indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (1 reaction)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

zharon09
User
spacer line
 

Beste allemaal,

Begin mei is het zo ver, dan ga ik voor het eerst naar IndonesiŽ! Het is een groepsreis op Java met FOX, daarna gaan we zelf nog nagenieten op Bali. Dit is voor mij een enorme stap, omdat ik een darmaandoening (PDS) heb. Ik vind het daarom enorm spannend en ook wel een beetje eng. Echter kon ik deze kans niet laten schieten.

Ik vraag mij af of jullie misschien tips hebben voor mijn darmen of voor darmproblemen in het algemeen. Daarnaast zijn er een paar dingen die ik echt niet kan eten: knoflook, uien, gluten en vet-sin. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan in IndonesiŽ, gaat dit lastig zijn en wat kan ik het beste eten?

Alvast bedankt!salina
User
User icon of salina
spacer line
 

Oei oei oei je noemt nu ook echt juist de dingen de je niet mag, die hier overdadig inzitten.
De gezonde darmen zijn zelfs een weekje van slag bij mensen die op vakantie naar landen als Indonesie. Vooral in combinatie met het warme weer.
Nu kun je ook wel westers eten maar natuurlijk niet overal. Op Bali zal het niet zo'n punt zijn om de dingen te zoeken die je wel mag. Op Java iets moeilijker. Nu weet ik ook niet precies waar die gluten inzitten maar kun je een beetje aangeven welke voedsel je nu dus wel mag eten? Dan kan ik het even uitzoeken. Ik woon op Java dus dat weet mijn familie dan wel.zharon09
User
spacer line
 

Bedankt voor je reactie! Ik weet het, het gaat ook zeker een uitdaging zijn! Ik wil me echter niet nog meer dingen laten afnemen door mijn darmaandoening. Ik weet niet of ik echt westers eten zou vertrouwen, in Nederland eet ik al nooit pizza's en hamburgers enzo. Gluten vermijden gaat denk ik niet zo lastig zijn, hele kleine hoeveelheden kan ik daar nog wel van hebben. Gluten zitten vooral in brood, paneermeel en sauzen.

Rijst (gelukkig!), eieren, vlees (kip, varkensvlees, koe), vis en noten gaan wel altijd goed. Meeste fruit ook, zoals banaan. Qua groenten vermijd ik vooral ui, knoflook en de meeste koolsoorten. Groenten die wel prima gaan: wortel, paprika, courgette, sperziebonen, peultjes, taugť, tomaten, pompoen, mais, andijvie, komkommer...
Pittig eten kan ik op zich ook wel hebben, pepers enzo. Kokos gaat ook prima (en heerlijk!) en ik kan ook tegen suikers zoals palmsuiker en kokosbloesemsuiker.

Groenten die ik niet kan hebben kan ik altijd nog wel ergens tussenuit vissen, maar knoflook wordt vaak gebruikt om te kruiden dus dat zit in je hele gerecht.salina
User
User icon of salina
spacer line
 

Nlou, pizza's en hamburgers beschouw ik niet echt als westers (ik denk te Hollands) hahaha ik dacht meer aan een stukje zalm met patatjes en salade of zo Emoticon: Party!

Als ik zie wat je nog wel mag dan valt het wel mee denk ik. Knoflook zit idd overal doorheen en uitjes zijn ook moeilijk uit te prikken. Ik verhuur zelf een villa hier in Jogjarkarta en had toevallig van de week een vrouw die geen knoflook en ui eet. Dan is het voor ons wel makkelijk om even gescheiden voor te bereiden maar in een restaurant ergens onderweg zal dat niet gaan denk ik. Ook al zullen ze zeggen dat ze dat wel gaan regelen, reken er niet op.

De groentes die je wel mag zijn hier ook volop dus dat moet goed komen... Emoticon: Yes!

zharon09
User
spacer line
 

Hahaha dat gaat er wel altijd in. Al vind ik salades wel weer eng om te eten, rauw kan je beter vermijden toch?

In ieder geval bedankt! Denk je dat het nodig is om van die allergiekaartjes uit te printen? In bahasa zeg maar.salina
User
User icon of salina
spacer line
 

Ja dat klopt. Rauwe salades worden vaak in kraanwater gewassen. Ik ben daar ook al een keer ziek van geweest toen ik buiten de deur ging eten. Wij wassen dat hier altijd in spa blauw zeg maar. Emoticon: Smile

Allergiekaartjes heb ik nog nooit gezien, bestaan die dan?bulekurus
User
spacer line
 

het ergste is de vetsin , die gebruiken ze hier als wij peper en zout gebruiken;;; dat wordt oppassenzharon09
User
spacer line
 

Ja precies!

Allergiekaartjes zijn dit soort kaartjes: http://victorvogelpoel.files.w(...)loren-a6-v1-3-nl.jpg
Daar staat op waar je niet tegen kan, kan je dan in het engels, nederland en bahasa erop zetten. Zodat je dat in een restaurant kan meegeven.

Gebruiken ze echt zoveel vetsin? Altijd in nasi-gerechten zeker.. Maar toch niet in gewone witte rijst of gewokte groenten?merdekaSah
User
User icon of merdekaSah
spacer line
 


Ik denk dat je het beste voor de vegetarische menu's kunt gaan
Is op diverse plekken wel te verkrijgen bij standjes op straat zou
ik zeker uitkijken want de tere hollandse maagjes hebben daar
vaak moeite mee.

Er bestaat een gezegde ...

je weet pas wat indonesie is nadat je een voedselvergiftiging hebt gehad

Laat je daardoor niet gek maken.

Een aantal extra tips

vermijd ijsblokjes van ongekookt water
vermijd poederkoffiemelk

Geef duidelijk aan dat je "een allergie" hebt wanneer je bestelt dan is men over
het algemeen voorzichtiger met de kruiden en pepers
Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Voorzover ik weet wordt vetsin altijd gebruikt. Of het al dan niet slecht is de vraag. Dat het slecht is wordt inderdaad vaak beweerd. Ik ben het gaan proberen en merk geen verschil in die zin van klachten.

Vetsin wordt overal in gebruikt ook in gewokte groenten. Het is in Indonesie niet altijd zo gemakkelijk om aan groenten te komen in restaurants/warungs. De keuze is beperkt (of soms helemaal niet).

Zo'n allergiekaartje zal soms wel soms niet begrepen worden. Mijn ervaring is dat ze in Indonesie sowieso niet zo veel begrijpen dat mensen anders (willen) eten. Ik kan bij mijn bestellingen nog zo expliciet zeggen dat ik ergens geen suiker in wil hebben maar het gaat de helft van de keren fout. Dat is iets wat nog gemakkelijk te herkennen is, met vetsin gaat dat niet. Mijn ervaring is ook dat wensen vaak niet serieus genomen worden. "es jeruk (citroenwater met ijs) drink je toch niet zonder suiker"? En dan zit er alsnog suiker in. "maar het is maar een kleine beetje....?" Gewoon omdat ze niet willen snappen dat mensen er voor kiezen om gezond te eten, bepaalde dingen niet te eten of ze er ziek van worden.
Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

spacer line  


On 10-02-2016 13:45 bulekurus wrote:
het ergste is de vetsin , die gebruiken ze hier als wij peper en zout gebruiken;;; dat wordt oppassen


NEE,
ze strooien naar hartelust, hoe meer vet-sin hoe lekkerder het is ( gurih).
Dus als je allergisch bent voor vetsin, dan ben je "levens moe" als je bij een kaki lima ( straatverkopers eet .

Wil je gezond terug gaan , dan zou ik adviseren naar een grote mall te gaan waar Indiase vegetarische restaurants hun schone/gezonde groente gerechten verkopen.


bisa dicek of makemyday .

zharon09
User
spacer line
 

Bedankt voor de tips allemaal!

Ik reageer niet goed op vet-sin helaas, ik krijg er echt veel buikpijn en ook hoofdpijn van.
Op Bali denk ik dat het wel makkelijk wordt om geschikt eten voor mij te vinden, Java lijkt me wat lastiger. Dan wordt het denk ik grotendeels maar overleven op rijst.. Wat bieden ze meestal qua ontbijt aan in middenklasse hotels?erwin
User
User icon of erwin
spacer line
 

Ik heb ook last van PDS, maar om een of andere reden nooit in IndonesiŽ.

Ik krijg vooral problemen met volkorenbrood, en fruit. Qua groenten alleen problemen met rauwe tomaten. Ik eet dus zelden of nooit fruit.

Uien en knoflook zitten in zowat elk gerecht in IndonesiŽ vrees ik.


Het is beter spijt te hebben van iets dat je gedaan hebt, dan spijt te hebben om iets dat je niet gedaan hebt

zharon09
User
spacer line
 

Wat fijn dat jij geen last hebt in IndonesiŽ!
Zelf kan ik ook zeker niet tegen volkorenbrood, maar eigenlijk reageer ik helemaal niet goed op gluten dus welk brood dan ook. Fruit gaat gelukkig prima bij mij.4yoke4
User
User icon of 4yoke4
spacer line
 

Heb je wel eens probiotica gebruikt?
Ik heb ook een PDS en heb in Indonesie enig baat gehad bij dagelijks yakult, dat is daar genoeg in de grote supermarkten te koop.
Het is het proberen waard.
Ik verdraag ook geen vetsin, krijg enorme hoofdpijn en over het algemeen kan je wel aangeven dat je geen vetsin, knoflook en uien verdraagt, vooral als eten besteld wat per portie vers gemaakt kan worden.


Het zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen

salina
User
User icon of salina
spacer line
 

Ja je kunt het aangeven maar of dat altijd goed gaat geloof ik niet.
Ik vraag mijn sapjes altijd zonder suiker en ijsklontjes maar 9 van de tien keer gaat dat al fout. Laat staan met ingredienten als vetsin.zharon09
User
spacer line
 

Ik heb weleens probiotica gebruikt ja. Heeft mij toen wel geholpen, maar zodra ik stopte niet meer. Yakult kan ik al helemaal niet tegen, want dat is een zuiveldrankje. Op dit moment ben ik wel weer een gezondheidstraject aan het doorlopen en ik ga ook speciale probiotica voor op reis slikken tegen die tijd!

Hmmm ja. Proberen kan altijd, maar of ze er ook echt naar luisteren.. Misschien wel als ik er op hamer dat ik er ziek van wordt?Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 12-02-2016 02:38 salina wrote:
Ja je kunt het aangeven maar of dat altijd goed gaat geloof ik niet.
Ik vraag mijn sapjes altijd zonder suiker en ijsklontjes maar 9 van de tien keer gaat dat al fout. Laat staan met ingredienten als vetsin.
Klopt. Men wil het gewoon niet snappen. Zwarte koffie zonder suiker? In de meeste gevallen zit er gewoon suiker in. Al die sachettes met koffie zijn al vooraf in de suiker gedoopt.
Vetsin is zeker lastig. Ik wil het ook niet hoewel ik er geen last van heb, maar in de meeste gevallen doen ze het er toch gewoon in want..........zij willen het wel, en zoals een Indonesier eet, denkt en zich gedraagt, dat doet toch het hele interplanetaire melkwegstelsel?salina
User
User icon of salina
spacer line
 


Op 14-02-2016 04:28 schreef Yogya-Bali:

[quote verwijderd]
.zij willen het wel, en zoals een Indonesier eet, denkt en zich gedraagt, dat doet toch het hele interplanetaire melkwegstelsel?


Ja precies Emoticon: Laugh out loudzharon09
User
spacer line
 

Oh oh Emoticon: Shut up!

Dit lijkt me vooral op Java het geval, maar Bali lijkt me wel iets makkelijker voor bepaalde dieetwensen? Of heb ik dat mis.zharon09
User
spacer line
 

En waar bakken ze eigenlijk in, in IndonesiŽ? Palmolie of rijstolie ofzo?Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Voornamelijk met palmolie (kelapa sawit). Bekendste merkt is Bimoli. Ik heb nog nooit rijstolie gezien in Indonesie (in een warung bedoel ik). Volgens mij kun je rijstolie niet zo goed verhitten en het zal (veel) duurder zijn dan de palmolie.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

spacer line  


On 15-02-2016 17:37 zharon09 wrote:
En waar bakken ze eigenlijk in, in IndonesiŽ? Palmolie of rijstolie ofzo?


In het algemeen bakken ze in "gewone" minyak goreng (bak olie), dus van gedroogde klapper, vrucht , of copra.
Wprdt in het volksmond minyak kelapa( klapper olie) genoemd.

Hebben de mensen (iets) meer geld dan gebruiken ze minyak kelapa sawit , zonnebloemolie, olijfolie , boter( margarine etc).
Mijn ouders gebruiken vroeger "gewone" klapperolie , ben bijna 20 jaar in de vorige eeuw groot gebracht met klapperolie en speciale gerechten met boter.( soms roomboter).Roomboter vindt men niet zo lekker .
Mijn moeder gebruikte vaak geen klapperolie omdat ze bepaalde dieet moet hebben.
Rijstolie wordt in Indonesia d zelden gebruikt , precies zoals in Nederland.
Zoals Jakarta , Bandung , Surabaya , Yogya tc kan men gewoon dieet producten kopen ,
Voor een rijke toerist uit Nederland is het geen probleem . te keus en te keur.
Zelfs Indonesiers (met geld) Emoticon: Wink kopen ook Westerse dieetproducten .bisa dicek of makemyday .

zharon09
User
spacer line
 

Bedankt! Ik zat eraan te denken om olie die ze daar vaak gebruiken, een paar weken van te voren zelf al te gaan gebruiken. Zodat mijn darmen daar niet van slag van raken. Palmolie is alleen niet echt te verkrijgen hier zie ik op internet. Klapperolie kan ik wel vergelijken met kokosolie? Daar bak ik altijd in! Als ik echter minyak goreng google, krijg ik meer een soort zonnebloem/palmolie te zien.kuncitan
User
spacer line
 


Klapperolie kan ik wel vergelijken met kokosolie? Daar bak ik altijd in! Als ik echter minyak goreng google, krijg ik meer een soort zonnebloem/palmolie te zien.


Klapperolie (minyak kelapa) is een andere naam voor kokosolie maar is hetzelfde product..
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.83,454,802 topic views - 239,796 posts - 13,723 topics - 32,147 members - last post @ 12-07-2020 06:54 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

136,084,970 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com