indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Milani
User
spacer line
 

Niet hou maar op. Er zijn veel mensen die alles opzuipen of naar casino gaan en je hebt mensen die bv een huis hebben en dat evt in kunnen zetten of ander spaargeld en inderdaad erg veel betaald om ooit aow of evt wao te kunnen ontvangen in principe alles zelf betaald. Emoticon: Yes!oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Behalve het financiele gedeelte zijn er ook mensen die vertrekken omdat de cultuurs en achtergrond verschillen niet overbrugd kunnen worden. Er is op dit forum een topic waarin Yogya-Bali een fraaie uitleg geeft over het acculturatie proces. Hij stelt terecht vast dat velen er niet in slagen hier doorheen te komen en men eigenlijk een leertraject door moet.
Een training bij het tropeninstituut is niet goedkoop, maar wat is de prijs van mislukken? Hoe duur was een dergelijke cursus dan?

In iedergeval het bewustzijn van dit proces alvorens deel uit te maken van een volslagen andere samenleving. de consequenties hiervan kunnen wel eens groter zijn dan men vooraf kan bedenken.

Er zijn mensen die zeggen dat Indonesie geen migratie land is. Ik zou haast denken van wel, de ontwikkelingen gaan hier in een rap tempo. Criticasters genoeg overigens, individuen genoeg die ventileren dat niks goed is. Dat is niet helemaal een juiste beoordeling. Dat het altijd beter kan is duidelijk. Als mensen goed om zich heen kijken is er een redelijke ontwikkeling gaande.
Kennelijk gaat het nooit snel genoeg. Emoticon: Party!


It's only kinky the first time.

sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 30-07-2008 06:45 oyibo wrote:

Er zijn mensen die zeggen dat Indonesie geen migratie land is. Ik zou haast denken van wel, de ontwikkelingen gaan hier in een rap tempo.


Als ze toevallig Nederlanders zijn is het dan jammer.
Kennelijk kennen ze hun geschiedenis ook niet zo goed.
Indonesia, voorheen Nederlands Oost Indie is bedoeld als migratie land .
Voor werk en inkomen.
Zelfs nu heb je voldoende mogelijkheden , ondanks de "kinderziekten".
Uiteraard heeft Indonesia alleen nieuwe migranten nodig die aan bepaalde eisen voldoen.
Dezelfde eisen zoals Nederland stelt bij de potentiele migranten.Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

merapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

Vergeet even niet de vele Indo""s die in NL wonen en toch verlangen naar hun roots.
Een goede opleiding in NL gevolgd en een flink aantal wil terug naar Indonesia.
Het merendeel van de aangetrouwde nichtjes en neefjes zijn hoog opgeleid en willen naar Indonesia terug, sommigen tijdelijk.
Maar een doel hebben ze:proberen te helpenteripang
User
User icon of teripang
spacer line
 


Op 12-04-2005 23:55 schreef Tuti & Jan:
Beste Schultz,
Wij wonen in Bali en ontmoeten maandelijks mensen die ook willen emigreren naar Indonesie.
Onze website word erg goed bezocht en wekelijks zijn er mensen die info vragen per mail.
Dat veel mensen het voor gezien houden in Nederland blijkt ook uit het nieuws, er schijnen 110.000 mensen serieus te overwegen om Nederland te verlaten.
Indonesie heeft bij veel mensen toch een speciale aantrekkingskracht.
Van de mensen die wij hier ontmoeten horen we niet alleen dat Nederland gewoon erg duur is geworden om te leven maar ook veel andere zaken.
Groetjes,
Tuti & Janhallo tutti & jan

geef mij die url van jullie website, buinnen 5 jaar wil ik naar Indonesie verkassen
is het ook een goed idee om bij de INA in te schrijven???

groetjes
Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile. janTuti & Jan
User
User icon of Tuti & Jan
spacer line
 

Beste Jan,
We hebben inderdaad nog een website op: http://www.parpulo.info/ , daar is ook een link naar de oude website op tomaatnet.
Er zal in de toekomst maar heel weinig door mij zelf geschreven info worden gegeven, alleen maar links naar bepaalde onderwerpen.

We hebben verschillende mensen geholpen met hun huwelijk, de laatste keer is uit gedraaid op een grote teleurstelling, details zal ik hier zeer zeker niet schrijven, die hulp is dus verleden tijd.
De Nederlandse Ambassade geeft perfecte informatie over mensen die willen trouwen in Indonesië, ik zie niet wat wij daar als extra aan toe kunnen voegen.

De informatie over het visum is niet echt actueel en daar zal voorlopig geen verandering in komen.

Wat betreft voorlichting geven op internet over diverse onderwerpen is Indonesië de laatste jaren gewoon erg goed bezig, interessante links zal ik zeker een plekje geven.
De zoekfunctie van Google kan al op heel veel vragen antwoord geven.
Dit forum kan ook op veel vragen antwoord geven, vaak wel het ene uiterste met het andere, dit is voor mij een reden dat ik dit forum vaak bezoek en ook wel eens reageer.
Voor mij zijn er op dit forum erg kundige personen die goede adviezen geven.

is het ook een goed idee om bij de INA in te schrijven???
Buiten de fabriek van kogellagers is mij geen INA bekend.

Salam,
Tuti en Jan
sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 

Jan , INA bestaat al jaren.
Ik dacht dat ik hun site ergens heb geplaats in een andere topic.

Hier kan je ook zien.

The Indonesian Netherlands Association (established in 1978) is the official Benelux Chamber of Commerce in Indonesia. The association aims to facilitate, encourage and support business cooperation between Indonesia, the Netherlands, Belgium and Luxembourg, and services more than 250 members. INA operates from its head office in Jakarta,
http://www.ina.or.id/inaweb/in(...)x.php?page=bussinessBisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 14-04-2005 00:00 Schultz wrote: Ja,met de dure Euro's op zak is het goed daar even op doorreis te zijn,maar om daar te wonen zonder euro's,maar alleen met rupiahs????Daar moet ik echt nog over nadenken...


Ook dat is goed mogelijk. Ik woon er al bijna 20 jaar en wordt naar Indonesische maatstaven betaald in Rupiahs; net als mijn Indonesische collegae. Maar ik heb er een florisanter leven dan ik in NL zou hebben. Met niets gekomen. Dus.....heel goed mogelijk om met rupiahs rond te komen (en nog reisjes naar NL kunnen betalen). Nee, dat geweeklaag is vaak onterecht.
Het is een kwestie van goed kunnen plannen en organiseren....en dan valt er genoeg te verdienen en rond van te komen.
Het grootste obstakel voor de Indonesier is haar cultuur en het onderwijssysteem: beiden onderhorig aan een rangen- en standensysteem dat verreweg het grootste obstakel is voor economische vooruitgang van het land zowel bevolking. Er is niets veranderd in 100 jaar. Lees het net nog in een boek over her begin van de 20e eeuw waarin wordt vermeld dat mentaliteit en familie- en vriendjessysteem de grootste boosdoeners waren voor economische vooruitgang (ik heb het niet over culturele mentaliteit of vooruitgang, maar puur de economische kant).
Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 30-07-2008 12:16 merapi wrote:
Vergeet even niet de vele Indo""s die in NL wonen en toch verlangen naar hun roots.
Een goede opleiding in NL gevolgd en een flink aantal wil terug naar Indonesia.
Het merendeel van de aangetrouwde nichtjes en neefjes zijn hoog opgeleid en willen naar Indonesia terug, sommigen tijdelijk.
Maar een doel hebben ze:proberen te helpen


Vergeet dat maar. Dat is juist het grootste probleem en dilemma bij de Indo's die in Nederland wonen: ze denken dat ze "iets" hebben met dit land, maar vergeten dat ze uit Nederlands-Indie stammen en niet uit Indonesie, een compleet ander land (behalve dan de grond) met compleet andere machtsverhoudingen en een andere dominante cultuur dan in de koloniale tijd. In de praktijk blijken Indo's uit NL hier juist vaak slechter te functioneren (behalve dan de pensionado´s maar die bemoeien zich dan ook weinig met actief werk) dan volbloed Nederlanders, puur vanwege hun vooringenomenheid m.b.t. kennis van land en volk, en doorgaans niet meer openstaand voor de huidige ontwikkelingen; daar waar de "baar" (om maar eens een koloniale Indo term te gebruiken) (= nieuwkomer) juist nog openstaat voor de recente ontwikkelingen en niet vooringenomen is en gefrustreerd door zijn/haar verleden.

Het is mijn echtgenote opgevallen dat vers gearriveerde Indo's uit NL vaak uitermate vijandig reageren op ons samenzijn: een bule met een "inlandse". Ze worden nog venijniger als blijkt dat ik ook BI beheers; een "recht" dat toch uitsluitend is voorbehouden aan de "Maleis"-sprekende indo?????!!!!!!
Trouwens, ik werk hier gewoonlijk met en voor Indo's en er is er niet 1 die zich Indo noemt. Nee.....: "(voormalig) Nederlander". Een heel andere benadering en minder frustratie dan de Indo (Indische Nederlander) uit NL. Waag het niet hier een voormalig Nederlander een Indische Nedelander of Indo te noemen want dat wordt ervaren als beledigend...alsof je hem/haar niet voor vol aanziet. Nederlander = Nederlander voor hen en geen uitzonderingen maken tussen Nederlanders en Indische Nederlanders.

Verlangen naar je roots = oke. Maar ben je er wel van bewust dat je roots niet meer bestaan, nml. Nederlands-Indie. En verwar nou niet Indonesie met Nederlands-Indie;dat zijn 2 compleet verschillende entiteiten, hooguit met een vergelijkbaar kacang -sausje er overheen.
sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 24-08-2008 07:59 Yogya-Bali wrote:

...


Er is niets veranderd in 100 jaar. Lees het net nog in een boek over her begin van de 20e eeuw waarin wordt vermeld dat mentaliteit en familie- en vriendjessysteem de grootste boosdoeners waren voor economische vooruitgang (ik heb het niet over culturele mentaliteit of vooruitgang, maar puur de economische kant).

Ik kan meegan met wat Y-B hier schrijft.
Met een beetje nuancering , er is wel kleine veranderingen , nog te langzaam maar het bestaat wel.
Hoewel het onwenselijk is wordt je min of meer meegezogen door het systeem.
Heb je vitamin K.R (Koneksi & Relasi) dan zit je goed , en soms is het handig , soms is het noodzakelijk . 30 jr geleden kon ik geparachuteerd worden in een multionatial in Jakarta.
Op dat moment kan ik met gemak concureren met de solicitanten die alleen maar indonesische diploma hebben.Heb ik niet gedaan , omdat ik weet van de ervaringen van een oude studie genoot die in inonesia ging werken .
Hij heeft niet lang volgehouden , door de stammen strijd tussen de verschillende afgestudeerden van verschillende scholen en of universiteiten.
Het verschijnsel van nepotisme , voorgetrokken zijn , het hebben van de juiste "papieren" (lees netwerken) is een universele verschijnsel.
Tegenwoordig kan men ook niet zo maar binnenwaaien in een bedrijf , een leuke positie bemachtigen dankzij je oom , neef of streekgenoot.
Als je niet slim ben vlieg je ook er uit .Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 24-08-2008 08:27 Yogya-Bali wrote:

...


Vergeet dat maar. Dat is juist het grootste probleem en dilemma bij de Indo's die in Nederland wonen: ze denken dat ze "iets" hebben met dit land, maar vergeten dat ze uit Nederlands-Indie stammen en niet uit Indonesie, een compleet ander land met compleet andere machtsverhoudingen en een andere dominante cultuur dan in de koloniale tijd. In de praktijk blijken Indo's uit NL hier vaker slechter te functioneren (behalve dan de pensionado´s maar die bemoeien zich dan ook weinig met actief werk) dan volbloed Nederlanders, puur vanwege hun vooringenomenheid m.b.t. kennis van land en volk, en doorgaans niet meer openstaand voor de huidige ontwikkelingen; daar waar de "baar" (om maar eens een koloniale Indo term te gebruiken) juist nog openstaat voor de recente ontwikkelingen en niet vooringenomen is en gefrustreerd door zijn/haar verleden.100 % eens met Y-B.
Zelfs ik , indonesier met roots en redelijke contacten in jakarta weet zeker dat ik ook veel problemen zal hebben om daar te werken.
Dan moet ik te veel leunen op mijn netwerk.
Die stap heb ik in het verleden niet aangedurfd.
Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Met dat er niets is veranderd in 100 jaar bedoel ik sec de mentaliteit en familie- en vriendjessysteem....niet economische vooruitgang.
Het klopt dat men er enige verandering in probeert aan te brengen maar dit wordt net zo hard weer teruggevloten. Men is hier behoorlijk xenofobisch; een niet-aflatende angst voor beinvloeding van buitenaf (iets wat eigenlijk continu, eeuwenlang al aan de gang is) en een zich afzetten tegen iedere verandering in culturele context, puur met de houding dat een ander hen niets zal opleggen. In dit laatste heeft men gelijk, alleen er is een groot verschil tussen opleggen en een ander iets willen leren: een ''leer''-c.q. onderwijs-systeem dat men niet is gewend en dat dus wordt gezien als beinvloeding van buitenaf (behalve als het om religie gaat).
sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 24-08-2008 08:47 Yogya-Bali wrote:
Met dat er niets is veranderd in 100 jaar bedoel ik sec de mentaliteit en familie- en vriendjessysteem....niet economische vooruitgang.

Dat zal voorlopig bestaan , staat buiten kijf.
Netwerken is vaak noodzakelijk , ondanks dat men het vaak verafschuwden , en zeker in gevallen waar men niet kan deelnemen .

Wat dacht je dan in de grote familiebedrijven (de conglomeraten) , dat zijn ook kinderen , neven , vrienden of partijgenoten.Het is ook nodig om allianties te smeden .
Anders wordt je opgegeten.
Elke zakenman moet ook netwerken , golfen in de country club met de plaatselijke pejabats. Snoep(pardon , studie)reizen uitdelen , zelfs een bezoek aan een club/dugem kan men ook als kunjungan kerja (werkbezoek) zien.

De Nederlandse zakenman/migran die niet in die scene zitten en weinig of geen netwerk hebben zal ook niet makkelijk hebben.Sommigen raken ook gefrustreerd.
Laten we eerlijk zijn , het trakteren van iemand van de kelurahan of het bezoeken van een bordeel met orang dalam van b.v imigratie kan ook handig zijn als je hulp nodig heb.

Over beinvloeding op religieuze zaken en zeker uit bepaalde richting hebben de gemiddelde indonesier ook een eigen mening.
Dat zou je kunnen zien als je de discussies van de indonesische jongeren op het internet gevolgd hebt.
Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Hitami
User
spacer line
 

Als Indonesisch en je wil terug naar je land dan moet je ook niet bij een baas gaat werken maar voor je eigen beginnen. Dan heb je status en je heb zelf voorsprong. Omdat je ziet dingen die hen niet zien ! Als je loonslaaf ben kun je beter in Nederland blijven.sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 24-08-2008 10:22 Hitami wrote:
Als Indonesisch en je wil terug naar je land dan moet je ook niet bij een baas gaat werken maar voor je eigen beginnen. Dan heb je status en je heb zelf voorsprong. Omdat je ziet dingen die hen niet zien ! Als je loonslaaf ben kun je beter in Nederland blijven.

Tya , jou bewering geldt alleen tot bepaalde level van zaken doen.

Er zijn veel Nederlanders en Indo' die het geprobeerd heben.
Sommigen zijn geslaagd , terwijl ze ook met bijna met niks zijn begonnen.
Sommigen zitten op een marginale plaats , en raken gefrustreerd.
Velen zijn terug gegaan met hangende pootjes.

Over status : daar heb je ook gradaties .
Heb je dan status als je bule ben ? Emoticon: Confused
Een handelaar in hout bisnis , of "handicraft" zit ?
Of een kleine toean developer ?
Vul maar in .
Als ik terug gaat is dat om te gaan "rentenieren" (ahum , ahum ).


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Hitami
User
spacer line
 

Sidia, je moet ook niet denken dat je daar even gaan maken en een grote zaak zo op kunnen zetten.... en iedereen zo dom is dat je zo kan fietsen...... maar je moet zo zien doordat je van buiten kom zie je meer kansen.....

Ook niet vergeten, eigen zaak opzetten is er altijd een risico aan verbonden, maar dit even goed in eigenland.Hitami
User
spacer line
 

Velen zijn terug gegaan met hangende pootjes. Dit is een typering van mensen die zelf niet durven ! En om dit te bevestigen van hun eigen gelijk. Helaas de kern blijf men durf zelf niet om iets te ondernemen... dus wordt meteen en negative klasificatie geplakt. Doel om zichtzelf te camoufleren van hun eigen angst..... en kunnen zeggen "ik heb toch maar gelijk"

Het zijn alleen maar woorden maar dit heeft een diep betekenis !
Hitami
User
spacer line
 

Klasificatie=kwalificaties, sorrysidia
User
User icon of sidia
spacer line
 


On 24-08-2008 11:24 Hitami wrote:
Sidia, je moet ook niet denken dat je daar even gaan maken en een grote zaak zo op kunnen zetten.... en iedereen zo dom is dat je zo kan fietsen...... maar je moet zo zien doordat je van buiten kom zie je meer kansen.....

Ook niet vergeten, eigen zaak opzetten is er altijd een risico aan verbonden, maar dit even goed in eigenland.

Ik weet het , weet hoe de zaken daar geristseld wordt.
Ik denk dat er veel mensen (onze medelanders) die het beter weten , en onvoorbereid
en ook zaken gaan doen alsof ze een wijze en rijke blanke meneer is .

Nou Ya , dan lach je toch kripoet als je zo'n persoon ontmoet .


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

merapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

YB Ik begrijp je verhaal, maar de Indo"s werden altijd voor minder aangezien, door Belanda"s en Inheemsen, ze vielen letterlijk tussen wal en schip!
Terwijl Nederland de Indo"s heeft verwekt.!
Ik ken veel Indo""s die onder strenge druk van hun ouders een uitstekende positie hebben.
Het valt niet mee, als je alles moet achterlaten en een nieuw bestaan moet opbouwen in een totaal vreemd vaderland
Tuurlijk heb je gelijk, de meeste Indo"s zijn in NI geboren ofin Nederland, maar niet in Indonesie, nee daar werden ze verjaagd.siebjans
User
User icon of siebjans
spacer line
 

Een vraagje, worden deze echte "Indo's" vandaag de dag WEL geaccepteerd in Indonesie? Ik weet het echt niet, vandaar dat ik het vraag, ben wel nieuwsgierig hoe dat nu eigenlijk gaat. Ik ken enkele Indo's of in ieder geval kinderen van de echte Indo's en die praten daar eigenlijk nooit over.
Ook ken ik een echte Indo bij ons uit het dorp in NL, hij gaat iedere 2 jaar terug naar Indon. kijkt ie echt naar uit MAAR hij wil er niet meer wonen, voor geen goud, zo zegt hij! Hij is ver in de 70 en als we in NL zijn praten we vaak met hem, hij praat er alleen niet graag over, het waarom niet daar wonen meer.......


http://www.nuafhalen.com (nieuwsgierig wat af te halen is? kijk zelf eens)

merapi
User
User icon of merapi
spacer line
 

Hi Sieb, alvast groetjes,
Dit blijft pijnlijk, Indo"s werden geweerd door de blanken, maar ook door Indonesiers;; zij behoorden in Niemandsland.
Lees het mooie boek van Reggie Baay, De njai, oftewel Het concubinaat in Nederlands Indie., dan weet je meer over de positie van Indo"s
Dat er nergens over gesproken wordt, Sieb, is herkenbaar.
Ik denk dat een Indo niet bepaald welkom is in Indonesie, gezien het Europese bloed en ook geen Moslim

Vreemd is dat in Nederland de Indo"s gerespecteerd worden en terecht, hun ouders hebben kromgelegen om de opleiding te betalen.

Het zijn ijverige studenten en kracht om door te zetten hebben ze!

Even een aardigheidje;
prinses Laurentien stamt af van een njai [bron Reggie Baay - de Njai]sidia
User
User icon of sidia
spacer line
 

M ,
ik denk dat de Indonesiers gewoon neutraal staan t.o.v de 2de generatie Indo' s (van 50-70jr ) .
Ze hebben nooit te maken gehad met die groep .
De oudere generaties ook niet , trouwens de meensen zijn bijna allemaal in de 90 of meer.
Met de 3de generatie hebben de indonesiers ook weinig mee te maken , ze zijn gewoon westerlingen voor hun .
Het is iets anders als de jongere indo iets van zegt dat ze iets hebben met indonesia (groot ouders ) , en dat ze ook een beetje maleis of " bahasa" spreken .
Dan worden ze geaccepteerd als " iemand " van hun volk.
Jou opgegeven reden het hebben van europese bloed en niet moslim zijn heeft geen rol gespeeld.

Wat een rol kan spelen is dat het mis kan gaan als een indo(Ned.Indisch) een beetje kolonialistisch gedragen ,en dan heb je de poppen aan het dansen.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 24-08-2008 17:45 siebjans wrote:
Een vraagje, worden deze echte "Indo's" vandaag de dag WEL geaccepteerd in Indonesie?


Het antwoord is ronduit NEE als het gaat om Indo's die niet welvarend zijn. Maar zo gaat het hier met feitelijk de gehele bevolking. Je wordt gewaardeerd en afgemeten aan je welvaart. Ben je arm, hoef je geen respect te verwachten; ben je rijk (ondanks dat de rijkdom is vergaard met misdaad of corruptie) dan krijg je alle waardering die je maar kan bedenken.
Indo's die welvarend zijn, worden redelijk behandeld. Maar dat heeft meer te maken met waardering voor hun bezit en positie dan voor het feit dat ze Indo zijn. Zo zijn er ook nogal veel Indo's populair in het artiestenwereldje. Maar daarbuiten???!!
Indo's die het niet hebben gemaakt, hebben dubbel nadeel: ze worden geminacht omdat ze een "loser" zijn, maar daarnaast ook nog eens omdat ze Belanda zijn: londho kere . Ik heb in de loop der jaren heel wat indo's ontmoet die daarnaast nog eens volbloed Indonesische halfbroers en -zusters hadden waarbij een diep onbegrip hing binnen in de familie. Beiden hebben doorgaans ook een duidelijk verschillende culturele achtergrond; ondanks dat ze (half)broer en zus zijn.
Er zijn ook voldoende indo's die het maar verzwijgen dat ze van gemengde afkomst zijn om niet te worden gediscrimineerd; en vaak zelfs hun Nederlandse naam hebben veranderd in een Indonesische om maar niet op te vallen. De Indonesier (feitelijk m.n. de Javaan) discrimineert indo's behoorlijk; voor hen zijn ze niet meer dan "buitenlanders". Afgelopen week heb ik er nog 1 opgezocht in de binnenlanden en de hele omgeving had het over die Belanda of orang asing (= vreemdeling). Toen ik de beste man ontmoette, kon ik werkelijk qua uiterlijk en huidskleur geen verschil zien met de rest van de autochtone bevolking. Ook is hij al sinds 1951 WNI en zijn echtgenote 100% autochtoon. Zo zie je maar dat een bepaald stigma eenmaal verkregen, blijft doorwerken (vaak tot generaties er na).
Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 24-08-2008 18:55 merapi wrote: Lees het mooie boek van Reggie Baay, De njai, oftewel Het concubinaat in Nederlands Indie., dan weet je meer over de positie van Indo"s
.......
Laurentien stamt af van een njai [bron Reggie Baay - de Njai]


Er is niet veel veranderd: in de huidige tijd "doen" de meeste Nederlanders (en andere buitenlanders) het nog steeds met een njai (of een vergelijkbaar type kampung -stapper). Alleen heb ik het idee dat de Nederlanders uit de koloniale tijd nog enige "smaak" hadden waar het bij de huidige Nederlandse generatie vrijwel ontbreekt. Ook het type indo's dat tegenwoordig wordt "gecreeerd", haalt het bij lange na niet bij de knap uitziende indo's in NL van mijn generatie.

You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.94,835,975 topic views - 242,064 posts - 13,758 topics - 35,455 members - last post @ 26-10-2021 01:13 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

154,710,371 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com