indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

dangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 

Hoi Nona,

Ik was er me niet van bewust dat het een speciale dans was. Maar ik heb wel tijdens mijn laatste trip op Samosir eiland op dangdut klanken gedanst. Een zangeres met een goede band trok mijn aandacht vanuit een aangrenzend restaurant. Ik ging kijken in die gelegenheid en moest ook de dansvloer op als enige orang bule tussen de swingende plaatselijke gasten. Het was wel zweten geblazen, maar heel gezellig.
Maar er is niets speciaals met mij aan de hand hoor. Ik ben niet Sundanese en kom ook niet uit Bandung, hoewel ik er vaak ben geweest.
Ik vind dangdut gewoon leuke muziek die ik wel eens draai in Nederland als ik de sfeer van IndonesiŽ wil oproepen, soms ook met een brandende Baygon anti nyamuk. Vandaar de woordspeling. O ja, Sidik bedankt voor de ondertiteling.
Maar deze topic gaat over iets anders, dus tot zover.

Groetjes, Jan

dangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 

Hoi Nona,

Ik was er me niet van bewust dat het een speciale dans was. Maar ik heb wel tijdens mijn laatste trip op Samosir eiland op dangdut klanken gedanst. Een zangeres met een goede band trok mijn aandacht vanuit een aangrenzend restaurant. Ik ging kijken in die gelegenheid en moest ook de dansvloer op als enige orang bule tussen de swingende plaatselijke gasten. Het was wel zweten geblazen, maar heel gezellig.
Maar er is niets speciaals met mij aan de hand hoor. Ik ben niet Sundanese en kom ook niet uit Bandung, hoewel ik er vaak ben geweest.
Ik vind dangdut gewoon leuke muziek die ik wel eens draai in Nederland als ik de sfeer van IndonesiŽ wil oproepen, soms ook met een brandende Baygon anti nyamuk. Vandaar de woordspeling. O ja, Sidik bedankt voor de ondertiteling.
Maar deze topic gaat over iets anders, dus tot zover.

Groetjes, Jan

putri
User
spacer line
 

Kupu-kupu wrote :

Ben het wel met Johan eens. De maatschappij vormen wij met zijn allen en niet de overheid.

Wonen in IndonesiŽ is inderdaad erg prettig met euro's maar hoeveel van de in IndonesiŽ wonenden komen daar daadwerkelijk rond van een lokaal inkomen. Hoe geweldig is het dan nog? Als je bv. niet voldoende geld hebt voor een ziekenhuis opname, je kinderen vanaf hun twaalfde aan het werk gaan omdat er geen geld is voor school(uniformen). Ik denk echt dat we het in Nederland nog steeds goed voor elkaar hebben. Tja het kost wat, maar ik vind dat we er voldoende voor terugkrijgen."Wow..wow.. is it another kind of being arrogant ?! Well, all of my family are in Indonesia, I was born and grow up there, and I can tell you , we enjoy everyday of our life. When I moved in NL, well, I have to switch my language, way of life and everything to survive and to be a part of the community, and finally I can enjoy it too. Last year was all my sisters and mother visiting me here, and if I ask them, anybody wants to join me living here ? Big smile on their face, no thank you !! I love those bakso, soto and lumpia semarang, can't live without !!

What I wanted to say : well of course, if you choose to live in one place, and you choose to enjoy it, and adapt to the situation and accept the condition, everything would be allright. But : it doesn't mean, the ones who lives in Indonesia without Euri, doesn't have a geweldige time !! I am totally disagree.

So everybody who wants to move or live there, do not worry !! Once you adapt, the euro is not that important factor anymore, whatever the reason behind. It is easier, but it is not the factor to make the life in Indonesia "prettiger". And do not forget to switch: some values are different, life is exactly harder, but it is the way it is. It was also a time Europe when economy was also difficult. Evrybody has to worked hard, and children are the parts of industry. I am not agree with this, unfortunately , I cannot close my eyes to the fact, it happened, and sometimes it help. Imagine a child of 12 can't go to school, they will work. And once they get married on 17, 18 , and form a family, second generation will think, they have to support their children to school, whatever it cost you . And this is the reality. I don;t think it is a harm, since you can't wait and sit in your house until somebody from wealthy country pick you up and send you to school . Of course if your life has been supported with 85 % from the government, with all of those kind of support " housing, children allowance, school, insurance, you will not understand this " free willy " situation. But believe me, even the poorest can enjoy their day once.

Actually this is irritating me : when people think, oh, huh, the salaris is only 100 euro per month (literaryly converted rupiah to euro), how can you live with that ? Well those small people, with 100 euro per month, they can still have a big laugh, comparing to my neighbour, both of them have superjob in euro, with a very kranky smile everytime I meet them .

Every land has it's own value, it's own standard of life. Do not criss cross with each other, do not mixed up. Once you live in one land, you got to feel and live your life in it. Do not judge it from other standard. Then you will never be happy in it.

kupukupu
User
spacer line
 


On 19-04-2005 22:07 putri wrote:

"Wow..wow.. is it another kind of being arrogant ?! Well, all of my family are in Indonesia, I was born and grow up there, and I can tell you , we enjoy everyday of our life.
.Tja Putri daar gaat het me nou net niet om. Het topic gaat over Nederlanders die in IndonesiŽ gaan wonen. Ik bekritiseer geen indonesieŽrs en hun manier van leven.
Maar ik vind het nogal makkelijk om te vertrekken omdat in een ander land je euro's (aow, wao, pensioen), meer waard zijn. Mijn vraag is of de mensen die om die redenen in IndonesiŽ willen wonen, het nog steeds prettig vinden als het hun daar ook economisch slechter gaat.
Dat indonesiŽrs gelukkig zijn met hun leven dat snap ik. Maar als ik met mijn westerse standaard mijn kinderen naar onze lokale school in de kampung(lage standaard) moet laten gaan, en op hun 12e van school af moest laten gaan (waarbij geld heus niet altijd de reden is), zou ik erg ongelukkig worden. Daarom na jaren gelukkig te zijn geweest in IndonesiŽ, van lokaal salaris rondkomend (die 100 euro per maand redde wij bij lange na niet), nu met kinderen in Nederland. Ieder zijn keuze.

Jeroen
Administrator
User icon of Jeroen
spacer line
 

Graag alleen in het Nederlands, dank je!
Please keep this topic in Dutch, as it started, thank!
gmee01
User
User icon of gmee01
spacer line
 

WAT EEN TREURIGHEID ALLEMAAL . . . . . .!!!!!
Ik leef vrij en blij in Indonesie van geld , wat ik heb kunnen verdienen in Nederland. Daar ben ik Nederland dankbaar voor. En ook voor het feit, dat als het allemaal niet lukt hier, ik kan terugkeren. Simpel omdat Nederland een sociaal stelsel heeft. Hetgeen ik persoonlijk als beter ervaar dan terug te moeten vallen op familie zoals in Indonesie. En ongetwijfeld zal het dan sappelen zijn, maar........De schone schijn van Indonesie met sociale druk en controle van de familie. Zoals ik lees ervaren een aantal schrijvers hier dit als een warme douche. Vinden Indonesiers dit ook? Waarom kijken ze dan met scheve ogen naar Bule? Maak Indonesie niet mooier dan het is. En Nona,jammer dat je het in Nederland niet zo getroffen hebt, maar is Indonesie werkelijk zoveel beter? Gelukkig heb ik een partner,wiens familie ver weg woont. En er een duidelijke afspraak ligt, omdat ze anders om ieder wissewasje geld nodig hebben. Je zult ongetwijfeld de nachtelijke telefoontjes uit Indonesie kennen( ze wisten even niet dat er een tijdsverschil is) En waarvoor, meestal voor zaken, waarvan je denkt: hoe verzinnen ze het. En dat het ondernemersklimaat in Indonesie beter zou zijn als in Nederland. Verre van dat. het gaat hier nog meer als in Nederland puur om het geld. Wil je hier iets, dan kost dat smeergeld(in Nederland noemen ze dat corruptie). In Nederland mag alles in regels en wetten gevangen zijn, maar dat heeft zeker zijn voordelen. Bestaanszekerheid, betere opleiding. meer keuze, betere voorzieningen(als er die hier in Indonesie al bestaan)klachtenbehandeling, slachtofferhulp, ombudsman....... Waarom denk je dat de jeugd hier zo westers georienteerd is? Individuele vrijheid, niet bepaald worden door familie of banjar. En Nederlanders die uitzwermen over de wereld en klagen, klagen uit luxe. Want het is toch de Nederlandse samenleving die hen in staat stelt, dit te doen. Geldt dit ook voor Indonesiers? Ik ben een blanke man van 55 jaar en heb hier de meest onzinnige aannzoeken, voorstellen gehad om maar samen met mij jouw "prachtige" Indonesie te kunnen verlaten. Ook al trachtte ik ze duidelijk te maken dat ik al een partner heb. TREURIGHEID IN NEDERLAND en TRIESTHEID IN INDONESIE vriendelijke groet Gerard
Emoticon: Nooo
Emoticon: Cry
Emoticon: Crydiederick
User
User icon of diederick
spacer line
 

Een hartekreet van Gerard, en ik moet hem in veel dingen gelijk geven. Waarom verlaten miljoenen IndonesiŽ, om het onderwerp maar eens om te keren, om in soms barre omstandigheden (Saoedi-ArabiŽ, Koeweit, MaleisiŽ, Singapore) geld te verdienen om hun familie in IndonesiŽ te onderhouden. Niet omdat het zo prettig leven is in IndonesiŽ voor velen. Anders zouden ze er wel blijven. Het is zelfs een heuse industrie, waarin 17 jarige meisjes uit de dessa, ergens in Oost-Java gedropt worden in een land waar ze verder aan hun lot worden overgelaten.
Als ik in m'n omgeving kijk hier in Jakarta (wellicht niet representatief voor Indonesie), dan begint de dag met geld en het eindigt ermee. Dat geldt zowel voor de mensen die het niet hebben, als voor de mensen die het wel hebben. De meeste contacten met Indonesiers draaien, zo is mijn ervaring (en ik kan het natuurlijk mis hebben), altijd om geld, is het niet in een vroeg stadium, dan wel in een later. En dat vind ik geeneens gek, want dat zou ik ook doen als ik hun schoenen stond.
Een ding wat Indonesiers hebben, en de meeste Nederlanders absoluut niet is een sterk gevoel van nationalisme, dat is er al vroeg ingepompt. Dat vind ik ook zo frappant in het verhaal van Putri, niet naar het buitenland gaan omdat je bijvoorbeeld het Indonesisch eten zou missen, of de temperatuur, of de geluiden van de kampong of wat dan ook. Sommige Nederlanders ontvluchten juist hun land om precies die redenen, maar dan in negatieve zin. Ik moet altijd lachen om Nederlanders die bijvoorbeeld na een jaar verblijf in Amerika al een Amerikaans accent hebben aangemeten. Zo graag willen ze wereldburger zijn. Ik ben nog geen Indonesier tegengekomen met een Nederlands accent!dangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 

Het is inderdaad een interessant gegeven om het onderwerp eens om te draaien.
De meeste IndonesiŽrs uit de grote stad zien ons westen als ďhet land van melk en honingĒ, net zoals wij na de tweede wereldoorlog naar onze bevrijders keken. Spoedig wilden en kregen wij een koelkast, de eerste douche werd geplaatst, iedereen wou autorijden, Coca Cola drinken en hamburgers eten. Nu willen de IndonesiŽrs ook net als wij leven. Dat kunnen ze immers zien op hun televisie en ze denken dat wij allemaal riante zwembaden voor onze villaís hebben zoals in de Amerikaanse soap series. In de grote steden hangt de jeugd rond in de enorme grote malls in de hoop er hun prins op het witte paard te ontmoeten die hun naar het beloofde land zal brengen.
Maar in de meer afgelegen gebieden zijn de mensen nog tevreden met wat ze hebben, zij bezitten nog de kunst om te genieten van wat het leven (de natuur) hen schenkt. De Javaan is dat element verloren. Die wil wel voor de turis gidswerk doen, als het maar niet buiten zijn eiland komt, want dan wordt hij onzeker. In de natuur heeft hij nog maar weinig interesse en daarom zal hij zelden of nooit naar een eiland als bijvoorbeeld Sumatra willen. Ze hebben nog slechts oog voor dingen uit de moderne tijd. En geld natuurlijk. Toch kan ik nooit echt kwaad worden als ik op mijn trips voor de zoveelste keer wordt opgelicht. Het is allemaal goed te begrijpen dat ze hun kans waarnemen. Zelfs in Nederland ben ik eens met een IndonesiŽr die hier al jaren woonde wezen eten die het heel vanzelfsprekend vond dat ik alles betaalde terwijl hij wist dat ik het niet beter had dan hij.
Jeroen
Administrator
User icon of Jeroen
spacer line
 

Dangdude,

Natuurlijk zijn er mensen die denken dat "wij allemaal riante zwembaden voor onze villaís hebben zoals in de Amerikaanse soap series", en ook de jongeren in de mall's zijn me bekend, maar de jongeren (van mijn leeftijd, dus eigenlijk alweer geen jongeren meer) waarmee ik een goed gesprek heb gehad, zien eigenlijk allemaal wel dat dat beeld ook niet is zoals het is. Mijn toevoegingen dat ik gewoon moet werken voor mijn vakanties en dat ik in een arbeidershuisje van Philips uit 1928 woon, is dan toch soms wel een tegenvaller. Ik heb uitzicht op een boom, en daar mag ik in Eindhoven geloof ik blij mee zijn, de rest is asfalt, 50 uur per week werken (okay, doe ik graag hoor!) en stress. Als ik na een uur afsluit is het wel even stil voordat de offtopic-vragen komen of ik nog teh wil of misschien een blimbing uit mijn eigen boompje.

Gelukkig blijkt dan dat het beeld van TV vrij gemakkelijk onderuit te halen is, wellicht net zo gemakkelijk als het beeld wat 'wij' hebben van 'het in IndonesiŽ wonen'. Maar ja, of het lang blijft hangen wat ik vertel? Ik denk het niet, en waarom ook, dromen is toch veel leuker?dangdude03
User
User icon of dangdude03
spacer line
 


On 20-04-2005 19:36 Jeroen wrote:
Dangdude,

en dat ik in een arbeidershuisje van Philips uit 1928 woon

dromen is toch veel leuker?


Hoi Jeroen,

In zo'n zelfde arbeidershuisje woon ik ook nog steeds en van dat dromen, daar weet ik ook alles van af.Tuti & Jan
User
User icon of Tuti & Jan
spacer line
 

Wij allemaal riante zwembaden voor onze villaís hebben zoals in de Amerikaanse soap series
Dat zijn precies de juiste woorden,dit is de gedachten van veel Indonesiers en zeker in Bali denken veel mensen dat wij in Nederland een boom hebben waar we elke dag ons geld van kunnen plukken en voor de grote uitgave een heel dikke boom!!
Als je verteld dat het economisch echt minder gaat in Europa kijken de mensen je echt aan of je hen in de maling neemt.
Rondrijden als ORANG BULE op een tweewielig vervoermiddel is al helemaal te gek, die dienen op zijn minst een auto te rijden van minimaal IDR100 miljoen, voor die prijs koop je al een leuke woning in Jawa.
Dit zijn toch zaken die je meemaakt als je hier woont maar daar wen je aan, het is een kwestie om een leuk antwoord te geven waar niemand wijzer van word, precies vergaat het ons hier als wij eens iets vragen, je krijgt overal antwoord op behalve over dat gene waar de vraag over gaat.
Groetjes,
JanSchultz
User
spacer line
 

Als je maar lang genoeg wacht,dan komt de waarheid boven tafel.
Ik zeg maar zo,ik zeg maar niks
Ik heb mijn zegje gedaan. en kan naar huis toe gaan.Gaan jullie gerust verder.Ik pak wel een bord met erwtensoep.Vanwege het prachtige lenteweer.Maar toch blijf ik hier.Al wil ik best elke dag naar good old Indonesia,maar niet om daar te blijven.Ik weet genoeg.spacer line  

Blijf jij maar lekker hier !!
Er is niemand die je verbied hier te blijven.
Ik ga wel weg.Jantje
User
spacer line
 


On 22-04-2005 23:44 Schultz wrote:
Als je maar lang genoeg wacht,dan komt de waarheid boven tafel.
.

Beste Schulz,

Met alle respect, welke waarheid wil je geopenbaard zien? (het lijkt wel een crime soap). Ik kan mij voorstellen als je kinderen en kleinkinderen hebt, dat je niet zo makkelijk besluit om te verhuizen naar IndonesiŽ. En.. oude bomen moet je niet verplaatsen. Trouwens, als je het in Nederland naar je zin hebt, waarom zou je? Je maakt me wel jaloers, met je erwtensoep. Met sambal zeker? Emoticon: Winkspacer line  

Hoi Schultz'

Inderdaad de waarheid zal wel boven tafel komen...maar dat zal niet de erwtensoep zijn Emoticon: Yawn , sorry voor het ongemak! tuurlijk ieder voor zich !!

M-Solo.Live life to the max.......

hagen763
User
User icon of hagen763
spacer line
 


On 23-04-2005 13:59 Jantje wrote:
[...]

Beste Schulz, Beste jantje en Martin -Solo

Je maakt me wel jaloers, met je erwtensoep. Met sambal zeker? Emoticon: Wink
Emoticon: Angry Rijst met erwtensoep en sambal trassi. Emoticon: Cry Tja net gegeten.Maar dan die Kopi Bali Emoticon: Red face Waduh zeg is ter niet meer.
UmbertoSchultz
User
spacer line
 

Inderdaad erwtensoep met sambal is veel lekkerder dan erwtensoep naturel,maar dan wel met sambal brandal en natuurlijk een paar stokjes satť Padang bij de hand ( met lontong) Of ik Kopi Bali ( hoe smaakt dat eigenlijk?Heb ik nog nooit op,wel Kopi Sumatra ,maar dat is niets bijzonders) erbij drink,dat weet ik dus niet .
Inderdaad Zilverzwaan ik blijf lekker hier en ga wanneer mij dat zint naar hier en daar in de wereld,niemand die mij iets te verbieden heeft en emigreren ga ik ook niet ( en niet vanwege oude bomen moet je niet overplanten - er zijn genoeg oude mensen uit voormalig IndiŽ naar Holland overgeplant"" ,gewoon omdat zij nergens welkom waren.In Indonesia - net zo goed hun land _ zijn ze eruit gesmeten (letterlijk) na 1956,waar moesten ze anders naar toe met hun oude lijven?AustraliŽ kwamen ze niet in,want ze hadden een bruine kleur;naar California dan maar.Inderdaad veel Indische mensen zijn daar naar toe geŽmigreerd.Gelukkig????Who knows. Om maar te zwijgen van de Molukse ex-militairen. Gelukkig-zijn heb je vaak voor een belangrijk deel in eigen hand.Mijn grootste bewondering gaat uit naar die eerste generatie Indische mensen die hier - waarschijnlijk voor het eerste van hun leven - ondanks alle discriminerende opmerkingen toch erin geslaagd zijn de Indische cultuur ( wat dat dan moge zijn) , een plaats te geven in de Erwtensoepcultuur van hier.Vandaar is het tegenwoordig erwtensoep met sambal ( een vleugje Indische invloed).Eet smakelijk.Overigens brood met pindakaas met sambal ( maar dan sambal jeruk ) is hemels.diederick
User
User icon of diederick
spacer line
 

Sambal brandal? Als ik dat hier in Jakarta tegen mensen zeg, beginnen ze hard te lachen. Ik ben er nooit achtergekomen waarom. Ik kom het hier helemaal niet tegen, alleen eens bij een Chinees restaurant in Bali. Sambal oelek vinden ze ook een raar woord. Sambal jeruk (met citroen/sinaasappel?) ken ik ook niet.janschut
User
spacer line
 

Geachte forumleden, ik ben de volgende,, Nederlander,, die met zijn istrie naar Indonesia verhuist om precies te zijn 28 mei 2005, salaaaaaaaaaam pak jengot.Tuti & Jan
User
User icon of Tuti & Jan
spacer line
 

Beste Jan en .....
Welkom in Indonesie, hoe meer zielen hoe meer vreugd!!
Tuti & Janspacer line  

Kan nog wel eens gezellig worden ! hopende nou ook weer niet dat iedereen gaat vertrekken !! dan word het misschien nog wel eens onmogelijk gemaakt voor ons.....mag het niet hopen...mijn weggetje is ook al uitgestippelt Emoticon: Shiny
Live life to the max.......

Schultz
User
spacer line
 

Diederick wat ben jij veel tekort gekomen voor wat betreft het eten van sambal en je Jakartaanse vrienden ( vroeger zeiden we anak betawi,maar daar moeten ze nu natuurlijk ook om lachen).Weet jij hoeveel soorten sambals er bestaan?Hier dan een rijtje van de meest bekende:sambal ulek,sambal terassi,sambal manis,sambal bajak,sambal petis,sambal taotjo,sambal dabu dabu,sambal hijau,sambal kecap,sambal rica,sambal asem,sambal bawang,sambal budek,sambal kemantťn,smabal serdadu,sambal petis jawa,sambal jeruk nipis en dan nog per streek gebonden,zodat die ook weer van elkaar verschillen.Moeten je vrienden nu nog lachen?Waarschijnlijk omdat ze al die smaken niet kennen.Je weet niet wat je mist!!!!!!!!!!!!Jantje
User
spacer line
 


On 27-04-2005 00:03 Schultz wrote:
Moeten je vrienden nu nog lachen?

Neen...zijn vrienden lachen niet meer! Ha ha ha ! Emoticon: So funnydiederick
User
User icon of diederick
spacer line
 

Beste Schultz,

Mijn informanten (allemaal dames) eten de hele dag (vandaag kreeg ik bijvoorbeeld van die groene gekookte sojabonen aangeboden, plus een pisang rebus, plus dat rare Betawi drankje, gelagur. galangur of zoiets -dunne kokosnootmelk met gula djawa, smaakt naar caramel). Allemaal bah. Hetzijn echte experts en afkomstig vanuit de gehele archipel (gisteren serveerden ze batak eten -een of andere soep met cingkong, en een soort mengsel van gedroogde visjes met cabe en zo wat uit Medan schijnt te komen). En ik heb heel wat sambals zien passeren (jij vergat te vermelden sambal tomat, wordt gezien als een sambal voor softies). Toch lachen ze als ik sambal brandal of sambal ulek zeg, en ik ben gewoon benieuwd waarom.
Inderdaad, om maar even naar het topic terug te keren. Ik persoonlijk zou niet speciaal emigreren naar Indonesie voor het eten. En sambals vind ik sowieso een killer van de pure smaak. In dit forum zal ik wel zeer eenzaam zijn in die voorkeur. Maar ik gun iedereen het zijne.Hitami
User
spacer line
 

Putri,
Ik vond jouw bijdrage tot de discussie best intersant vooraal omdat ik vroeger ook zo dacht.

Maar wat ik aan je wil vragen is hoe kun je gelukige worden zonder zelfrespect ?

Vele indonesiers door economische omstandigheden en in de financiele positie terecht gekomen dat ze uiteindelijk mensen moeten benadelen. Denk maar aan KKN. zelfs aan eigen vrienden en familie !
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.94,810,192 topic views - 242,062 posts - 13,758 topics - 35,455 members - last post @ 24-10-2021 22:04 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

154,612,479 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com