uit Zuidoost - AziŽ. Aangespoord door overheidssubsidies, werden de energiebedrijven zo enthousiast dat zij generators ontwierpen die uitsluitend op de olie liepen, die in theorie schoner zou zijn dan fossiele brandstoffen. Maar vorig jaar, toen de wetenschappers de praktijken bij palmaanplantingen in IndonesiŽ en MaleisiŽ bestudeerden, begon dit groene sprookje meer op een milieu nachtmerrie te lijken. De toenemende vraag naar palmolie in Europa bewerkstelligde een neergang van reusachtige stukken tropisch regenwoud en het excessieve gebruik daar van chemische meststof. Slechter nog, de ruimte werd vaak voor de uitbreidende palmaanplantingen gecreŽerd door veengrond af te voeren en te branden, dat reusachtige hoeveelheden koolstofuitlaatgassen de atmosfeer in zond. Wat opviel in deze studies, was dat IndonesiŽ de derde producent van broeikasgassen van de wereld was geworden, de oorzaak van het globale opwarmingsproces volgens de wetenschappers, gevolgd door de Verenigde Staten en China, aldus geconcludeerd in een studie die in december werd besloten en vrijgegeven werd door onderzoekers van Wetlands International en Delft Hydraulics, beide in Nederland.

  "Het was schokkend en het liet alle vertrouwen die we aanvankelijk in de palmolie hadden varen", aldus Alex Kaat, een woordvoerster van Wetlands. Biobrandstof, lange tijd gezien als een sluitsteen van de zoektocht naar groenere energie, kunnen soms schadelijkere uitlaatgassen veroorzaken dan de fossiele brandstoffen die zij hebben vervangen, volgens de wetenschappelijke studies. Dientengevolge heroverwegen de politici in vele landen miljarden dollars te investeren in subsidies die lukraak de verspreiding van elk dezer vermoedelijk "milieuvriendelijke" brandstoffen, voor gebruik in machtsvoertuigen en fabrieken hebben gesteund. De 2003 Biofuels van de Europese Uni Richtlijn, die eist dat alle lidstaten moeten trachten in 2010 5,75% van alle vervoer van biobrandstof wordt voorzien, wordt nu herzien.
  "Als biobrandstof degelijk wordt geproduceerd zal het de broeikasgasuitstoot verminderen", zegt Peder Jensen van European Enviroment Agency in Kopenhagen. "Maar dat hangt zeer van de type planten af en hoe zij worden gekweekt en verwerkt. Het kan omhoog met een 90% vermindering in vergelijking met fossiele brandstoffen, of een 20% verhoging". "Het is belangrijk om naar de levenscyclus te kijken" zegt hij, en "niet alleen te zien wat de gevolgen hier in Europa zijn. In Nederland zijn de gegevens uit IndonesiŽ hard aangekomen en het heeft de overheid ertoe aangezet om de subsidies van de palmolie op te schorten. Een land dat een leider in groene energie in Europa was, is nu een leider in de inspanning geworden om te onderscheiden welke biobrandstoffen echt ecologisch correct zijn. De overheid, de milieugroepen en enkele "groene energie" bedrijven in Nederland proberen om programma's te ontwikkelen om de oorsprong van de ingevoerde palmolie te vinden en te verklaren wat op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Krista van Velzen, een lid van het parlement, zei dat Nederland een compensatie aan IndonesiŽ zou moeten betalen voor de schade die palmolie heeft veroorzaakt. "Wij kunnen alleen maar denken: Verontreinigt het ons Nederland?"

  Biobrandstoffen zijn zwaar gesubsidieerd in heel de ontwikkelde wereld, met inbegrip van de Europese Unie en de Verenigde Staten, en genieten belastingsaftrek die wordt verstrekt omdat ze duurder zijn om te produceren dan conventionele brandstof. In de Verenigde Staten en BraziliŽ is de meest gebuikte biobrandstof ethylalcohol, dat uit graan wordt verkregen en die voor machtsvoertuigen wordt gebuikt. In Europa is het meestal lokale raapzaad en zonnebloemolie, dat wordt gebruikt om diesel brandstof van te maken. Maar omdat veel Europese landen vragen om groene energie, voeren zij meer en meer plantaardige oliŽn van de keerkringen in, aangezien er thuis eenvoudig niet genoeg biomassa is. Voor de duidelijkheid, het milieustandpunt dat biobrandstoffen steunt is simpel: biobrandstoffen absorberen koolstof terwijl zij worden gekweekt en geven het weer vrij wanneer zij worden verbrand. In theorie worden hun uitlaatgassen geneutraliseerd. Maar de industrie werd lang bevorderd alvorens er adequaat onderzoek was verricht, zegt Reanne Creayghton, die Friends of the Earth's anti palm-olie campagne in Nederland in werking stelt. De olie van de palm werd geadverteerd als groene energie, maar er was geen onderzoek gedaan of het werkelijk duurzaam was.

  Biofuelswatch, een milieugroep in Groot-BrittanniŽ. zegt nu dat "biobrandstoffen" niet automatisch als ' vernieuwbare energie zouden moeten worden ingedeeld."' Het steunt een moratorium op subsidies die leiden tot onderzoek naar welke biobrandstoffen voor de planeet echt goed zijn. Naast dat suggereert de groep dat alle uitlaatgassen die vrijkomen bij de productie van een biobrandstof geteld worden als uitlaatgassen in het land waar de brandstof wordt gebruikt, zodat een duidelijkere boekhouding van milieukosten kan worden verstrekt. De vraag naar palmolie in Europa is in de laatste twee decenia's de pan uit gerezen, eerst voor gebruik in voedsel en cosmetica , en meer recentelijk in biobrandstof. Deze veelzijdige en goedkope olie wordt gebruikt in ongeveer 10% van supermarktproducten, van chocolade tot tandpasta, die voor 21% van de globale markt van eetbare oliŽn uitmaken. Palmolie veroorzaakt de meeste energie van alle oliŽn per liter wanneer verbrand. In veel landen van Europa wordt het gebruikt als substituut voor diesel olie, niettemin in Nederland, met weinig zon voor zonnekracht en te weinig wind voor turbines, heeft de overheid zijn gebruik voor elektriciteit aangemoedigd. Gesteund door honderden miljoenen euroís in nationale subsidies, werd Nederland snel de belangrijkste importeur van palmolie in Europa, dat 1,5 miljoen ton importeerde afgelopen jaar, een getal dat bijna is verdubbeld. De Nederlandse groene energie gigant Essent kocht alleen al 200.000 ton, alvorens het overeenkwam om nieuwe aankopen op te schorten tot een beter systeem om duurzaam gekweekte palmolie te verklaren zou kunnen worden ontwikkeld. Het bedrijf heeft nu de palmolie vervangen met conventionele bronnen van energie en lokale biobrandstoffen.

  Maar reeds heeft de dynamische vraag op vele manieren tot schade geleid. "Wanneer men de vraag naar landbouwproducten verhoogt, zet dat nieuwe druk op het land en dat kan onbedoelde gevolgen en verborgen kosten hebben", aldus Jensen van het Europees Milieuagentschap. De vrienden van de Aarde schat dat 87% van de ontbossing in MaleisiŽ vanaf 1985 tot 2000 door de aanplantingen van de palmolie werd veroorzaakt. De hoeveelheid land in IndonesiŽ bestemd voor palmolie is met 118% toegenomen in de laatste acht jaar. De olie die door arme mensen als voedsel werd gezien is te duur voor hen geworden. "Wij hebben een probleem dat Nederland zijn energiebehoeften tevredenstelt met iemand anders voedselmiddelen" zegt Creyghton van Vrienden van de Aarde. Dergelijke zorgen veroorzaakten reeds bange voorgevoelens over palmolie toen, in december de wetenschappers van International Wetlands hun "bombshell" berekening over de globale uitlaatgassen vrijgaven van de palm die op veengronden werd geteeld veroorzaakte. Het veen is een organische spons die reusachtige hoeveelheden koolstof opslaat, daardoor helpend om globale uitstoot in evenwicht te brengen. Het land van veen bestaat uit 90% water. Maar wanneer het wordt afgevoerd, worden die opgeslagen gassen vrijgegeven aan de atmosfeer. Nog erger wordt het wanneer droog veenland wordt verbrand om grond voor aanplantingen te ontruimen. De laatste jaren is IndonesiŽ geplaagd door verontreinigende woudvuren die zo intens waren dat zij dikke wolken rook over grote delen van AziŽ uitzonden. De Nederlandse studie schatte dat de drainage van veenland in IndonesiŽ 600 miljoen ton koolstof aan de atmosfeer per jaar vrijgeeft en dat de branden een extra van 1.400 miljoen ton jaarlijks bijdragen. Het totaal, 2000 miljoen ton, is gelijkwaardig aan 8 procent van alle globale uitstoot die jaarlijks door fossiele brandstoffen worden veroorzaakt, zeiden de onderzoekers. "Deze uitstoot die door veen-drainage wordt geproduceerd werd in IndonesiŽ voordien niet geteld", zegt Kaat van Wetlands. "Het was een totaal genegeerd probleem".

  Slash and burn praktijken hebben geleid tot een toename van broeikasgassen

  Voorlopig steunt de Wetlands het certificatiesysteem voor de invoer van palmolie, om ervoor te zorgen dat het op een duurzame manier wordt gekweekt en verwerkt. Maar sommige milieugroepen zijn er van overtuigd dat duurzame palmolie en van een redelijke prijs niet kan worden geproduceerd. Een deel van de reden dat palmolie nu vrij goedkoop is komt door slechte milieupraktijken en arbeidsmisbruiken, zeggen ze. Toch zijn sommige Nederlandse bedrijven zoals Biox, een jong bedrijf, volledig toegewijd aan het opwekken van energie uit palmolie, er zeker van dat er een oplossing zal zijn en die op deze biobrandstof belegt. Biox is in staat geweest om drie krachtinstallaties voor palmolie in Nederland te bouwen; de eerste werd vorige week goedgekeurd. Het controleert momenteel zijn aanplantingen en raffinaderijen in IndonesiŽ voor duurzaamheid. "Ja, er zijn slechte voorbeelden in de industrie van de palmolie", zegt Arjen Brinkman, een bedrijfsambtenaar. "Maar het is nu duidelijk dat om de markt van Europa te kunnen voorzien van biobrandstof en bio-energie men zal moeten bewijzen dat het duurzaam wordt geproduceerd - dat men minder Co2 produceert, niet meer.

  (vertaling van: Scientists take a second look at biofuels.
  Dutch efforts turn into nightmare )

  By Elisabeth Rosenthal
  Published: January 30, 2007
  International Herald Tribune  dangdude03
  User
  User icon of dangdude03
  spacer line
   

  Aandacht voor bio diesel zet regenwoud onder druk

  Amerika's inzet voor energieonafhankelijkheid en schone lucht kan orang oetan's, Sumatraanse tijgers, olifanten en de grootste bloemen en vlinders van de wereld bedreigen. Ze worden allemaal bedreigd als het regenwoud van Zuidoost AziŽ wordt ontruimd om palmolie te produceren voor gebruik in biodiesel. Het is de keerzijde van de overdreven inspanning om het globale verwarmen te beteugelen. De eigenaars van wat de grootste biodieselinstallatie in de V.S. zal worden - bij een diepzeehaven aan de kust van de staat Washington - zijn zich goed bewust van de milieugevolgen door het kappen en platbranden van een aantal van de meest biologisch diverse bossen in de wereld om het belangrijke ingrediŽnt te verstrekken voor de veel gevraagde schone brandstof. "Wij erkennen dat er ernstige ontbossingkwesties zijn", zegt John Plaza, de stichter van Imperium Renewables.

  Een oliepalmplantage op Sumatra

  In Europa wordt reeds overwogen de import van palmolie voor biodiesel te verbieden. Ondertussen, hebben de olie-palm kwekers, de bewerkers, de handelaren, de gebruikers en verscheidene milieugroepen de Ronde Tafel van Duurzame Palmolie gevormd, die verordeningen ontwikkelt om een milieuvriendelijke levering van palmolie te verzekeren. Miljarden mensen rond de wereld gebruiken palmolie voor het koken, en het wordt gevonden in duizenden producten zoals zeep, shampoo, schoonheidsmiddelen en in talloze voedingsmiddelen. De bestaande bio-dieselinstalaties en de geplande nieuwe zullen makkelijk alle palmolie opvragen die momenteel voorradig is, volgens een rapport uit januari van het financiŽle bedrijf Credit Suisse. Meer dan 85 procent van de palmolie van de wereld komt uit IndonesiŽ en MaleisiŽ. De regenbossen op de Eilanden Borneo en Sumatra worden het mikpunt in het geschil over oliepalmaanplantingen. De bossen worden gekapt en platgebrand om ruimte voor de aanplantingen te maken die, af en toe een deken van smog over Zuidoost-AziŽ produceert en miljoenen tonnen broeikasgassen uitstoten.
  (bron: journalnow.com)
  zieleffe
  User
  spacer line
   

  Dangdude deze zeer actuele gebeurtenissen is weer eens duidelijk dat het eens en vooraltijd afgelopen moet zijn met in Europa willens, en wetens, de gevolgen van de landen die het moeten, en kunnen gaan leveren, niet ten kost mag gaan van andere mileuproblemen, er bij maken i.p.v oplossen.
  Mij was het niet zo bekent, en deze uitleg heb ik dan zeer aandachtig gelezen.
  Men richt alles op alles om de Co2 uitstoot die terug gedrongen moet worden.
  maar als dat ten koste moet gaan dat er elders op de wereld daar de gevolgen zijn zoals die hier boven vermeld worden dan is dat zeer ernstig te noemen.
  Biobrandstoffen, dacht dat het met die brandstof het milieu vraagstuk beter zou worden, maar als men er meer over lees dan raak je al gouw dat het een andere kant aan zit

  Biobrandstof is een ramp"
  Biobrandstof, de vermeende groene revolutie, is een ramp voor de planeet. Het zorgt voor toename van honger in de wereld, grootschalige ontbossing, een toename van hart- en vaatziekten en mogelijk een teruglopende economische groei in westerse landen. Dat schrijft gastauteur Henk Willem Smits op de website ChemNet.

  [1] Indien men bioethanol wil maken is graan een van de slechtere grondstoffen.

  [2] De hoeveelheid graan benodigd om de tank van een SUV te vullen met bioethanol is voldoende om een persoon een jaar lang te voeden.

  Als je dit allemaal leest dan is er maar een mogelijkheid die over blijft en dat is dan waterstof ontwikkeling .
  Het schijnt dat er in Amerika al auto's er mee rijden
  Helder is het, om de mensen, die onwetenheid duidelijk te maken, en daarin ben je in geslaagd, Dangdude. Emoticon: Sadley Emoticon: Emoticon: Blush  Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

  dangdude03
  User
  User icon of dangdude03
  spacer line
   

  Dat de Sumatraanse tijger door ontbossing het moeilijk heeft gekregen is inmiddels bekend. Ons ĎPoekieí heeft namelijk een habitat nodig om te kunnen overleven zo groot als de provincie Utrecht en daar wordt dagelijks gebieden aan afgeknabbeld door illegale houtkap en de aanleg van oliepalmplantages. Het is dan ook niet verwonderlijk dat, als er geen plaats meer is voor de natuurlijke prooi van dit roofdier, deze zijn jachtgebied gaat verleggen. Dit verhaal hoorde ik vanochtend op Radio 1:

  Het beestje van de dag, een begrip dat medelogger Jeanne heeft geÔntroduceerd, is vandaag de Sumatraanse tijger. De mens dringt steeds verder zijn leefgebied binnen en dat leidt tot ongelukken. De afgelopen tijd zijn al negen mensen opgegeten.
  Michel Maas bracht aan bezoekje aan Djambi, waar de tijgers toesloegen. Hij spreekt met het tijgerteam dat de bewoners moet beschermen tegen tijgers als Salma. Salma hebben ze drie weken geleden gevangen, nadat drie mensen waren opgegeten. Vandaag gaan ze weer het bos in, een van hen gewapend met een machinepistool. Niet met het doel te schieten, maar als het moet wordt de tijger direct geŽxecuteerd. Voor ze Salma vingen waren ze nog bijna door hem besprongen.
  Een van hen vertelt hoe hij en de tijger oog in oog stonden, twee meter uit elkaar. De man schrok en schreeuwde zo hard hij kon. Toen rende de tijger weg. Twee dagen later zat hij in de val: een metalen kooi met een levend geitje.
  Volgens de tijgervanger die zelf zijn vader en broer verloor, waren alle slachtoffers mensen die illegaal hout kwamen kappen en dus in het domein van de tijger kwamen. Er is geen bos meer, de habitat slinkt met het jaar.
  Ondertussen waagt niemand in Djambi zich meer in het bos, ze zijn bang. Om 7 uur gaan we naar binnen en sluiten de deuren. Alleen de dierentuin van Djambi is er blij mee, ze hebben nu een echte mensenetende tijger. En dat is een publiekstrekker.

  (bron: http://www.fanlogradio1journaal.nl/ )
  Jantje
  User
  spacer line
   

  Beste Jan,
  Ik vind het in eerste nstantie vreeselijk. Maar dan dringt onbewust de gedachte bij mij op: "eten of opgegeten worden" Ik eet hier in Indonesia nog steeds Babi(varken) en ik geniet er dagelijks van. Die tijger maakt het niet uit wat hij (v)reet. Mens of varken. Emoticon: Wink  dangdude03
  User
  User icon of dangdude03
  spacer line
   

  Natuurlijk is het vreselijk Jantje, voor de mensen daar. Maar voor de tijger zal zoín bruin mannetje mogelijk net zo goed smaken als een kancil. Trouwens op veel Polynesische eilanden was Ďlang varkení destijds een ander woord voor mensenvlees toen deze volkeren nog niet waren gekerstend. Heden ten dagen eten zij nog het liefst Spam of Smack uit blik bij hun rijst omdat de smaak daarvan kennelijk op die van mensenvlees zou lijken.
  You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
  If you do not have an account yet, you can register yourself here.  84,149,850 topic views - 240,036 posts - 13,725 topics - 32,690 members - last post @ 10-08-2020 14:02 CET

  Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
  Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

  137,287,337 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com