indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (2 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

open new topic | reply to this topic | newest topics | active topics | login
londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 


On 08-03-2006 10:16 sidia wrote:

...
Ach , Si Londoh is weer bezig met zijn versie van de indonesische geschiedenis.


Zozozo Ome Sid, eigen versie van de Indonesische geschiedenis, is me niets van bekend, ik heb geen versie, alleen een interpretatie. Kom eens met echte argumenten en zit hiero niet als een nationalistische beo het "Indonesia Raya" vanuit die roodwitte boomapenboom te krassen, het klinkt zo vals als een kraai. Ga maar aantonen dat Indonesia niet hetzelfde is als het Nederlands Indië dat door Van Heutsz met zijn kompeni bijeen is geknokt, toon ook aan dat er in 1928 geen Maleis op Java gesproken werd. Dan zal ik je de naam Indonesia, die ook een Westers product is, gewoon cadeau geven. Het is niet alleen het kennen van je eihgen geschiedenis, maar ook het ER kennen, wat Chinezen, Arabieren, Indiërs, Portugezen, Nederlanders, de laatsten met in hun kielzog vele andere Europeanen allemaal voor Uw land hebben betekent, terwijl de boom vol slapende apen zat. Gelukkig waren er in die oude tijden nog geen kettingzagen, want hadden met boom en al naar beneden gedonderd. Gelukkig kunnen beo's vliegen, daarbij goed imiteren, en natuurlijk na-apen, en alles wat asing is klakkeloos accepteren, omdat ze geen principes kennen,. Helaas is de Beo in het wild bijna uitgestorven, ze zitten bijna allemaal gekooid bij de Javanen op het erf, Javanen haten vogels die vrij rondvliegen, behalve hun eigen klein burung.

Ja 1 oktober 1928 dat is een vreselijk stomme fout zeg, onvergeeflijk, alsof je de tafel van 2 niet kan opzeggen.

Het is jammer dan iemand die op zich wel leuk kan schrijven hier zo verstard allerlei zwaar verouderde ideeën rondbazuint, echt een Indonesier die niet zelfstandig kan denken maar met de schapen in de kudde meeblaat om toch maar vooral niet anders te zijn of op te vallen, en juist daardoor onze kambing hitam wordt, bèèèh
sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 09-03-2006 03:01 londoh wrote:

...


Zozozo Ome Sid, eigen versie van de Indonesische geschiedenis, is me niets van bekend, ik heb geen versie, alleen een interpretatie.

Ga maar aantonen dat Indonesia niet hetzelfde is als het Nederlands Indië dat door Van Heutsz met zijn kompeni bijeen is geknokt,

toon ook aan dat er in 1928 geen Maleis op Java gesproken werd.

wat Chinezen, Arabieren, Indiërs, Portugezen, Nederlanders, de laatsten met in hun kielzog vele andere Europeanen allemaal voor Uw land hebben betekent,

terwijl de boom vol slapende apen zat.

Het is jammer dan iemand die op zich wel leuk kan schrijven hier zo verstard allerlei zwaar verouderde ideeën rondbazuint


Interpretatie is gevolg van wat je gelezen heb.
Geschiedenis werd gemaakt/veranderd of vervals door partijen.
Een nederlandse verzetsstrijder tussen 1940-1945 is een terorist voor de Duitse bezettingsgroep , de dorpelingen die de teroristen hielpen werden "terecht" opgepakt of erger .Dus hangt af uit welke zijde je gaat bekijken.

Van Heutz de pacikator van Aceh is voor de kolonialen hun sterke man.
Zonder zijn methode ook mede geholpen door Snoek Hurgronje (een Krislam) is het bijna onmogelijk om Aceh te pacificeren.
Daar werd ook voor het eerst excessen gepleegd.
De geschiedenis van Indonesia begint niet in 1596 .

In of vlak voor 1928 is Maleisch nog niet overal in gebruik bij de massa .
Ze hebben de dominante taal Javaans en Sundanees en etc etc.Vooral de hoog maleis is niet voor iedereen.
Behalve in West Sumatra is populair en oost sumatra..

(ik gebruik hier de verschillen die de belandas maken , er zijn verschillende soorten maleis , brabel maleis, pasar maleis ---- tot de ABM =Algemeen Beschaafd Maleis).
De Kumpenie Maleis heeft tussen 500-1000 woorden.
En daarna kunnen de belandas niet meer (behalve de liefhebbers/gestudeerden=indologen) .

De invloed van vreemde volkeren is normaal en welkom, het verrijkt de cultuur van een land.
Maar de Indonesiers hebben nog steeds de dominante cultuur.

Wordt verlegen van dat je mij zaken gaat toedichten.
Ik probeer met 2 brillente bekijken Kruidvat en Melawaibril
(Nederlands en Indonesisch)
Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 09-03-2006 07:58 sidia wrote:

...


Daar werd ook voor het eerst excessen gepleegd.


Excessen is een nette woord voor orgie van geweld , moordpartijen.
Het gebeurde voor de 20ste eeuw.
Duswaarden en normen zijn anders , gaan we ook niet over zeuren.
Dat woord werd later ook gebruik ,in de excessennota.
Tijdens de agressie oorlog na 1945.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

dangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 


On 09-03-2006 02:52 londoh wrote:


Hi Jan,

Ik heb nooit iets van die Rudi Kousenbroek gelezen, ik vind het een bijzonder vervelende vent. Een kwal noemen wij in Mokum zo iemand.


Hi Lon,

Ik kan je bezwaren m.b.t Kousbroek goed begrijpen, het is ook een echte bullebak. Zijn krantenartikelen heb ik nooit gelezen, alleen die twee boeken. Toch heb ik een zekere bewondering voor hem en als ik dat uit moet leggen weet ik het eigenlijk niet goed. Dat gekanker zie ik beslist niet altijd als negatief, er kunnen beslist wijze inzichten uit voort komen. Ik wil hem verder niet gaan verdedigen of opdringen hoor, maar als je de kans ooit krijgt zou ik “Terug Naar Negeri pan Erkoms” eens inkijken, al is het alleen maar om de foto’s van vroeger naast die van tegenwoordig (1995) te zien.

Dat jij daar boeken koopt voor twee euro per stuk is natuurlijk een mooie kans om het een en ander aan te schaffen. Daum heeft nog veel meer geschreven. Hij vulde zelf vaak zijn gehele Bataviaasch Nieuwsblad met zelf vergaarde berichten en ook een feuilleton die hij onder de naam Maurits schreef. Of het nog te krijgen is betwijfel ik, maar bij de plaatselijke bieb hier staan nog wat deeltjes.
Die lijst is wel van door de jaren heen en is eigenlijk nog niet eens compleet. Maar ik had (en nog steeds) altijd lijstjes bij me van auteurs als ik de bieb ging bezoeken, vandaar dat ik het automatisch heb bijgehouden. Over Nieuw Guinea heb ik nog maar weinig gelezen, om de een of andere reden heb ik daarvan nog niet veel weten te vinden. Maar interessant vind ik die geschiedenis zeker. Waar gebeurde verhalen, dus geschiedenis is eigenlijk veel spannender dan fictie. De ontdekkingsreizigers van vroeger, daar mocht ik ook altijd graag over lezen: Cook, Scott, Shackleton etc. Het zoeken naar de noord westelijke doorvaart, eigenlijk een kortere route naar Indië, daar zijn de Europeanen vroeger eeuwen mee bezig geweest en is eigenlijk nooit goed gelukt.
Helaas kom ik zelf minder tot lezen de laatste tijd, daar ga ik toch weer wat tijd voor uittrekken. Is “Het Glazen Huis” van kameraad Toer ook als boek afzonderlijk te lezen? Ik las dat het deel een beetje buiten de drie voorafgaande staat. Ik ga vanmiddag eens kijken of het bij mij in de bieb staat.
Ha, die ambitie van jou wens ik je zeker van harte toe. Ik hoop zelf ook ooit eens voor een tijd daar neer te strijken om eens iets anders dan reisimpressies te schrijven. Maar de kans is groot dat ik dan al behoorlijk oud ben inmiddels. Ach, als ik dan nog maar fit en potent ben komt alles misschien nog goed.

Mazzel, Jan

londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

Hi Jan,

Ik heb dat boek van Kous-en-broek wellis in handen gehad. Ik denk dat die Daum ook model heeft gestaan voor die Minke in het derde deel van die cyclus van kameraad Toer.

Ik lees in het algemeen liever boeken van mensen die in Indonesia iets geweest zijn, verslagen, krantenartikelen en zo dan romans. Ik kan je boeken over de exploiratie van NG echt aanraden, dit was de laatste witte plek op de wereldkaart. Als ik bijvoorbeeld denk aan dat verhaal van ltn vlieger Wissel die in de 1930'er jaren de Wisselmeren ontdekte en daar met zijn watervliegtuig landde, de vrouwen die aan het vissen waren gooiden onmiddelijk alles terug in het water want dachten dat de goden kwaad waren geworden. Ook de verhalen over hoe men dacht Indie te gaan ontdekkenaan het einde der 16e eeuw en de jarenlange voorbereidingen daartoe. Een van de leukste boeken die ik in mijn bezit heb is : "Insulinde" Schetsen van land en volk van Nederlandsch O- Indie een uitgave van P. Noordhoff uit 1924 dit is een boek voor gebruik in het voortgezet onderwijs. Er staan 133 artikelen uit kranten en andere publicaties in, het is maar liefst 835 pagina's dik. Ik heb dit ooit eens voor 5 gulden op een vlooienmarkt gekocht, is een van mijn best gelezen boeken, een onuitputtelijke bron van informatie.

Ik ben tevreden, gezond en vrij fit op bijna 58-jarige leeftijd en als de kleine jongen af en toe nog groot wil worden heb ik niets te klagen in dit leven, echter hiero zal ik blijven sijken, dat is een roeping in dit leven die ik te vervullen heb.

Later meer over het Glazen Huis, leest veel langzamer dan de andere drie en is verdomde interessant. Is volgens mij afzonderlijk te lezen, maar mischien ben je dan af en toe verwonderd.

Gruces

londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 


On 09-03-2006 07:58 sidia wrote:

...


Interpretatie is gevolg van wat je gelezen heb.
Geschiedenis werd gemaakt/veranderd of vervals door partijen.
Een nederlandse verzetsstrijder tussen 1940-1945 is een terorist voor de Duitse bezettingsgroep , de dorpelingen die de teroristen hielpen werden "terecht" opgepakt of erger .Dus hangt af uit welke zijde je gaat bekijken.

Van Heutz de pacikator van Aceh is voor de kolonialen hun sterke man.
Zonder zijn methode ook mede geholpen door Snoek Hurgronje (een Krislam) is het bijna onmogelijk om Aceh te pacificeren.
Daar werd ook voor het eerst excessen gepleegd.
De geschiedenis van Indonesia begint niet in 1596 .


Ome Sid, helaas laat U blijken dat U nadat U de Inlandse school waar U op hebt gezeten heeft verlaten nooit meer wat aan geschiedenis heeft gedaan. Op zich niet zo vreemd. Als men in Indonesia klaar is met zijn/haar studie wordt er niet meer geleerd, men gaat achter een buro zitten, krantje lezen, fokt af en toe nog een een inlandertje en wacht het pensioen af, daarna gaat men met zijn cucu spelen. Ach in NL is dit ook vaak zo.

U rept helemaal niet over het feit dat Van Heutsz ook nog van 1904 - 1909 GG van Indie is geweest en heeft ie veel meer gedaan dan alleen Aceh pacificeren. Onder zijn bewind als GG kwamen het restant van Sumatra, plus Bali, Lombok, Sumbawa,Toraja en delen van Ceram, Halmahera, Borneo onder Nederlands bestuur (gezag om een term uit die jaren te gebruiken). Kijk als je dat niet weet dan begrijp je ook niet waar ik het over heb. U wilt dit natuurlijk ontkennen want is natuurlijk allemaal niet zo glorieus voor Java. Als U werkelijk de geschiedenis van Uw eigen land kent, dus wat die Inlanders tot stand hebben gebracht, dan had U een rooie kop, want malu.

Op de rest ga ik niet in, komt U maar eens met steekhoudende argumenten en doe Uw boord dicht zodat we niet steeds tegen de nek zitten aan te kijken

Grucessidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 10-03-2006 04:00 londoh wrote:

...


2. Ach in NL is dit ook vaak zo.

1.U rept helemaal niet over het feit dat Van Heutsz ook nog van 1904 - 1909 GG van Indie is geweest en heeft ie veel meer gedaan dan alleen Aceh pacificeren.Iya menir Londoh.

Si Pan Heust doet ook andere dingen, maar in mijn verhaaltje ga ik alleen maar zaken aanstippen die relevan zijn.
.Je verteld iets over V.H in Aceh , dus ikke aanstippen over V.H in Aceh .De rest is niet(zo) relevan , dat hij de Beul werd genoemd etc ,en dat zijn tasssendrager Colyn ( si Hengky ) heet is niet relevant .
Zou dat de beroemde/beruchte M.P zijn .??

Anders wordt het ge O.H. die niemand interreseert.
En ik ga alleen maar punten aan stippen die ik in mijn argument goed kan gebruiken.
Dat doet iedereen en (in Nl ook).


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 


On 10-03-2006 08:06 sidia wrote:

...


Iya menir Londoh.

.Je verteld iets over V.H in Aceh , dus ikke aanstippen over V.H in Aceh .De rest is niet(zo) relevan , .
En ik ga alleen maar punten aan stippen die ik in mijn argument goed kan gebruiken.
Dat doet iedereen en (in Nl ook).


Ayam sori Pak Om,

Aceh wordt door mijn nergens genoemd i.v.m. met Van Heutsz, dus dat boordje van U moet maar weer snel dicht. U zult wel begrijpen dat ik dit argument als zijnde een lulverhaal in de bak sampah gooit. Emoticon: Yeah right!

Het spijt me

Grucessidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 09-03-2006 03:01 londoh wrote:

...


* Ga maar aantonen dat Indonesia niet hetzelfde is als het Nederlands Indië dat door Van Heutsz met zijn kompeni bijeen is geknokt,

*toon ook aan dat er in 1928 geen Maleis op Java gesproken werd.

* Dan zal ik je de naam Indonesia, die ook een Westers product is, gewoon cadeau geven.


*Ini apa dan ?
Je heb diverse keren Pan Heuts genoemd .

*maleis werd alleen door een klein gedeelte van de orang indonesia (ook orang indo en orang belanda ) gebruikt.
Er zijn ook verschillen tussen maleis en maleis.
Van brabel maleis tot indisch maleis tot "hoog"maleis.
De gewone mensen van verschillende volk (suku) gebruiken hun eigen streektaal . De hogere opgeleide Indonesiers spreken met elkaar in mederlands of in hun bahasa daerah (streektaal)
Uiteraard met hun verfijnde verschillen.
Je gebruik niet dezelfde woorden met een lagere/jongere , je gelijken , je hogere/oudere gesprekspartner .
Dat is ook verschillend.

* Ya ya alles wat mooi en goed is komt van buiten(nederland).
Daar werd iets groots verricht . Niet waar ?
Wat zijn die mensen daar toch ondankbaar.

groetjes van miezerig (hujan rintik2) en koude amsterdam.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 


On 10-03-2006 10:55 sidia wrote:

...

*Ini apa dan ?
Je heb diverse keren Pan Heuts genoemd 7


Ja als de man die de latere Republik Indonesia heeft gevormd, ik heb het woord Aceh niet gebruikt want is niet relevant in dese.


*maleis werd alleen door een klein gedeelte van de orang indonesia (ook orang indo en orang belanda ) gebruikt.
Er zijn ook verschillen tussen maleis en maleis.
.
groetjes van miezerig (hujan rintik2) en koude amsterdam.


Ik denk dat in 1928 het Maleis door degenen met een echte opleiding werd gebruikt, 25% of zo, dat aantal was erg laag het stierf van de analfabeten, nog steeds trouwens, de mensen zijn aandoenlijk dom hier vawege de belapperte kwaliteit van het onderwijs waar men nog veel voor moet betalen ook. Ik zal eens even de boeken erbij halen. Er waren trouwens in die jaren zelfs meerdere soorten Maleis o.a. het Maleis van het Gouvernement.

Die rangen en standen heb ik niets mee te maken, ik bemoei me ook niet met "hogere" kringen hiero, zijn allemaal oplichters in mijn ogen.

Gruces

JpzC Emoticon: Shinysidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 10-03-2006 11:21 londoh wrote:

...

Ik denk dat in 1928 het Maleis door degenen met een echte opleiding werd gebruikt, 25% of zo, dat aantal was erg laag het stierf van de analfabeten,


Bedoelt je de gesproken of ook inclusief de geschreven taal.
OmSid kan ook redelijk verstaanbaar maken in bahasa belanda met accent , dus praten in nederlands met bledak bleduk , maar schrijven , nog altijd susah.Heefniet ben toch buitenlander .
Oya die 25% , is het van de hele bevolking (40.000.000 of 50 juta ) of was het 25% van bepaalde percentage van die 40/50 juta orang pribumi ?

Dus ik kan met droge ogen hier beweren dat het nog niet eens 2% van den totale inlanders toentertijd de bahasa melayu beheersen.
DE meesten praten cq schrijven (weer minder )in hun eigen bahasa daerah (streektaal).
Groot perschil menir .


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

dangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 


On 10-03-2006 03:39 londoh wrote:


Later meer over het Glazen Huis, leest veel langzamer dan de andere drie en is verdomde interessant. Is volgens mij afzonderlijk te lezen, maar mischien ben je dan af en toe verwonderd.

GrucesHi Lon,

Het Glazen Huis stond inderdaad in de plaatselijke openbare bibliotheek bij mij in de kaasstad en ik zal er dit weekend nog aan beginnen. Maar ook vond ik een nieuw reisverslag van eerder genoemde auteur Hans Vervoort uit 2005 met de titel: “Retourtje Tropen”, een reis die hij een jaar na de tsunami door het hart van Sumatra en Java maakte (met een stop in Singapore). Ik kon er niks aan doen en ben meteen begonnen aan dit zeer meeslepende boek, vooral omdat ik het plan heb opgevat ongeveer diezelfde trip (het eerste gedeelte dan) tijdens mijn komende vakantie te gaan maken. De auteur die in 1939 in Magelang werd geboren en daar tot zijn veertiende jaar woonde had in 1974 ook al eens een retourtje tropen gekocht en in zijn boek “Vanonder De Koperen Ploert” daarover geschreven. Hij komt nu, dertig jaar later aan in Medan en beschrijft de oude alun-alun waar zich, zoals in alle oude steden in Indonesië, het postkantoor, het gemeentehuis, het station, de bank en het plaatselijke hotel bevinden. Het stadshotel – al eerder door Szekely Luofs beschreven in haar roman “Rubber” - heette vroeger Hotel de Boer en dateert uit 1898 en zou het eerste hotel in Indië geweest zijn. Schrijvers als Couperus en Carry van Bruggen logeerden er tijdens hun verblijf in Indië en van de laatste gaat het verhaal dat zij bij het zien van de tjitjaks in de eetzaal uitriep: “O, wat eng, allemaal krokodilletjes aan de muur!”

Maar na Bukit Lawang aangekomen in Brastagi gaat Vervoort, je gelooft het misschien niet, zijn reis voortzetten in het kielzog van onze grote kwal en bullebak Kousbroek! Omdat dit Rudy’s thuisland is grijpt Vervoort steeds naar diens boek “Terug Naar Negeri pan Erkoms” die hij als een klassieker beschouwt, en omdat de auteur daar op vijfjarige leeftijd in een internaat in Pematang Siantar en op zijn tiende in de kostschool van de Plantersschoolvereeniging heeft doorgebracht. Hij vond steeds dat Kousbroek gelijk (!) had. Die herinnerde zich, naast de krankzinnige regels waaraan de kinderen zich moesten houden en de harde straffen die volgden als dat niet lukte, de tot in de botten trekkende kou. Het was inderdaad onaangenaam koud in het hoog gelegen Brastagi toen Hans er was en dat het Tobameer de mooiste plek op aarde zou zijn was hij geheel met de oude brombeer eens. Steeds citeert hij uit het tien jaar oude boek van Kousbroek en hij herkent de eetzaal van hotel Siantar van de zwart wit foto’s uit het boek waar Rudy een ijsje op zijn verjaardag zou hebben gegeten.

Het boek “Insulinde” en de uitgever Noordhoff heb ik bij Google ingetoetst en het resultaat was dit:

KONING, J. & WOUTERS, D.: Mooi en nijver insulinde. Land en volk van Nederlandsch Oost-Indie. Geill. met 90 Platen naar schilderijen van Menno van Meeteren Brouwer.
Groningen, P. Noordhoff, 1924, in-4to, Frontispiz + 217 S. + 8 farbige Tafeln + 62 s/w Tafeln, Original-Leinenband.
CHF 50.00 = appr. US$ 39.50

Is dit hetzelfde boek als wat jij bedoelt en is het soms een groot formaat boek? Ik wil het graag lezen en zal eerst maar weer eens bij de O.B bij mij kijken. Wat jij vertelt over die vlieger Wissel in de jaren dertig, komt mij wel bekend voor, maar misschien heb ik hier of daar citaten eruit gelezen. Maar goed, als ik het boek van Vervoort uit heb ga ik in Het Glazen Huis beginnen en zie ik wel of ik erdoor kom.

Mazzel, Jan


londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

Hi Jan,

Is ook zo een modeverschijnsel, het boek van je favoriete auteur nareizen. Wat ik wel leuk vind is een boek lezen op de plek waar het zich afspeelt. Begin jaren '90 toen Garuda nog de route AMS - Medan - Denpasar deed, stapte ik altijd daar uit en ging in Brastagi zitten, marquisa vreten tot ik leegliep. Het postkantoor op de alun-alun te Medan is mooi. Hotel de Boer heb ik ook wellis geslapen, vond er geen zak aan, trouwens dat hele Medan is een beetje een ramp, vond ik toen.

Ik herinner me al dagen dat ik nog ergens een boek van die Carry van Bruggen moet hebben ooit eens gekocht hiero. " 'N badreisje in de Tropen" Ik geloof dat ik maar 1 verhaal de moeite waard vond. Het boek is trouwens van de Openbare Bobliotheek "Het goede boek" te IJsselstein geweest.

Het boek "Insulinde dat jij hebt gevonden is niet hetzelfde die ik heb heeft geen plaatjes en ziet er uit als een pocket.

Ik ben nog met dat "Glazen Huis" bezig, leest niet zo vlot als die anderen, het boeit me wel, zal moeilijk iets over te zeggen zijn na die afgang van de vorige drie delen.

Dit was dan weer een partijtje quasi eruditie van Londoh

Gruces
londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

Het Glazen Huis - P.A. Toer,
een poging tot quasi-eruditie om de fatsoensrakker A.Einstein stof tot sijken te bezorgen

Ik heb net vanochtend "Het Glazen Huis" uitgelezen, en ben er nog een beetje geconfuseerd door. In dit boek geeft kameraad Toer er blijk van dat hij wel degelijk goed kan schrijven, as ie wil en het nalaat zichzelf op te hemelen. Omdat ik de vorige drie delen van deze cyclus snel achter elkaar had gelezen dacht ik "kom dat 4e nu ook maar" waaraan ik met de grootste tegenzin begon. Mijn eerste verbazing was dat dit boek in de derde persoon is geschreven. Op pagina 26 werd mijn aandacht ineens zeer getrokken door deze passage : "Ik werd uitgefoeterd door mij superieuren. Ik foeterde op mijn assistenten. Die mochten op hun beurt hun vrouw uitfoeteren, en die hun kinderen en die hun bedienden. En daar hield het dan op, want de bedienden zijn de laatste mensen in dit leven. Die gaan na een dag sloven 's avonds hun kamer in, zonder nog aan hun avondeten te denken, en daar laten ze dan hun tranen de vrije loop; ze doen hun beklag bij de Heer en herinneren Hem eraan dat zij straks recht hebben op een plaatsje in de hemel en dat hun bazen in de hel thuishoren. Maar de volgende dag zijn zij weer diezelfde trouwe bedienden - dan werken ze weer zoals altijd, en dan worden ze weer uitgescholden als altijd. Hun bazen in de steek laten ? Dat zullen ze nooit doen. Precies als ik. Ik zal mijn baan ook nooit opgeven, ook al krijg ik een regen van verwijten naar mijn hoofd". Dat zijn zinnen die er bij mij goed ingaan en toen op bladzijde 36 deze : "Heeft U zich wel eens verdiept in de figuur van Diponegoro? Die man had zoveel gezag dat mensen van allerlei slag zich bij hem aansloten. Een half miljoen en die waren allemaal bereid om voor hem te sterven En de vorm van zijn organisatie en al die mensen die bereid waren voor hem te sterven - hoe zat dat? Dat is een zaak van vorm en geest. Zodra het centrum van gezag en ontzag wegvalt, door leeftijd, door een ongeluk, valt alles uit elkaar. Het ligt anders dan bij een organisatie van misdadigers. Die wordt door terreur bijeen gehouden en door die terreur houdt ze ook een zekere dynamiek". Ik begon na de lezing van dit stukje zowaar geboeid te raken.

De hoofdpersoon van dit boek de ex-commissaris van politie Jacques Pangemanann (met dubbel"n" Emoticon: Wink adviseert het Nederlandse gouvernement in Indië over hoe de nationalistische beweging in toom gehouden kan worden. De politiecommissaris is ook verantwoordelijk voor de arrestatie van de activist Minke, wiens leven in de eerste drie delen van deze cyclus wordt gevolgd. Pangemanann heeft bewondering voor Minke, maar wil ook zijn plicht als koloniaal spion voldoen. Het boek speelt zich af tussen 1912 en 1918, de tijd van de opkomst van massabewegingen in Indonesia en hun transitie naar politieke partijen. Ik voelde een zekere sympathie voor deze hoofdpersoon, ondanks zijn verachtelijke werk is het een man van grote interesse in het leven van de Inlander, waarschijnlijk omdat hij zelf Indo is. Er staat erg veel geschreven over de denkwereld van de Javaan en hoe deze verworden is tot een statische denkwereld na de val van het Majapahitrijk. Het boek bevat veel feiten uit de geschiedenis van de jaren waarin het speelt, en geeft daardoor m.i. een goed beeld van wat er op politiek gebied allemaal gebeurde in Indië. Of al deze feiten kloppen kan ik niet nagaan. Kameraad Toer laat op pag. 161 door Daendels de Nederlandse vlag strijken en deze vervangen door de Fransen omdat Nederland door Frankrijk was geannexeerd, hij laat dit in 1811 plaatsvinden, maar Daendels was toen al geen GG meer. Ook laat hij in dezelfde passage Daendels het fort Ngawi bouwen, dat is veel later gebouwd (na 1850) hij bedoeld waarschijnlijk het fort voor de kust van Soerabaya dat later door de zee verzwolgen is. Ook vermoed ik een slordige vertaling, dat merkte ik al op bij de lectuur van de vorige 3 boeken, maar zonder de originelen er naast is dit niet na te gaan.

Om op de vraag van Jan te beantwoorden of dit boek afzonderlijk te lezen is, dus zonder de voorafgaande delen te lezen moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik vond het hinderlijk dat ik deze 3 boeken eerder had gelezen, omdat deze me niet aanstonden door de manier van schrijven heeft het "Glazen Huis" mij waarschijnlijk minder geboeid dan het verdiende. Al met al een mooi boek dat lezing zeker waard is, al was het maar om een dieper inzicht in de vreemde denkwereld van de Javaan te krijgen, dat wordt heel goed omschreven.

Grucessidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 12-03-2006 08:20 londoh wrote:

*De hoofdpersoon van dit boek de ex-commissaris van politie Jacques Pangemanann (met dubbel"n" Emoticon: Wink

*ook verantwoordelijk voor de arrestatie van de activist Minke, wiens leven in de eerste drie delen van deze cyclus wordt gevolgd. Pangemanann heeft bewondering voor Minke,
*waarschijnlijk omdat hij zelf Indo is.


Ik heb de boeken niet gelezen , maar wat ik begrepen gaat het om 2 mensen die in 2 werelden leven en ondanks dat ze iets gemeenschappelijk hebben , zijn zij toch ook vijanden..

1 .Minke , de eerst twijfelende Inlander (dialoog met moeder en vrouw) die later wel kleur heeft bekend.
2.J.P die wel begrip kan tonen/sympathie heeft voor de positie van Minke.

Beiden hebben iets gemeend , kind van het volk en een kind van 2 volkeren(als hij een Indo is).
Dus ze zijn een mank in hun functioneren en denken

Zou die Minke afgeleid zijn van Mank ( niet in evenwicht zijn = in 2 werelden?)
En zou J. Pangemanann ook afgeleid zijn van Pe-ngaman (iemand die de ke-amanan= veiligheid doet ?)
Je weet het , de Indonesiers gaan niet zo maar een naam kiezen, zit altijd een boodschap in.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 


On 12-03-2006 09:41 sidia wrote:

...
Beiden hebben iets gemeend , kind van het volk en een kind van 2 volkeren(als hij een Indo is).Dus ze zijn een mank in hun functioneren en denken

Typerende opmerking voor een Indonesier, de uitvinders van het racisme.

Zou die Minke afgeleid zijn van Mank ( niet in evenwicht zijn = in 2 werelden?)
En zou J. Pangemanann ook afgeleid zijn van Pe-ngaman (iemand die de ke-amanan= veiligheid doet ?)
Je weet het , de Indonesiers gaan niet zo maar een naam kiezen, zit altijd een boodschap in.

Minke is afgeleid van Monkey, een "verspreking" van een leraar op de HBS. J. Pengemanann is een naam van een schrijver van Maleise lectuur aan het begin van de 20ste eeuw. Kameraad Toer heeft meer van dit soort schrijversnamen verwerkt: o.a. H. Kommer, F. Wiggers, en waarschijnlijk nog meer, maar daarvoor heb ik de boeken met te weinig aandacht gelezen (de eerste 3) Kameraad Toer heeft erg veel "geleend" uit deze boeken voor de eerste drie romans. Indonesiers zullen eerder iets jatten dan zelf verzinnen, ze hebben toch totaal geen fantasie. Emoticon: Shinysidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 12-03-2006 11:01 londoh wrote:

...

1.
Typerende opmerking voor een Indonesier, de uitvinders van het racisme.

...


2. Minke is afgeleid van Monkey, een "verspreking" van een leraar op de HBS. J.


Ya een verspreking , dat kan ook.
Of lijkt die minke op een aap ?.
Niet netjes van die die hollandse leraar .
(waarschijnlijk een Belanda of iets met een Belanda te maken zal hebben .
De kans dat een inlandse leraar werd op een HBS is in die tijd zeer klein.
Of het kan ook een engelsman zijn die leraar werd bij een een HBS.
Behoorlijk discrimineren, maar ya tempo doeloe.
Is het niet te ver gezocht een belanda die in English denk , zou zeggen lijkt op een aap maar niet monkey .Van aap naar monkey is wel vreemd te noemen.
Dus bij pt 2 zie je wie de racist is en aangezien hij ouder dan die Minke , is de leraar de grote racist.Wat voor soort leerlingen krijgt je dan.?
Op dat moment kan een inlander een belanda ook niet discrimineren.
Omgekeerd doen ze dat wel.
Ik vraag me af wat belanda's (in dit verhaal) met apen of eventueel boomapen hebben.(of omdat de apen in een boom wonen ?)
Gelukkig is het tempo doeloe , tegenwoordig gebeurt het niet meer.
Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

He Ome Mang Sid,

Als je nou effies die vier boeken bij de bieb gaat lenen dan kunnen we er hier effies een grote boom, kenari of zo, over opzetten, met apen of zonder. Want wat jij hier breng is allemaal speculaasi toh.

Grucesarie_h
User
spacer line
 

Mensen! Even een wak up-call... Dit werd net zo'n fijn onderwerpje & nu dreigt het ineens dood te bloeden...

Lon, die vierdelige hel van onze kameraad vond ik ook niet om door te komen (zelfs deel 4 niet), maar een paar andere werkjes, zoals bijvoorbeeld Corruptie, zijn wat mij betreft goed geslaagde schetsen van het leven & denken van de gemiddelde Javaan...

Verder naar aanleding van jouw opmerkingen oer dat je dat gemeng van volkeren zo interessant vond: ik vond 'In the family' van Michael Ondaatje (Canadese van Ceylonese afkomst met een deels Nederlandse achtergron - hoorde tot de 'gemengde' groep der Burghers) niet alleen goed, maar ook interessant tav de Indo-Europese groep. Onder het motto 'Zoek de verschillen, er zijn er geen' bijzonder aan te raden...

kroepoek
User
User icon of kroepoek
spacer line
 

GLAZEN HUIS?

Ik mis het Glazen Huis nog, de andere deeltjes net goedkoop op internet gekocht.
Als iemand dit deel kwijt wil hoor ik het graag.

gr. kroepoep


be true to yourself and you' ll never fall

kroepoek
User
User icon of kroepoek
spacer line
 

kroepoep = natuurlijk kroepoek

leuke vertikking Emoticon: Blush


be true to yourself and you' ll never fall

londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

Ik heb onlangs "Jalan Raya Pos, Jalan Daendels" gelezen, stamt uit 2005. Qua geschiedenis wel aardig. Pram verteld zijn herinneringen aan al de plaatsen langs de Groote Postweg waar hij ooit is geweest. gemengd met de geschiedenis, uiteraard met een (te) dikke marxistisch-leninistische saus dr over heen, dat kan die ouwe commie niet nalaten Emoticon: Shiny

Uitgave : Lentera Dipantara - Jakarta Timur
136 pag. ISBN 979-97312-8-3
Prijs Rp 26.000 Rp

Was er niet een Nederlandse film met de titel Jalan Raya Pos ?

Grucesdangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 

Hi Lon,

De documantaire Jalan Raya Pos is wel wat ouder, ik meen uit 1995 en was van Pieter van Huystee. Hij is destijds ik meen op VPRO vertoond en laat kameraad Toer kettingrokend in beeld zien, vertellend over al die plaatsen langs de Groote Postweg. Zeer de moeite waard. Emoticon: Yes!

Mazzel, Janlondoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

Hi Jan,

Ik heb het op het nternet gevonden, onze Kameraad schijnt het speciaal voor die documentaire (VPRO 1996, door Bernie IJdis) geschreven te hebben. Ik denk als je als "Indonesialover" een documentaire op de TV in NL krijgt te zien je het al gauw goed vind. Ik kan me herinneren dat er verleden jaar een documentaire op TV was over jongetje dat in het kader van 'heropvoeding' naar een pesantren werd gestuurd, die gedeeltelijk was geacteerd. Ik had daar toch een iets andere mening over dan ik van anderen las. Ik zag een hoop manipulasi om een bepaalde gedachte naar voren te brengen, daar is het medium film uiteraard zeer geschikt voor. Echter beelden van dat smerige klote-Java komen me inmiddels meer dan de strot uit. Ik zal blij zijn als ik een fietstochtje in de Beemster of zo zou kunnen maken, zonnig met hier en daar een wolk, windje (in de rug) ergens een uitsmijter 3 telor met 2 pils (15 euro menir) en een forse regenbui daarna, onderweg natuurlijk, volgende dag verkouwe, dus aan de jenever. Verwachtingen voor de rest van de week, voortdurend regen en te koud voor de tijd van het jaar ....heerlijk, nog effies.

GrucesJeroen
Administrator
User icon of Jeroen
spacer line
 

Gisteren bij het opruimen van mijn kamer kwam ik een lading oude VHS-banden tegen. Hiertussen zat ook Jalan Raya Pos, inderdaad van de VPRO. Ik ga deze maar eens op DVD zetten, want die banden zullen binnenkort wel uit elkaar vallen.

Ik zag ook nog een band van de 'val van Suharto', 14 tot 21 mei 1998. Ooit eens opgenomen. Geen idee wat er precies opstaat, behalve het stukkie dat ik gisteren zag: een vermoeide Suharto die zijn aftreden haastig opdreunt en een schuchtere Habibie die erlangs staat. Ik zal 'm eens omzetten naar DVD ook..
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.


open new topic | reply to this topic | newest topics | active topics | login

85,136,301 topic views - 240,133 posts - 13,729 topics - 33,219 members - last post @ 21-09-2020 15:18 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

138,833,314 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com