indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Het visumgebeuren > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

Techtics
User
spacer line
 

Hoi,

Ik ben geboren in Jakarta, geadopteerd en woon al mijn hele leven in Nederland. Ik heb de Nederlandse nationaliteit. Nu vroeg ik mij af of ik de Indonesische nationaliteit kan aanvragen naast mijn Nederlandse. Weet iemand of dit mogelijk is en eventueel hoe?Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 

U vindt veel informatie over dubbele nationaliteit in deze thread: http://forum.indahnesia.com/to(...)oort_-_problemen.php

Maar om een lang verhaal kort te maken; voor de Indonesische wet is het onmogelijk een dubbele nationaliteit te bezitten.

U zal dus moeten kiezen en indien u echt WNI wilt worden, het Nederlanderschap moeten opgeven. Dit gaat d.m.v. een Verklaring van Afstand. En het wordt natuurlijk door de Indonesische overheid gecontroleerd.

Mocht u dit overwegen: Het verkrijgen van de Indonesische nationaliteit is niet eenvoudig; men dient een zwaar interview af te leggen in het Indonesisch waarin men moet aantonen redelijk veel van het land af te weten. Tevens wordt de motivatie getoetst. En last but not least; u wordt zelfs gevraagd het volkslied te zingen!

Vraagje: Heeft u ooit officieel ooit de Indonesische nationaliteit gehad? Zijn hier bewijzen van? Indien dit zo is, is het eigenlijk niet zo moeilijk een verblijfsvergunnning voor Indonesië te verkrijgen (KITAS-KITAP).Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

spacer line  


On 08-05-2014 22:16 Lieve wrote:

Vraagje: Heeft u ooit officieel ooit de Indonesische nationaliteit gehad? Zijn hier bewijzen van? Indien dit zo is, is het eigenlijk niet zo moeilijk een verblijfsvergunnning voor Indonesië te verkrijgen (KITAS-KITAP).

Indonesier is :
1.In principe iedereen die in Indonesia geboren is van Indonesische ouders een Indonesier.
2.Van Indonesische moeder , vader "onbekend" .
3.Moeder Indonesisch , buitenlandse vader onbekend of als de buitenlandse vader zijn kind niet erkende .
4.Ter vondeling gelegde kind ( vader en moeder onbekend) .

Bij een naturalisatie door adoptie bestaat waarschijnlijk een kans om de oude nationalteit terug te vragen ( men is te klein om zelf te beslissen) .

Bovenstaande gevallen werd beschreven in UU Kewarganegaraan.
Mijn inschatting zal het meer moeite en dus meer kosten leveren.

De snelste/praktischer manier is een KITAS -KITAP procedure te volgen zoals Lieve vertelde .
Je moet wel eerlijk zijn voor je zelf en onderzoeken welke "voordelen"je hebt als je Indonesische staatsburger wil worden .
En heb je daar ook familieleden ?


bisa dicek of makemyday .

Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 

Om besefte al waar ik met mijn vraag naartoe wilde: Daar liggen eventueel wat mogelijkheden. Er zijn immers procedures voor ex-WNI's. Ook is in Indonesië een redelijk ruime jus sanguinis van kracht m.b.t. het verkrijgen van nationaliteit.

Een andere factor in dit verhaal, is dat de kans groot is dat deze adoptie niet 'volgens het boekje' is verlopen. De reden dat ik dat hier zeg is, -behalve het feit dat het te adopteren kind een Indonesisch paspoort dient te krijgen- dat men streng is en zeer veel eisen stelt bij het adoptieproces. In de praktijk werden (en worden) de regels zeer vaak omzeild. Twaalf jaar geleden is de wet van 1995 in de huidige vorm gegoten. Maar ruim daarvóór (eind jaren zeventig / begin jaren tachtig) zijn er veel regels al verduidelijkt en waren er procedurele uitspraken van het hooggerechtshof (mahkamah agung).

[Om maar een paar eisen voor adoptie te noemen: Het koppel dient al twee jaar in Indonesië woonachtig te zijn en drie jaar te blijven inclusief het adoptie-proces. Het koppel moet vijf jaar gehuwd zijn (of medisch zijn vrijgesteld) met maximaal één kind ten laste. Men moet geloven in God en de religie van ouders en kind dient idealiter identiek te zijn.]

Als men dus een procedure wil opstarten dient men als eerste hard te maken dat men van Indonesische afkomst is, men dient met bewijzen te komen. Om een kat een kat te noemen: Een afwijkende huidskleur en de vermelding van Jakarta in het paspoort zijn niet voldoende. Dus het liefst een geboorteakte en adoptie-bewijzen. Als u deze niet kan voorleggen zijn uw kansen al danig geslonken.

Hoe dan ook, een procedure voor het aanvechten van de wettelijkheid van de adoptie en een aantonen van jus sanguinis procedure, zullen beide zeer veel tijd (én geld) kosten. En zoals reeds eerder gezegd: U verliest de Nederlandse nationaliteit! Dus het antwoord op uw vraag is eigenlijk simpel: Neen.


Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

spacer line  

Dat er soms(is het vaak ?) gesjoemeld werd is publiek geheim .
Vooral met de AsPal papieren.

De praktisch en snelle manier is om daar te wonen / werken , eventueel trouwen als je snel Kitas,Kitap wil krijgen.
De eerste stappen tot opteren* van R.I nationaliteit .
Kitas-Kitap route zoals je ergens boven heb gezegd.

Toen mijn zoon in 2004 een keuze moet maken , Indonesisch of Belanda hadden we bij de I.N.D geinformeerd (kreeg duidelijk antwoord) .

Ook bij de KBRI, onduidelijk en fout antwoord ( heb al eerder ingelezen).
Dat het gecontroleerd werd is duidelijk , bij elke paspoort verlenging werd door KBRI bekeken of mijn zoon niet op de paspoort van zijn moeder staat.
Voor de Nederlandse regering is mijn zoon toen een Nederlander .

bisa dicek of makemyday .

Techtics
User
spacer line
 

Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile.Lieve,

Ik heb officieel de Indonesische nationaliteit gehad. Ik heb ook nog een paspoort met foto etc. Voor zover ik en mijn ouders het kunnen beoordelen zijn alle officiële wegen bewandeld. Daarmee bedoel ik:
De wettelijke procedure gevolgd die NL en Indonesië in 1983 voorschreef. Alle papieren stukken zijn opgesteld in Bahasa.


Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 


Dat is goed om te weten.

Ik ga ervan uit dat u dan 31 jaar oud bent; tot welke leeftijd had u officieel een Indonesisch paspoort en is er ooit afstand gedaan van het staatsburgerschap? Dus is het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit aangemeld of is het laatste paspoort gewoon 'verlopen'?

Als u (ook part-time) in Indonesië wilt gaan wonen, heeft u als ex-WNI interessante mogelijkheden waardoor het verkrijgen van een dubbele nationaliteit eigenlijk niet eens echt aantrekkelijk is.


Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

Techtics
User
spacer line
 

Ik heb de nationaliteit slechts 3 maanden gehad, van 0 tot 3 maanden. Ik ben inderdaad 31.
Het staatsburgerschap is aangemeld. Mijn Indonesisch paspoort was niet verlopen. Dat zou ik nog even kunnen nazoeken maar mijn eerste ingeving is dat het niet was verlopen.spacer line  

Indonesisch paspoort is nu na 5 jaar verlopen (moet effe de mijne bekijken) , vroeger moet je om de 2 jaar verlengen.
Dat is mijn ervaring 47 jr ervaring mbt mijn Indonesische nationaliteit , ik woon nu in Amsterdam.

Het feit dat je toen niet mee kan beslissen (baby) kan als extra punt meegenomen worden.
Als ik jou was, blijf Nederlander, je kan altijd daar wonen als Nederlander mits je aan de eisen kan voldoen ,


bisa dicek of makemyday .

jstar
User
spacer line
 

Mee eens. Al ik het zo lees, hebben ze misschien iets teveel volgens het (eerder vermelde) 'boekje' gehandeld?! Tja, mosterd na de maaltijd.Indoboy20
User
spacer line
 

Verlies je de Indonesische nationaliteit als je je paspoort laat verlopen (5 jaar)? Of verlies je die pas als je meldt dat je bv een andere nationaliteit hebt aangenomen?spacer line  


On 17-05-2014 14:18 Indoboy20 wrote:
Verlies je de Indonesische nationaliteit als je je paspoort laat verlopen (5 jaar)?
Volgens UU no 17 K verlies men de nationaliteit

Of verlies je die pas als je meldt dat je bv een andere nationaliteit hebt aangenomen?
Dat is 100% zeker, want je moet afstand doen bij de KBRI Den Haag.


Goede (dus dure) advocaten kan mss je lekker maken door een woord aan te wijzen die opening kan geven. Ik denk dat het alleen geld gaat koste .

"Setiap warga negara R.I yg berada di luar negeri diwajibkan (verplicht untuk melaporkan diri ( melden/inschrijven bij de ambassade)

Bagi yg tdk melaporkan diri selama jangka 5(lima tahun) = wie dat niet doet in de periode van 5 jaren) , maka yg bersangkutan DAPAT kehilangan kewarganegaraan R.I "

Je kan moeilijk zeggen dat je die regels niet kent .bisa dicek of makemyday .

Indoboy20
User
spacer line
 

Ik was in twijfel omdat je dan in principe staatsloos wordt als je niet een andere nationaliteit in de tussentijd had aangevraagd.

spacer line  


On 17-05-2014 19:46 Indoboy20 wrote:
Ik was in twijfel omdat je dan in principe staatsloos wordt als je niet een andere nationaliteit in de tussentijd had aangevraagd.


Klopt, dan is die persoon statenloos .
En dat is niet de bedoeling , dan kan men mss(?) met hangende pootjes effe melden bij de KBRI .
Mss wordt hij/zij alsnog geholpen , uiteraard kan men rekenen op een stevig gesprek/uitbrander.

Want dat kan gebeuren ook bij sommige illegalen Emoticon: Wink
Effe KBRI bellen /laten bellen..


bisa dicek of makemyday .

cassy
User
spacer line
 

Goedemorgen, wat een goede site, met veel nuttige info's, blij dat ik deze tegen ben gekomen. Ik heb een vraagje op:

"Vraagje: Heeft u ooit officieel ooit de Indonesische nationaliteit gehad? Zijn hier bewijzen van? Indien dit zo is, is het eigenlijk niet zo moeilijk een verblijfsvergunnning voor Indonesi� te verkrijgen (KITAS-KITAP)"

waar of bij wie, kan ik dat aanvragen? Ik heb namelijk Indonesische nationaliteit gehad en wil graag terug.

Ik hoor graag van jullie dan terima kasih sebelumnya.jstar
User
spacer line
 


On 20-08-2020 11:19 cassy wrote:
Goedemorgen, wat een goede site, met veel nuttige info's, blij dat ik deze tegen ben gekomen. Ik heb een vraagje op:

"Vraagje: Heeft u ooit officieel ooit de Indonesische nationaliteit gehad? Zijn hier bewijzen van? Indien dit zo is, is het eigenlijk niet zo moeilijk een verblijfsvergunnning voor Indonesië te verkrijgen (KITAS-KITAP)"

waar of bij wie, kan ik dat aanvragen? Ik heb namelijk Indonesische nationaliteit gehad en wil graag terug.

Ik hoor graag van jullie dan terima kasih sebelumnya.


Ik heb mijn vrouw gevraagd hier wat meer achtergrondinformatie op te geven omdat ze dit ooit al geschreven had. Hier komt het:

Wat zijn de Visa-opties voor ex-WNI die naar Indonesië willen terugkeren?
Gebaseerd op UU 6 2011 Pasal 52f en 54d: Elke ex-WNI die zijn/haar eerdere staatsburgerschap kan bewijzen (Akte Lahir, KK of paspoort), kan rechtstreeks een KITAP verkrijgen zonder te voldoen aan de eisen die aan andere buitenlanders worden gesteld (let op: u moet nog steeds eerst een KITAS hebben en deze converteren naar KITAP)

Wat is de eerste stap om een ​​KITAS (tijdelijke verblijfsvergunning) te krijgen?
Allereerst heeft u een geldig VITAS visum nodig (dat zal worden omgezet in KITAS) om Indonesië binnen te komen, de aanvraag kan via de website van Imigrasi.
De visumcategorie voor u zou 'repatriëring' zijn. In het online systeem wordt gevraagd naar bepaalde documenten die geüpload kunnen worden.

Heb ik een sponsor nodig?
Ja, dit kunnen uw ouders, een naast familielid (oom / tante) of Indonesische echtgenoot zijn. Merk op dat hun KTP-adres bepaalt met welk Kantor Imigrasi u in zee moet gaan.

Wat gebeurt er als ik mijn KITAS ontvang?
Om het naar KITAP (dus permanente verblijfsvergunning) te converteren hebt u, afgezien van alle andere documenten, een SKTT nodig. Dit is een identiteitsbewijs. En voor een ex-WNI is het verkrijgen van een SKTT best een lastige aangelegenheid omdat u meestal eerst een 'surat pelepasan kewarganegaraan' moet krijgen als juridisch document waaruit blijkt dat u echt uw Indonesisch staatsburgerschap hebt losgelaten. De voorwaarde voor het verkrijgen van dit document is een verklaring van uw plaatselijke overzeese consulaat waaruit blijkt dat u uw Indonesisch paspoort heeft ingeleverd. (Of dat het is ingeleverd bij adoptie.)

Vergeet niet dat alle restricties m.b.t. werken en het bezitten van eigendom nog steeds van toepassing zijn!

spacer line  

Even over die dubbele nationaliteit.
Voor Indonesia kun je die idd niet hebben, maar voor Nederland wel.
Toen ik nog in Manado woonde, werkte ik free-lance voor de Nederlandse ambassade, daar was ik ongeveer 1 tot 2 dagen per week mee bezig. 2 x per jaar hadden we bijeenkomsten met de consul, ik heb toen mijn idee om de Indonesische nationaliteit aan te nemen met hem besproken.
Zijn letterlijke antwoord was toen:
"Voor Nederland mag je gerust een dubbele nationaliteit hebben. Als je voor het verkrijgen van de Indonesische nationaliteit de Nederlandse moet opgeven, dan kom je daarna toch weer gewoon terug bij ons en vraag je weer de Nederlandse nationaliteit opnieuw aan. Dan heb je een dubbele nationaliteit voor ons, alleen moet je er voor zorgen dat de Indonesische autoriteiten er niet achter komen dat je de Nederlandse nationaliteit weer hebt aangevraagd. Van ons zullen ze het niet horen"jstar
User
spacer line
 

Hmm, niet echt een antwoord wat je van een 'official' verwacht. In Nederland is er wel degelijk een afstandsplicht trouwens, dubbele nationaliteit is ongewenst. Natuurlijk zijn er landen (bijv. Marokko en Griekenland) waarvan je de nationaliteit gewoon niet kan verliezen.

Het gebeurt natuurlijk veel, het niet opgeven van de Indonesische nationaliteit. Zie maar de affaire met de (kandidaat)minister die probeerde een Amerikaans paspoort te verkrijgen

Ik heb zelf schoonfamilie waarvan de kinderen in Amerika zijn geboren en daar dus ook de nationaliteit van hebben. Ze hebben dat natuurlijk niet aangegeven en gebruiken voor het verlaten van het land en bij terugkeer het Indonesische paspoort. Ook maken ze altijd een tussenstop ergens zodat ze achteraf kunnen zeggen daar verbleven te hebben.jstar
User
spacer line
 

Dat laatste is trouwens wel een probleem in landen waar ze het paspoort afstempelen bij binnenkomst én vertrek. Daarom moeten ze ergens overstappen waar ze alleen stempelen bij aankomst (Singapore) óf dit op een apart blaadje doen (Hong Kong, Zuid Korea).
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.94,618,867 topic views - 242,017 posts - 13,760 topics - 35,453 members - last post @ 16-10-2021 17:43 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

154,272,750 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com