indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Gezocht & Aangeboden > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (3 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Nickmaas
User
spacer line
 

Beste allemaal,

tijdens het maken van mijn wereldreis ben ik onder andere ook op Bali terechtgekomen wat me erg goed bevallen is. Nu ben ik erover aan het denken om zelf een hostel te gaan beginnen op Bali en ben ik op zoek naar zo veel mogelijk informatie (echt alles is welkom).
-verblijfsvergunningen mag ik dan ook werken of een eigen zaak beginnen?
-kopen of huren van onroerend goed
-lease van stuk grond en zelf bouwen
-alle overige informatie is uiteraard ook meer dan welkom!

Daarnaast heb ik al een investeerder gevonden dus een lening van de bank zal waarschijnlijk niet nodig zijn.
Wellicht kunnen jullie mij verder helpen door ervaringen uit te wisselen.

Alvast bedankt!
NickMalam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Oeps je hebt werkelijk geen idee waar je aan begint Nick Emoticon: Blush
Er zullen wel verschillende adviezen komen, ik beperk het met te zeggen dat je geen verblijfsvergunning aan kan vragen, dat werken alleen op een werkvergunning mag, maar dat is gebonden aan strenge regels om die te krijgen.
Grond kan/mag een buitenlander niet bezitten, onroerend goed wel, onder strenge voorwaarden en dan moet je bovendien wel een hele rijke geldschieter hebben.
Je hebt op je wereldreis precies het allerslechtste/moeilijkste land uitgezocht om zo iets op te zetten. Emoticon: Yes!bulekurus
User
spacer line
 

Beste nickmass, gewoon je droom volgen ... heel het eiland is van buitenlanders ..alles is te regelen ..succes verzekerdsalina
User
User icon of salina
spacer line
 

Hallo Nick

Voor mij was het allemaal iets makkelijker omdat ik getrouwd ben met een Indonesier maar dan is het nog uitkijken geblazen en hier en daar wat probleempjes met het eigendomsbewijs. Ik verhuur villa's in Jogjakarta. Zelf laten bouwen. Bij het eerste project opgelicht en bij het tweede project eindelijk een betrouwbare aannemer die het wel heeft afgemaakt. Ik mag hier niet werken. Wel mijn man bijstaan met flutklusjes. Emoticon: Yes!

Hoe moet ik dat zien met die investeerder? Hij laat bouwen, grond kopen, en jij runt de tent tegen betaling?
Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Ik lees net op Booking.com dat er 5302 hotels zijn.....
Op dit moment op Flores, Wae Lengga om precies te zijn. Dat weet natuurlijk geen mens te liggen. Hier komen mensen als in Bajawa "alles" vol zit in de zomermaanden. Met "alles" bedoel ik "alle" 10 hotels (of 12...?). En dan moeten ze nog meer dan een uur (terug) rijden. Ik weet het, beetje flauw. Ik bedoel er vooral mee te zeggen Bali heeft meer dan zat. Hier is nog iets te halen.
Idd geen antwoord op de vraag maar ik word er gewoon kriegelig van. Sorry... Emoticon: Confused


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

spacer line  

beste Nick,
Op Bali is al een overvloed aan accomodaties en als je ervan wilt leven moet je iets aantrekkelijks bieden. De kunst is het hele jaar door klanten te trekken en ook nog eens in een duurder segment van de markt. Dus een aantrekkelijk locatie en je onderscheiden van je concurrenten. Alleen dan heb je kans er ook van te kunnen leven. Omdat het schier onmogelijk is om als buitenlander een hotelvergunning te verkrijgen kan je eigenlijk alleen maar starten op basis van een "Pondok Wisata", een soort bed en breakfast vergunning, voor Maximaal 5 kamers. Mijn broer is ooit gestart met de huur van een villa met 3 kamers en had binnen een maand of twee al een redelijk lopend guesthouse. Dat zou ook mijn aanbeveling zijn: Start met de huur van een woning met een Pondok Wisata en doe een jaar ervaring op. Dan kan je zien of je de vaardigheden en kennis hebt om op deze markt succesvol te zijn. Ondertussen kan je als det je bevalt en het loopt goed naar alternatieven uitkijken. Lukt het niet of bevalt het toch minder, dan kan je na een jaar gewoon stoppen.
Een traditioneel Hostel voor backpackers lijkt mij een slecht idee. Je kunt op bali voor onder de 10 euro al gemakkelijk kamers huren en met maar 5 kamers op basis van een Pondok Wisata valt daar dus geen droog brood aan te verdienen.
Je kunt voor het Visum starten met een sociaal cultureel visum, waarmee je telkens 6 maanden op Bali kunt verblijven. Hierover is op dit forum genoeg informatie te vinden. Een werkvergunning is mogelijk, maar kostbaar en tijdrovend om te verkrijgen. Voor het Guesthouse van mijn broer heeft uiteindelijk 1 van de 2 partners een werkvergunning geregeld, maar pas toen de tweede gehuurde villa goed draaide.
Kopen van onroerend goed kan niet voor buitenlanders, waardoor huren en leasen de enige legale mogelijkheden zijn. Maar ook aan Leasen zitten vele haken en ogen en ik zou daar zeker niet mee starten.koming
User
User icon of koming
spacer line
 

Beste Nick,

Doe jezelf een plezier en luister naar Malam. Een verblijfsvergunning krijg je slechts na heel veel tijd, energie, geld en geduld verspild te hebben. Een werkvergunning krijg je alleen wanneer je een verblijfsvergunning hebt (of misschien tijdelijk als je voor een bedrijf wordt uitgezonden).
Indonesie zit vol met oplichters dus weet met wie je in zee gaat.
En op Bali is de concurrentie groot, daar zit in beginsel niemand op je te wachten.

En ja, er zijn er een paar wie het gelukt is.... De meerderheid daarentegen ...salina
User
User icon of salina
spacer line
 


Op 10-10-2016 12:59 schreef Anne Mieke:
Ik lees net op Booking.com dat er 5302 hotels zijn.....


En dan zijn er nog duizenden die niet op booking,com staan.
Je moet wel heel uniek zijn om nog iets vol te krijgen op Bali.
Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 10-10-2016 13:01 jobvanstaalduinen wrote:

Start met de huur van een woning met een Pondok Wisata en doe een jaar ervaring op. Dan kan je zien of je de vaardigheden en kennis hebt om op deze markt succesvol te zijn.

Je kunt voor het Visum starten met een sociaal cultureel visum, waarmee je telkens 6 maanden op Bali kunt verblijven.


Als vreemde eend in de bijt, waarschijnlijk ook nog zonder enige taal en cultuurkennis zoiets opstarten, wat de spoeling nog dunner maakt voor de velen die er al zitten en dan bovendien ook nog op een soc. cult. visum. Emoticon: Confused
Je kan er op wachten dat de immigratie voor je deur staat omdat je geen spetter werk mag verrichten op zo'n visum, hoe ze dat weten? Laat dat maar aan de verhuurders in de buurt over. Emoticon: Laugh out loud

Laat je niets wijs maken Nick, Salina gaf het al aan, zij is getrouwd met een IndonesiŽr, ze heeft als echtgenote van een IndonesiŽr een visum, dat geldt trouwens ook voor Bulekurus, dat maakt de zaak toch een stukje eenvoudiger. Emoticon: Yes!Nickmaas
User
spacer line
 

ZO dat zijn al meteen een aantal reacties bedankt daarvoor!

Zoals ik in het begin al kort aangaf gaat het om een HOSTEL en geen HOTEL!!! Naar mijn ervaringen die ik heb opgedaan tijdens het reizen denk ik te weten waar een BACKPACKER op te wachten staat. Daarnaast is een backpacker het hele jaar door aan het reizen en minder dan een hotelgast seizoens gebonden.

Een verblijfsvergunning gaat hem dus niet worden begrijp ik, maar ik mag wel werken met een overig visa?

Kan iemand me iets meer vertellen over bedrijfsvoering in Indonesie? Werkt dit zoals in Nederlands ook met bv's, vof of eenmanszaken?

Ik ben nu al benieuwd naar de reacties!

bulekurus bedankt voor je geweldige bericht!


Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 10-10-2016 14:15 Nickmaas wrote:


Een verblijfsvergunning gaat hem dus niet worden begrijp ik, maar ik mag wel werken met een overig visa?Neen neen dubbelo neen op geen ťťn visum mag je werken, alleen met een werkvergunning, maar dan zal je ook een bedrijf moeten hebben waar je voor gaat werken en dan nog in een functie die niet verdringend werkt voor IndonesiŽrs. Emoticon: Talk to the handspacer line  


Op 10-10-2016 14:15 schreef Nickmaas:
ZO dat zijn al meteen een aantal reacties bedankt daarvoor!

Zoals ik in het begin al kort aangaf gaat het om een HOSTEL en geen HOTEL!!! Naar mijn ervaringen die ik heb opgedaan tijdens het reizen denk ik te weten waar een BACKPACKER op te wachten staat. Daarnaast is een backpacker het hele jaar door aan het reizen en minder dan een hotelgast seizoens gebonden.

Een verblijfsvergunning gaat hem dus niet worden begrijp ik, maar ik mag wel werken met een overig visa?

Kan iemand me iets meer vertellen over bedrijfsvoering in Indonesie? Werkt dit zoals in Nederlands ook met bvs, vof of eenmanszaken?


Nick,
ik heb geprobeerd aan te geven in welke richting je wellicht sucsesvol zou kunnen zijn. Maar nu ik dit lees sluit ik me geheel aan bij Malam, IndonesiŽ is het slechtste land waar je dit zou kunnen opzetten. Als buitenlander mag je noch onroerend goed, noch een bedrijf bezitten. Met een visum mag je NIET werken in IndonesiŽ. Op dit forum en buiten deze site zijn zijn er tal van bronnen die aangeven wat de (on)mogelijkheden zijn in de RI voor ondernemers. Verdiep je eerst eens goed in de materie. Dan kan je daarna met een meer realistisch plan komen.

spacer line  

Precies wat Malam zegt!

Ga er niet aan beginnen! Een werkvergunning (naast je visum!!) verkrijgen is geen sinecure en waarschijnlijk maar voor 6 maanden. En na 4 maanden begint de ellende van alle documenten en bureaucratie van werkvergunning weer. Manmanman. En dat is nog maar het eenvoudigste probleem.

Je weet niet waar je aan begint. Ik vind persoonlijk Balinezen nog erger om mee te werken dan Javanen.
Zelfs als je de cultuur (en verdomd complexe snapt) bijt je je tanden dagelijks stuk op die eigenwijze Indonesiers. Ze willen t gewoon niet leren, ook niet als je het hun 100x uitlegt. Alles gaat fout, wordt verkloot, gaat kapot, of ze komen gewoon plots niet opdagen, zijn niet bereikbaar, staan plots MET hun hele familie aan de deur et etc etc.

Lees alle berichten van Salina eens rustig door en dan krijg je een beetje idee wat je te wachten staat. Zo erg dat een boek ervan een bestseller zou zijn.

Daarnaast is de concurrentie moordend en zul je zat maanden hebben dat er veel minder toeristen zijn. Wie gaat t lege ho(s)tel, personeel etc betalen?

Investeerder? Als een een serieuze is, dan vraag ik me af hoe deze zo makkelijk een toezegging kan/wil doen. Ik zou wel 2x nadenken en er zou toch wel iemand met een heeeel strak businessplan moeten komen, zou ik daar in willen stappen.

Je hebt inderdaad, zoals Malam al aangeeft, het allermoeilijkste land uitgezocht.

Hier verblijven als pensionado of werken als goedbetaalde expat is wat anders, maar die nemen geen risico's en hebben een veilige basis. Pensionado geniet paar maanden en keert weer huiswaarts voor paar maanden, Expat vult zijn/haar zakken en keert paar jaar later weer huiswaarts. Ervaring, lol en zakt geld rijker. Emoticon: Yes! Chauffeur en bediendes armer

Volg geen "adviezen" van anderen die zeggen dat het wel zonder problemen op een sociaal cultureel visum of wat "onder de radar" kan. Als ze dan pakken....ben je spijkerhard de sjaak. Iets wat je mogelijk niet alleen met geld meer af kan kopen en "Bali Hilton" (de sing sing) wil je geen dag verblijven hoor. Emoticon: Nooo Emoticon: Nooo

Mocht je een BV willen starten -> wordt een PT PMA met een minimum capital requirement van ca. USD1.000.000 en min paid up ca. USD250.000.
Lees voor bedrijfsvormen en mogelijkheden de website van bijvoorbeeld indosight.

Local PT via via starten of land via via kopen? Misschien zullen sommigen zeggen dat t prima kan. Resultaat: Je raakt alles kwijt, period. Emoticon: Laugh out loud Emoticon: Laugh out loud

Bezint eer ge begint... Als ik jou was, zou ik er gewoon NIET aan beginnen.
Op basis van je info & uitgangspunt schat ik de slagingskans in op 0,5%. Ben nog positief.

Heldere ziende

bulekurus
User
spacer line
 

Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile. job misschien doet deze jongeman wel een shariah-hostel open .. the trend is your friendMalam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Alhamdulillah Emoticon: Worshiperwin
User
User icon of erwin
spacer line
 


On 10-10-2016 14:15 Nickmaas wrote:
ZO dat zijn al meteen een aantal reacties bedankt daarvoor!

Zoals ik in het begin al kort aangaf gaat het om een HOSTEL en geen HOTEL!!! Naar mijn ervaringen die ik heb opgedaan tijdens het reizen denk ik te weten waar een BACKPACKER op te wachten staat. Daarnaast is een backpacker het hele jaar door aan het reizen en minder dan een hotelgast seizoens gebonden.

Een verblijfsvergunning gaat hem dus niet worden begrijp ik, maar ik mag wel werken met een overig visa?

Kan iemand me iets meer vertellen over bedrijfsvoering in Indonesie? Werkt dit zoals in Nederlands ook met bv's, vof of eenmanszaken?

Ik ben nu al benieuwd naar de reacties!

bulekurus bedankt voor je geweldige bericht!
Je weet wat een backpacker nodig heeft? Ik ook: een bed, en zo goedkoop mogelijk. Met kamers of bedden te verhuren aan 10 $ per nacht ga je nauwelijks genoeg verdienen om je eigen eten te betalen. Je personeel (je mag zelf niet werken!) gaat er meer aan overhouden dan jijzelf. Je gaat geeneens genoeg overhouden om een jaarlijks ticket naar Nederland te betalen. M.a.w. je zit dan helemaal in de val.

Toegegeven het is niet helemaal je plan, maar neem de goede raad van Anne®Mieke eens onder de loupe. Op Flores zijn er in plaatsen als Ruteng en Bajawa slaapplaatsen voor toeristen te kort. Bijvoorbeeld in Bajawa betaal je de hoofdprijs voor een kamer die je op Bali geeneens verhuurd krijgt, om de eenvoudige reden dat er niets anders voorhanden is. Daar valt wel iets te verdienen.

Neem eens contact op met Happy Happy in Bajawa. Ik weet niet of zij je goede raad willen geven, maar je kan het maar proberen.


Het is beter spijt te hebben van iets dat je gedaan hebt, dan spijt te hebben om iets dat je niet gedaan hebt

salina
User
User icon of salina
spacer line
 


Op 10-10-2016 17:52 schreef erwin:

[quote verwijderd]


Je weet wat een backpacker nodig heeft? Ik ook: een bed, en zo goedkoop mogelijk. Met kamers of bedden te verhuren aan 10 $ per nacht ga je nauwelijks genoeg verdienen om je eigen eten te betalen. Je personeel (je mag zelf niet werken!) gaat er meer aan overhouden dan jijzelf. Je gaat geeneens genoeg overhouden om een jaarlijks ticket naar Nederland te betalen. M.a.w. je zit dan helemaal in de val.

Toegegeven het is niet helemaal je plan, maar neem de goede raad van Anne®Mieke eens onder de loupe. Op Flores zijn er in plaatsen als Ruteng en Bajawa slaapplaatsen voor toeristen te kort. Bijvoorbeeld in Bajawa betaal je de hoofdprijs voor een kamer die je op Bali geeneens verhuurd krijgt, om de eenvoudige reden dat er niets anders voorhanden is. Daar valt wel iets te verdienen.

.


Dit hele bovenstaande stuk had ik ook geschreven maar was ineens verdwenen (laptop viel uit) dus ben blij dat het er al staat.
Geen droog brood in te verdienen inderdaad met die backpackers...en in Flores zit nog amper iets fatsoenlijks.salina
User
User icon of salina
spacer line
 

En het allerergste van die backpackers vind ik nog wel dat ze nog klagen ook in hun reviews. Geen warm water (nee dat kan ook niet voor die prijs)
Ontbijt niet al te uitgebreid (nee kan ook niet voor die prijs)
Geen tv op de kamer (nee kan ook niet voor die prijs)
enz.
En dan nog roepen dat het wel duur was (8 dollar per nacht) Emoticon: Confused
Ik ben de reviewkoningin en ken ze allemaal uit mijn hoofd.

Hopelijk komt Madrotter nog even langs in dit topic. Die heeft een hostel in Bandung.Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Het was in eerste instantie vooral de ergernis dat ik niet begrijp dat er bovenop die 5000 (maar waarschijnlijk nog een paar duizend meer) alweer een guesthouse geopend moet worden. Nu reis ik lang niet meer backpackstyle maar als ik Bali ben dan heb ik meestal vette kortingen op mijn hotelkamer (zoals laatst 62!) een teken dat dat eerder overschot is dan te weinig.
Inderdaad Flores heeft potentie. Volgend jaar komt Jokowi naar Flores om het toerisme een boost te geven (en ik hoop dat ie dan ook serieus naar de infrastructuur kijkt). In plaatsen zoals Bajawa, Moni (Kelimutu) is het knijpen in het hoogseizoen maar ook Ruteng, Riung, Ende en Maumere kunnen wel wat meer gebruiken.
Dus als er iemand nog een sok heeft liggen, doe je best.
Bali barst onderhand uit haar voegen. Saillant detail: een dag of 4 geleden in Ende gelogeerd, geexploiteerd door Balinezen. Ra, ra waarom zou dat zijn?

Ik pak hier dus mijn kans om duidelijk te maken dat niet Bali maar veel andere plekken in Indonesie accomoodatie hard nodig hebben (niet alleen Flores)


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

salina
User
User icon of salina
spacer line
 

Nou Anne Mieke ik weet zeker dat mijn formule zou slagen in Flores. Geen gedoe om een auto te zoeken. Goed te eten. Man man ik zou helemaal binnen lopen want op Flores kan ik veel meer vragen dan hier in Jogja.
Maar ja, ik kan mezelf ook niet in 2-jen splitsen dus dat gaat helaas niet. Emoticon: Nooo
Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 11-10-2016 04:06 salina wrote:
... op Flores kan ik veel meer vragen dan hier in Jogja.
Dat denk ik niet. Jouw formule werkt hier (nog) niet. Hier is vooral behoefte aan fatsoenlijke hotels ergens tussen de Rp 200.000 en Rp 500.000. Ook een chauffeur zoals je in Yogya hebt werkt hier niet. Op Flores haal je amper 25 kilometer per uur (zonder te stoppen!) en alles wordt hier van oost naar west of omgekeerd gereisd. Toeristen blijven hooguit 2, 3 dagen/nachten op een en dezelfde plek. In de omgeving van bv Ruteng, Bajawa, Moni, Maumere, Ende is genoeg maar de wegen zijn een probleem. Dus mensen blijven min of meer op de hoofdweg.
Het over het algemeen ook een ander slag toerist dat naar Flores komt (en bedoel in het binnenland, niet alleen Labuan Bajo). Veel backpackers of mensen die echt de natuur zoeken en geen boodschap hebben aan luxe. Maar er zit nog een heel gebied tussen luxe en de "hondenhokken" zoals Erwin ze noemt (en ik snap het)
Vergeet niet dat hier tekort aan vanalles is. Fatsoenlijke wegen, water, elektriciteit. Wat jij kookt voor gasten in Yogya is hier maar amper mogelijk, gewoon omdat het er niet is. Er zijn hier ook geen grote supermarkten behoudens hier en daar een enkele in Maumere, Ende en Labuan Bajo en die komen voor geen meter in de buurt met wat in bv Yogya hebt.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

salina
User
User icon of salina
spacer line
 

Oh ik wist niet in dat Flores alleen backpackerstoeristen zijn. Nee dan gaat mijn formule niet op.
En als er niet eens fatsoenlijk eten te krijgen is dan durf ik er zelf niet eens heen.
Maar inderdaad, een paar fatsoenlijke ruimtes te (laten) bouwen zou al niet verkeerd zijn.spacer line  


Op 11-10-2016 12:37 schreef Anne Mieke:

[quote verwijderd]
Dat denk ik niet. Jouw formule werkt hier (nog) niet. Hier is vooral behoefte aan fatsoenlijke hotels ergens tussen de Rp 200.000 en Rp 500.000.

Voor die prijzen is het wel lastig om als buitenlander op basis van een pondok wisata een minimaal inkomen te genereren. Je mag n.l maar maximaal 5 kamers hebben en al het werk moet je uitbesteden. Met je huisvestingslasten, personeelskosten , bemiddelingskosten en promotiekosten, energiekosten, visakosten en de kosten van een werkvergunning is daar echt geen droog brood brood mee te verdienen.
Ik denk overigens dat er wel degelijk behoefte is aan wat meer luxe en dat als je echt kwaliteit biedt dat er genoeg toeristen zijn die dat willen betalen. Vergeet niet dat er genoeg reizigers zijn die dat primitieve gedoe zat zijn en best wat meer willen betalen voor een goed hotel.salina
User
User icon of salina
spacer line
 


Op 11-10-2016 13:47 schreef jobvanstaalduinen:

[quote verwijderd]

Voor die prijzen is het wel lastig om als buitenlander op basis van een pondok wisata een minimaal inkomen te genereren. Je mag n.l maar maximaal 5 kamers hebben en al het werk moet je uitbesteden. Met je huisvestingslasten, personeelskosten , bemiddelingskosten en promotiekosten, energiekosten, visakosten en de kosten van een werkvergunning is daar echt geen droog brood brood mee te verdienen.
Ik denk overigens dat er wel degelijk behoefte is aan wat meer luxe en dat als je echt kwaliteit biedt dat er genoeg toeristen zijn die dat willen betalen. Vergeet niet dat er genoeg reizigers zijn die dat primitieve gedoe zat zijn en best wat meer willen betalen voor een goed hotel.


Als buitenlander gaat dat inderdaad niet. Maar wellicht kan een Indonesier er goed van leven met zijn gezinnetje.

Ik ben overigens zelf ook geen type die primitief in een aggenebbes hotel wil/kan zitten dus zou Flores dan al overslaan als vakantie eiland.spacer line  


Op 11-10-2016 13:57 schreef salina:

[quote verwijderd]


Als buitenlander gaat dat inderdaad niet. Maar wellicht kan een Indonesier er goed van leven met zijn gezinnetje.

Ik ben overigens zelf ook geen type die primitief in een aggenebbes hotel wil/kan zitten dus zou Flores dan al overslaan als vakantie eiland.

Salina, lijkt een beetje op het "kip en het ei verhaal". Door het ontbreken van goede hotels blijven sommige toeristen weg en omdat de toeristen die behoefte hebben aan wat luxere hotels er nu niet zijn worden die ook niet gebouwd.
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.88,176,956 topic views - 240,778 posts - 13,734 topics - 34,296 members - last post @ 26-01-2021 21:34 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

143,679,625 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com