indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 

Iya , bener ,
lijkt wel dat veel buitenlanders en in het bijzonder de nederlanders erg veel weten over de indonesiers.Terwijl het vaak alleen maar een fraktie is van de werkelijkheid.(hun werkelijkheid)
Een buitenlandse zakenman gaat om of zakendoen met indonesische zakenmensen, daar word alleeen maar gepraat over zakendoen(uang).Van elkaar verdienen (desnoods elkaar de loef afsteken)
Dus hun relatie is niet gebaseerd op vriendschap.
Maar als je de kans heb om vriendschap te sluiten met een indonesier dan kan je echt op hem rekenen.
Dus als iemand een andere mening heeft over bepaalde zaken in indonesia , dan is het niet erg .Dat is is zijn ervaring , zijn werkelijkheid.
Je hoeft die " vreemde zaken" niet altijd zwart wit gaan bekijken .
Je moet het nemen zoals het is , al is het ter leering ende vermaeck.
groetjes.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidik
User
User icon of sidik
spacer line
 

Emoticon: Confused


tunawisma, tunakarya, tunamasalah

londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

In de coterieën waar ik in NL verkeer heb ik te maken met mensen die ontzettend veel van Indonesia afweten, toegeven dit is op het gebied van cultuur en geschiedenis. Deze lieden hebben verzamelingen die uniek zijn en zeker niet in Indonesia te vinden zijn. Als ik alleen al naar hun boekenkasten kijk naar de kennis die daar ligt. Maar goed ik verkeer in een vreemd wereldje, de wereld van zeer gedreven personen.

Ben ik zelf ook nog es een vreemde eigenheimer, als ik lees over vriendschap met Javanen denk ik meteen bestaat niet. In al die jaren dat ik hier zit kan ik zeggen dat ik nauwelijks iemand onder de Pribumi ken die ik vriend zou durven noemen. Maar ik ben moeilijk wat dat betreft, iemand waarmee ik twee keer leuk gekletst heb noem ik nog geen vriend. Dat terwijl ik relaties met mensen heb waarvan sommigen al 35 - 40 jaar duren, aan mij zal het niet leggen. Ook ben ik bevriend met mensen in Indonesia, maar dat zijn vaak Chinezen, sommigen ken ik al zolang ik hier zit. Zakelijke relaties die persoonlijke relaties zijn geworden.

Volgens mij kent de Javaan geen vriendschap, het is familie die belangrijk is, tot de 4e graad aan toe, buiten die wereld is het leeg. Ik heb vaak voor langere tijd met Javanen en Sundanezen samengewerkt, hoe langer zo een relatie duurt hoe beter deze zou moeten worden. Mijn ervaring is dat ze na een jaar of 2 gaan rotzooien, er proberen beter van te worden, veel beter. Ze zitten er niet mee de boel te tillen. En dan die verhalen altijd, of er is er weer eentje ziek, dood gegaan, moet naar de universiteit. Ik heb ziekenhuisrekeningen betaald, zelfs trouwpartijen, maar de zakelijke relaties zijn er niet beter op geworden, allemaal op een gegeven moment stukgelopen. Moet je proberen krediet te krijgen, als je afspreekt om over 30 dagen te betalen staan ze al binnen een week voor je deur, met een doorzichtig verhaal. Nee geef mij maar Chinezen. De enige goeie relaties die ik met Pribumi hier heb zijn die waar geen geld in betrokken is. Dat is de reden waarom ik al 7 jaar op 1 plek woon, ik zit tussen goeie mensen.

Ik kan wel weer hele verhalen op gaan hangen wat ik de laatste dagen heb meegemaakt met een noodboek dat ik 9 maanden geleden hier heb gekocht, nieuwe met garantie, maar ik vind mijn verhalen een beetje out of place hiero. Het is wel een Compaq, dus geen rommel. Hoewel Compaq is toch een beetje moeilijk voor de mensen hiero, heb ik veel ervaring mee. Als ik vertel, weliswaar off topic, over seksboekjes die hier met het stempel "Islam" worden verkocht dan krijg ik het voor me raap van de een of andere amatir psikolog, die tussen de regels door kan lezen. Nou vind ik dat niet zo erreg, eerder leuk, iemand laat zich zo in ze hersenpan kijken en denk ik...yakkibah...

Nog even en dan laat ik dit circus achter me, zit ik weer in het land van Goedkoop en heerlijk kankeren op alles. Ik ga even meedoen en zal de Jonge Van Wees niet sparen, tot ik geen zin meer heb en ga weer naar Indonesia. Meestal zit mijn koffer vol met "kennis" want als je iets over de geschiedenis van Indonesia wilt weten moet je wel naar Nederland.

Oh iya, een van de leukste uitdrukkingen hiero vind ik : OK Mis, saya usahakan, hetgeen betekend dat ze er geen flikker aan doen.

Beschouw dit verhaal maar als OT.

...en Sidia, ik zie het leven graag in zwart-wit dat maakt het makkelijker te begrijpen, in ieder geval duidelijker. Doch met de uitspraak dat je het leven moet nemen zoals het zich bij je voordeur aandient ben ik het volledig met je eens. "Wees niet al te zeer verstandig, gedraagt U niet al te wijs, want waarom zult gij Uzelve tot verbijstering brengen" (dit komt uit het boek “Prediker”)

Gruces
Hitami
User
spacer line
 

Vriendschappen sluiten tussen twee culturen is niet een van de gemakkelijkste. Dit heeft vaak met comunicatie te maken. Voorbeeld, in Nederland is men gewend om over gevoelens te praten terwijl in Indonesie laat men dit zien, voor een Nederlander is dit niet gemakkelijk omdat je moet goed in non verbaal en signalen (verbaal) op kunnen vangen en daar zit vaak misverstanden.

Verder, als je iemand rekening betaald betekent dit nog niet dat je al een vriendschap heb. Wanneer men dat denk, help je iemand met een bepaalde bedoelingen en dit kan een teleurstelling betekend. Omdat de relaties niet op gelijkwaardig is gebaseerd, vandaar !londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 


On 30-07-2005 07:47 Hitami wrote:
Verder, als je iemand rekening betaald betekent dit nog niet dat je al een vriendschap hebt


Nee natuurlijk niet, je komt dan met nog een hogere rekening en kijkt of die Belanda dr weer in stinkt. Of je vraagt om een bepaalde (dure natuurlijk) ole-ole en als die hebt gekregen. verkoop je die snel, want het gevoel van contant geld in je zak is zoooo lekker. Het gaat er niet om om een vriendschap te sluiten, juist om die te vermijden, voordat je helemaal bent uitgenomen. Ayam sori Hitami, jouw adviezen heb ik niets aan, de gebruiksaanwijzing ken ik al, ik trap er af en toe gewoon lekker in, zijn ze weer tevreden, om de schijn op te houden Emoticon: Shiny

Gruces.
Hitami
User
spacer line
 

Mischien ken je de spreekwoord voor Javanen :
"mangan ora mangan ngumpul" dit betekent eten of niet eten maar wat belangrijk is bij elkaar. Dit heeft te maken met familie verbanden.

Zelfs de niet Javanen, ik bedoel bevolking die buiten Java wonen, hebben moeite mee omdat ze vaak hun niet begrijpen, laat staan voor Nederlanders.

Dus vandaar dat ik schrijf als je iets weg geef verwacht niet de omgekeerde, maar dit is ook in het algemeen.

Het is het zelfde met liefde, je geef of je geef het niet. Maar niet iets geven om liefde te krijgen.sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 

Hitami :
je schreeft over vriendschap tussen 2 culturen , dat het moeilijk is.
Klopt vooral als je de andere niet goed genoeg begrijpt. Dan komen de misverstanden.
Naar mijn mening is er geen verschil in in de beleving van familieverbanden tussen javanen en niet javanen .
Vroeger is de famielieband vd javanen erg groot omdat ze bij elkaar "hokken". Dat komt omdat toen (eeuwen geleden) Java een erg rijke eiland is.
Bekend uit de geschriften van Claudius Ptolomeus (165 AD) , Java = Jabadiou(Jawadwipa) , Chryse (gouden eiland) , Argryre (zilveren eiland) , zelfs de Sriwijayanen vertelden aan Marco Polo over een nog rijkere eiland(Jawadwipa).Dus ze hebben toen niet de behoefte om te gaan uitwaaieren.
Terwijl de bewoners van buiten java zijn genoodzaakt om uit te waaieren toen hun kleine koninkrijken in verval raken .De faktor handel laat ik even buiten, omdat er al eeuwen kontakten zijn tussen de kleine koningrijken..
Dus daar begin de migratie richting java.En de nieuwkomers staan verbaasd hoe de javanen bij elkaar hokken.Trouwens de nieuwkomers gaan ook bij elkaar hokken (kampung bali, kampung bugis , kampung ambon).
Nu (vanaf 20ste eeuw) is het tegenovergesteld , de javanen gaan uitwaaieren , want de arme javanse tani(boer) met zijn 5 of meer kinderen zijn genoodzaakt om te gaan migreren , de opbrengst vd sawa/ladang is niet meer voldoende (of de grond word perumahan=real estate van de nieuwe rijken).Vandaar de "invasie" vd javanen in buitengewesten.
Dus de oude gezegde "Mangan ora mangan" moet je figuurlijk gaan zien , en tegenwoordig niet meer relevant.
Als je niet kan mangan , ga je dood , dus migreren dan maar .

Er is ook een oude javaanse gezegde : Tanpa pamrih (geen verwchtingen )
Dat kan en geldt alleen bij vriendschap.
In dagelijkks leven en zeker in economisch verkeer is het tegenovergestelde.
groetjesBisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

TERDAD
User
spacer line
 

Assalamu-Allaikum luitjes!

Untuk saya - voor mij......!
Topic ini sesuatu bahan pengajaran hebad sekali - Dit topic is voor mij een
geweldige leerstof.....!

Sabar Subur,kalau tidak sabar cepat mati,podo akhirne....yo uwis,DI KUBUR!!
Met geduld oogst je,heb je geen geduld ga je vlug dood,uiteindelijk....
ja al,JE WORDT BEGRAVEN!!

Trima kasih dan wassalam dari si Terdad


INDONESIA ABADI - TETAP MERDEKA


You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.94,117,879 topic views - 241,944 posts - 13,754 topics - 35,357 members - last post @ 26-09-2021 17:02 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

153,429,418 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com