indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

AljeB
User
spacer line
 

Hallo!

Ik (org Belanda) ga trouwen met mijn Indoensische verloofde. We trouwen en wonen in NL, maar willen graag wel de optie hebben om in Indonesië onroerend goed te kopen.

Nu schijnen we daar huwelijkse voorwaarden voor te moeten hebben?

Kunnen we dan gewoon onze NL huwelijkse voorwaarden opstellen, en die laten zien bij de ambassade hier als we het huwelijk daar registreren (en later als we eventueel verhuizen, bij het inschrijven aldaar?)

Verschillende fora/bronnen geven hier verschillende berichten over.

Deze (laatste post): http://www.livinginindonesiafo(...)rseas-marriage/page2 zegt dat het kan, maar dat erin moet staan dat het onder de indonesische wet valt. Moet het ook in het bahasa opgesteld?pelaut
User
spacer line
 

Vroeger moest je daar huwelijkse voorwaarden bij hebben, omdat een WNI (indonesische) die getrouwd was met een buitenlander (WNA) geen eigen grond mocht bezitten. Tenzij het duidelijk in huwelijkse voorwaarden was vast gelegd. Ik had vroeger, toen wij trouwden, wel huwelijkse voorwaarden in Holland laten maken, maar niet in Indo. Om die reden daarna in Indo deze voorwaarden later voor de rechtbank laten opstellen, heel gedoe en nogal wat kosten. Recent is dit echter veranderd, door de President, in een decreet, nu heeft een Indonesische vrouw die met een buitenlander is getrouwd net zoveel rechten om grond te bezitten als iedere andere Indonesische vrouw. Zal de PP even opzoeken en er een stuk over inkopieren als me dat luktpelaut
User
spacer line
 

PP 103 jaar 2015

Pasal 3
(1) Warga Negara Indonesia yang melaksanakan perkawinan dengan Orang Asing dapat memiliki hak atas tanah yang sama dengan Warga Negara Indonesia lainnya.
(2) Hak atas tanah sebagaimana dimaksud pada ayat (1), bukan merupakan harta bersama yang dibuktikan dengan perjanjian pemisahan harta antara suami dan istri, yang dibuat dengan akta notaris.

Vrij vertaald staat hier dat een WNI die met een buitenlander is getrouwd net zoveel recht heeft op grondbezit als iedere andere WNI, met onder deel 2 nog even extra vermeld dat hiermee NIET het afsluiten van huwelijkse voorwaarden bij een notaris mee wordt bedoeld

Met wat gegoogle kun jen de tekst misschien ook ergens in het Nederlands of Engels vinden, het is PP 103 tahun 2015

PERATURAN PEMERINTAH REPUBLIK INDONESIA
NOMOR 103 TAHUN 2015
TENTANG
PEMILIKAN RUMAH TEMPAT TINGGAL ATAU HUNIAN OLEH ORANG ASING YANG BERKEDUDUKAN DI INDONESIA
AljeB
User
spacer line
 

Kijk, dat leest een mens graag; duidelijke en schappelijke regelgeving.

Als google translate het goed leest moeten we dan nog wel een aparte akte hebben bij de notaris om vast te leggen dat het gescheiden bezit is?Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Pas op, pas op nog steeds veel regels en addertjes onder het gras, je Indonesische verloofde moet dit artikel maar eens lezen en je uitleggen wat het inhoud.

http://properti.kompas.com/rea(...).akibat.menikahi.wnapelaut
User
spacer line
 

Zoals Malam al zegt, het blijft ingewikkeld omdat er nog allemaal oude wetten gelden, maar de bedoeling van zo'n PP is nu juist om die ouwe zooi te overrulen, of dat in de praktijk ook al zo werkt weet waarschijnlijk niemand. Weet niet hoe goed die google translate is (denk niet zo goed) maar zoals ik al schreef, en zoals ik het lees, leggen ze nu juist uit onder 2 dat dat recht nu voor haar wel geldt en juist NIET (BUKAN) gebaseerd is op een akte van huwelijkse voorwaarden bij een notaris.divodurum
User
User icon of divodurum
spacer line
 

deze week stond er ook een artikel over dit onderwerp op indonesiaexpat:

http://indonesiaexpat.biz/topr(...)greements-now-legal/

let op!
de akte moet VOOR het huwelijk gemaakt zijn en dus niet achteraf; vind ik wel 'lullig'.
dat zou duizenden mensen een hoop hoofdbrekens en zorgen schelen.

groet,
Dick


Wayang Golek: Petruk

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Pelaut een tip, de vertaling van Indonesisch naar Nederlands van oom Google is om te huilen, het lijkt soms de moppentrommel wel.
De vertaling van Indonesisch naar Engels is stukken beter, daar maak ik ook nog regelmatig gebruik van Emoticon: Yes!Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 17-08-2017 16:19 divodurum wrote:
deze week stond er ook een artikel over dit onderwerp op indonesiaexpat:

http://indonesiaexpat.biz/topr(...)greements-now-legal/

let op!
de akte moet VOOR het huwelijk gemaakt zijn en dus niet achteraf; vind ik wel 'lullig'.
dat zou duizenden mensen een hoop hoofdbrekens en zorgen schelen.

groet,
Dick


Dat is de meest duidelijke uitleg die ik tot op heden heb gelezen ik denk dat AlieB daar wel wat aan heeft Dick.

De groeten van andere Dick. Emoticon: Winkspacer line  

Probleem lijkt mij wel dat je verloofde behoorlijk wat geld moet hebben om het onroerend goed te kopen. Ik ga er namenlijk vanuit dat je gezien de statistisch grote kans op scheiding, je bezittingen niet in een gezamenlijke boedel wil onderbrengen.
Als je verloofde niet genoed geld heeft om onroerend goed te financieren kan je ook overwegen zelf een leascontract te sluiten voor b.v. 30 jr plus verlengingsoptie vanr 20 jaar. Voordeel is dat als je huwelijk misloopt, het leasecontract dat op jouw naam staat, kan verkopen. Bovendien hoef je minder te investeren omdat lease nu eenmaal goedkoper is als volledig eigendom. Daar staat natuurlijk tegenover dat het na afloop van de verlengingstermijn over 50 jaar niets meer waard is. Een tussenvorm is wellicht het eigendomsrecht bij je vrouw en een leasecontract (met je vrouw) op jouw naam.AljeB
User
spacer line
 

Dank voor alle info!

Gelukkig heeft mijn aanstaande het vermogen (ik zorg voor het inkomen, zij heeft al een appartement ^^), daar komen we wel uit.

Ik snap alleen nog niet wat Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile.divodurum bedoelt met dat het voor het huwelijk gesloten moet woren. Dat hoeft toch nu juist *niet* meer?
Blijft dus nog steeds over: huwelijk op gegeven moment registreren in indonesië, daarna naar de notaris voor een akte van gescheiden bezit en die laten registreren. Daarna een huis kopen.spacer line  

Wat hij bedoelt is denk ik dat ALS je.huwelijkse voorwaarden wilt opstellen je dat voor het huwelijk moet doen (nogal logisch lijkt mij).
Mbt tot grondbezit is dit dus kennelijk niet meer noodzakelijk, maar aangezien dit slechts per presidentieel decreet geregeld is, zou ik er niet op vertrouwen dat dit voor eeuwig zo blijft.
kuncitan
User
spacer line
 

Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile. AljeB
Wellicht dat het interview met notaris Rainy Hendriany van maart 2017 meer duidelijkheid biedt.
http://www.balidiscovery.com/m(...)message.asp?Id=15547

In uw geval lijkt het mij verstandig om u te laten adviseren door een notaris die gespecialiseerd is in de materie en niet af te gaan op goed bedoelde informatie op fora. Op de website van genoemde notaris staat dat ze op dit gebied is gespecialiseerd.
http://www.rainyhendriany.com/index.html
asepers
User
spacer line
 

Wat ook belangrijk is,dat ik heb begrepen,dat de huwelijkse voorwaarden ( Prenuptial Agreements) door een Indonesische notaris (in Indonesie) moet worden gedaan in het indonesisch en voor het huwelijk.kuncitan
User
spacer line
 

De uitleg die Pelaut aan paragraaf 3 lid 2 van de PP 103/ 2015 geeft is onjuist.
Pasal 3
(1) Warga Negara Indonesia yang melaksanakan perkawinan dengan Orang Asing dapat memiliki hak atas tanah yang sama dengan Warga Negara Indonesia lainnya.
(2) Hak atas tanah sebagaimana dimaksud pada ayat (1), bukan merupakan harta bersama yang dibuktikan dengan perjanjian pemisahan harta antara suami dan istri, yang dibuat dengan akta notaris.

Paragraaf 3 lid 2 vertaald: Het recht op grond zoals bedoeld in lid 1 is geen (of behoort niet tot het) gezamenlijk vermogen ( van WNI en WNA, noot kuncitan) hetgeen bewezen dient te worden met een akte van huwelijkse voorwaarden opgesteld door een notaris.

Kern van paragraaf 3 is dat degene met de Indonesische nationaliteit ( WNI-er) die gehuwd is met een niet WNI-er (WNA-er) dezelfde rechten op grond heeft als ieder ander met de Indonesische nationaliteit mits dat recht niet toegerekend kan worden tot het gezamenlijk vermogen, hetgeen bewezen dient te worden met een notariële akte van huwelijkse voorwaarden.
De jurist Dadang Sukandar " Emoticon: Wink voegt daarbij in zijn artikel “Agar anda tak kehilangan tanah akibat menikah WNA” in Kompas.com van 5 september 2016 aan toe dat de akte van huwelijkse voorwaarden geregistreerd dient te zijn bij de Lembaga pencatatan perkawinan.

" Emoticon: Wink zie verwijzing Malam 17-8-2017 15:53
spacer line  

Om dingen nog ingewikkelder te maken, het is mogelijk voor buitenlanders om appartementen boven een bepaalde waarde te bezitten (>5M voor jakarta)...
http://www.hukumonline.com/kli(...)ang-dapat-dibeli-wna
Ik heb vorige week een prenup gemaakt in jakarta. Kostte een kwartiertje en 2 juta, maar is wel het makkelijkst. De notaris registreert de acte vervolgens bij het districtsgerechtshof en jij hoeft hem alleen nog bij de catatan sipil/KUA te laten zien.

groetjes!Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Voor de duidelijkheid, 5 M is vijf miljard, dat is een slordige 330.000 Euro Emoticon: Blush
Zo'n appartement zou ik wel eens willen zien in Jakarta. Emoticon: Yes!spacer line  

Ik zou zeggen neem de lift naar de bovenste verdieping van het Keraton Emoticon: Wink
"...Rp 138 juta per meter persegi...." Emoticon: ShinyMalam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 13-09-2017 18:25 vivantomnesvirgines wrote:
Ik zou zeggen neem de lift naar de bovenste verdieping van het Keraton Emoticon: Wink
"...Rp 138 juta per meter persegi...." Emoticon: Shiny


Lijkt me geweldig, maar ik kom een paar centen tekort voor dit soort bedragen Emoticon: Yes! Emoticon: Blushtotto
User
spacer line
 

Malam, inderdaad. Wie wat hoe gaat het hier over..?????????


Toto Travel.com

KotaRadja
User
User icon of KotaRadja
spacer line
 

Even offtopic. Huis, apartement of enige andete vorm van property zou ik nooit kopen in jakarta. Overprijst en belangrijker is Jakarta is aan het zinken letterlijk en figuurlijk. Wanneer ze spoedig geen maatregelen nemen, bestel maar een duikboot.zieleffe
User
spacer line
 


Op 14-09-2017 07:08 schreef KotaRadja:
Even offtopic. Huis, apartement of enige andete vorm van property zou ik nooit kopen in jakarta. Overprijst en belangrijker is Jakarta is aan het zinken letterlijk en figuurlijk. Wanneer ze spoedig geen maatregelen nemen, bestel maar een duikboot.

Kopen moet je nooit doen, want integer zijn ze in Indonesië niet en als het niet in de wet staat dan maken ze plaatselijk wel een reglement.
Maar KotaRadja die Jakarta houd het nog wel onze tijd vol, daar hoef je niet bang voor te zijn .
Ik hoorde dat ze weer begonnen zijn om nieuw land op te hogen langs en tegenover Jakarta .
Ik zie als ik er ben het water nog steeds niet stijgen.
Dat overleven wij nog wel ook al ben je nog Jong en niet bedorven door de mentaliteit van tegenwoordig, met al die nepotisme en nep nieuws...... Emoticon: Shiny Emoticon: Yeah right!


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

KotaRadja
User
User icon of KotaRadja
spacer line
 

Een NL delegatie was recentelijk in JKT en een watermanagement deskundige had ook gewaarschuwd. In 2014 verscheen dit artikel : http://www.reuters.com/article(...)dUSKBN0K016S20141222

Nogmaals, als JKT niet serieus aanpakt zal hetzelfde kunnen gebeuren als in USA recentelijk.KotaRadja
User
User icon of KotaRadja
spacer line
 

NOS nieuws vorige maand : https://nos.nl/artikel/2190707(...)et-onbewoonbaar.html

Miljoenen mensen kunnen ieder moment onder water komen te staan.
Piet Dircke, watermanagementexpertMalam
User
User icon of Malam
spacer line
 

http://www.lichtsite.nl/news/n(...)nieuwsberichten=9926

Deltares kan het tot op de dag nauwkeurig voorspellen, dat hebben ze al een aantal keren gedaan.
Ze hebben nog 9 jaar tot de volgende stormvloed om Jakarta te beschermen voor een ramp.

You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.94,835,975 topic views - 242,064 posts - 13,758 topics - 35,455 members - last post @ 26-10-2021 01:13 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

154,708,823 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com