indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Bali, het godeneiland > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (3 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Nemesis
User
User icon of Nemesis
spacer line
 


On 30-04-2008 08:47 kiwimave wrote:

...


Blijft een erg trieste zaak hoor.. Was het qua rechtvaardigheid zoveel slechter tijdens de koloniale periode?? Ik heb het idee dat het er niet veel beter is geworden sinds de onafhankelijkheid 60 jaar geleden. IndonesiŽ doet in ieder geval weinig moeite om als een rechtvaardig en tolerant land over te komen (zie ook de behandeling van de Ahmadya secte , stel je voor dat wij onze islamieten zo behandelen, zouden de Arabieren gelijk met ons in oorlog gaan) Emoticon: Party!


Voor Nederlanders en andere westerlingen is het zondermeer slechter geworden. Binnen Indonesie zijn er ook heel wat die er slechter van zijn geworden. Anderzijds zijn er natuurlijk ook zat beter van geworden. Ik denk niet dat de doorsnee General Sukorupto den Hollander graag terug zou zien. Emoticon: Laugh out loud

Als je bedenkt hoe Nederland is veranderd in zijn gedrag t.o.v. koloniŽn (denk aan Suriname/Antillen) dan kun je inderdaad de vraag stellen of IndonesiŽ niet beter af geweest zou zijn als het op een latere en beheerste wijze onafhankelijk was geworden. Maar goed, da's allemeaal gelul achteraf.

"IndonesiŽ doet in ieder geval weinig moeite om als een rechtvaardig en tolerant land over te komen." Volgens mij doen ze hun best om juist onrechtvaardig en intolerant over te komen, wat prima lukt. Emoticon: Yes!


Amore, more, ore, re, probantur amicitiae. Si hoc legere scis nimium eruditiones habes.

brendababe
User
User icon of brendababe
spacer line
 

Pamela: Wat fijn dat je neef eruit komt wel stuk armer maar hij heeft zijn vrijheid blijheid weer terug en nu moet ie kijken of dat mens hem geen oor heeft aangenaaid......

Is ie nu hevig afgeknapt door dit walgelijke gebeuren??
Nou suc6 en ben blij voor jullie. Emoticon: Party!


adu zeg!!! ben kapok!!

sudanita
User
spacer line
 

Het onderwerp van dit forumonderdeel: Bali corrupt ?

Ik heb zelf diverse ervaringen op Bali. In de toeristencentra word ook ik benaderd door mensen die iets aan me willen verkopen. Als ik niet geÔnteresseerd ben, kan ik dat oplossen door vooral vriendelijk te blijven. En soms komen daar hele leuke reacties en gesprekken uit voort. Dat kost me missschien iets meer tijd, maar de toerist is toch op vakantie, nietwaar? Veel wordt op Bali gedaan met een grote glimlach i.p.v. chagrijnig naar elkaar toe te reageren. Dat chagrijnige werkt alleen maar averechts, want ook de Balinezen gaan de toerist dan op den duur chagrijnig benaderen (misschien denkt men wel dat dat heel gewoon is in het rijke westen?).

Maar kom ik weer thuis, in Ababi, een klein dorp in Oost-Bali dan is er geen sprake van dat de gewone mensen mij geld afhandig willen maken of anderszins mij iets op willen dringen. Integendeel zelfs! Ik krijg regelmatig een trosje bananen, een zakje mandarijnen, papayaís of ander fruit van mijn buren, al hebben ze het zelf 100x armer dan ik. Niet aannemen is onbeleefd. En ze krijgen dan ook regelmatig iets van mij terug. Maar is dat vervelend? Nee. Dat is de wisselwerking tussen mensen. Men helpt mij ook vaak met allerlei zaken: Hoe gedraag ik me bij een ceremonie? Hoe maak ik Balinese bloemoffertjes? Hoe krijg ik de was schoon (die we nog steeds met de hand wassen)? Hoe behandel ik verschillende kleine kwaaltjes met kruiden uit de omgeving? Etc. etc. Maar stel ik me stug op, dan krijg ik van hen dezelfde behandeling. Dat is ook zo in Nederland.

In Ababi verwacht men ook dat je je rijkdommen deelt met anderen. Dat lijkt me niet meer dan logisch. Zo sponsoren wij met de gasten van onze homestay en met mijn Nederlandse familie en vrienden een lokaal schooltje in Ababi met 45 leerlingen. Men kan dat zeer waarderen. Ook gaan we regelmatig met onze gasten naar een familie-ceremonie in het dorp. We vragen de gasten dan altijd iets bij te dragen. Dat hoeft niet altijd geld te zijn, maar kan ook een pak koffie, suiker of rijst zijn. Zo gaan wij om met onze medemens.

Natuurlijk heb ook ik de ervaring dat ik weleens in de auto word aangehouden door poltitie. Wegens controle van de papieren zegt men, maar als je ze dan geld geeft voor koffie of een pakje sigaretten is het alweer geregeld en kun je doorrijden. Natuurlijk is dat corruptie op kleine schaal, maar als ik daar stampij ga maken dan ben ik de hele dag en misschien de volgende dag nog bezig om me uit de misere te halen. Corruptie kun je naar mijn mening alleen maar afschaffen als je het hele sociale systeem in IndonesiŽ aanpakt. Men is soms ook afhankelijk van die corruptie voor een beetje normaal inkomen. Corruptie op hoog niveau niet meeregekend natuurlijk.

Is armoede geen steekhoudend argument dat men de toerist lastig valt in de grote toeristencentra? Slaat dat argument nergens op? Heeft de toerist enig idee hoe het is om echt arm te zijn ? Ik moet er niet aan denken dat ik iedere dag weer op moet staan met de gedachte en de onzekerheid dat ik niet weet of ik die dag mijn gezin te eten kan geven! Daarom denkt de arme Balinees vaak niet aan lange termijn oplossingen, want vandaag de dag is al zwaar en onzeker genoeg. Tja, het is misschien vervelend voor de rijke toerist om met deze armoede geconfronteerd te worden, maar daar kies je zelf voor door naar dat land te komen. De toerist is nog altijd te gast in IndonesiŽ en bij de inwoners van het land. Men vergeet dat vaak! De toerist loopt er soms ook echt bij als een wandelende geldautomaat. De toerist, vooral in de drukke toeristencventra, is soms de arrogantie zelve en voelt zich vaak ver verheven boven de inwoners van het land dat hij/zij bezoekt. Wie is er dan vervelend?

Bovendien wordt corruptie vaak verward met een dagelijkse praktijk op Bali: het afdingen. Ja, er moet vaak eerst worden onderhandeld als je iets wilt kopen. De toerist is dat niet gewend en vindt het dan ook lastig en ergert zich eraan. Men denkt al gauw aan afzetten. Maar je onderhandelt tot je een prijs overeenkomt die voor beide partijen acceptabel is. Heb je iets gekocht tegen een afgesproken prijs dan was dat blijkbaar de prijs die je op dat moment ervoor over had. Good for you, good for me. Dan moet je achteraf niet gaan zeuren als blijkt dat je hetzelfde ding elders tegen een goedkopere prijs had kunnen kopen. Dat komt omdat de prijzen niet vast liggen. Je bent ook niets verplicht: kun je niet tot een in jouw ogen acceptabele prijs komen, dan zeg je vriendelijk bedankt en loop je verder. Maar ga wel pas afdingen als je serieus interesse hebt om iets te kopen! Een toerist betaalt NATUURLIJK een hogere prijs dan de Balinees. Is dat zoín ramp? Ik heb mensen, die een beeld van houtsnijwerk wilden kopen, zien afdingen om 50 eurocent ! Belachelijk.

Ja, Bali is corrupt. Ik praat dat niet goed. Maar dat doet niets af aan de schoonheid van het land en de vriendelijkheid van de mensen. Gebruik je gezond verstand en stel je open voor nieuwe ervaringen en bijzondere ontmoetingen. Mijn motto: Go with the flow ! Dan kom je een heel eind.
Beleef Bali van binnenuit , met de mensen die er wonen *

monyet
User
User icon of monyet
spacer line
 

Geweldig verhelderend. Thanks.
Moet een mooi leven zijn daar, zolang je maar niet in de toeristengebieden zit.


From Dayeuhkolot with love

elsbeth
User
spacer line
 

Beste Sudanita,
Ik kan me totaal, maar dan ook totaal vinden in al je woorden. Dat van dat arrogante herken ik ook zeer. Je schaamt je soms dood om de toon die een medetoerist aanslaat. Ik denk dat onzekerheid hieraan ten grondslag ligt. Onzekerheid over hoe je je op moet stellen, angst om afgezet te worden. Als je een beetje stevig in je schoenen staat (en je goed voorbereid hebt), zal je anders benaderd worden. Ik heb je homestay-adres na een vorige posting al opgeslagen, hopelijk kom ik je volgend jaar bezoeken met mijn gezin. Dag, groet Elsbethzieleffe
User
spacer line
 

Hallo dit is wel een echte verhaal die past in het gewone verkeer, van mensen die daar op verschillende meningen plaatsen.
Maar is dit verhaal representief , voor al dat gene wat daar gebeurd.
Voor mij betekend dit verhaal wel de werkelijkheid, het gebeuren van mensen die dat meegemaakt hebben mag je, en kan je niet zo maar weg vegen.
Maar als toeristen centra is het de overheid die het in het belang van hun valuta het ook voor de toeristen het aangenaam mogelijk moeten maken.
Het is niet andersom wat hier in het verhaal word gesuggereerd.
Als je een toeristische paradijs wilt maken moet je net als in Spanje en nu ook in Turkije, je het zo aangenaam mogelijk maken.
En dan is het niet wat je dat land aan hun traditie moet aanpassen, maar dat land aan de toeristen.
Niet de wereld omdraaien, daar schieten de mensen van oorsprong Balinezen niets mee op.
Niet de situatie zo formuleren dat je uit medelijden aanpast maar het gaat om bisnis en niets anders.
En als je het beschouwd als bisnis dan moet je ook consequent zijn.
De toerist staat als nummero ťťn, en dan pas komt de plaatselijke bevolking .
Als je dat niet wilt dan moet je geen toeristen eiland willen zijn.
Daarin gaan ze in Thailand anders mee omÖÖ. Emoticon: Laugh out loud Emoticon: NiceVerdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

Nemesis
User
User icon of Nemesis
spacer line
 

Sudanita,
wat jij beschrijft komt overeen met mijn eigen ervaring van het dorpsleven in Bali. Het woord corruptie is hier eigenlijk niet op zijn plaats. Dit zijn andere gewoonten waar wij ons op aan moeten passen. Ik heb hier dan ook geen moeite mee.

Voor mij komt de corruptie pas in beeld als je officiele documenten moet hebben. Vele maanden wachten en erg veel moeten betalen voor een paspoort, akte of welk document dan ook wekt veel ergernis en stress.

Pas op als je dit soort postzegels ziet:

Pranko Korupsi ResmiAmore, more, ore, re, probantur amicitiae. Si hoc legere scis nimium eruditiones habes.

Nemesis
User
User icon of Nemesis
spacer line
 


On 01-05-2008 17:02 zieleffe wrote:
Als je een toeristische paradijs wilt maken moet je net als in Spanje en nu ook in Turkije, je het zo aangenaam mogelijk maken.
En dan is het niet wat je dat land aan hun traditie moet aanpassen, maar dat land aan de toeristen.


Nu de brandstofprijzen zo omhoog gaan zal dit alleen maar meer gaan gelden. Bali mag dan goedkoop zijn; een vakantie op Bali is dat met de ticketprijzen van nu toch echt niet meer.

Men zal zich echt haar best moeten doen om de toeristen in de watten te leggen. Wat dat betreft valt er nog erg veel te verbeteren. Zie Malaysia en Thailand hoe het wel moet....


Amore, more, ore, re, probantur amicitiae. Si hoc legere scis nimium eruditiones habes.

zieleffe
User
spacer line
 

Nemesis het gaat om geld verdienen, en niet om medelijden te hebben met die arme bevolking.
Dat is de boel omdraaien.
Zelf medelijden is nog nooit goed geweest, voor niemand.
Och ja je kan ze ook niet kwalijk nemen die mensen die alleen het zien als die arme mensen .
maar wat schieten ze er mee op.
"Niets",het is concurrentie, en wil je de Australische/Nederlandse mensen je naar Bali lokken zal je toch iets ander moeten bedenken dat een Balinese dans, met de traditionele bevolking, alleen te laten zien.
Maar wees niet bang er worden toch gebeurtenissen daar toch veraangenaamd zonder dat die idealisten met geitenkousen aan er achter komt.
Wat de daglicht niet kan verdragen, gebeurd zonder hun af te vragen wat is het bezwaar er van.
Reallisties moet je maar zo bedenken heeft een andere weg te gaan. Emoticon: Laugh out loud Emoticon: Nice Emoticon: ShinyVerdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

elsbeth
User
spacer line
 

Zieleffe, ik wil de verhalen die hier eerder gepost zijn niet wegvegen. Ze zullen ook zeker ook zo geBeurd zijn en dat is ontzettend lullig en kan ongetwijfeld je vakantie gigantisch verpesten. Je komt echter niet ver als je de oorzaak alleen maar buiten jezelf zoekt. Het is toch raar dat sommige mensen alleen maar leuke dingen meemaken, juist extra goederen of diensten aangeboden krijgen en anderen aan een stuk door bedonderd worden. Dat kan niet komen doordat de ene groep alleen maar aardige Balinezen/Indonesiers tegen komt en de andere groep alleen maar rotzakken/afzetters etc. Dat is wat Sudanita volgens mij probeert te vertellen; kijk eens naar je eigen rol in het geheel. Hoe stel jij jezelf op? En wat dat aanpassen betreft: daarover verschillen we duidelijk van mening. Ik heb me altijd geergerd aan de blote navels, de mouwloze bloesjes, en DE trend van de laatste jaren, het decollete tot halverwege de buik van de dames, de mannen lekker in een boxershort. En dan samen naar een begrafenis in Tana Toraja.Tuurlijk, de Torajaan is gebaat bij alle bekendheid die hij krijgt door de begrafenisceremonies, maar van de toerist mag je verwachten dat hij zich toch realiseert dat hij naar een begrafenis gaat en zich een beetje gedeisd houdt, dat hij z'n telelens niet in de bamboekoker duwt waar het bloed mee opgevangen wordt van het zojuist geofferde dier. Het lijkt een extreem voorbeeld, maar ik heb het meerdere malen zo meegemaakt. Gelukkig heb ik ook heel veel andere toeristen ontmoet, die qua aanpassing wat meer in mijn lijn lagen.
Groet elsbethelsbeth
User
spacer line
 

Zieleffe, wat bedoel je met die "gebeurtenissen die toch veraangenaamd worden zonder dat die idealisten met geitenkousen erachter komen"??Bedoel je dat je lekker kunt laten aftrekken na een Balinese massage?? Spreek je even wat duidelijker uit!!Nemesis
User
User icon of Nemesis
spacer line
 

Zelf erger ik mij alleen maar op Ngurah Rai. Zodra ik daar voorbij ben begint het genieten.

Toeristen die naar een begravenis of crematie gaan... Die sporen toch niet. Emoticon: Stupid

Een jaar terug werd ik ook bijna door zo'n mafkees naar een crematie gelokt. Hij keek erg schaapachtig toen ik zij dat het "hanya untuk keluarga" was.

Met de blote bloesjes e.d. heb ik geen moeite, mist zij natuurlijk op het strand en de toeristengebieden blijven. Emoticon: Party!


Amore, more, ore, re, probantur amicitiae. Si hoc legere scis nimium eruditiones habes.

zieleffe
User
spacer line
 


On 01-05-2008 17:53 elsbeth wrote:
Zieleffe, wat bedoel je met die "gebeurtenissen die toch veraangenaamd worden zonder dat die idealisten met geitenkousen erachter komen"??Bedoel je dat je lekker kunt laten aftrekken na een Balinese massage?? Spreek je even wat duidelijker uit!!

Oh nee dat bedoel ik helemaal niet maar je kan je ogen niet dicht doen als je ziet wat er werkelijk gebeurd.
Als je dat doet ja dan kan je alles wel beoordelen naar wat er hier is te zien is op TV.
Hier maken de mensen zich druk over zwerfhonden in Spanje.
dat is erg zeg, je gelooft je oren niet wat je hier allemaal hoort op TV, dan ga je echt van over geven.
Zorg instellingen die hun mensen dood laten gaan met medicijnen die ze zeggen nodig is voor hun leven.
mensen die in munutorium als dood worden binnen gebracht, en werkelijk nog niet dood zijn.
En dat word gebagatelliseerd als een gebeurtenis die het in een tijdlimiet moet worden beoordelen.
Och, het is een leven van laat het maar, want trek je eigen leven, en laat de wereld maar de boel de boel worden. Emoticon: Emoticon: Puh!


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

4yoke4
User
User icon of 4yoke4
spacer line
 

Sudanita, jouw verhaal kan ik volledig ondersteunen.
Het hangt grotendeels van de instelling van de toerist af of de vakantie leuk wordt of tegenvalt. Geven en nemen en inleven in de bevolking, gewoonten en gebruiken is een belangrijke voorwaarde voor het al of niet slagen van een vakantie in een totaal ander land dan Nederland.


Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen

sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 01-05-2008 16:12 sudanita wrote:
Maar je onderhandelt tot je een prijs overeenkomt die voor beide partijen acceptabel is. Heb je iets gekocht tegen een afgesproken prijs dan was dat blijkbaar de prijs die je op dat moment ervoor over had. Good for you, good for me. Dan moet je achteraf niet gaan zeuren als blijkt dat je hetzelfde ding elders tegen een goedkopere prijs had kunnen kopen. Dat komt omdat de prijzen niet vast liggen.


Dat komt omdat de prijzen niet vast liggen.

Je heb een beetje gelijk , een transactie is een zaak van verkoper en koper.
Er mag winst gemaakt worden, dat is ook logisch .
Maar je moet mensen niet gaan belazeren door woekerprijzen te vragen .
Ik ga praktisch nooit naar een pasar om soepenir te kopen.
Of naar de zgn galeries.
Heb 15 jr geleden een auto gehuurd en werd naar diverse " galeries" meegenomen.
Heb toen een lappendeken gekocht , eerst was het in dollar uitgedrukt.
later werd het in rupiah omdat bleek dat ik een indonesier ben.
Ya omdat u een Indonesier ben krijg u de rupiah prijs.
Er is groot verschil tussen de rupiah prijs en de dollar prijs.
Na "harde" onderhandelingen heb ik de prijs tot 50% verminderd.
Wat ben ik trots dat ik goed ge-tawar heb.
De volgende dag liepen wij in Kuta , dezelfde deken staat voor de helft van de betaalde rupiah prijs in de winkels.
Dus kan je nagaan hoe genaaid ik me voelde.
Sindsdien koop ik nooooit meer spullen op Bali.
Behalve op bepaalde plaats waar ik weet dat ik niet (echt) genaaid wordt.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

zieleffe
User
spacer line
 

In Sarina Jakarta kan je van alles kopen, ook Baili souverniers.
Harga pas....................
Weet je gelijk hoeveel je op de markten moet betalen, zwaar er onderliggen.
Gewoon de prijs 3/4 naar beneden brengen, en dan gaan pingelen.. Emoticon: Puh! Emoticon: Nice Emoticon: Shiny


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

Nemesis
User
User icon of Nemesis
spacer line
 

Als er prijzen in dollar vermeldt worden ben ik weg. Per definitie duur.

Wat wel heel goed gaat is over meerdere jaren heen iets kopen bij dezelfde winkel / marktkraampje. Voor dat je het weet herkennen ze je en ben je "vaste" klant en krijg je de normale prijs. Dit werkt natuurlijk vooral in de niet toeristische gebieden. In mijn "eigen" dorp hoef ik niet af te dingen. Ik pak wat ik nodig heb en vraag de totaalprijs en betaal.


Amore, more, ore, re, probantur amicitiae. Si hoc legere scis nimium eruditiones habes.

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Met de stand van de dollar nu kun je misschien beter nog even goed kijken Emoticon: Smile

Je weet maar nooit Emoticon: Wink


It's only kinky the first time.

plwolf
User
spacer line
 

waarom al die oude berichten??????????????
Wie heeft hier iets aan ??????????????
Oudbollige side
m.v.g P.L.WolfYerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 


On 04-05-2008 10:02 plwolf wrote:
waarom al die oude berichten??????????????
Wie heeft hier iets aan ??????????????
Oudbollige side
m.v.g P.L.Wolf
Het is een forum, vandaar oudere en nieuwere berichten Emoticon: Smile Je had je natuurlijk ook niet aan kunnen melden, want zonder aanmelding kon je ook al prima zien waar deze site over ging. Emoticon: Puh!


Ho Lee Fuk

Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 

Nemesis, als je die oude zegels krijgt zou ik ook oppassen. Die zijn al jaren niet meer geldig. Emoticon: Puh! De nieuwe echter wel, en ik gebruik ze om een huurcontract te maken... huppakee, zegeltje erbij... handtekening er doorheen. Geen corruptie verder. Emoticon: Smile


Ho Lee Fuk

Pamelabak
User
spacer line
 

Heer/mevrouw Wolf,
Als u het stukje goed leest, zult u tot ontdekking komen dat het geen oud bericht is, maar zeer actueel. Als alles goed gaat, Ronnie 13 mei a.s. vrij. Dus niet 2005 en 2007, maar 2008 .

Bij deze wil ik iedereen, die zo meegeleefd hebben, van harte danken.
Groeten
Pamela4yoke4
User
User icon of 4yoke4
spacer line
 


On 04-05-2008 10:02 plwolf wrote:
waarom al die oude berichten??????????????
Wie heeft hier iets aan ??????????????
Oudbollige side
m.v.g P.L.WolfWie heeft hier iets aan ??????????????


Wij, die er wel belang in stellen. Emoticon: Bye bye


Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen

Bokito
User
User icon of Bokito
spacer line
 


On 04-05-2008 19:49 Pamelabak wrote:
Heer/mevrouw Wolf,
Als u het stukje goed leest, zult u tot ontdekking komen dat het geen oud bericht is, maar zeer actueel. Als alles goed gaat, Ronnie 13 mei a.s. vrij. Dus niet 2005 en 2007, maar 2008 .

Bij deze wil ik iedereen, die zo meegeleefd hebben, van harte danken.
Groeten
Pamela
Als Ronald weer veilig in holland is moet hij eigenlijk zijn verhaal breeduit in de media vertellen mits het hem niet verder kan schaden want ik weet zijn achtergronden niet in bali.
Sterkte.


Shalom

Pamelabak
User
spacer line
 

Bokito:
Er is in de media aan deze zaak al grote aandacht aan besteed. Hart van Nederland heeft het uitgezonden en in diverse kranten heeft het gestaan.
Er is ook door zijn buurman (tevens een hele goede vriend) een brief naar Buitenlandse Zaken gestuurd, daarop heeft BuZa niet gereageerd. Ze hebben pas gereageerd nadat de dochter van Ron een brief heeft gestuurd naar het Koninklijke Huis, maar toen was de rechtzaak zo goed als achter de rug. De beslissing was reeds gevallen. BuZa doet aan zaken op het gebied van drugs niets meer.
Vriendelijke groet en bedankt voor uw medeleven.
Pamela
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.88,011,240 topic views - 240,756 posts - 13,734 topics - 34,238 members - last post @ 18-01-2021 16:50 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

143,366,314 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com