indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 21-03-2016 10:27 salina wrote:

[quote removed]

In Nederland ging dat altijd automatisch.


Hier automatisch niet, want alleen ikke is belangrijk en de rest kan aan het gas. Emoticon: Bye byeYogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 21-03-2016 10:41 salina wrote: Ik heb nu een vel papier op mijn vriezer zitten. Daar zet ik alles op wat erin gaat.
En als er iets uitgaat dan moeten ze dat doorstrepen.
Ik was iedere keer na een paar dagen kilo's vlees kwijt. Werd lekker gekookt met mijn olie in mijn keuken en alles werd steeds vetter en smeriger met al dat gespat. Het vlees werd dan naar die broer gebracht vermoed ik. Die overigens zelf een warung (door mij gefinancierd) heeft met een hele vitrine vol vreten maar de lekkere dingen werden door mammie gebracht voor hemzelf. Gekookt en al, met mijn vlees. Emoticon: Cry
Voor mij als westerling vreemd dat men elkaar door dik en dun blijft steunen ook al weet men dat het betreffende familielid de foute is. I.p.v. te proberen deze persoon op zijn eigen verantwoordelijkheden te attenderen en terecht te wijzen, blijft men hem/haar door dik en dun steunen en helpen waardoor er niets verandert aan diens/haar houding.
Dat was voor mij al opvallend in NL met Molukkers en in mindere mate met Indo's. Altijd voor elkaar opkomen ook al was het hartstikke duidelijk dat het betreffende groepslid de foute was; een duidelijk fenomeen afkomstig uit het thuisland. Nou is dat niet specifiek Indonesisch maar inherent aan culturen met een groepsgedrag. De groep (groot-familie) moet koste wat koste in stand worden gehouden. Moeilijk voor mijn eega want die heeft die houding niet en maakt zich daardoor niet geliefd bij de oorspronkelijke omgeving. Ze is echter ook van mening dat iemand - hoewel naaste familie of vriend - de broeder- of vriendschap wel moet verdienen. Fout is fout, ongeacht of het naaste familie is.ErolTR
User
spacer line
 

Unaniem, iedereen mee eens dat Indonesiërs egoïst zijn in het verkeer, in de omgang met mensen, in de familiare sfeer etc etc. Het is jammer maar wel waar zo te zien. Want als forumleden maken jullie daar van dichtbij mee. Nogmaals ben ik nog steeds geïnteresseerd hoe dit ontstond in de afgelopen 20-30 jaar.

Voordringen, gebeurt dat niet in NL? Natuurlijk wel, maar in mindere mate. Zelfs op de assertiviteitstrainingen wordt deze situatie als voorbeeld gebruikt. ‘Je bent bij de slager, wie is er aan buurt’ situatie. Dat het hier minder gebeurt heeft deels ook met het systeemmee te maken. Bij de apotheek trek je een nummer. Om te voorkomen dat. Uiteindelijk wordt het een cultuur dat je uiteindelijk uit automatisme rekening houdt met de ander.
In het verkeer gaat het ook niet allemaal vanzelf. Toen ik studeerde en een gezin had, heb ik door geel/rood gereden, kreeg ik 180 gulden boete destijds waar voor mij heel moeilijk was. Er was geen politie, niets te bekennen, maar toch.
Het is een controle maatschappij met hoge boetes; blokkeren van kruispunt 220 euro, onnodig claxonneren 370 euro. Zelfs bij het niet stoppen bij zebrapad krijg je een strafblad. Je krijgt echt een Big Brother gevoel waar je ook bent. Op den duur geeft je automatisch voorrang aan de voetganger bij de zebrapad, zie je een dankgebaar van de voetgangen; beiden mensen zijn tevreden. Zo ontstaat er ook een verkeercultuur.
Een maand geleden had ik visite in NL, uit Turkije. Eerste wat hem opvalt, niemand toetert. Desnoods bij de stoplichten, als mensen niet ziet dat het groen is, meer niet.

Yogya-Bali; omgang in de familie. “Voor mij als westerling vreemd dat men elkaar door dik en dun blijft steunen ook al weet men dat het betreffende familielid de foute is. I.p.v. te proberen deze persoon op zijn eigen verantwoordelijkheden te attenderen en terecht te wijzen, blijft men hem/haar door dik en dun steunen en helpen waardoor er niets verandert aan diens/haar houding.”


Bij ons cultuur is dat ook zo merk ik. Een familielid van mij, bijna van iedereen geld geleend, hij ontkent het niet, maar betaald ook jaren later of nog steeds niet. Wat kan je eraan doen? Hij is je familie. Je neemt het aan dat het zo is. Maar geld geven doen we dus niet meer.
In het ergste geval, bij Turkse cultuur, als er onrecht is aangedaan, maken ze ruzie, daarna praten ze met elkaar al jaren niet. Dit gebeurt ook. Vooral in de dorpen in TR heb je groepsgedrag dat ze ondanks dat ze weten dat ze ongelijk hebben toch elkaar blijven ondersteunen. Ik begeleid als vrijwilliger af en toe Turkse jongeren in de leeftijd van 15-18 jaar en zeg ik ook tegen hun: als er een ruzie is, ook al dat hij jouw vriend is, eerst weten wat er aan de hand is, niet blindelings gaan vechten. Stel dat je vriend fout is?

Een andere voorbeeld van de week: (NL situatie) een vrouw heeft de relatie verbroken en gaat terug naar moeder en haar moeder zegt: Ok. Je mag blijven maar een half jaar, meer niet!.. Vanuit mijn werk heb ik dit zo vaak gehoord en gezien.
Ik verwacht niet dat dit ook gebeurt in Indonesische cultuur, bij mijn cultuur ook niet. Westerse cultuur is erg gesteld op privacy, eigen tijd en ruimte.

Laatste leuke voorbeeld, ook van de week. Mijn vrouw (TR) wilde tussen de middag naar supermarkt gaan en haar collega ook. Maar haar collega wilde haar auto meenemen omdat ze veel boodschappen zou doen. Ze lopen naar het parkeerterrein. Op dat moment verwacht mijn vrouw dat haar collega haar vraag om mee te gaan, dat is een Turkse omgangsnorm en haar collega verwacht dat zij haar vraagt, NL omgangsnorm, als je iets wil vraag je het norm.
Ik vond het zo mooi voorbeeld. Niet om een en ander goed of af te keuren. Maar het is eenmaal zo. Dit soort dingen zie ik als rijkdom van de culturen.

Ik hoop dat (voorbeelden die ik tot nu toe gelezen heb,) veranderd wordt. Daar heb je ook sterke economie, infrastructuur en zoals Yogya of Anne Mieke voorstelde een culturele revolutie voor nodig. Een voorbeeld; op de tv regelmatig spots uitzenden hoe je je in het verkeerd moet gedragen (dit gebeurt regelmatig op de Turkse staats televisie).
Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 24-03-2016 12:24 ErolTR wrote: Bij ons cultuur is dat ook zo merk ik. Een familielid van mij, bijna van iedereen geld geleend, hij ontkent het niet, maar betaald ook jaren later of nog steeds niet. Wat kan je eraan doen? Hij is je familie. Je neemt het aan dat het zo is. Maar geld geven doen we dus niet meer.
Ik zie dat dat ook bij Molukkers en indo's voort kwam in NL. Echter ken ik ook families waar degene die fout was, de familie uitvloog en niet door dik en dun werd gesteund. Deze waren echter behoorlijk vernederlandst.
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.90,243,434 topic views - 241,301 posts - 13,739 topics - 34,893 members - last post @ 18-04-2021 18:59 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

147,045,999 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com