indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

harlys
User
spacer line
 


On 10-06-2014 12:00 BintangJan wrote:
Elsbeth,
Verwacht van RPeetoom geen uitleg. Die deelt hier alleen maar speldenprikken uit en komt daar vervolgens nooit meer op terug.

Harlys,
Ik denk dat RPeetoom dit niet bedoelt. Wellicht komt hij toch (zoals door Elsbeth gevraagd) met een uitleg. Ben benieuwd.


Ja ik ook Jan Emoticon: Party!


Het zijn zwaarwegende woorden die verder strekken ... Wanneer macht haar geloofwaardigheid verliest

ibuluhu
User
spacer line
 


Op 10-06-2014 12:18 schreef RPeetoom:

[quote verwijderd]


Vooral dit:

[quote verwijderd]


Ik vraag mij echt af wat uw relatie is met degene die vraagt om "honderden, soms duizenden euros"?


U maakt er een onfrisse discussie van meneer RPeetoom ,waarom u dat wil weten , dat verteld u niet, alleen dat u zich dat afvraagt ...reden Emoticon: ConfusedRPeetoom
User
spacer line
 


On 10-06-2014 11:10 Anne Mieke wrote:
En ik verbaas me erover hoe men conclusies kan trekken. Kennen wij elkaar? Volgens mij niet.

Nee maar u heeft hier wel het eea geschreven waardoor er toch een beeld gevormd kan wordenYogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 10-06-2014 10:28 RPeetoom wrote: Zoekt men de problemen niet deels zelf op? Ik verbaas mij altijd als ik zie hoe goed opgeleide westerse vrouwen "te intiem gaan" met Indonesiers van een andere sociale klasse waar men in eigen land niet eens naar omkijkt.
Ik begrijp heel goed waarop dhr. Peetoom doelt. Tenslotte woont hij op het gigolo-eiland waar dit zeer zichtbaar is en men - als men de ogen niet in de zak heeft - voldoende mee wordt geconfronteerd. Maar of dat ook geldt voor AM is een ononderbouwde suggestie.

Terugkomend op het item: ik lees net een aantal reacties van Indonesische lezers op een internetforum waarop een gossip staat over een celebrity (Indo met Nederlands bloed). De ťťn is nog negatiever dan de ander: wat heeft ze ooit voor Indonesia gedaan (omdat ze een tijdje elders heeft gewoond)?, wat is ze lelijk, net een aap, stom, stomme natie waaruit ze stamt, wit is lelijk, "keputihan" (witte vaginauitslag), miss becek (natte kut), stinkwijf, gatal (geil), mislukte nageboorte, etc. Nee, men discrimineert hier niet..... Emoticon: Nooo Emoticon: Talk to the handspacer line  


On 10-06-2014 11:50 harlys wrote:

[quote removed]


Denk dat hij bedoeld dat vrouwen die slecht in de nederlandse markt liggen gemakelijk gaan voor de donkere sabel ( lager in waarde) en makkelijk verkrijgbaar IPV de blanke sabel en als dat bedoeld is foei peetoom Emoticon: Very funny


Meneer , voordat u het weet kan u verweten worden als seksist .

Terug naar de leptop, oftewel on topic. Emoticon: Wink


bisa dicek of makemyday .

ibuluhu
User
spacer line
 


Op 10-06-2014 13:55 schreef Surya Atmadja:

[quote verwijderd]


Meneer , voordat u het weet kan u verweten worden als seksist .

Terug naar de leptop, oftewel on topic. Emoticon: Winkpierre
User
spacer line
 


Op 10-06-2014 12:18 schreef RPeetoom:

[quote verwijderd]


Vooral dit:

[quote verwijderd]


Ik vraag mij echt af wat uw relatie is met degene die vraagt om "honderden, soms duizenden euros"?


Normaal gesproken reageer ik niet meer op jou postings, omdat ze kant nog wal raken, maar dit wil ik toch wel even kwijt.

Anne Mieke heeft hierin volledig gelijk... sommige indonesiers zijn onbeschamend brutaal, want ze deinzen nergens voor terug om geld of wat dan ook te vragen, zonder in enige relatie te staan met wie dan.
Toen ik voor mijn huwelijk in Medan was, had een achterbuurvrouw van mijn vrouw het brutale lef om aan Elly te vragen of ik haar maar even 5 miljoen RP wilde geven omdat alle blanken rijk zijn en zij problemen had.
Of ik maar even kon dokken...LOL... Ik dacht het van niet.
sorry hoor maar dit is de onbeschaamdheid ten over.
Mijn vrouw schaamde zich diep ( en terecht) en dat mens was nog boos ook, dat ik haar niets wilde geven..
Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Dankjewel Pierre.
Ik weet dat er naast jouw verhaal en het mijne nog heel veel ander voorbeelden zijn.
Daar hoef je geen "relatie" voor te hebben zoals hier verondersteld wordt maar nog net niet hardop wordt uitgesproken.
Het is alleen zo beschamend dat veel mensen het maar onder de mat vegen en niet over (durven of willen) praten. Dat dit topic dan nu een heel andere kant opgaat zegt meer over de degenen met de ongepaste "antwoorden".

De "relaties" zijn in mijn geval dan zeker niet alleen mannen maar ook vrouwen.
Neem maar van mij aan dat aan een alleenreizende Indonesisch sprekende vrouw de drempel heel laag is om vanalles en nog wat te vragen.
De "relaties" varieren van mensen die je net een paar uur (of soms nog korter) kent, tot "vrienden" die uiteindelijk toch andere bedoelingen hebben tot familie (jaren geleden, nu niet meer). Nee, het zijn zeker niet altijd mensen aan de onderkant van de maatschappij. Het zijn ook/vaak mensen met een inkomen, die een vlucht nemen voor pulang kampung of met het laatste model van een Samsung smartphone (om maar wat dingen te noemen).

Ook, zoals Pierre hierboven zegt dat mensen dan boos worden. Of nog erger, tot kwetsend en agressief aan toe. Het beeld dat veel Indonesiers hebben bij westerlingen is wat mij betreft een zorgelijk. Kinderen wordt door hun ouders, soms letterlijk, ingefluisterd wat er allemaal gevraagd moet worden, en dat dat tegenwoordig soms wat verder dan balpennen, snoepjes of een paar duizend Rupiah.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

spacer line  


On 10-06-2014 19:13 Anne Mieke wrote:
Kinderen wordt door hun ouders, soms letterlijk, ingefluisterd wat er allemaal gevraagd moet worden, en dat dat tegenwoordig soms wat verder dan balpennen, snoepjes of een paar duizend Rupiah.


Dat zijn toch wereldvreemde mensen , heb nog nooit meegemaakt .
Of echte armoedzaaiers.

Alleen afgelopen jan/febr 2014 heb ik een taxi chauffeur ontmoet die indirect vroeg of ik wil investeren bij hem , allemaal keurig via notaris geregeld.
Die jongeman werkte ooit in de offshore in Noordzee en andere plekken in West Europa.
Toen zeg ik ook hoeveel AOW ik krijg plus kleine bedrijfspensioen.
Hij kon ook rekenen hoeveel gas/electra, ziekenfonds, huurhuis/hypotheek kost .
En hoeveel ik over kan houden, dus nop .

Als wildvreemde mensen ( wat voor soort mensen zijn dat ? ) zo maar vraag aan een bule (en dacht dat een bule per definitie rijk is) dan zit er ergens iets los.

Trouwens , welke (rijke) bule speelt sinterklaas door met pennen , snoepjes (of tjoklat) rond te strooien ?


bisa dicek of makemyday .

Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Nou, SA dan zit er bij veel Indonesiers iets los, als ik uw bericht vertaal.

Vindt u het normaal dat een taxichauffeur zoiets vraagt? Ik niet. Maar "niet geschoten is altijd mis" is op dit moment schering en inslag.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

spacer line  


On 10-06-2014 20:00 Anne Mieke wrote:
Nou, SA dan zit er bij veel Indonesiers iets los, als ik uw bericht vertaal.

Vindt u het normaal dat een taxichauffeur zoiets vraagt? Ik niet. Maar "niet geschoten is altijd mis" is op dit moment schering en inslag.

Nee, onaangepast .

Het is een "bisnis" voorstel , in de tig jaren dat ik daar als orang toeris speel.
Als je bijna 2,5 uren in de file zit van een grote Mall in de buurt PIM naar Taman Anggrek kan een gesprek vreemd lopen.

Ik heb nooit bedelverzoeken gehad , mss zie ik niet echt welvaren genoeg.
Heb ook nooit met balpen , boekjes , snoepjes gestrooid.
Trouwens daar is het mss nog goedkoper .

En laten we eerlijk zijn , er lopen veel bule-gembel in Indonesia, dat zie je soms van mijlen al.bisa dicek of makemyday .

Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 

Ik vind het eerste gedeelte van mijnheer Pierre's laatste zin heel markant.. Ik neem aan dat uw echtgenote Indonesische is?

Een chauffeur in ons totale huishouden heeft een lening lopen bij mijn moeder. Nu heeft hij mij ook een lening gevraagd om de eerste te kunnen af te betalen en misschien nog wat meer. Er wordt niet geluisterd naar ons advies en hij is zelfs van plan zijn dochter uit een eerder huwelijk uit de kampung over te laten komen. Maar met anderen is er geen probleem, zelfs iemand die vnl. voor hubby werkt zal hem nooit om geld vragen. Het is exemplarisch. Als hij een representatie van de Indonesische maatschappij is, is het 10% van de huishoudelijke staf. Of 50% van alle chauffeurs. Dit is belachelijk natuurlijk maar ik zou nu net zo goed kunnen beweren dat de helft van alle chauffeurs om geld vraagt en onbillijke eisen stelt.

Ook kunnen we uit bovenstaande opmerkingen afleiden dat niet alle IndonesiŽrs het maar normaal vinden dat er eisen en onredelijke vragen gesteld worden. Het spijt me, maar voor alle voorbeelden die u kunt geven, zijn er genoeg tegenvoorbeelden, ik ken duizenden IndonesiŽrs die aan mijn echtgenoot nooit een lening of financiŽle bijdrage hebben gevraagd. Zij hebben hem tussen ťťn minuut en twintig jaar lang gekend. Hij heeft eens smakelijk gelachen om mijn vraag hoe vaak een taxichauffeur ad hoc geld aan hem vroeg; blijkbaar nooit dus. Ik schat dat hij toch wel aan meer dan zevenhonderd gecharterde taxi's zit over de laatste jaren gerekend, en zeer veel chauffeurs komen niet uit Jakarta. Ook was het niet alleen op Java.

Tevens vind ik negatieve opmerkingen over bekende persoonlijkheden o.a. op websites geen discriminatie maar pure jaloezie. Het is het 'hoge bomen' verhaal. Kijk eens wat men zegt over filmsterren, politici, sporters enz. in andere landen en ook in roddelbladen. Daar worden ze evengoed volledig afgekraakt. Blijkbaar scheppen velen een genoegen in het anoniem hun gal kunnen spuwen over anderen.

Ook het vermelden waard, is het verschil in het omgaan met ethnische achtergronden en uiterlijke kenmerken. Hier is er geen kunstmatig klimaat zoals in de Verenigde Staten bijvoorbeeld, waar men wel naar een Afro-American dient te verwijzen. Of iemand die invalide is, physically challenged moet noemen. Er zijn weinig tot geen taboes hier en als men het over een persoon heeft, zal men snel tot het beschrijven van fysieke eigenschappen overgaan. Dit is in bepaalde andere culturen ongepast.

Met een westerse bril naar een Aziatische cultuur kijken, levert meer negatieve dan positieve ervaringen op. Men concludeert dan misschien zelfs dat het geen beschaving Ūs.


Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

pierre
User
spacer line
 


Op 10-06-2014 20:00 schreef Anne Mieke:
Nou, SA dan zit er bij veel Indonesiers iets los, als ik uw bericht vertaal.

Vindt u het normaal dat een taxichauffeur zoiets vraagt? Ik niet. Maar "niet geschoten is altijd mis" is op dit moment schering en inslag.


Precies Anne Mieke.

pierre
User
spacer line
 


Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile. Lieve.

Ja mijn vrouw is Indonesisch en zoals ik al zei ze schaamde zich omdat menig IndonesiŽr nog steeds dezelfde gedachte hebben als deze achterbuurvrouw.
Hoe je het ook wendt of keert, menigeen is nog steeds van mening dat een Bule rijk is.
Maar mijn vrouw wist al voordat ze mij ontmoette dat dit niet altijd het geval is.

Dan zegt ze ook nog, van de steenrijke IndonesiŽrs die in pracht en praal leven geven ze geen van alle om hun eigen landgenoten, ja, onbeschaamd nog verder kaal plukken.
Maar dit wordt door menig IndonesiŽr geaccepteerd en is blijkbaar een normaal gegeven. ( of het interesseert ze niet)
Maar wat wel bij menig IndonesiŽr tussen de oren blijft zitten, is dat een bule rijk is.
Dat een steenrijke IndonesiŽr bedrog, fraude corruptie en rottigheid uitvreet wordt vaak even voor het gemak aan voorbij gegaan.
Gelukkig worden ( zijn) de meeste IndonesiŽrs wakker, maar menigeen denkt nog steeds in de oude orde.

Natuurlijk zijn er ook tegenargumenten te geven, zoals ik al zei gelukkig worden de meeste wakker.

Lodewijk35
User
spacer line
 

Ik volg jullie gedachtenwisselingen met aandacht. Voel me niet zodanig partij eraan mee te doen, maar heb wel een vraag: ben ik nou de enige die zich iedere keer weer stoort aan de titel van dit onderwerp, met name de term ' halfbloedjes'? Als ik INDO was, zo ken ik de term,al weet ik wat daarop vandaag de dag valt af te dingen. Maar als ik dat was dan zou ik het woord halfbloedjes niet toelaten op dit forum! Maar misschien raakt die titel wel geen enkele zenuw....... Dan heb ik het in ieder geval wel gevraagd!elsbeth
User
spacer line
 

Het is als decennia geleden met de term MBD (Minimal Brain Damage, later Dysfunction): het is een slecht etiket, maar het plakt goed.Lodewijk35
User
spacer line
 

Halfbloed, vooruit, maar halfbloedjes......gelukkig ben ik een totok:-)elsbeth
User
spacer line
 

Of vrouw tje , wat vind je daar dan van? nee, we dwalen af, laat maar.hennie
User
spacer line
 

Wat piere zegt sta ik voledig achter..
Ik ga hier niet verder over in Discusie .maar heel veel komt
Overeen wat ik hier mee maak in de afgelopen jaren.heel veel
Dingen vermijd ik gewoon.ik heb hier mijn tangu jawab"" mijn
Gezin.en voor de rest Dat kan mij gestolen worden
!".tri kasibanyak Dengan Hormat Emoticon: ConfusedYogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 10-06-2014 20:15 Lieve wrote: Ook kunnen we uit bovenstaande opmerkingen afleiden dat niet alle IndonesiŽrs het maar normaal vinden dat er eisen en onredelijke vragen gesteld worden. Het spijt me, maar voor alle voorbeelden die u kunt geven, zijn er genoeg tegenvoorbeelden, ik ken duizenden IndonesiŽrs die aan mijn echtgenoot nooit een lening of financiŽle bijdrage hebben gevraagd.
Idem dito, heb daar zelden last van. Ik vermoed dat er toch een verschil is tussen de benadering van een toerist annex bezoeker en een ex-pat annex longstayer.


Tevens vind ik negatieve opmerkingen over bekende persoonlijkheden o.a. op websites geen discriminatie maar pure jaloezie. Het is het 'hoge bomen' verhaal. Kijk eens wat men zegt over filmsterren, politici, sporters enz. in andere landen en ook in roddelbladen.
Het blijft discriminatie, hoe men het wendt of keert. Als Geert Wilders iets dergelijks zou uiten op internet is hij direct een racist; als een Indonesier iets dergelijks doet dan is het jaloezie. Nee, dat gaat er bij mij niet in.
Hoewel uw bijdragen op dit forum van zeer veel inhoud en waarde zijn, bemerk ik uit uw verhalen ook dat u in een duidelijk bevoorrechte economische positie verkeert - dat is u uiteraard van harte gegund - maar daarmee dus ook beduidend minder last zal hebben van negatieve houdingen t.a.v. u en uw gezin. Het is u ook bekend hoe belangrijk (materiele) status is in deze natie: no.1. Als u in een duidelijk economisch gunstige positie verkeert, dan krijgt u daarmee automatisch status in deze maatschappij. En dus zeker minder last van discriminatie, ook uw kinderen als indo's zijnde. Maar futiliseer dan niet de ervaringen van andere forumleden en doen alsof RI een land van melk en honing is. Dan heeft men de bekende rose bril op.


Er zijn weinig tot geen taboes hier......
Hallo zeg, als er een land is vol taboes dan is het deze natie wel.


Met een westerse bril naar een Aziatische cultuur kijken, levert meer negatieve dan positieve ervaringen op.
Dat vind ik wel zo'n zwakke goedmaker, die gaat er bij mij na meer dan 20 jaar echt niet meer in. Dat is sociale academie geklets uit het westen van 3 decennia geleden. Toevallig gisteren had ik het met een Indonesier hierover die een tijd in het buitenland heeft gewoond. Hij kijkt inmiddels met heel andere ogen naar zijn eigen maatschappij en natie. Logica, mentaliteit, moraal, organisatievermogen, etc. zijn volgens hem ook gewoon universeel en het is een dooddoener van de 3e wereld naties om zich te verschuilen achter dergelijke opmerkingen om hun eigen fouten en falen te maskeren en goed te praten in de trant van het boek "Zwarte huid, blanke maskers" van Fanon; een prachtig boek maar voor de huidige tijd en generaties achterhaald.Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 10-06-2014 21:51 pierre wrote: ........van de steenrijke IndonesiŽrs die in pracht en praal leven geven ze geen van alle om hun eigen landgenoten, ja, onbeschaamd nog verder kaal plukken.
Maar dit wordt door menig IndonesiŽr geaccepteerd en is blijkbaar een normaal gegeven. ( of het interesseert ze niet)
Maar wat wel bij menig IndonesiŽr tussen de oren blijft zitten, is dat een bule rijk is.
Dat een steenrijke IndonesiŽr bedrog, fraude corruptie en rottigheid uitvreet wordt vaak even voor het gemak aan voorbij gegaan.
Dat men probeert bij een bule te lenen (bedelen) is nog acceptabel als men het ook maar bij eigen volk doet. Zo staat het mij ook steeds meer tegen "extra" te moeten betalen omdat mijn huidskleur blank is en een Indonesier minder om de doodeenvoudige reden dat hij/zij autochtoon is. Vroeger kon ik dat nog wel accepteren maar met de opkomst van de gegoede middenklasse is dit hele idee van de rijke bule en de arme Indonesier achterhaald. Ga maar eens met je tijd mee.

Pierre:
Anne Mieke heeft hierin volledig gelijk... sommige indonesiers zijn onbeschamend brutaal, want ze deinzen nergens voor terug om geld of wat dan ook te vragen, zonder in enige relatie te staan met wie dan.
Toen ik voor mijn huwelijk in Medan was, had een achterbuurvrouw van mijn vrouw het brutale lef om aan Elly te vragen of ik haar maar even 5 miljoen RP wilde geven omdat alle blanken rijk zijn en zij problemen had.
Die "grapjes" had ik soms ook en lag direct uit de gunst bij weigering. Maar het ligt ook duidelijk aan de klasse, stand cq. "kaste" van je omwonenden. In een normale perumahan zal men dat niet doen, in de kampung wel.Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Met het vragen/lenen van geld heb ik de nodige ervaring, in de begin jaren dat ik hier kwam, was ik uiteraard zo groen als gras, ik had nog niet door dat het verschil tussen mijn en dijn hier onder vrienden en familie vaak niet helemaal duidelijk is.
Dus iemand die ik honderd procent vertrouwde had mijn deposito rekening die op zijn naam stond geplunderd, dan leer je snel, heel snel.

Of een volkomen vreemd iemand die ineens bij je voor de deur staat met de mededeling dat hij een oude schoolvriend van je schoonzus is en of ik hem even 5 miljoen kan lenen.
Heb er inmiddels al jaren geen last meer van, het zal als lopend vuurtje bekend zijn geworden dat die vlieger niet op gaat.

Ik wordt nog wel eens benaderd door mensen met een zakelijk voorstel, was ik er ingestapt en al die mooie verhalen waren waar geweest, dan zou ik nu schatrijk zijn.
Het bekijken van IndonesiŽ vanuit je westerse achtergrond is een kapstok waar alles aan opgehangen wordt, m.a.w. wat voor ons niet normaal is, dat is hier normaal, maar is dat nu wel zo, regels bestaan in ieder land, dat ze niet honderd procent worden nageleefd zie je in elk land, maar als iedereen er gewoon schijt aan heeft en er wordt niet tegen opgetreden dan krijg je een chaos.
Daar zijn veel IndonesiŽrs het over eens, maar waarom wordt het alleen maar erger?

Om zo maar wat kleine voorbeelden te noemen, een rij van 20 meter in de bank, twee medewerkers die bezig zijn en vier die uit hun neus zitten te dineren.

Een busbaan die als extra rijbaan wordt gebruikt.

Een weg heeft niet voor niets een witte streep in het midden, de weg is verdeeld in een heen en terug baan, zoals overal ter wereld,iemand die tegen het verkeer in gaat rijden is gestoord.

Openbaar vervoer wat midden op de rijbaan stopt om iemand er uit te laten, duurt het even dan staat er een hele rits achter, waarom niet aan de kant van de weg stoppen.

Altijd en overal vooraan te willen staan, of het nu bij een kassa, ATM of een stoplicht is, schijt hebben aan de rij wachtenden.

Een president die verklaard dat het nog 35 jaar gaat duren voor dat de overheid de corruptie in de hand heeft.
Zo zijn er duizend en ťťn dingen op te noemen, dingen die zelfs in andere Aziatische landen doodnormaal zijn en waar met zich hier niets van aan trekt.
Dat heeft niets met westers denken te maken.

We zijn inmiddels ver van het onderwerp afgedwaald, hoe staan IndonesiŽrs tegenover kinderen uit een gemixt huwelijk, daar zijn de meningen flink over verdeeld, de waarheid zal ergens in het midden liggen.
Interessanter is de vraag, gezien het feit dat dit land nog een lange weg heeft te gaan, hoeveel vertrouwen heb je dat je je kinderen hier een goede toekomst kan bieden.
Waar liggen de betere kansen, in het westen of in AziŽ, dat is een beslissing die je onzelfzuchtig moet nemen, al moet je je eigen droom daarvoor opzij zetten.
Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 11-06-2014 05:23 Malam wrote: Het bekijken van IndonesiŽ vanuit je westerse achtergrond is een kapstok waar alles aan opgehangen wordt, m.a.w. wat voor ons niet normaal is, dat is hier normaal, maar is dat nu wel zo, regels bestaan in ieder land, dat ze niet honderd procent worden nageleefd zie je in elk land.........
Het is een dooddoener waarmee iedere discussie kan worden doodgeslagen dan wel ontweken. Het is ook een kapstok waar iedere Indonesier zijn falen aan kan ophangen. Kortom een excuses om alles wat krom is recht te praten.
Ik ben zelf opgeleid in de trant van de hier door mij eerder genoemde schrijver Fanon maar ben wakker geschud door vele Indonesiers die het daarmee niet eens zijn.
Een tijdje geleden hebben we hier een discussie gehad over de (on)logica en de zgn. "andere" logica. Ook m.b.t. beleefdheid: Indonesische beleefdheid versus mondiale beleefdheid. Westerse of oosterse moraliteit. Uit zo'n discussie kan men niet makkelijk eensluidende conclusies trekken maar toch wel dat het zgn. verdedigingsmechanisme om alles wat krom is recht te praten vaak de oorzaak is van het oproepen van dergelijke excuses.
De door mij hierboven reeds aangehaalde Indonesier met zijn deels westerse achtergrond duidde mij op zijn visie dat het zuiver zwakte is zich te verschuilen achter termen als westerse vs. oosterse achtergrond, westerse vs. oosterse visie. Crimineel = crimineel. Immoreel = immoreel. Discriminatie = discriminatie. (On)beleefd = (on)beleefd. Dit zijn universele begrippen (alles te maken met rekening houden met een ander); niet goed te praten met zgn. culturele verscheidenheid.guna2
User
User icon of guna2
spacer line
 


On 11-06-2014 07:02 Yogya-Bali wrote: Crimineel = crimineel. Immoreel = immoreel. Discriminatie = discriminatie. (On)beleefd = (on)beleefd. Dit zijn universele begrippen

Alle Werte sollten umwertet werden! Aldus sprak de profeet.Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 

Sta me toe:


 • Onbeleefd: Iemand (iets met) een linker hand geven. (Daar heeft men immers net zijn/haar gat mee gekuist.)
 • Immoreel: Met Ramadan met blote schouders over straat lopen of iets eten en drinken voor de neus van diegenen die vasten.
 • Crimineel: Godslastering. Ontucht (strafbaar indien de partner een klacht indient).
 • Slecht: Schreeuwen en iemand uitmaken in het openbaar, iemand beledigen. (Ik zie nu net dat deze veranderd is in Discriminatie, maar soit.)

  Hierboven geef ik vier voorbeelden van de termen die u gebruikt . En wel in het gebruikskader van een Aziatisch land ( en vnl. IndonesiŽ ). De toepassing en invulling van deze woorden is gewoon anders.

  Over gevoeligheden gesproken: Ik heb al veel gevallen meegemaakt waarin westerlingen hier zich aan deze genoemde zaken 'bezondigden'. En laten we wel wezen, de meeste westerlingen zullen er geen graten in zien. Kan men zich voorstellen dat anderen dit wel doen? Heeft een Aziaat dan het recht de westerling immoreel en slecht te noemen?

  Zonder een uitspraak te doen of het nu wel of niet juist en correct is (het is immers subjectief), dit gewoon om aan te tonen dat er geen universele waarden en termen zijn .


 • Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated


  You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
  If you do not have an account yet, you can register yourself here.  94,618,867 topic views - 242,009 posts - 13,759 topics - 35,452 members - last post @ 15-10-2021 19:42 CET

  Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
  Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

  154,254,661 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com