indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Gezocht & Aangeboden > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (3 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

stekkel
User
User icon of stekkel
spacer line
 

Beste forumbezoekers,

Ik had een vraag over een mogelijke verblijfslocatie in IndonesiŽ.
Ik ben Nederlander, met Indonesische vrouw getrouwd en ga binnenkort met pensioen. Hoewel ik zelf nog wat twijfel of ik, met mijn nuchtere en pietje precieze kijk, wel pas in de Gordel van Smaragd met de religieuze perikelen, wil mijn vrouw (afkomstig Java, katholiek met Chinese roots) graag terug.
Mijn twijfel heb ik vooral door een mix van berichten dat het er niet prettiger op wordt voor Nederlanders in IndonesiŽ. Dit oa. door sterke prijsstijgingen, dat het voor de lokale bevolking steeds moeilijker wordt (afgunst) en verder kan ik slecht tegen het idee van corruptie en dat anderen je zien als een wandelende portemonnee die je met van alles kunt belazeren. Misschien heb ik het met mijn twijfel wel bij verkeerde eind, tenslotte ervaar ik alles in IndonesiŽ van heel ver weg.

Waarschijnlijk doen we er goed aan eerst wat te huren?
De vraag is dan in ieder geval ook waar ga je je vestigen. Zelf zou mijn voorkeur gaan naar een plaats waar het wat koeler is dan gemiddeld, dus mogelijk wat hoger gelegen en liefst op het platteland/kleine plaats. Ik moet er niet aan denken in een metropool als Jakarta, in een torenflat of iets dergelijks terecht te komen.

Zou iemand mij advies kunnen geven waar(welk gebied/plaats) te zoeken?
Ik ben nieuw op het forum en hoop dat iemand die in IndonesiŽ woont of er vaak verblijft mij zijn persoonlijke ideeŽn zou kunnen delen.
Alvast dank voor elke vorm van hulp en advies.
met vriendelijke groet,
Fransoyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Ik zou alleerst eens kijken naar het financiele aspect..Wat heeft de emigratie tot gevolg voor de hoogte van inkomen. Hoe regel je ziektekosten? Heeft jouw vrouw nog een Indonesisch paspoort? En op welke titel denk je een verblijfsvergunning te verkrijgen

Als je dit in kaart hebt? Zou je inderdaad eens kunnen kijken naar een lokatie.
My 2 pence.

In uw geval? Links in de pagina staat een advertentie van djava consultants. In het kader van voorkomen is beter dan genezen.
It's only kinky the first time.

spacer line  

Ik zou t al weten: Net zoiets als Malam doet. Paar maandjes hier en terug naar NL. Beide werelden en je blijft je NL stekkie houden.. Op jouw leeftijd niet het NL schip verbranden. Zo hou je ook volgens mij je NL verzekering, wat dan toch wel handig is...

Ben je t hier weer eff beu, terug naar NL en vice versa.


Heldere ziende

erwin
User
User icon of erwin
spacer line
 

Uit je bericht meen ik op te maken dat je nog niet, of toch niet vaak in IndonesiŽ bent geweest. Je twijfelt wel zeer sterk, daarom zou ik je aanraden om eerst eens voor een paar maanden daarnaartoe te gaan. Daaruit zal je veel leren.

Waar je te vestigen is natuurlijk een heel moeilijke vraag, en hangt af van persoon tot persoon. Ik zou aanraden om toch te vestigen in de buurt van een stad, omdat dat altijd meer mogelijkheden biedt. Als het dan wat koeler moet zijn dan denk ik aan Kaliurang of omgeving, in de buurt van Yogyakarta. Trouwens Yogyakarta is voor mij de enige leefbare stad in IndonesiŽ, toch van de steden waar ik ben geweest.

Rest er nog de vraag over de verblijfsvergunning, zoals Oyibo aanhaalde. Dat is ook niet eenvoudig.

Ik heb ook een Indonesische vrouw, maar wil daar niet wonen, van mijn leven niet. Ik vrees dat ik me er stierlijk zou vervelen.


Het is beter spijt te hebben van iets dat je gedaan hebt, dan spijt te hebben om iets dat je niet gedaan hebt

spacer line  

Dag Frans,
Ikzelf vind een korte winterperiode wel genoeg en heb voor een flexibele oplossing gekozen. Op de onderstaande link kun je er het een en ander over lezen.

http://forum.indahnesia.com/to(...)ede_huis_in_ubud.phpAnne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Frans,

Ik weet niet of en wat je tot nu van Indonesie gezien hebt.

Als geloof en omgeving belangrijk is en je je druk maakt om de religieuze perikelen dan zijn er eilanden/omgevingen die wat dat aangaan beter passen. Moet het op Java zijn dan denk ik bijvoorbeeld in de buurt van Malang. Andere meer christelijke eilanden/omgevingen zijn bijvoorbeeld Minahasa (noord Sulawesi) Flores, Timor, Sumba of Ambon.

Het leven in deze gebieden (uitgezonderd Malang) is niet te vergelijken met de situatie op Java.
Misschien zou Tomohon of Tondano in Noord Sulawesi een optie zijn, prachtige omgeving, de stad (Manado) op een uur rijden en hoger gelegen dus veel koeler (geen airco nodig voor de nacht).

NB: Ik woon niet in Indonesie maar kom er bijna 30 jaar en de laatste 10 jaar drie keer per jaar voornamelijk in het oosten (Sulawesi, NTT, Maluku en Papua) en intussen het :"hele"l and gezien.Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

stekkel
User
User icon of stekkel
spacer line
 

Beste forumvrienden,
en met name Oyibo, Jakarta-snacks, Erwin, Job en Anne Mieke,

Ik ben blij verrast met al zoveel waardevolle reacties.
In jullie berichten lees ik veel zaken die me, als toekomstige pensionado, nu al flink aan het denken hebben gezet en er is nogal wat werk aan de winkel. Wat ik vooral op prijs stel, in dit contact met jullie, is dat ik informatie krijg uit de praktijk van mensen die zelf veel Indonesische (woon)ervaring hebben.

Ter aanvulling nog: mijn vrouw heeft de Indonesische nationaliteit en helaas waren we in het verleden slechts enkele malen in staat IndonesiŽ voor een korte vakantie te bezoeken. Dat was dan in Java en op Bali.
Beste Job: je link is voor mij een goudmijn aan nuttige informatie.
Ik hoop dat als ik met vervolgvragen zit ik bij een enkeling van jullie mag aankloppen.
In ieder geval alvast allen dank voor jullie inbreng en advies, ik waardeer dit bijzonder.

Met vriendelijke groet,
FransmerdekaSah
User
User icon of merdekaSah
spacer line
 


Ik vraag me eigenlijk af of je vrouw niet al een plan heeft.
Ik kan me voorstellen dat ze in de buurt van haar familie wil gaan wonen
of juist niet.

In iedergeval zou ik niet te hard van stapel lopen en eerst eens voor 6 maandjes
gaan via een visa budaya.

Dan kun je bijvoorbeeld 3 x 2 maanden op bepaalde plekken een kijkje gaan nemen
Maar .. vergis je niet.... op vakantie is heel wat anders als daar echt (regelmatig) verblijven.

Mijn indonesische vrouw en ik hebben juist tijdelijk gekozen om naar Nederland
te gaan,oa juist om de "onzekerheid" in indonesie even te mijden.

Voor het weer en de hypocritie in NL zou ik morgen zo weer naar indonesie willen
gaan ondanks de hypocritie en andere maars in indonesie, maar voornamelijk om
weer even samen te zijn met de kinderen.

Indonesie en Nederland hebben beiden hun tegens (en voors)
In iedergeval veel succes in jullie zoektocht.

jupje
User
User icon of jupje
spacer line
 

Ik ben al 5 jaar gepensioneerd, en verblijf sinds die tijd in de winterperiode telkens bijna 6 maanden, van oktober tot april, in IndonesiŽ, waar mijn vrouw, die nu de Nederlandse nationaliteit heeft, oorspronkelijk vandaan komt.
Langer dan die 6 maanden zou ik persoonlijk hier ook niet willen verblijven, dan ben ik het weer een beetje zat, en wil ik weer eens terug naar mijn eigen omgeving (Zuid-Limburg), waar het in de zomermaanden ook goed toeven is.
We verblijven hier nabij familie in een dorp aan de rand van de stad Solo, dus de voordelen van stad en platteland direct bij de hand. Ik zou ook absoluut niet in de grote stad willen leven, hier niet en daar niet. Binnen 5 minuten heb ik de bus naar het stadscentrum, en binnen 5 minuten zit ik in alle rust tussen de rijst- en groentevelden langs de Solo-rivier.
Als je de hitte een beetje zat bent, en van meer koelte houdt, kun je binnen een uurtje met de bus ook in een bergdorp op de helling van de vulkaan de Lawu zitten, met tal van kleinere en grotere watervallen, tropische bossen, pittoreske dorpjes, oeroude Hindoe-tempeltjes, en bij helder weer uitzichten naar alle kanten tot wel 100 km ver.
Mijn vrouw heeft ook een katholieke achtergrond, en dat is hier helemaal geen probleem.
Je staat versteld, hoeveel niet-moslims er ook in Java zijn. Het is een sprookje, dat 90 % van IndonesiŽ moslim is, dat geld alleen voor de statistiek, wel is waar, dat een grote meerderheid moslim is. Hier in het dorp is het misschien 50 %.
Met die enorme prijsstijgingen valt het ook wel mee, vooral als je veel gebruik maakt van lokale groenten, fruit en vlees, en niet persť elke dag alleen westers wil eten.
In de grotere supermarkten is bijna alles te koop, maar geÔmprteerde producten zijn inderdaad duur, evenals alcoholische dranken.
Van afgunst van de lokale bevolking merk ik ook bitter weinig.
Belangrijk is, dat je je aanpast, de lokale taal zo snel mogelijk een beetje onder de knie probeert te krijgen, en je normaal met de mensen omgaat, en ze gewoon als gelijke behandelt. Als je ze al als minderwaardig, dom en lui beschouwd, en je op een eilandje wenst te leven, kom je bedrogen uit, en kun je er ook beter niet aan beginnen.
Met corruptie zul je eigenlijk ook weinig te maken krijgen, ik in elk geval niet.
De enige officiŽle instanties waar ik mee van doen heb is de douane bij aankomst en vertrek, en de immigratiedienst bij het verlengen van mijn 180-dagen visum. Dat laatste doen wij gewoon zelf, is een kwestie van een aantal formulieren invullen, en de benodigde fotokopieŽn van tal van zaken, maar na 20 keer verlengen weet je dat vanzelf wel.
Elke maand maken we ook wel een uitstapje ergens naar Java zelf, of een ander eiland, want Solo heeft directe vliegverbindingen met Kalimantan, Sulawesi, Bali, Lombok en Batam, en tot nu toe bevalt het prima zo.D'r Herjot hat de tsiet jemaat, va tsauwe hat He√ę nuus gezaat.

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Ik kan het verhaal van Jupje bijna in zijn geheel overnemen, ik doe precies hetzelfde, bevalt me prima. Emoticon: Yes!salina
User
User icon of salina
spacer line
 

Ja dat lijkt mij ideaal. De wintermaanden de kou ontlopen en de lente/zomer in Europa Emoticon: Party!zieleffe
User
spacer line
 

Ik merk dat het voor ieder persoonlijk verschilend is.
Ik die vaak een dokter nodig heb is een stad geen keuze meer maar een must.
Ik ben onder controle van de specialist al jaren in Nederland,maar ook nu in Indonesie.
Ik ben de afgelopen maand augustus in Holland geweest toen was die maand koud en de eerste week van september erg warn het was een frut zomer. Dus garantie krijg je in Holland nooit.
Ik zou ook niet midden in de stad willen wonen voor geen goud.
Maar ik heb aan de rand van Jakarta aan zee een mooie plek gevonden waar alle voorzieningen is, gemakkelijk te huren en het is allemaal nieuw gebouwen en je heb er gezellige terrasjes warung volop eten laundry komen ze halen en gewassen en gestreken weer terug voor een paar centen.
De eerste keer eerst geprobeerd voor een half jaar.
Het beviel mij zo goed dat ik langer hier wilde zijn en dat is ook weer een persoonlijke aangelegenheid geregeld en goed bevonden dat ik ook verzekerd blijf. Wat wil een mens nog meer..... Emoticon: ShinyVerdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

spacer line  

Kan alleen zeggen, wees wijs en volg wat Jupje en Malam doen.

Mankeer je wat, kun je meteen terugvallen op je NL ziektekostenverzekering. Heb persoonlijk niet echt een hoge pet op van de "doktoren" hier. Hebben de rijke Indonesiers overigens ook niet, want die gaan voor elke constipatie of kuch naar Singapore.

Ieder heeft z'n eigen redenen. De een is jong en heeft z'n werk en/of vrouw hier, de ander is pensionado.

Nou, in jouw (en Malams en Jupje) geval zou ik precies tzelfde doen. Geen rigoreuze plannen meer en het beste van 2 werelden.
Hou t simpel op alle gebied. Geen hoofdbrekens over zorgverzekering, verblijfsvergunning etc.

Kortom; Overwinteren zonder kopzorgen. Emoticon: Party! Emoticon: Party!

Gras is nergens groener.Heldere ziende

spacer line  

Jupje, wat die prijzen betreft is mijn ervaring dat t hier wel degelijk duurder is dan in NL.
En dan doel ik niet alleen op westerse producten.

Rijst
Suiker
Melk
Water
Uien
Aardappelen
Boter (jawel, zelfs die vette, nepgele Blue Band, vs bak of smeerboter in NL)
Bloem
Vlees
Bier (!! Emoticon: Yes! Emoticon: Yes! )
Broccoli of andere koolsoorten (meer dikke stam dan broccoli Emoticon: Laugh out loud )
maar ook bijv internet

Ik noem maar eff wat op, maar de meeste producten zijn toch echt duurder dan in NL.

Brandstof is echter weer goedkoper, maar ik leef niet alleen op brandstof.


Heldere ziende

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Ben vandaag boodschapjes wezen doen en ben me de pleuris geschrokken. Emoticon: Yes!
Een stukje vlees is niet meer te betalen, moet ik dan lokaal gaan eten, zoute vis, rijst en wat kangkung Emoticon: Confused
Hoe leven mensen hier eigenlijk van 2 miloen Emoticon: Confused
Hoe kan IndonesiŽ nu in godsnaam aan zijn bevolking verkopen dat we in Europa vele malen minder betalen voor onze hap snuf terwijl de lonen vele malen hoger liggen Emoticon: ConfusedMalam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Hoe leven IndonesiŽrs Emoticon: Confused
Wat vreten ze Emoticon: Confused Een fabrieksarbeider in Sukabumi heeft 1.4 miljoen, een liter rijst kost 10.000 (nog teringzooi ook) een kilo vlees kost 130.000 (ook teringzooi), zelfs een ei is al een luxe hier Emoticon: Confused
marcel70
User
spacer line
 


On 08-11-2016 09:16 konyolkonyol1 wrote:
Vrij simpel. Tahu 1000rp. Tempe 1000-3000rp. Sayur2 ook goedkoop te verkrijgen. Vis en kip duurder maar nog betaalbaar. Ken iemand die gem maar 20.000rp per dag boodschappen doet en zij (met 2 kinderen) eten vrij gezond hoor.


Ja hoor, Vergeet de borax en formaline niet Emoticon: Yes! Emoticon: Yes!


Becik ketitik olo Ketoro

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Dat is mooi, eindelijk duidelijkheid, een gezin met 2 kinderen kan dus eten voor Rp 20.000 per dag, dan hebben ze niets te klagen, dat is 600.000 p/m, dan hebben ze hier nog 800.000 over voor huis,kleding, elektrisch, school en vervoer. Emoticon: Yes!
Ik begon me al zorgen te maken. Emoticon: BlushMalam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 08-11-2016 09:36 marcel70 wrote:

[quote removed]


Ja hoor, Vergeet de borax en formaline niet Emoticon: Yes! Emoticon: Yes!


Hou op schei uit Marcel, hoe kom je er bij jokkebrok.
Nu prik je de ballon van konyol lek enge man, 20.000 voor een gezin van 4 man is het volgens Konyol, wie ben jij en ik om daar aan te tornen. Emoticon: Blush
Net als aan zijn huisjes die hij voor slechts 20 miljoen kon bouwen. Emoticon: Confusedspacer line  

Had gisteren avond overwachts bezoek uit NL. Ze kwamen met zn vieren. Had nasi kotak besteld met rijst, kip, 2 soorten sayur,tempe, tahu. Je krijgt nog plastik lepel en vork erbij en drinkwater. 15.000rp per kotak. Een kotak met aparte vakjes per gerecht van plastik. Ik had dus geen afwas. Handig hoor. Ieder kotak was leeggevroten. Duur of goedkoop??

Nogmaals vraag ik me af of jullie wel weten hoe ze hier (kunnen leven). Als je gewend bent steak met aaradppelen en wijn etc... Tja, dan begrijp ik dat jullie het vreemd vinden dat anderen onder de miljoen makkelijk kunnen rondkomen voorwat betreft eten.Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Ik zou niet eens meer thuis eten voor die prijs. Emoticon: Nooo
spacer line  


Dus dit vorige week. Ietsje meer dan 20.000rp , nog geen 30.000. Sayur niet gefotografeerd.Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Al met al om terug te komen op de vraag van Stekkel, gauw verhuizen het is hier heeeeeerlijk en goedkoop Emoticon: Yes!erwin
User
User icon of erwin
spacer line
 


On 08-11-2016 10:02 konyolkonyol1 wrote:
Als je gewend bent steak met aaradppelen en wijn etc... Tja, dan begrijp ik dat jullie het vreemd vinden dat anderen onder de miljoen makkelijk kunnen rondkomen voorwat betreft eten.


Tahu krijg ik absoluut niet door mijn strot, tempe wel, maar niet van harte. Als ik thuis gewend ben om elke dag steak met aardappelen en wijn te eten, waarom zou dat in IndonesiŽ niet moeten kunnen?

Een dagloon hier, is een maandloon ginds, transportkosten zijn vele malen lager en toch kost een stuk rundsvlees (kwaliteit dat je in Europa aan de straatstenen niet kwijt kunt) in IndonesiŽ een veelvoud van wat het hier kost.

Dat aardappelen vrij duur zijn kan ik nog begrijpen, het is immers een land van rijsteters.

Wijn en alcohol wordt kunstmatig duur gehouden, mede door toedoen van de witjurken. En dan hebben we het nog niet over de honderden doden dat dit jaarlijks oplevert door illegaal gestookte alcohol. Emoticon: Party!


Het is beter spijt te hebben van iets dat je gedaan hebt, dan spijt te hebben om iets dat je niet gedaan hebt

jupje
User
User icon of jupje
spacer line
 

Vanwege de temperatuur eet ik ik hier bijna de helft, vergeleken met Nederland, maar drink ik zeker het dubbele, en in de regel niet-alcoholische dranken.
Mijn vrouw doet meestal de dagelijkse boodschappen, en dat is vaak van de lokale markt.
Ik eet veel fruit, dat is meestal uit eigen tuin, afhankelijk van het seizoen, zoals nu mango, jambu, papaya en bananan, later rambutan en srikaya, maar soms koop ik ook wel peren, druiven o.i.d..
Rijst is hier goedkoper, zegt mijn vrouw, groente is vergelijkbaar. Over de kwaliteit ga ik niet in discussie, maar ik klaag er dan ook niet de hele tijd over.
Melk gebruik ik relatief veel, kost inderdaad het dubbele, en bier, wat ik even over de grens in Duitsland voor 29 cent per half liter blikje haal, hier het veelvoud. Maar ik consumeer dat met mate, zowel hier als daar, ik ben geen alcoholist, met 3 bintang per dag, hooguit per week, misschien.
In Nederland drink ik graag ook regelmatig een glas rode wijn, eveneens in Duitsland stukken goedkoper verkrijgbaar dan in Nederland. Maar IndonesiŽ is geen wijnland. Ik neem wel de toegestane hoeveelheid wat sterker spul mee, zoals een Duitse kruidenbitter (Meisterschutz, doet niet onder voor Jšgermeister) en Ouzo. Ook dat consumeer ik met mate, maar tegen oud-en-nieuw zal het wel op zijn. Tijd dat mijn zoon langs komt met wat nieuwe voorraad.
Wij zijn in elk geval aan boodschappen hier niet noemenswaardig meer kwijt dan in Nederland, eerder minder, zonder al die tierelantijnen en extra's, die je in Nederland (of Duitsland, waar in de regel de boodschappen doe) ongemerkt ook in de winkelwagen legt. Hier doe je bewuster je boodschappen.
Op zijn tijd een kakap of goerami, soms kip, ook wel eens eend, kwartel of duif, maar ook wel varken, soms rundervlees, dus variatie genoeg.
Internet heb ik hier veel goedkoper, voor slechts een paar euro per maand, maar de kwaliteit is dan ook niet te vergelijken.


D'r Herjot hat de tsiet jemaat, va tsauwe hat He√ę nuus gezaat.


You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.88,011,240 topic views - 240,756 posts - 13,734 topics - 34,238 members - last post @ 18-01-2021 16:50 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

143,361,133 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com