indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Hoi Yoke en Anis,

Ik denk dat ik weet wat Anis bedoeld en hij heeft gelijk, mits je magie en guna guna met elkaar kan vergelijken.
De Noorse en Germaanse mythologie zijn nauw verwant aan elkaar, geschiedenislessen waren vroeger de enige lessen die ik met rode oortjes volgde.
zaterdag komt voort uit de god Satur(bij de Romeinen Saturnus).
zondag komt voort uit de aanbidding voor de zon door de Germanen.
maandag komt van de godin Mana.
dinsdag komt van ŔŔn van de twee oorlogsgoden Tyr.
woensdag van de oppergod(tevens oorlogsgod) Wodan(ook wel Odin genoemd)
donderdag van de god Donar(bliksem en donder) omdat mensen niet wisten wat onweer nu precies was en er vuurbang voor waren hingen ze vaak een bosje donderkruid aan hun hutten ter bescherming.
vrijdag komt van de godin Freyja(recht en vruchtbaarheid) vrouw van Wodan.

maandag vernoemt naar de Godin Mana, zij komt voort uit de Noorse mythologie en werd daar omschreven voor alles wat goed was, zoals liefde en vrede.
Mana werd gebruikt om witte magie mee uit te voeren.
Witte magie ook wel "zuivere magie" genoemd is een pure manier om met magie om te gaan.
Magie is wit nog zwart, maar men noemt het zo om het te onderscheiden.

Ik kon nog veel uit mijn geheugen toveren, van Mana was mij iets bijgebleven, maar dat moest ik ff opfrissen door het op te zoeken in Wikipedia.
Ik denk dat Anis bedoelde te zeggen dat bijgeloof en magie ook weldegelijk in het verleden hier een grote rol heeft gespeeld, maar verwaterd is.
4yoke4
User
User icon of 4yoke4
spacer line
 

Zou kunnen Malam dat Anis dat bedoeld, maar soms moet je even doorvragen.
ja, dat rijtje goden dat heb ik ook nog geleerd vroeger op school en daar blijjft je altijd wel iets van bij. Ik vraag mij af of kinderen nog wel iets van geschiedenis uit die tijd op school krijgen. Mijn kleinkinderen zijn nog te klein om het aan hun te vragen maar ik weet wel dat mijn eigen kinderen dat soort geschiedenis niet meer kregen. Misschien is het niet meer van deze tijd maar ook ik vond geschiedenis altijd interessant en later op de MMS kwamen daar de Griekse en Romijnse goden ook nog bij. De geschiedenis waarbij je jaartallen moest onthouden vond ik minder interessant.


Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Yoke mijn ervaring met mijn kleinzoon is dat er nog maar weinig aan geschiedenis wordt gedaan, zowel op de lagere school als op de Havo.
Het is zelfs verbazingwekkend hoe weinig ze weten van de recente geschiedenis zoals over de twee wereldoorlogen.
We hebben het in Nederland over de toenemende radicalisering van de jeugd, ik denk als er meer aandacht aan de tweede wereld zou worden besteed en tot welke excessen de discriminatie van een geheel volk kan leiden iets belangrijker is als de wetenschap dat de Batavieren ons land bij Lobith binnenkwamen.4yoke4
User
User icon of 4yoke4
spacer line
 

Malam,
Even een uitstapje van de goden en guna guna naar de 2e wereldoorlog.
Inderdaad, de jongeren weten er niet veel vanaf maar er zijn ook maar weinigen die er in geinteresseerd zijn.
Ik ben geboren in de 2e wereldoorlog en heb dus nog tijden meegemaakt dat Nederland aan het opbouwen was en er nog veel op de bon te koop was. Ik was wel jong maar liep door het platgebombardeerde centrum van Groningen samen met mijn grootmoeder die veel vertelde hoe het er voor de oorlog had uitgezien. Dat alles weer opgebouwd werd heb ik dus nog meegemaakt. Mijn ouders zaten actief in het verzet en zwegen!!!!!! Ik hoefde geen deelgenoot te worden van alle ellende die ze hadden meegemaakt. Toch leerde je op school wel het een en ander, bevrijdingsdag werd gevierd enz. dat was geen feestje voor de lol maar er werd herinnerd aan de oorlog en al het leed. Later toen mijn ouders oud waren begonnen ze er steeds meer over te praten en bij stukjes en beetjes heb ik toen gehoord wat er allemaal gebeurd was. Toen mijn moeder al overleden was en we mijn vader op oudjaarsavond niet alleen lieten kwam hij bij ons of een van mijn kinderen en begon dan te praten over de oorlog, zijn favoriete gesprek dus op oudjaar, de kinderen lieten hem praten en zo kwam het verleden in het heden. Wat ik hiermee bedoel is dat je kinderen dingen mee kunt geven in hun leven, niet alleen hoe het tegenwoordig gaat maar dat er ook een andere tijd is geweest. Van mij hoeven ze ook niet meer te leren dat de batavieren bij lobith het land in kwamen of de slag bij nieuwpoort in 1600 maar veel jeugd is niet meer geinteresseerd in "vroeger" en dat komt mede door alle moderne technische snufjes, alles moet snel, internet, I-pod, gameboy enz. je moet niet terugkijken zeggen ze maar zien wat de toekomst brengt. Maar de toekomst komt voor uit het verleden en heeft er wel degelijk mee te maken. Emoticon: Yes!


Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen

merapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

Hoi Malam en Yoke,
jullie hebben gelijk: er wordt geen aandacht besteed aan de geschiedenis op de scholen, ik merk die hiaten bij dochter Eva.
Kinderen van nu houden wel het nieuws bij, maar daar heb je bitter weinig aan als je de achtergronden niet kent,, en dat is het probleem.
Om al helemaal niet over 350jaar overheersing van Ned.Indie te praten, totaal onbekend bij de jeugd.
en Yoke, je hebt gelijk:uiteindelijk is het verleden, dat de toekomst maakt.
Natuurlijk moeten we niet terug naar die jaren 50 opvoeding, streng en die jaartallen opdreunen, maar de prijs moet worden betaald voor als maar sneller.
Er zijn nu al kinderen van 2jaar die ADHD verschijnselen vertonen, compleet gekgemaakt door een hectische situatie thuis:continue herrie, computer,zonder muziek worden ze gek,
geen goede ontwikkeling, lijkt mijzieleffe
User
spacer line
 

Je moet er ook niet te veel van verwachten als ze de geschiedenis zouden leren kennen.
Het is zo ze stappen gemakkelijk over de gevolgen van vroeger er overheen, en zegen terecht zal mijn tijd duren.
Wat de mensen doen is de geschiedenis naar hun hand te zetten, en dat noemt men falsificatie plegen
Het is voornoemd dat men altijd de gevolgen van vroeger erkend of niet erkend, men probeert dat uit te leggen op basis van geschiedschrijvers die ook niet altijd de juiste mannier kennis overdracht plegen van horen zeggen is dan het meeste geval van schrijven.
Het zou al heel wat zijn als ze de fouten erkennen van wat er gebeurd is.
Dan heb je al heel wat gewonnen, maar daarin zijn ze nog niet aan toe.
De schrijvers van uit Nederland, en de schrijvers van uit IndonesiŰ hebben altijd een ander doel voor ogen, en dat is hun chauvinisme en nationaal trots nationalisme, die het voornoemde doel hebben in de schrijvers van op Internet besproken boeken. Emoticon: Wink Emoticon: Shut up! Emoticon: Sadley


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

saidja
User
User icon of saidja
spacer line
 

Malam heeft gelijk over magie.
Ik kan ook nog wel iets uit mn geheugen toveren.
Maar zolang de droom nog niet helemaal is uitgekomen kan ik dat beter laten.
Het een na laatste stukje is een week of twee geleden uitgekomen. Kun je nagaan dat ik al in 86' of 87' tijdens het ontbijt voorspelde dat ik met kleine apparaatjes werd gefilmd, terwijl ik aan en meisje mijn kungfu liet zien...apparaatjes die een blauw licht uitzonden !
Ik werd hartelijk uitgelachen door mijn familie.
Toen waren er nog geen mobieltjes.
Ha ha.
Wie het laatst lacht , lacht het best !
tijd voor actie !

Saidja
saidja
User
User icon of saidja
spacer line
 

En de groetjes aan iedereen hier,
want ik heb ff geen internet meer.
Zie je laters, Saidjamerapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

Lieve om Ziel,
Het is zonder meer wat u zegt: er wordt over de gevolgen van het verleden heen gestapt.
Ik ken de geschiedschrijvers Om Ziel, maar eigenlijk vind ik dat niet zo interessant, het gaat om boekenwijsheid.
Ik ben begaan met de [klein]kinderen van ouders die in de kampen zaten en het [verzwegen] verdriet machteloos moesten aanzien: totok, indo,chinees, javaan.
Met een bijna adelijke houding wordt er gezwegen.
Ik ben blij, dat ik het vertrouwen een beetje heb gewonnen en dat ik zo liefdevol word ontvangen; soms zo dat ik er verlegen van word..zieleffe
User
spacer line
 

Ja begrijp het wel maar wat heb je er aan om te weten waar Willem van Oranje vandaan komt.
Toevalig weet ik het omdat mijn Fam daar ook vandaan komen dat weet ik door Genealogie.

In het stadje Bad Nassau aan de Lahn 25 km ten Oosten van de stad Koblenz ligt de stam van onze afkomst. Vele grafstenen zijn daar gevonden met de naam .... en zij leiden naar dat gebied die te maken heeft met Willem van Oranje die geboren is in de stad Dillenburgh in Duitsland

Maar is dat belangrijk voor het hele onderwijs maakt dat het verschil van passie en betrokkenheid met het heden en vroeger.
De betrokkenheid hebben wij ook altijd gehad door dat mijn oudste broer in Indonesie zat, en door dat wij buren hadden uit Indonesie.
Maar vooral dat wij Indische mensen hadden opgevangen, en daardoor zijn wij als kind betrokken-er dan de gewone doorsnee Nederlandse kinderen.
En of dat af doet aan de geschiedenis kennen, zou kunnen?, maar niet te ver terug kijkend want dan is het niet leuk meer.
Tenslotte moet leren leuk blijven dan leert het gemakkelijker.
Ja zij waren nog al over beleefd, en hebben hun ervaringen te weinig laten merken, dat was wel het ergste, voor hun te kunnen begrijpen door hun bescheidenheid was het ook moeilijk, dicht bij hen te komen.
Maar dat is dan wat je door ervaringen er boven op zat, en daardoor die jaren bijzonder te hebben gevonden.
Ik zat veel bij de Molukkers en zo is het dat je weet van hun bestaan maar niet van hun ervenis, en hun doorstane emoties, daar zwegen ze over ze waren in iedergeval geen zeuren de typetjes Emoticon: Nice Emoticon: Shiny Emoticon:
Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

AnisJ
User
User icon of AnisJ
spacer line
 


On 27-01-2007 10:55 Malam wrote:
Hoi Yoke en Anis,

Ik denk dat ik weet wat Anis bedoeld en hij heeft gelijk, mits je magie en guna guna met elkaar kan vergelijken.
De Noorse en Germaanse mythologie zijn nauw verwant aan elkaar, geschiedenislessen waren vroeger de enige lessen die ik met rode oortjes volgde.
zaterdag komt voort uit de god Satur(bij de Romeinen Saturnus).
zondag komt voort uit de aanbidding voor de zon door de Germanen.
maandag komt van de godin Mana.
dinsdag komt van ŔŔn van de twee oorlogsgoden Tyr.
woensdag van de oppergod(tevens oorlogsgod) Wodan(ook wel Odin genoemd)
donderdag van de god Donar(bliksem en donder) omdat mensen niet wisten wat onweer nu precies was en er vuurbang voor waren hingen ze vaak een bosje donderkruid aan hun hutten ter bescherming.
vrijdag komt van de godin Freyja(recht en vruchtbaarheid) vrouw van Wodan.

maandag vernoemt naar de Godin Mana, zij komt voort uit de Noorse mythologie en werd daar omschreven voor alles wat goed was, zoals liefde en vrede.
Mana werd gebruikt om witte magie mee uit te voeren.
Witte magie ook wel "zuivere magie" genoemd is een pure manier om met magie om te gaan.
Magie is wit nog zwart, maar men noemt het zo om het te onderscheiden.

Ik kon nog veel uit mijn geheugen toveren, van Mana was mij iets bijgebleven, maar dat moest ik ff opfrissen door het op te zoeken in Wikipedia.
Ik denk dat Anis bedoelde te zeggen dat bijgeloof en magie ook weldegelijk in het verleden hier een grote rol heeft gespeeld, maar verwaterd is.


 • HŔ, hŔ het kwartje is gevallen ..... in vroegere tijden verschilden die oude NEDERlandse 'volksstammen' ook niet met INDOnesia ..... toen kwam Bonifatius, die men zo nodig helemaal in het hˇˇge nord'n moest vermoorden .... dingin parskali !!!


 • 'Ahu kura ahia, mansia nia'

  zieleffe
  User
  spacer line
   


  Als je deze foto goed bekijkt dan zie je iets in de lucht hangen .
  het lijkt op een kruis?
  het was mij nog niet opgevallen!
  hoe en wat het is?, zou dit ook iets met goena goena te maken kunnen hebben ?
  het is een foto in Bogor gemaakt Emoticon: Confused Emoticon: Emoticon: Wink Emoticon: Shiny


  Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

  AnisJ
  User
  User icon of AnisJ
  spacer line
   


  On 17-02-2007 09:30 zieleffe wrote: .........................................................................................................
 • Als je deze foto goed bekijkt dan zie je iets in de lucht hangen .
  het lijkt op een kruis?
  het was mij nog niet opgevallen!
  hoe en wat het is?, zou dit ook iets met goena goena te maken kunnen hebben ?
  het is een foto in Bogor gemaakt Emoticon: Confused Emoticon: Emoticon: Wink Emoticon: Shiny


 • " ..... UFO's of een vliegje die 'buikpijn gehad had ' op de lens van j/u
  phototoestel ......"

  Emoticon: Laugh out loud Emoticon: Laugh out loud
  'Ahu kura ahia, mansia nia'

  Yerun
  User
  User icon of Yerun
  spacer line
   

  Zieleffe,

  Dat lijkt me een zwaluw die voorbij vliegt, maar ik ben dan ook een nuchtere Nederlander. Ik heb vorig jaar een foto gemaakt van mijn overstroomde tuin, daar bleek een wit rond vlekje op te zitten toen ik hem wilde bekijken. Ik denk dat het een weerkaatsing is van een voorbij-vallend regendruppeltje, maar hier denken ze er toch anders over, sommigen dan.

  Wat mij betreft ook prima natuurlijk. Emoticon: Puh!


  Ho Lee Fuk

  Malam
  User
  User icon of Malam
  spacer line
   

  Hmmmmmm, Yerun vertel, denken ze dat er geesten in je tuin zitten?
  Moet je de foto uitlaten vergroten en en bij het hek hangen, schrikt misschien potentiŰle inbrekers af Emoticon: Yes!  Yerun
  User
  User icon of Yerun
  spacer line
   


  On 18-02-2007 13:05 Malam wrote:
  Hmmmmmm, Yerun vertel, denken ze dat er geesten in je tuin zitten?
  Moet je de foto uitlaten vergroten en en bij het hek hangen, schrikt misschien potentiŰle inbrekers af Emoticon: Yes!


  Haha, dat is een oplossing inderdaad.


  Ho Lee Fuk

  zieleffe
  User
  spacer line
   

  Intu´tie het zesde zintuig
  En daarmee heb je wetenschappelijk alles kunnen verklaren van Goena-goena.
  Het lijkt toch te bestaan: het zesde zintuig.
  Onderzoekers uit Washington, en Rome stelden in een klein hersengebied extreem veel activiteiten vast als een opdracht uitgevoerd moest worden die niet alleen op basis van bestaande , bekende informatie volbracht kon worden.
  Intu´tie kan volgen deskundigen getraind worden .
  Ga lekker zitten , en noteer alles dat u waarneemt: geluiden geuren kleuren bewegingen.
  Doe dit dagelijks, en u verfijnt daarmee uw sensibiliteit die tot uw eigen innerlijke stem behoort.
  Zo hebben wij vandaag van onze gas leverancier een gasreuk kaart waar je op je moet krassen, en zo de reuk zal openen om gas te kunnen reuken als er iets mis gaat in je huis.
  Is dat dan voldoen ja zeggen ze je kan dan misschien voorkomen op een ramp.
  Doe je niets dan kan je over je zelf een ramp laten ontstaan die de gevolgen fataal kunnen zijn. Dus Goena-goena is iets wat je beinvloed, en kan je voor komen door je Intu´tie te gebruikenůůůů. Emoticon: Stupid Emoticon: Confused Emoticon: Blush Emoticon: Smile  Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

  merapi
  User
  User icon of merapi
  spacer line
   

  Goena goena of zesde zintuig, het is hetzelfde, mits je er zuiver tegenover staat.
  Het is soms onbegrijpelijk..
  Een vriend van mij liet mij een foto zien van een kind, Bandung 1942 geboren.
  bijna onmiddellijk zag ik dat het kind verdronken was en pas 3 maanden later gevonden werd.
  Het klopte.
  Ben zelf in Nederland geboren in 1952, afstand en cultuur doet niet ter zake, wel de verbondenheid  AnisJ
  User
  User icon of AnisJ
  spacer line
   

 • " ..... was dat niet kort geleden dat er een hele 'hype' was, in Duitsland, iemand had een 'alien' met 'Google Earth' in Duitsland 'ontdekt' ..... later werd er gezegd dat er waarschijnlijk een 'vlieg' mee uitvergroot was ......


 • 'Ahu kura ahia, mansia nia'

  zieleffe
  User
  spacer line
   

  Ik heb het er niet later er op geplakt AnisJ ..................
  Volgens Jeroen, een Burung, die net toevallig langs kwam vliegen, en zo op de foto als bijna een kruis er op kwam staan....
  Wat is er in Duitsland? ...............is daar een wonder gebeurd op gebied van een vlieg ontdekt, via het uit vergroten met Earth????
  Hier zit ook wel eens een strondvlieg op mijn Balkon terwijl er geen poep in de buurt is??? ,,,,,,,,,,,,,,,,,of ze moeten mij ruiken ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,maar dat geloof ik niet ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,de huizen zijn zo ge´soleerd dat zelfs het geluid niet te horen is ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,zo stil is het hier................. Emoticon: Party! Emoticon: Shiny Emoticon: Shiny Emoticon: Shut up!


  Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

  4yoke4
  User
  User icon of 4yoke4
  spacer line
   

  Om Ziel, het zijn vallende rijstkorrels die aan Uw vinger geplakt zaten na het eten van een bordje nasi met Uw tangan.
  U zag in eens iets om te fotograferen, richtte de lens, drukte op de knop en floep 2 vallende korrels die precies voor de lens zaten toen U drukte.
  Ken toh dese!!! Emoticon: Yes!


  Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen

  merapi
  User
  User icon of merapi
  spacer line
   

  Het weer is grijs en grauw en koud,
  wie heeft er nog mooie goena-goena verhalen?  zieleffe
  User
  spacer line
   


  On 22-02-2007 21:08 4yoke4 wrote:
  Om Ziel, het zijn vallende rijstkorrels die aan Uw vinger geplakt zaten na het eten van een bordje nasi met Uw tangan.
  U zag in eens iets om te fotograferen, richtte de lens, drukte op de knop en floep 2 vallende korrels die precies voor de lens zaten toen U drukte.
  Ken toh dese!!! Emoticon: Yes!

  Hallo ik eet niet met handen wij zitten niet in de middel eeuwen......
  heb geleerd met mes en vork te eten en ik moet zeggen dat gaat best moeilijk om die reistkorreltjes op je karpu te houden.
  Daarom eet ik liever met de sendok zodat er een flinke hap er in gestouwd krijg.
  Is het een beetje pedis dan weg spoelen met ja bierrrrrrrrrrrr, maar ook wel eens met Air puti Emoticon: Party! Emoticon: Party! Emoticon: Party! Emoticon: Shiny Emoticon: Nice Emoticon: Yes! Emoticon: Yeah right! Emoticon: Yummie!
  PS Wel Merapi weer der zin in voor je monitor te zitten KIjk maar uit dat je de andere enkel niet verzwikt door Goena- de goena Emoticon: Party! Emoticon: Party!

  En Malam je wens is in vervulling gegaan je bent te lezen op die site van Lon, nu kan je ,je EI kwijt????Ha hahaha Emoticon: Party! Emoticon: Party! Emoticon: Yeah right!

 • Pak Sid ik stalk niet hoor roep maar wat.......... Roept u maar..................
  Ik geef antwoord op Tante's Yoke, en Marapi


 • Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

  sidia
  User
  User icon of sidia
  spacer line
   


  On 23-02-2007 17:24 zieleffe wrote:

  ...


  En Malam je wens is in vervulling gegaan je bent te lezen op die site van Lon, nu kan je ,je EI kwijt????Ha hahaha Emoticon: Party! Emoticon: Party! Emoticon: Yeah right!


  Ben je niet off topic.??
  Lijkt wel of je iedereen gaan stalken. Emoticon: Smile


  Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

  4yoke4
  User
  User icon of 4yoke4
  spacer line
   

  Om Ziel, Dan is die rijstkorrel zeker van Uw garpu gevallen, geeft niks hoor was een flauw grapje, moet kunnen tussendoor maar ik zie er geen goena goena in er is vast wel een verklaring voor, zou me er maar niet druk om maken.

  Met een sendok rijst eten gaat beter dan met een garpu en soep eet je ook niet met een vork maar met een lepel, maar U moet U maar eens aan gaan passen want in Indonesie leven ze niet altijd meer in de middeleeuwen maar ze eten nog wel steeds met de hand en dat kan soms heel lekker zijn.
  Als U een visje bij de visboer haalt, eet U die dan bij de kraam ook met mes en vork en hoe eet u een patatje? Met de hand dacht ik, kan het mis hebben natuurlijk. Emoticon: Wink  Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen


  You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
  If you do not have an account yet, you can register yourself here.  95,552,785 topic views - 242,176 posts - 13,760 topics - 35,541 members - last post @ 06-12-2021 13:31 CET

  Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
  Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

  156,466,872 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com