indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 


On 31-07-2005 23:49 Schultz wrote:
De Indos die geen paspoort van Nederland hadden zijn daar gebleven.Gevolg : ze moeten onderhouden worden door de Stichting Halin.Wie heeft het nu over collaborateurs???? Emoticon: Frustrated Emoticon: Frustrated Emoticon: Stupid


Dat was ik Menir Schultz. Mensen die met de bezetter van een land meeheulen heten nu eenmaal collaborateurs, dat heb ik niet verzonnen. In 1937 zei G.G. De Jonge nog, dat was toen NSB-voorman Anton Mussert Indie bezocht, de NSB was zeer populair bij de Indo-Europeanen: "Wij hebben Indie 300 jaar met knuppel en zwaard beheerst en dit zal nog 300 jaar gaan duren" 8 jaar later was het einde in zicht toen de R.I. geproclameerd werd.

De Stichting Halin heeft natuurlijk gouden handel door een aantal arme Indonesiers te vertroetelen, nog meer "slachtoffers", de slachtofferrol is de Indo's nu eenmaal op het lijf geschreven. 40 % van de Indonesiers leeft onder de armoede grens dus is het niet zo moeilijk om arme sloebers te vinden, er leven miljoenen Indonesiers met een of meer Nederlandse voorouders. De hulp van Halin gaat vnl. naar het gebied tussen Jakarta en Bandung, lekker makkelijk voor het bestuur als ze weer eens naar Indonesia reizen. Stichtingen in NL zijn vaak maaksels van slimme jongens die daar een goed salaris voor krijgen en natuurlijk een immense onkostenvergoeding en andere emolumenten.

Overigens zijn er genoeg Indo's die het gemaakt hebben in Indonesia, ze hebben indertijd Indonesische namen aangenomen. Alleen deze mensen hebben geen reden tot zeuren, ze zijn in hun geboorteland gebleven, tussen hun wortels en geschiedenis. Dr. Danudirja Setiabudi heeft het zelfs tot minister geschopt, hij heette daarvoor E.Douwes Dekker. Er zijn veel meer voorbeelden te noemen.

Gruces



londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

Gemakshalve wordt er vergeten dat de gemiddelde Indonesier niet eens weet wat VOC betekend laat staan wat deze multionational in hun land deed. (Handel Emoticon: Shiny )De koloniale machthebber wordt altijd "Kompeni" genoemd, daarmee wordt meestal het KNIL bedoeld. Als webmaster van het grootste VOC portal op het internet krijg ik veel vragen van Indonesiers hierover. Over het algemeen is de Indonesier nauwelijks op de hoogte van zijn eigen geschiedenis.

De VOC deed heel wat meer dan het vermoorden van zielige Indonesiers, zij deden handel in geheel Azie. Deed in ontwikkeling van producten (Chine de Commande - porselein) waren als enigen gemachtigd handel met Japan te drijvenn. Hadden zeer moderne schepen ontwikkeld enz. enz.

http://www.londoh.com/voc_links.htm

Gruces



Hendro
User
spacer line
 

"De Indos die geen paspoort van Nederland hadden zijn daar gebleven.Gevolg : ze moeten onderhouden worden door de Stichting Halin.Wie heeft het nu over collaborateurs???? "

Ik begrijp die vraag van de hr Schultz niet (!?)
Er waren diverse soorten indo's: zij die vierkant achter de nederlanders stonden, en als eersten het hazenpad kozen naar nederland en vooral naar Den Haag.

Zij die geld hadden, en zij die geen nagels hadden om hun kont te krabben
Zij die wilden blijven in het land dat toen Indonesie ging heten etc. etc.

Nou vind ik de benaming collaborateur door Londoh kort door de bocht, maar het is wel zo dat veel indo's een bevoorrechte positie bezaten in NI en dat zij die konden behouden bij de gratie van de nederlanders en het koloniale systeem.
Dus dat was me een kouwe douche voor die indo-europeanen toen die Indonesiers opeens ziczelf onafhankelijk verklaarden.
In plaats dat zij met hun kennis en ervaring het land waar ze zo zielsveel van hielden gingen opbouwen samen met de indonesiers, kozen ze ervoor om in nederland terug te blikken naar de gouden tijden van weleer en steen en been te klagen over de slechte opvang in het kiikerlandje, de achterstelling door nederland etc. etc.

Dat die indo's waarover Schultxz het heeft het niet zo breed hebben, dat geldt natuurlijk ook voor vele andere indonesiers.

En tegenwoordig ook voor veel Nederlanders in Nederland!

Ik begijp echt niet waar u naar toe wilt hr . Schultz.
Overigens, prima uitleg hr Lodoh

Saluut



londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 


On 01-08-2005 07:18 Hendro wrote:
"
Nou vind ik de benaming collaborateur door Londoh kort door de bocht, maar het is wel zo dat veel indos een bevoorrechte positie bezaten in NI en dat zij die konden behouden bij de gratie van de nederlanders en het koloniale systeem.


Mas Hendro Yth,

Wat kort door de bocht, dit zegt Menir Van Dale :

col·la·bo·ra·teur (de ~ (m.), ~s)
1 iem. die in bezette landen met de vijand samenwerkt => collabo, inciviek

Dat dekt de lading volledig, erger nog de Indo-Eurpeanen hebben zelfs gestreden voor wettelijke gelijkstelling aan de vijand.

Als U een betere benaming weet houd ik me ten zeerste aanbevolen.

Gruces





Hitami
User
spacer line
 

Deze collaborateurs hebben ook te kampen met zelfhaat. De kinderen van deze collaborateurs voelen nog steeds de gevolgen, men praat nog steeds niet graag over !!!! en als ze over praten dan zijn ze zo anti Indonesia of juist tegen overgesteld maar wel in "extreme" zin.



sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 

Beste vrienden,
Ondanks dat ik af en toe niet eens is met bepaalde uitspraken van de groep mensen die mischien tot de zgn neokolonialen kunnen noemen vind ik toch wel iets te krass om ze zonder voorbehoud als collaborateurs te noemen.
Ik zou hun kunnen beschouwen dat ze ook SLACHTOFFERS zijn , een speelbal van de koloniale politiek en ze zitten op de verkeerde moment op de verkeerde plaats.
Ik zou het verstandiger vinden om met hun in dialoog te blijven , en indien nodig naar diverse pulikaties of geschiedenis verwijzen.
Zo kan je meer begrip hebben voor elkaar en naar de toekomst kijken.
V.w.b Menir van Dale ik zou a'la minuut zijn "gezag" gelijk erkennen als iemand met zo'n dikke pil staat te zwaaien, stel is voor dat ik het op mijn kop krijg.
Wah bisa dubbelle hersenschudding of erger.

Dus vrienden , blijf met elkaar praten.
groetjes



Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Hendro
User
spacer line
 

Hr Londoh yth

We moeten natuurlijk niet vergeten dat er verschillende soorten indo's zijn: keturunan jerman, perancis, u wel bekend.
ik neem aan dat u met die indo's-collaborateurs bedoelt degenen die vierkant achter de nederlanders stonden?

Dat men streed voor gelijkstelling aan de Nederlander, dat is zeer zeker waar.
Maar ik ken gevallen waarbij vele van deze indo's toch besloten om in Indonesie te blijven; vooral de wat oudere mensen (met evt kinderen), en die deden het toch vrij aardig daar in Indonesie. Die kun je toch geen collaborateurs pur sang noemen?
Je kunt je natuurlijk afvragen of deze indo's wellicht ook met de jappen hebben samengespannen, maar dat is een ander verhaal...

Wellicht was er discriminatie tav van deze indo keturunan belanda, maar indonesie is groot en de ene indo is de andere niet
en het ene eiland is evenmin het ander niet.
De een had er last van, de ander niet of nauwelijks.
En zij die zich meer indonesier voelden dan belanda, die zullen het best naar de zin gehad hebben.

Even terug naar Schultz.
Dat Soekarno op een gegeven moment beval dat alle Nederlanders - inclusief de Nederlandse indo's - het land uitmoesten (ca 1958), dat is waar
Maar ik heb begrepen dat het Nederlandse indo's in Nederland waren (en wellicht ook in NNG?) die een grote vinger in de pap hadden in het falend Nederlands beleid tav NNG
Rancuneus als zij waren maakten zij daarmede de toekomst van hun mede-indo's in Indonesie zeer onzeker
Ook dat moet vermeld worden

Saluut



londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

Hi Sidia Dkk,

Er staat hierboven natuurlijk veel meer, maar als men zo graag op het woordje "collaborateur" wil doorhakken, silakan. Ik heb al gevraagd of er een andere uitdrukking was. Als ik zeg dat de Nederlander graag een broodje kaas eet dan kan men daar ook heel wat tegen in brengen. Kijk de truc dat mensen ineens beginnen met "over 1 kam scheren", "generaliseren" etc, daar stink ik allang niet meer in. Voor mij is het vanzelfsprekend dat natuurlijk niet elke Indo collaboreerde. Net zoals ze nu niet allemaal het slachtoffer uithangen. Het zijn tenslotte ook gewoon mensen met al de gebreken en kwaliteiten die dat met zich meebrengt. We hebben het hier trouwens over geschiedenis, niet als wetenschappers, dus mogen omschrijvingen en begrippen best ietsje ruim genomen worden, anders krijg je al gauw berichten van een paar pagina's.

Het is een feit dat de Indische Nederlanders gedwongen werden in grote getale Indonesia te verlaten, hoewel men veel van die mensen heel goed kon gebruiken in de jaren dat dat gebeurde, veel van die mensen hadden leidinggevende functies, daar draaide Indonesia op. Dus moet er wel het e.e.a aan de hand geweest zijn, die mensen waren niet geliefd, van volbloed Nederlanders is dat te begrijpen, maar van de Indo-europeanen, hoe moet dat verklaard worden ? Zondebokken ?

Kijk de Indo’s in NL die vertellen ook hun eigen verhaal, ze kwamen hier van af eind ‘40er jaren als Nederlander, ze stonden erop om zo genoemd te worden. In mijn jeugd konden we een paar klappen krijgen als we zo een rijstepikker Indo noemden. De mensen deden er alles aan om zo goed mogelijke Nederlanders te zijn, daar kunnen ze alle lof voor krijgen. Maar sinds de 70’er jaren is er het een en ander in het denken van die groep veranderd, want er kwamen andere kapers op de kust, die Suri’s, met ontzettend grote bekken met verhalen waarin vaak de uitdrukking : “Ik ben jouw slaaf niet” in voorkwam”. Die Suri’s* kregen door hun houding van alles voor elkaar, ze kregen zelfs al die schitterende flats in de Amsterdamse Bijlmer ter beschikking en nog veel meer. Dat stak bij de Indo’s en die zijn toen ook verbaal een andere toon gaan zingen. Maar eigenlijk is het een soort lied dat niet geschikt voor hun is, gezien hun achtergrond. Nu Nederland ineens sterft van de minderheden, gaan die Indo’s ineens weer de allochtoon uithangen met cultuur en al. Daarbij vergeten ze dat ze altijd Nederlander hadden willen wezen, Nederland was hun land toch waar ze kostte wat het moest kosten naar toe wilden. Die cultuur is gewoon een imitatie van Indonesia, want eigenlijk zijn Indo’s mensen zonder land, hun land hebben ze verraden en dat is hun grote tragiek, die ze zelf niet kunnen accepteren. Want het is natuurlijk vreemd als een Nederlander alle liedjes van Elvis Presly op ze gitaar kan spelen en meezingen, dan reppen we niet over cultuur, zeggen we hoogstens ‘geinig’ als een Indo dat zou doen is het ineens Indocultuur of Indorock zoals U wilt.

*Opgemerkt dient te worden dat die Suri's wel gewoon Nederlandse nationaliteit hadden, dus niet gelijkgesteld of zo.

Gruces





Hitami
User
spacer line
 

Het is zo erg dat de kinderen van de collaborateurs of oppertunisten, nu de ouders gingen verwijten dat hun mond altijd dicht gehouden had. Ze hadden altijd gedacht dat ze Nederlanderse waren maar helaas, ze worden gezien als "allochtonen" ook bij de overheid / gemeente worden ze te boek als allochtonen.

Onderzoek van Van Praag in 1983 over de integratie van Indische Nederlander was ook gebleken dat 35% van de autochtone bevolking niet ziet zitten hun als buren.

Ook politiek gezien zijn er geen Indisch-Nederlander in de kamer terwijl Marokanen etc wel vertegenwoordigd zijn.



londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

Mas Hendro Yth,

Natuurlijk waren er Indo-europeanen in vele soorten en maten, en lang niet allemaal kozen voor de Nederlanders. Ik sta trouwens met iemand in contact die maakt aannemelijk dat de groep Indo-europeanen in Indonesia vele malen groter is dan in NL beweerd wordt. Het gaat echt om miljoenen. Ik ben geneigd dit te geloven, want hoevele malen hoort men niet in Indonesia dat men ergens nog Nederlands bloed heeft. Dit maakt het werk van Halin nog dubieuzer dan ik het persoonlijk altijd gevonden heb. Nl. het creeeren van ongelijkheid, lijkt bijna koloniale interventie.

Dat er door Indo-europeanen met de Japanners werd samengewerkt is in Indonesia algemeen bekend, veel van deze mensen zijn buiten de interneringskampen gebleven en ontplooiden diverse activiteiten om in leven te blijven, daar horen zwarthandel, het leveren van dames aan de Japanners en zo natuurlijk bij.

Het Nederlands Indie van voor WO II was een klassemaatschappij bij uitstek, bovenaan de Nederlanders die bijna op alles en iedereen neerkeken, daarna de tussenlaag de Indo-europeanen, die vaak op de Inlanders waaruit zij zelf voortkwamen neerkeken, en in het gevlij bij de Belanda's probeerden te komen, het bekende trappen naar beneden en naar boven likken.
Natuurlijk wilden niet alle Indo-europeanen Nederlands zijn, ik heb dat al eerder genoemd (Douwes Dekker/Setiabudi) en hing het uiteraard af waar je woonde. Ik denk dat een Indo-europeaan in Batavia eerder pro Nederlands was dan eentje die in bijv. Salatiga woonde.

In februari 1956 zegde Indonesia de Unie met Nederland op, dat was naar aanleiding van de kwestie Nieuw Guinea. Nederlandse bedrijven werden genationaliseerd en Nederlanders werden het land uit gegooid. Mbt tot Nieuw Guinea kan de vraag gesteld worden wat moest Nederland met dit immense land zover weg. Nederland had er gewoon het geld niet voor om hiervan een welvarend land te maken, als dat ooit de bedoeling is geweest.

Gruces




Hendro
User
spacer line
 

Hr Londoh

Op het asiafinest forum daar in Indonesie treft u ook een enkele indo (keturunan belanda) aan die zich als een vis in het water voelt in Indonesie.
En ik las ergens dat indo's zeer geliefd waren in filmrollen (sinetrons e.d.)
Maar zoals u ongetwijfeld weet hebben een aantal indo's (buiten Indonesie) de neiging zich te manoeuvreren in de positie die voorbehouden is aan Joden.
U weet wel die van de diaspora..
Wat de Joden betreft, heel tragisch; wat de Indo's betreft zeer misplaatst dit zich wringen in een slachtofferrol.
Het in Nederland door omstandigheden gevoel.
Veel indo's kregen het in Nederland beter dan toen in NI/Indonesia.
En dat vele klagers hier in Nedrland een stap terug moesten: valt wel mee.
Dat geldt overigen niet alleen voor Indo's.
Maar klagen over de omstandigheden is heel makkelijk en kost niks en als het ook nog geld oplevert (het Gebaar) dan is dat mooi meegenomen. Niet waar?
Ik ga hier verder niet op in.

Die zgn hulpverlening aan hulpbehoevende indo's in Indonesie, zal uit puur humanitaire redenen wel
toe te juichen zijn, maar de motieven van de organisaties die zich daarmee belasten misschien dubieus (kwestieus) wanneer ik u relaas zo lees.
Ik kan natuurlijk ook puur uit propaganda een aantal behoeftige indo's voor de kamera halen en daarmee aan de Nederlanders tonen hoe slecht ze het wel hebben daar in Indonesia.
Dat zijn van die goedkope truukjes die het goed doen bij die gulle Nederlanders

Maar e.e.a ik helaas niet beoordelen.

Saluut




Hendro
User
spacer line
 

Heer Hitami, u snijdt daar wel een onderwerp aan!

Ook politiek gezien zijn er geen Indisch-Nederlander in de kamer terwijl Marokanen etc wel vertegenwoordigd zijn

De vraag is of Indo's wel genoeg doorzettingsvermogen hebben om onder zware omstandigheden - wanneer het hen tegenzit - behoorlijk te kunnen functioneren.
Daar hebben ze - historisch gezien - toch een baboe en en djongos voor?
Iemand die ze voor hun kar kunnen spannen?

Wanneer de grond te heet wordt onder hun voeten, kiezen ze het hazenpad.
Dit is in de jaren 50/60 wel gebleken
Sudah lah maar :-)

(grapje!)

Saluut



Hitami
User
spacer line
 

Het grote probleem met deze mensen, ze kunnen zich niet verdedigd en verantwoorden ten aanzien van hun daden, het nemen van slachtoffersrol is in hun ogen als uitkomst bij uitstek !



londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

Mas Hendro Yth,

Op de layar kaca in Indo is het Indo wat de klok slaat, je zou denken dat iedere Indo hier bintang pilem, sinetron of iklan is, ik schat toch wel 50%. Ik heb ze trouwens nog nooit over Indo-cultuur gehoord, dat is iets dat alleen in de polder bestaat omdat er voor cultuur subsidie gegeven wordt. Er wonen trouwens ook heel wat Indo's buiten NL (en Indonesia) er is bijv. in California een heel grote Indogemeenschap en verder in Australia, Canada, Spanje zitten er ook nogal wat, die mensen denken en doen in het algemeen anders dan de groep in NL. Ik zou de groep in NL echt als "klagers" willen bestempelen. Ik persoonlijk vind dit nogal vreemd, want ik ken vrij veel Indo's in NL door mijn contacten met Indo's uit het voormalige Nieuw Guinea en is het eigenlijk opvallend hoe weinig deze mensen over hun afkomst spreken en het over Indo dit en Indo dat hebben, als ware we het met een soort 'superras" te maken hadden. Maar die klagers zijn toevallig heel erg verbaal bezig, in principe is de Indo een bescheiden en vrolijk mens. Overigens denk ik dat het percentage sijkers onder autochtone Nederlanders hoger is, dus valt het nogal mee. Maar zoals U zegt deze groep heeft niets te klagen, wel als ze nog in Indonesia hadden gezeten.

Over Halin: Maak mij voorzitter van een stichting die arme mensen in Indonesia gaat helpen, geef mij een man die met een videocamera om kan gaan en 10 minuten zendtijd per week, en ik ben in 2007 beroemd en binnen. Menselijke ellende is anno 2005 gewoon handel.

Gruces




Hendro
User
spacer line
 

Hr Hitami

Een indo-vriend van mij heeft eea goed verwoord.

"wij hebben wel geleerd hoe wij met hormat onze medemens (de Belanda) moeten betreden, maar wij hebben nooit geleerd hoe wij voor onszelf moesten opkomen"

Was dat wel gebeurd dan stonden zij samen met de Indonesier zij aan zij in het streven naar een onafhankelijk en welvarende nieuwe staat Indonesie.
Maar zij dufden hund mond niet te openen tegen de Beland's, bang als zij waren om hun ambtelijke baantjes en bevoorrechte positie te verliezen.

Het leven was, dat moet wel gezegd worden, heel hard daar in NI, had je kritiek tegen het beleid van de Nederlanders, dan werd je voor communist uitgemaakt en in het ergste geval verbannen naar Boven-Digoel of Pulau Onrust

Op bepaalde indische-fora moet je echter ook geen kritiek hebben tegen de gevestigde indo-indische-mening, want dan word je onmiddellijk monddood gemaakt.
Hebben ze geleerd van de Belanda's uit die NI-tijd!
Nietwaar hr Londoh?(ja ik ken u wel)

Saluut



Hitami
User
spacer line
 



Inderdaad, hij heeft goed verwoord, maar wat moet ik ermee ? Toe ze bewust werd, hadden ze ook niets mee gedaan met dat kennis. Ze hebben o.a. Indische Partij opgericht, Pasar Malam etc, maar waarom proberen ze niet de Nederlandse overheid te bewegen om excuus te maken en de onafhankelijk van Indonesie te erkennen ? ze hadden juist tegen gehouden dus ik kan maar een conclusie trekken, ze zijn gewoon een stelletje collaborateurs of oppertunisten en niet anders. Het is ook logisch als ze een sterke karakter hadden, zoals Pramoedja Anantatur, waren ze nooit in deze positie geweest.



Hendro
User
spacer line
 

Hr Londoh

Ja, laten we het maar houden op het feit dat we meer te maken met Haagse indo's of internet-indo's.

Elke dwaas die in een krankzinnigengesticht thuishoort kan op internet ideeen debiteren die bij velen (jongeren) navolging vinden.

Hr Hitami, hier kan ik geen passend antwoord op vinden of geven.
T'is wel laf, en het kost je niks:
Misschien dat men dan met de nek werd aangekeken wanneer je toen (en nu)pro-Indonesisch was (is)?
Ik wil eea nog eens nalezen in het boek van Hans Meijer In indie geworteld.

Ik denk dat eea te maken heeft met die Indie-veteranen, want wanneer Nederland excuus had aangeboden etc etc. waren die voor niks naar indie gestuurd om te vechten.
En voor niks 100.000 slachtoffers veroorzaken?
Wie wil dat nou op zijn geweten hebben?

En de meeste indo's hadden toch al het voor hen zinkend schip dat NI heette al verlaten, dus wat baat het nog?
Dat noem je de schepen achter je verbranden.
Alleen kan ik het nog niet bevatten waarom zij dan nog steeds naar Indonesie gaan en de Indonesiers onder de ogen durven komen.






Hitami
User
spacer line
 

Over excuus gesproken, landen als Japan en Duitsland hadden eerder gedaan, zo was het ook met Indonesie ten aan zien van Timor, waarom dan Nederland niet. Zie hoe de landen nu zijn ! Is Nederland beter als de andere landen ?

Maar wat ik niet kan hebben is, Nederland eist van Japan en Duitsland hun excuuses, maar waarom geen excuus aan Indonesie ?

Omdat een stel oorlogsmisdadigers / collaborateurs of oppertunisten dat tegen houden ? Vergeet niet volgens De Jong waren er 80% die in Indie waren geweest oorlogsmisdadigers. En dit zijn harde feiten.

Vergeet niet er zijn in Nederland ongeveer 3 1/2 miljoen mensen die wat te maken heeft met Indonesie, door bloed verwanten of hoe dan ook.

Het wordt tijd helderheid te krijgen over gecreerde situaties. Omdat dit heeft ook te maken met de welzijn van de mensen die in Nederland wonen.



Hendro
User
spacer line
 

Hr Hitami,

Ik kan u geen ongelijk geven.

U citeert voortdurende wijlen Lou de Jong, en ik herinner mij dat er rond zijn persoon - beter zijn boek mbt NI - onrust
ontstond onder de indie-veteranen toen hij het had over oorlogsmisdaden (?)
Excessen, zo moest het volgens hen zijn.
Een enkele passage uit zijn boek moest gecorrigeerd worden..
Goed dat u dit soort zaken op dit forum weer aan de orde stelt.

Maar u stelt mij de vragen? :-)
Het antwoord is aan minister Bot (en de nederlandse regering), die naar Jakarta gaat en die het had over 'de gijzeling door
de indie-veteranen', en hoe men spastisch met de onafhankelijkheidsverklaring is omgegaan.

Hopelijk doet hij nog wat meer dan alleen maar aanwezig zijn en indische rijsttafelen bij die festiviteiten te Jakarta.
Maar aangezien hij volgens Sidi niet uitgenodigd is...

Afwachten maar..




Hitami
User
spacer line
 

Minister Bot is in Indonesie geboren en een diplomaat, het is ook niet toevallig dat hij als eerste minister die graag bij willen wonen bij de onafhankelijksviering van Indonesie op 17 augustus a.s.



Hendro
User
spacer line
 

Ik heb mijn paperassen niet bij de hand, maar ik las eens dat ruim 60 % van de Nederlanders geen problemen had met de indonesische onafhankelijkheidsverklaring
van 1945.
Wanneer - in welk jaar - deze enquete geschiedde, weet ik dus niet.
Hou me dit even ten goede.
Maar afgezien hiervan, ik wil dit best geloven.

Immers wat betekende Indie voor de meeste nederlanders bvb in de jaren 50/60?
Niets meer en niets minder dan een zeer ver land waarover men niks wist..en waarvandaan exotische mensen kwamen die hier de boel wilden kaalvreten en naar huisvesting zochten en werk en ook nog 'spatjes' (tinkah, gaya) hadden.
De mensen die rancuneus elk excuus of instemming tegenhielden moet u dus zoeken in die groep personen die net teruggekeerd waren uit Indie/Indonesie.

Stel je eens voor dat NI nog steeds een kolonie zou zijn van Nederland, dan zat Nederland met meer dan 200 miljoen rijksgenoten die voornamelijk
moslim zijn en zeer waarschijnlijk ook naar Nederland willen.
Wat zal men hier in Nederland daar wel van vinden?
En met de komst van dat 'beetje' Antillianen - ook van een overzeese gebiedsdeel - heeft men hier in Nederland al problemen! :-)

(grapje!)




londoh
User
User icon of londoh
spacer line
 

Om even terug te komen, waar dit draadje mee begon, op 26 juni keek ik op die petitie en hadden er 115 mensen getekend, vandaag staat de teller op 138, dat houdt dus niet over.

Gewoon afwachten met wat voor verhalen die Bot uit Jakarta terugkomt. Wie weet barst er daarna een brede maatschappelijke discussie los, met Indie veteranen die het hoogste woord voeren. Dan zit ik overigens in Mokum naar de TV te kijken.

Toen NL troepen naar Indie wilde sturen waren de protesten al niet van de lucht, de meerderheid van het Nederlandse volk was tegen, er is in Amsterdam een Demonstratie geweest van bijna 100.000 mensen.
Wat er uit Nederland naar toeging was voornamelijk dienstplichtig, veel hadden er geen zin in, maar ze moesten. Heel veel hebben er geweigerd, er zijn er die tot ver in de 50'er jaren hiervoor in de gevangenis hebben gezeten.

Het echte tuig in Indie waren de beroepsknillers, plus de mensen die zich vrijwillig bij het KNIL aanmeldden om wraak op de Republikeinen te nemen., dat waren Indo's, er was trouwens weinig anders te doen in die jaren, er was een tekort aan van alles, het leven was schrikbarend duur.

Het lijkt me niet realisties om voor te stellen dat NI nog steeds een kolonie zou zijn, het vrijheidsstreven zat er al begin 1920 goed in, het was toen al een kwestie van tijd, gezien de draconische maatregelen die het Gouvernement moest nemen, verbanningen en zo.

Voor mezelf vind ik het altijd veel leuker om voor te stellen wat er gebeurd zou zijn als Juliana en Soekarno in het huwelijk getreden zouden zijn, wat een koninkrijk zou dat geworden zijn, en met die viriele Soek overal prinsjes en prinsesjes. Hoofdkantoor in NL de rest in Indonesia..en hadden we geen visum nodig gehad in ons oranje-groene paspoort Emoticon: Shiny Emoticon: Shiny

Gruces



Hendro
User
spacer line
 

Ik lees op de website van pelita het volgende nav Bot's komend bezoek aan Jakarta

Vanwege het jubileum (zestig jaar) breekt Bot met de traditie. Dat wil niet zeggen dat Nederland nu officieel 17 augustus als onafhankelijkheidsdag erkent. ‘Het is wel de politieke en morele aanvaarding van deze datum’, aldus zijn woordvoerder.

http://www.pelita.nl/cms/publi(...)owpage.asp?pageid=75

Dat wil niet zeggen dat Nederland nu officieel 17 augustus als onafhankelijkheidsdag erkent.

Eerlijk gezegd ben ik dit politiek gekonkel - deze vorm van diplomatie - toch wel een beetje moe, en hopelijk velen met mij.

We hebben hier te maken met de stichting van een wereldmacht en niet met het optreden van een blaaskapel geleid door rancuneuzen.






Hitami
User
spacer line
 

Volgens mij vergeten we de Indo's die in kampung wonen, die zijn er veel. Dat er zoveel miljoenen Indo"s in Indonesie rondliepen is in Indonesia algemeen bekend. In de jaren 50 - 60 wat ik hoorde van familie of mensen, hadden ze niet gemakkelijk gehad vooraal in het sociaal verkeer. Daarbij moet je ook niet vergeten, de meesten zonder vader's. Mijn moeder vertelden me, toen ze jong was moet ze regelmatig gekleed als een oude vrouw anders werden ze verkracht, zo simpel is het. Dus zoal vele Indo's, die zijn geboren uit verkrachtingen. Trouwen met een "Inlandse" waren sociaal niet wenselijk. Kinderen uit verkrachtingen die in Indonesie wonen, die hadden echt niet makkelijk. Zelf deze onschuldige kinderen is Nederland vergeten...... !



Merdeka
User
User icon of Merdeka
spacer line
 

Mohon di beri kebenaran! Inlander tidak di anggap manusia.

Londoh, bak sampah maak jij ervan, het komt dat jij als belanda daar in Indonesia niet wilt erkennen wat je volk hebben gedaan.
Nu zijn de indo de kambing hitam terwijl ze toen gebruikt werden. De belandas heeft niet anders gedaan dan verdreef en nu zielig doen, want de regering is verantwoordelijk. Een achterlijk land is Nederland. De laatste die de slavernij hebben afgeschaft en ieder jaar opnieuw worden de belandas aan herinnert 4en5mei, 15 augustus en 17 augustus hoe wreed de belandas zijn. De VVD Bolkenstijn heeft in de tweedekamer uitgesproken dat Suriname “een roversbende is”, wet je, elk steen die hier in deze negara kincir ligt/staat zijn gestoelen.
Verdeel een heerst en racisme zijn de belandas goed in.
De belandas hebben niets te zoeken 18000 kilometer ver. Waar halen ze het recht vandaan om het land als eigendom te beschouwen. Terug betalen en geven wat ze allemaal hebben gestolen. Het wordt tijd dat het beetje bij de naam genoemd wordt, de beerput moet open.
De gedachten en de arrogantie van de belandas en de veteranen “Om de orde en de vrede te herstellen”, zij vinden het vanzelfsprekend dat het land van hun zijn. Maar ze vergeten dat al eerder mensen wonen die heel anders uitzien.
De belandas denken en voelen dat zij andere wezens zijn op deze arde.

De Javanen krijgen in deze forum ook van langs, wat schijnheilig, weet je hoe de Javanen in Suriname terecht zijn gekomen?

Heel mooi is de foto van Bung Karno onze president, die heeft tenminste niet gecollaboreerd hoewel de belandas het wel vinden. Hoe kunnen ze dit in hun hooft halen, dit is nou die arrogantie en die vanzelfsprekendheid. Nooit heeft Bung Karno samen gewerkt en willen werken met de belandas maar terecht met de Japanners. Resultaat nu 2005 60 jaar onafhankelijk van de kolonisator belanda. Trost ben ik dat Bung Karno heeft voor gezorgd aan een eigen taal “Bahasa Indonesia” en Satu Bangsa Satu Bahasa.
60 tahun lagu ini sudah di nyanyikan.

INDONESIA RAYA

(I)
Indonesia , tanah airku , tanah tumpah darahku
disanalah aku berdiri , jadi pandu ibuku
Indonesia , kebangsaanku , bangsa dan tanah airku
marilah kita berseru : Indonesia bersatu
hiduplah tanahku, hiduplah negriku
bangsaku, rakyatku, semuanya
bangunlah jiwanya, bangunlah badannya
untuk Indonesia Raya
Indonesia Raya, merdeka merdeka
tanahku, negriku, yang kucinta
Indonesia Raya, merdeka merdeka
hiduplah Indonesia Raya
(II)
Indonesia tanah yang mulia, tanah kita yang kaya
Di sanalah aku berada, untuk s'lama lamanya
Indonesia tanah pusaka, p'saka kita semuanya
Marilah kita mendo'a, Indonesia bahagia
Suburlah tanahnya, suburlah jiwanya
Bangsanya, Rakyatnya semuanya
Sadarlah hatinya, sadarlah budinya
Untuk Indonesia Raya
(III)
Indonesia tanah yang suci, tanah kita yang sakti
Di sanalah aku berdiri, 'njaga ibu sejati
Indonesia tanah berseri, tanah yang aku sayangi
Marilah kita berjanji, Indonesia abadi
S'lamatlah rakyatnya, s'lamatlah putranya
Pulaunya, lautnya semuanya
Majulah negrinya, majulah pandunya
Untuk Indonesia Raya

Als je Bung Karno mag dan ben je voor de belandas iets haram of wel taboe, proef op de som zie Willem Oltmans. 34 jaar lang maar wel acht miljoen.

Al eerder heb ik geschreven;
De belandas hebben verloren van de Inlanders.
De belandas kunnen niet tegen hun verlies gezien de reactie van sommige in deze forum.
Ze zijn nog erger dan de Japanners en de Duitsers.
Ze hebben in praktijk gebracht wat ze onder de Japanners en de Duitsers hebben ondervonden.

Burma spoorlijn – Jakarta Postweg
Anne Frank – honderden misschien wel duizenden
Deportatie – Gerbong Maut
Putten – Galung Galung
Zuiveringsacties – Rawagede
Interneringskampen – Boven Digul dan pulau onrus

De hardnekkige mythe, de belendas mogen kiezen of de Indonesische Nationaliteit of inderdaad oprotten. Want ze hebben al genoegd gestolen met o.a. de Batigslot en Cultuurstelsel.

Bot is niet uitgenodigd hij heeft zijn eigen uitgenodigd! Wat een arrogantie!

Salam
Merdeka Emoticon: Bye bye





You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.



94,699,601 topic views - 242,038 posts - 13,758 topics - 35,454 members - last post @ 19-10-2021 16:04 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

154,401,893 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com