indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Gezocht & Aangeboden > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (3 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

spacer line  

Graag met wat minder venijn en wat ontspannender ingaan op de vragen in dit topic. En laat je niet provoceren door stalkers, die een heel andere discussie willlen voeren en niet echt ingaan op de vragen die in dit topic relevant zijn._Jarno_
User
User icon of _Jarno_
spacer line
 


On 11-11-2016 22:59 erwin wrote:

[quote removed]


Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil.


Deze was bij mij onbekend, wel een zeer fraaie Emoticon: Smile


Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Erwin,
beras aka veel nicks heeft en geen huis, en zijn zogenaamde huisjes bestaan niet.
It's only kinky the first time.

stekkel
User
User icon of stekkel
spacer line
 

Beste forumvrienden,

Jullie sympathieke berichten hebben me flink aan het denken en plannen gezet en vandaar een afgeleide vraag. Een van de zaken die ik nu toch wil oppakken is het leren van Indonesisch. En dan streef ik vooralsnog naar een beginners-niveau.
In eerste instantie zoek ik daar voor een leerboek (woorden, grammatica) met audio CD of iets dergelijks om de uitspraak te oefenen.
Kan iemand mij een bepaald leerboek adviseren, mogelijk uit eigen ervaring?
Weer dank voor jullie hulp.
met vriendelijke groet,
Fransspacer line  

http://www.learningindonesian.com/free

Je zou hier mee kunnen starten.koming
User
User icon of koming
spacer line
 

Selamat Datang heb ik ooit uit lesgegeven.
Niet het beste boek, maar voor beginners wel prettig.
De betere boeken zijn in het Engels en worden op universiteiten gebruikt en daarmee zit je al heel snel op gevorderdenniveau.
Teleac materiaal van dertig jaar geleden is misschien nog wel te krijgen ergens maar ongeschikt voor zelfstudiestekkel
User
User icon of stekkel
spacer line
 

Net weer terug in Nederland van een bliksembezoek met mijn vrouw aan Indonesië. Hierbij dank aan het grote aantal persoonlijke- en algemene berichten van vele forumbezoekers hier, die van grote waarde zijn geweest bij de voorbereiding en uiteindelijke reis.

We hebben in korte tijd Java van links naar rechts doorkruist en ook nog een afstekertje naar Manado en omgeving gemaakt. Alle familie bezocht, Chinees nieuwjaar gevierd, veel gezien en beleefd en naar huizen gekeken.

Na 16 jaar was het wel een beetje een cultuurschok omdat er voor ons gevoel veel is veranderd, wat al niet…de hoofddoekjes en bijkomende verschijnselen lijken meer in de mode dan vroeger, het verval in verschillende steden, toenemende armoede en tweedeling. Anderzijds een land dat zich op veel gebieden indrukwekkend heeft ontwikkeld. Zo konden we alles van de reis digitaal regelen, gingen treinen en vliegtuigen meestal keurig op tijd en kennis gemaakt met goede gezondheidszorg en onderwijs (scholen bezocht waar familie werkt).

Al met al geweldig genoten, mooi aardige mensen die Indonesiërs, meer dan heerlijk gegeten, die tropische geuren en magistrale panorama’s in ons opgenomen. Nu, als pensionado, zal ik de tijd die ons nog rest met eega, zeker vaker gaan.

Huizen zijn we nog niet uit, voornamelijk omdat ik het geluk heb getroffen de enige eigenwijze vrouw van Indonesië te trouwen die perse iets van een woonstek wil bezitten in een stad daar en ik genoegen zou nemen met een huurhuis en dan liefst landelijk. De tijd zal het leren, setiap kekurangan memiliki kelebihannya,… en ondertussen ga ik trachten Indonesisch te leren.

Tot zover, nogmaals dank beste forumvrienden.Petroek
User
User icon of Petroek
spacer line
 

Stekkel, Malang Batu is een prachtige omgeving voor een bule, waar veel te doen is en waar niet iedereen je zit aan te staren omdat je een vreemde buitenlander bent. Maar voor je echtgenote van Katholiek-Chinese origine heb ik wel mijn bedenkingen. Want vooral ook in Oost-Java hebben zich, tijdens en na de staatsgreep van Suharto (rond 1965), vreselijke taferelen in Malang en omstreken afgespeeld, waarbij het water van de Brantas rood gekleurd werd door het bloed van mensen van chinese origine. Dat zal je vrouw vast wel weten want in die periode zijn veel van die chinese families naar Nederland gevlucht. Tot op heden geeft dat nog ernstige trauma's bij die bevolkingsgroep en leid het bij het overige volksdeel nog tot gewelddadige ontkenning als daarover iets in het nieuws komt. Deze wonden zijn nog lang niet geheeld. Ergens rond 1997, in de onrustige periode voorafgaande aan de aftreding van Suharto was ik in de binnenstad van Malang om een tas te kopen. Het was er vreemd stil en een deel van de winkels waren gedeeltelijk met luiken gesloten. Ik kwam binnen en werd daar met blijdschap door een chinese mevrouw ontvangen. Ze vertelde me dat ze me heel moedig vond dat ik daar zomaar durfde te komen. Ze had de luiken half dicht omdat ze bang was voor rampokkers die haar winkel zouden leegroven, want dat was eerder ook al eens gebeurd. Ik wist daar helemaal niets van. Er was ook geen negatief reisadvies vanuit Nederland afgegeven.
In de kampong ontmoette ik vervolgens jeugd die met branieverhalen kwamen dat ze die chinezen wel eens mores zouden leren. En later is een paar Katholieke kerken (waar vooral chinezen komen) door het schorriemorrie in brand gestoken. In rustiger tijden is van deze afgunst ten aanzien van chinezen weinig te merken. Hoewel ik af en toen op de forums berichten zien dat een chinese vrouw samen met een bule echtgenoot in Malang het mikpunt was voor bespuwing door lokaal volk.
Ik denk dat in die gevallen tevens sprake is van afwijkend/onaangepast gedrag van de zijde van het echtpaar.

Het is dus heel erg belangrijk dat jullie je eerst goed vertrouwd maakt met het leven in Indonesië, voordat je je ergens definitief gaat vestigen. Een permanente emigratie lijkt mij eerlijk gezegd niet verstandig. Helemaal op dit moment wanneer het weer wat rommelt in Jakarta.

Stekkel, dit was helaas een wat negatiever bericht, maar dat mag je er niet van weerhouden om samen met je vrouw veel van Indonesië te genieten.


Niet om je druk over te maken; wel om rekening mee te houden.

Petroek
User
User icon of Petroek
spacer line
 


Op 08-11-2016 11:15 schreef Malam:
Kom kom jongens, niet romantiseren het vreten is hier uitgesproken slecht, zoute vis, rijst en kangkung met een beetje mazzel een ei.
Als vleesvervanger tahu en temp�, dat is het dagelijks menu en voor de minderbedeelden dagelijks mi instant.
Als bleekvoet indiaan in een grote stad die een fatsoenlijke hap wil waar we mee groot zijn geworden betaal je je de rambam.
In kleinere steden is het gewoon een jacht op normaal vlees en groente, laten we het beestje maar gewoon wel bij zijn naam noemen en je betaal je nog de pleuris ook.
Als ik over een half jaar weer in Nederland de supermarkt binnen strompel, met alle goedkope lekkernijen, wat wil je hebben, het is er, dan voel ik me weer als een kind in een ballenbak bij MacDonald.
Hier is het vreten armoe troef mits je elke dag lokaal wil eten, geef mijn portie maar aan Fikkie. Emoticon: Bye bye
Voor mij is Indonesie, wat eten betreft, gewoon een luilekkerland. Maar dat was toen ik pas in Indonesie kwam nog niet het geval. Het viel me toen op hoe snel die javanen hun bordje, volgeladen met rijst en met maar weinig toespijzen, naar binnen werkten. Eten was voor hun gewoon een noodzakelijk kwaad, maar niet iets om langzaam van te genieten. Dat was heel anders dan mijn ervaring die ik net daarvoor in Singapore had, waar zich op grote open pleinen veel eettentjes bevonden en waar je via een tussenpersoon een menu kon samenstellen. Je hoefde dan niet zelf langs al die tentjes. Pas vele jaren later ben ik hetzelfde systeem tegengekomen in Banda Aceh, waar het meest favoriete gerecht bestond uit kokkels. Het hele plein was daar geplaveid met de schelpen van deze diertjes, die trouwens ook door Nederlandse vissers worden gevangen, maar direct naar Mediterrane landen worden geëxporteerd waar ze als delicatesse worden verkocht.

Maar in Java moest ik me in het begin zien te behelpen met hetzelfde eten als voor de indonesiers waarmee ik optrok. Het traditionele fastfood gerecht in Oost Java was toen en is nog steeds bakso. Dat is een kom waterige soep met grijze balletjes en wat samen te stellen toespijzen. Deze worden geserveerd vanuit een kakilima waar naast een ketel op het vuur ook een stapel kommen en lepels liggen, die voor elke klant in hetzelfde water worden afgespoeld en met dezelfde vieze lap worden schoongeveegd. Maar ja, er was niets anders te eten, dus ik moest wel. Alleen al om de gedachten, over de mogelijke samenstelling van die grijsroze bakso-ballen, moest ik kokhalzen. Voor mij bestond toen maar één remedie om te kunnen overleven, namelijk door een flinke schep sambal in de kom te doen. Het was daarmee goed te verhapstukken. Het was voor mij in het begin echt een speurtocht waar het lekkere eten te vinden is. En dan ben je echt in het voordeel als je langdurig in nabijheid van een grotere plaats verblijft.
Op allerlei plaatsen bevinden zich langs de wegen kleine gespecialiseerde stalletjes waar je eten kunt halen, totdat de voorraad op is. Daar kan je goedkoop lekkere (warme) gerechten krijgen, zoals sate (van allerlei soorten vlees) of andere gebakken produkten (kip, eend) of favoriet bij de jeugd, gefrituurde kippenklauwen en natuurlijk van alles bij de kakilimas dat je ook naar huis in een doggybag kan meenemen, inclusief plastic bestek en sausen of vruchtensap, hete thee en koffie in een plastic zakje.
Je moet die wel allemaal weten te vinden, maar als je precies weet wat je wilt hebben dan laat je het gewoon door een buurjongen of een ojek(bromfietstaxi) thuisbrengen. En dat is inderdaad heeel goedkoop en ook heel lekker. In grote steden zoals Malang/Batu heb je ook veel lekkere eettentjes, waar je op gezette tijden terecht kan. En die zijn behalve lekker meestal ook heel erg gezellig. Heerlijk al die soorten vruchtensap met 'es batu'. Vergeet niet voor de thuisblijvers een doggybag met eten mee te nemen als je daar onbedoeld blijft hangen. Dus ook de Javaan heeft de laatste jaren leren genieten van lekker eten. Wij mogen het monopoly hebben op het woord 'gezellig', maar de echte gezelligheid vind je toch bij de kakilima of op het matras voor de tv bij een Javaanse familie.
Ik heb na dat eerste jaar eigenlijk vrijwel nooit meer last gehad van mijn darmen. Dus al dat typisch nederlandse eten dat moeilijk te verkrijgen of relatief duur is gewoon vergeten! Ik ben al helemaal niet te spreken over het doorsnee toeristenmenu (saos inggris, getverderrie!). Er zijn genoeg alternatieven waar je van kan gaan houden.
Niet om je druk over te maken; wel om rekening mee te houden.

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Je zou perfect in het vakantieprogramma "Het is hier fantastisch" passen Petroek. Emoticon: Shiny
Sinds 1992 tot 2009 kwam ik minimaal 2 maanden per jaar naar Indonesië, sinds 2009 tot op heden heb ik wel haast 6 jaar in Indonesië gebivakkeerd en ook nog gewerkt. Emoticon: Yes!
Kaki lima, tokootjes, kleine en grote restaurants, heb ik in alle facetten meegemaakt, ook typhus, cholera en spontane spuitpoep is ons niet bespaard gebleven. Emoticon: Nooo

Ondanks je periode in Aceh en je vrij scherpe blik, heb ik toch de indruk dat je het toch nog door een vrij roze bril bekijkt waarbij de liefde denk ik een belangrijke rol speelt. Emoticon: Blush
Ik voel me hier nog steeds als een vis in het water, maar als ik straks weer Appie Heyn, Dirkje van de Broek en Lidl binnen flits, slaak ik een zucht van verlichting Emoticon: Bye bye
Petroek
User
User icon of Petroek
spacer line
 

Malam, misschien moet je het eens proberen in Malang/Batu.
Wat betreft typhus en hepatitus C is het goed oppassen wat je eet, en natuurlijk de nodige vaccinaties halen. Cholera komt niet voor in de gebieden waar ik ben geweest.
Mijn belangrijkste boodschap is eigenlijk dat je je zo goed als mogelijk moet aanpassen aan de plaatselijke leefgewoonten. En als je veel eten uit blik eet (wat in Indo vaak over de datum is) of ander minderwaardig westers voedsel (zie maar eens waar die lekkere speklapjes vandaan komen in Java) dan wordt je weerstand minder en raak je al gauw aan de spuiterij.
Ik kom trouwens zelf sinds '83 gemiddeld 1 maand per jaar in Indonesië, en heb daar vele streken bereisd. En ik heb ook veel in arme dorpjes en kampungs bij mensen thuis gebivakkeerd, met en zonder liefje. En dat lukt echt niet met een roze bril.


Niet om je druk over te maken; wel om rekening mee te houden.

Petroek
User
User icon of Petroek
spacer line
 

Nu ik over de reactie van Malam nadenk schiet me te binnen dat ik het alleen nog maar over het onderdeel 'lekker', maar nog niet over het onderdeel 'lui' in het woord luilekkerland heb gehad. Misschien dat dat het een en ander nader verklaart.
In Indonesie hoef ik nooit zelf mijn eigen eten klaar te maken (lekker lui), terwijl ik dat in Nederland wel moet doen. Dat begint al met die haastige klanten die je in Nederland bij de supermarkt niet eens de gelegenheid willen geven om je boodschappen even rustig in te pakken.
Mijn vriendin in Indonesie heeft een drukke baan en is ook geen keukenprinces. Dus logisch dat er veel buiten de deur wordt gehaald en gegeten. Bovendien heeft ze een paar huizen verder nog een zus die wel lekker kan koken, en waar ik ook vaak eet. Geen afwas, dus lekker lui.

Maar dat neemt niet weg dat je bij een langduriger verblijf in Indonesie net zo lui kan leven als ik, als je het maar op dezelfde manier organiseert. Je kan bijvoorbeeld een buurvrouw inhuren om inkopen te doen en voor je te koken. Dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Als je perce wilt vasthouden aan Nederlands eten, dan wordt dat lastiger.
Toen ik de zus van mijn vriendin bijvoorbeeld vroeg om patat voor me te bakken deed ze de gesneden aardappelen door een gekruid bloempapje, wat ze gewend was bij andere Indonesische gerechten. Dat was natuurlijk niet te eten. Maar ik kon haar gelukkig wel snel leren hoe dat wel moest. Want ze is niet zo dom en hardleers als dat personeel van Salina.


Niet om je druk over te maken; wel om rekening mee te houden.

bulekurus
User
spacer line
 

Ik als culinaire Bourgondiër heb als mening dat het hier verschrikkelijk slecht is met het eten .
Hopeloos gewoon,
Daar en tegen stapte ik gisteren een nieuwe pepeto winkel binnen juist buiten ubud , wauw wat ik daar zag van lekker eten en wauw de prijs viel heel goed mee, er was zelfs een Franse bule chef een gerookte zalm (in huis gerookt) aan het versnijden. Mooie stukken entrecote, moet je in Yogyakarta het dubbele voor betalen ....bier , brood , kaas, charcuterie , wijn , alles ..wil je dit in yogya, betaal je de hoofdprijs..salina
User
User icon of salina
spacer line
 


Op 13-02-2017 17:32 schreef Petroek:
Nu ik over de reactie van Malam nadenk schiet me te binnen dat ik het alleen nog maar over het onderdeel lekker, maar nog niet over het onderdeel lui in het woord luilekkerland heb gehad. Misschien dat dat het een en ander nader verklaart.
In Indonesie hoef ik nooit zelf mijn eigen eten klaar te maken (lekker lui), terwijl ik dat in Nederland wel moet doen. Dat begint al met die haastige klanten die je in Nederland bij de supermarkt niet eens de gelegenheid willen geven om je boodschappen even rustig in te pakken.
Mijn vriendin in Indonesie heeft een drukke baan en is ook geen keukenprinces. Dus logisch dat er veel buiten de deur wordt gehaald en gegeten. Bovendien heeft ze een paar huizen verder nog een zus die wel lekker kan koken, en waar ik ook vaak eet. Geen afwas, dus lekker lui.

Maar dat neemt niet weg dat je bij een langduriger verblijf in Indonesie net zo lui kan leven als ik, als je het maar op dezelfde manier organiseert. Je kan bijvoorbeeld een buurvrouw inhuren om inkopen te doen en voor je te koken. Dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Als je perce wilt vasthouden aan Nederlands eten, dan wordt dat lastiger.
Toen ik de zus van mijn vriendin bijvoorbeeld vroeg om patat voor me te bakken deed ze de gesneden aardappelen door een gekruid bloempapje, wat ze gewend was bij andere Indonesische gerechten. Dat was natuurlijk niet te eten. Maar ik kon haar gelukkig wel snel leren hoe dat wel moest. Want ze is niet zo dom en hardleers als dat personeel van Salina.


Onze chef kok is wel een slimme vrouw hoor. Soms gooi ik wel eens een gerecht door naar haar email of facebook. Een filmpje dus met iets wat er prachtig uit ziet en lekker lijkt. Ze maakt het zo Emoticon: Yes!salina
User
User icon of salina
spacer line
 


Op 13-02-2017 19:08 schreef bulekurus:
Ik als culinaire Bourgondiër heb als mening dat het hier verschrikkelijk slecht is met het eten .
Hopeloos gewoon,
Daar en tegen stapte ik gisteren een nieuwe pepeto winkel binnen juist buiten ubud , wauw wat ik daar zag van lekker eten en wauw de prijs viel heel goed mee, er was zelfs een Franse bule chef een gerookte zalm (in huis gerookt) aan het versnijden. Mooie stukken entrecote, moet je in Yogyakarta het dubbele voor betalen ....bier , brood , kaas, charcuterie , wijn , alles ..wil je dit in yogya, betaal je de hoofdprijs..


Daar deed ik ook altijd boodschappen toen ik nog op Bali zat. Prachtige winkel en zo jammer dat ze die niet hebben in Jogja Emoticon: Cry
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.88,011,240 topic views - 240,756 posts - 13,734 topics - 34,238 members - last post @ 18-01-2021 16:50 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

143,362,195 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com