indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Tickets, luchtvaart en vervoer > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (2 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Het meest irriterend zijn degenen (ik noem het maar kampung -stappers) die weg worden gebracht door de halve kampung of familie. Die maken er een uitje van. Leuk, echter ze lopen als een kip zonder kop over de airport te waggelen en vertrekkende en aankomende passagiers in de weg. Als er 1 bewoner vertrekt, zijn er wel minimaal 30 man om hem weg te brengen. Doen Molukkers uit NL op Schiphol ook. Het boek "Ambon is op Schiphol" van de antropoloog Dieter Bartels gaat hier over.Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 

Natuurlijk verandert het referentiekader als men langere tijd ergens anders woont. Toen ik na Amerika naar Europa vertrok, was ook alles pietepeuterig; de huizen, de auto's, de parkeerplaatsen en de wegen. En iedereen was negatief en pessimistisch en ontoegankelijk, i.t.t. hetgeen ik gewend was. Dat doet een omgeving nu eenmaal met je.

Over die andere 'prima' voorbeelden zoals Singapore: Waarom denkt u dat Singapore en MaleisiŽ uiteen gingen en waarom er zo'n groot verschil is tussen de twee? En hoe verklaart u het verschil tussen Hong Kong en PRC? En waarom is het in de Filippijnen en Vietnam na een Spaanse/Franse en Amerikaanse overheersing niet veel beter? Omdat als men na een koloniale periode in een dictatuur terecht komt, alles moet wijken voor nepotisme en corruptie. Het lijkt dan wel of de economische klok stil staat. Het kost nu eenmaal tijd, en men is pas redelijk recent hier echt met verbeteringen begonnen. En er gaan een paar generaties overheen voordat men een vooruitgang ziet.

Even persoonlijk: Ik kan me niet voorstellen dat iemand na 25 (vijfentwintig!!!) jaar nog niet het verschil kent tussen een ontwikkelingsland en een ontwikkeld land. Of men wil het gewoon niet begrijpen. Wat een leven moet men toch niet hebben als men zichzelf al zolang doodergert? En die lokale collega's van u, gooien die ook troep uit de Innova op straat als ze net terug van op reis komen? Zeggen en doen is heel wat anders; alle Singapore gangers klagen steen en been maar worden hetzelfde als ze weer terugkeren.


Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Sorry, ik erger me niet overdreven veel. Wel op de airports omdat ik veel reis en tijd moet zien te bewaken. Maar ik zou me net zo ergeren op Schiphol als daar dezelfde toestanden heersten. Ik ben al op heel wat airports geweest in vele landen maar het waggelgedrag en zich niets aantrekken van anderen op een luchthaven ben ik toch alleen hier tegen gekomen. Het heeft niets te maken met een ontwikkelingsland of een ontwikkeld land. Het kan misschien in Angola erger zijn, weet ik niet. Maar dat doet nog steeds niets af van het feit dat het lastig is. Niemand hoeft mij uit te leggen waardoor het komt; daar gaat het niet om. Kolonisatie of niet. Probeer nou eens niet alles goed te praten. Met nuances bekijken? Ja. Maar altijd alles weerleggen zegt meer over u dan over het onderwerp.Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Ik heb hier ook zo'n familielid; zit vol met kritiek over zijn eigen land (dat mag), maar kan het niet hebben als ik als allochtoon iets negatiefs opmerk over RI. Dan gaat ie tegen mij in en verdedigt opeens alles wat hij een uur daarvoor nog bekritiseerde. Niet bepaald consequent. Heeft het toch iets te maken met de hier sterk aanwezige xenofobische aard? Een zeer gevaarlijk iets, dat hebben etnische minderheden hier de laatste jaren volop gevoeld.Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 

Ik heb hier op dit forum veel geleerd over het meten met twee maten en gewichten. En dat er een aantal dooddoeners zoals 'maar dat is appels en peren vergelijken' of 'in het algemeen is men hier zo' heel goed te gebruiken zijn zodra men iets leest of hoort wat men niet bevalt.

Wat ik hier ook heb opgestoken m.b.t. discussietechnieken over IndonesiŽ: Als men op iets kritiek levert of het uitlacht, is het perfect mogelijk te vergelijken met de westerse situatie. (En zelfs wenselijk omdat met altijd vergelijkt met wat men gewend is en wat men normaal vindt.) Als iemand echter iets relativeert of aantoont dat het in het westen ook niet overal rozengeur en maneschijn is, is vergelijken uit den boze. Als een ongewenst element van het forum dit doet, haal dan direct de appels en peren drogreden naar boven. Volharden ze in de boosheid, beschuldig ze dan van nationalistisch, ongenuanceerd of xenofoob gedrag.

Ook iets wat ik nog niet wist: Het vinden van een oorzakelijk verband (dus het kijken hoe het kan dat iets op een bepaalde manier is ontstaan of bepalen waarom het zo overkomt), is in feite een reeks moeilijke woorden voor 'iets goedpraten' . Het tegen de stroom inzwemmen door kritisch weerwoord te geven is 'alles weerleggen' en dat is feitelijk weer niets meer dan 'moeilijk doen'.

Nog iets wat me is bijgebleven: Javanen en IndonesiŽrs zijn gewoon hetzelfde, het is ťťn pot nat, en men kan ze niet vertrouwen. Tenzij je er mee getrouwd bent natuurlijk. (En zelfs dan, want ze zijn hier allemaal wel promiscue in dit land.)

Het ga u wel.

NB: Nog een tip voor een ieder die dit land bezoekt: Lain ladang lain belalang, lain lubuk lain ikannya.


Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

spacer line  


On 29-08-2014 11:22 Yogya-Bali wrote:

[quote removed]
Hier is het voorbeeld van pak Surya. Hoewel Indonesier kan men toch worden bekeken als een "nieuwkomer".

Heb mijn uiterlijk en gaya(cuek aja) niet mee .
Mijn "gang"zeggen, tampang/gaya lu kaya bos , padahal doku kurang of tongpes .
Je heb bepaalde "air" , je lijkt op een boss , terwijl je niks te makken hebt. (Jean Pierloo)

Toen ik daaro( in Jkt) nog woonde , werd ik ook vaak in een bepaalde hoek geduwd .
Maar toen omdat ik kon meeliften met mijn ouders.


bisa dicek of makemyday .


You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.83,525,948 topic views - 239,823 posts - 13,723 topics - 32,197 members - last post @ 15-07-2020 06:57 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

136,195,152 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com