indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Andere praat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (1 reaction)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

tampubolon
User
spacer line
 

Hoi allemaal.

Ik heb al heel wat topics gezien over trouwen, en heb al een hoop verzameld maar toch nog wat vragen en hoop dat er iemand is die mij hier duidelijkheid over kan geven.

Op dit moment verblijf ik in indonesie met mijn socio/cultural visa.
En mijn vriend en ik willen graag gaan trouwen en zijn van plan om hier te blijven wonen.

Nu mijn vraag is het volgende, aangezien mijn visa een single entry is, kan ik de papieren die ik nodig heb vanuit nederland (uittreksel geboorteregister en uittreksel GBA/burgelijke stand) laten opsturen of moet ik hiervoor echt zelf terug naar nederland?

Dan nog even op een rijtje wat we moeten regelen van te voren, mocht hier iets niet in kloppen hoop ik dat iemand hier een correctie op kan geven.

1.Ikzelf zal mij als eerste moeten bekeren tot zijn geloof (protestant).
2.Dan vervolgens hebben we nodig een door de Nederlandse Ambassade in Jakarta afgegeven Verklaring van Huwelijksvoornemen/Surat Keterangan.
Waarbij nodig voor mij:
kopie paspoort
Uittreksel geboorteregister, uittreksel GBA/burgelijke stand (vertaald naar indonesisch neem ik aan).
(Ik sta nog ingeschreven in de nederlandse gemeente, dus uittreksel uitschrijving niet nodig.)
3. Daarna moeten we aangifte doen van het huwelijk bij de kerk.
4. Na het huwelijk in de kerk, kunnen we aangifte doen bij civil registry, waar bij we dezelfde documenten nodig hebben (en pasfoto's geloof ik ook nog)

Klopt dit een beetje of mis ik nog iets?
En dan nog een laatste vraag, wat zijn de dingen die er geregeld moeten worden NA het huwelijk?
En dan doel ik o.a op mijn verblijf, mag ik voorgoed blijven als we getrouwd zijn of hoe zit dat precies?

Alvast heel erg bedankt!Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 

Beste mevrouw Tampubolon, om u van de juiste antwoorden te voorzien kunt u misschien iets meer informatie verstrekken. Heeft uw vriend de Indonesische nationaliteit en een KTP? Wat is uw godsdienst? Wilt u na het huwelijk direct in Indonesië verblijven? Is één van de partners reeds gehuwd geweest? Bent u jonger dan 30 jaar oud? Mijn excuses voor de mogelijke inbreuk op uw privacy, maar de antwoorden hierop hebben wel degelijk een invloed op de procedure.

Ik denk dat u het wel goed weet en alles 'op een rijtje heeft'. Misschien iets teveel op een rijtje zelfs; alhoewel de religieuze ceremonie plaats vindt vóór de burgerlijke, kunnen de aanvragen parallel worden uitgevoerd. Niet te lang wachten is de boodschap.

Hierbij al wat antwoorden op uw vragen:
1. Eigenlijk is dit niet zeker. Het is noodzakelijk dat men voor één geloof trouwt maar als u bijvoorbeeld Christelijk gedoopt bent, zijn er vaak opties, afhankelijk van de (leiding van de) kerk. Het is het beste dit voor te leggen aan de dominee bij het eerste gesprek; deze zal u duidelijk maken wat er van u verwacht wordt. Het is trouwens niet relevant voor de verklaring van de ambassade (2.).
2. Deze documenten hoeven voor de ambassade niet vertaald te worden. Zeer waarschijnlijk wel voor de Catatan Sipil en de betreffende kerk.
3. Een gesprek met de afgevaardigde van de kerk kan al vóór de verklaring van de ambassade (dit is immers gewoon een 'benodigd' document). Elk kerkgenootschap hanteert eigen eisen en de kans bestaat dat men aan u vraagt (opnieuw?) gedoopt te worden. Als u dit totaal niet wilt, is het perfect mogelijk in het buitenland te huwen en dit huwelijk in Indonesië te registreren. Men kan dan bijvoorbeeld later hier voor een (religieuze) ceremonie gaan die verder geen wettige betekenis heeft.
4. Dit kan bijna gelijktijdig met de aanvraag in de kerk. Bij sommige kerkgenootschappen regelen zij dit met de Catatan Sipil. De benodigde documenten zijn vergelijkbaar. Opnieuw: Navragen van het overzicht van vereiste documenten bij de Catatan Sipil is belangrijk want men heeft soms (eigenzinnige en) specifieke regels en in sommige gevallen is een vertaling van alle documenten zelfs niet noodzakelijk.

Na het huwelijk dient u een verblijfsvergunning te verkrijgen, als u langere periodes in het land wilt verblijven. Zoek in dit forum maar op KITAS en KITAP.


Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

nsenada
User
User icon of nsenada
spacer line
 

Ik denk dat er mensen hier zijn die er iets meer over weten dan ik, maar hier toch mijn inbreng.

In Belgie, maar dat zal voor Nederland wel net hetzelfde zijn, moet je al de officiele papieren laten vertalen door een beedigd vertaler en dan de nodige stempels en verificaties gaan halen. Misschien dat een van je ouders daar voor kan zorgen, maar ik weet niet of dat wel mag/kan. Ik denk dat je ouders of wie dan ook een volmacht moeten hebben om dergelijke papieren te laten legaliseren.

1. Yup, bekeren en weerom voor de protestanten weet ik het niet, maar voor de katholieken mag je dan enkele keren(verplicht) les gaan volgen. Heel spannend!
2.Ik dacht dat je in Jakarta een bewijs moet gaan halen dat je wel mag trouwen(en dus momenteel niet getrouwd bent). Daar heb je dus al officiele papieren uit Nederland voor nodig(samenstelling van het gezin). Je staat nog ingeschreven in de Nederlandse gemeente... dus bewijs van woonst heb je wel nodig. En je hoeft je zeker niet uit te schrijven in je gemeente.
3. Ja, en een praatje maken met meneer pastoor.
4.Weerom ja, en een massa pasfoto's. In sommige gevallen kan de Catatan Sipil ook naar de kerk komen en het direct na de dienst regelen.

Sabar is ooit een topic gestart over trouwen in Indonesia. Ik zal eens kijken of ik de link terug vind. Daar kan je zo goed als alles vinden over "hoe en wat" om hier te trouwen.

De eerste stap na je huwelijk is zorgen voor een Kitas(verblijfsvergunning), geldig voor een jaar. Tweede jaar, nogmaals een Kitas en na 2 jaar huwelijk kan je voor je Kitap gaan(5 jaar geldig). Dus in principe mag je nog niet voorgoed blijven als je pas getrouwd brengt. Het brengt nog heel wat kopzorgen en miserie mee voor het zover is.

En verder wens ik jullie alle geluk toe.


There's a big difference between kneeling down and bending over!

Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 

Sta me toe; de vertaling van de benodigde documenten mag zeker wel in Indonesië plaatsvinden ! Er zijn erkende en beëdigde vertalers werkzaam in het land.

In dit forum heeft men al eerder vertalers vermeld maar dit is nogal moeilijk terug te vinden. Vandaar: Hierbij een lijst zoals die is gepubliceerd door de Belgische ambassade in Jakarta, de vertalers Nederlands<->Indonesisch komen logischerwijs voor beide landen overeen:

http://countries.diplomatie.be(...)ta_tcm424-226863.doc

Zoals eerder gezegd kan de noodzaak tot legalisering bij verschillende Catatan Sipil's anders liggen. Er is me een geval bekend waarbij men zelfs akkoord ging met een eigen Engelse versie!

En de procedure om een document te laten legaliseren voor gebruik in Nederland bijvoorbeeld, gaat in drie stappen:

Departemen Hukum dan H.A.M. (Ministry of Law and Human Rights)
Legalisation Section
Jl. Rasuna Said 3, Kuningan, Jakarta Selatan

Departemen Luar Negeri (Ministry of Foreign Affairs)
Directorate of Consular Affairs - Legalisation Section
Jl. Taman Pejambon 6, Jakarta Pusat

Legalisatie door de Ambassade.Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 


Nog iets: Vergeet niet een contract met huwelijkse voorwaarden (een zgn. Prenup) op te laten stellen bij een notaris in Indonesië. Dit kan niet nà het huwelijk!


Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

Anne Mieke
User
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 21-04-2014 08:46 tampubolon wrote:
Nu mijn vraag is het volgende, aangezien mijn visa een single entry is, kan ik de papieren die ik nodig heb vanuit nederland (uittreksel geboorteregister en uittreksel GBA/burgelijke stand) laten opsturen of moet ik hiervoor echt zelf terug naar nederland?

...................................

2.Dan vervolgens hebben we nodig een door de Nederlandse Ambassade in Jakarta afgegeven Verklaring van Huwelijksvoornemen/Surat Keterangan.
Waarbij nodig voor mij:
kopie paspoort
Uittreksel geboorteregister, uittreksel GBA/burgelijke stand (vertaald naar indonesisch neem ik aan).!
Bij het verkrijgen van een uittreksel is een legitimatie vereist maar dit zal wellicht ook met een machtiging kunnen.
......................................

Het vervelende in Indonesie is dat “regels” voortdurend veranderen en ook niet altijd hetzelfde worden gehanteerd in de diverse gemeente.
Jouw documenten hoeven niet vooraf worden vertaald, evenmin omgekeerd de documenten van je vriend voor het verkrijgen van de surat keterangan of izin nikah. De tussenkomst van de ambassade is vooral bedoeld voor het verifieren van beider documenten zodat de ambassade weet dat de coumenten je vriend kloppen en zodat zij dit via die verklaring aan de instanties (kerk, KUA, catatan sipil) kunnen aangeven dat die van jouw ook kloppen.
Denk er aan dat de documenten een “houdbaarheidsdatum” hebben van 3 maanden (als dat nog klopt) en uittreksel etc vragen tbv huwelijk en internationaal.

Maar check check, dubbelcheck kan geen kwaad


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

tampubolon
User
spacer line
 

Bedankt voor de snelle reacties al.


Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile. Lieve; Ja mijn vriend heeft de indonesische nationaliteit en een KTP.
Mijn geloof is nu alleen in mijzelf, dus ik zal echt het hele proces moeten volgen.
Indien mogelijk zou in inderdaad gelijk willen verblijven in indonesie, maar als dit een lastig onderdeel is (wat het sowieso allemaal al is), dan is de mogelijkheid om voor ons naar NL te gaan om daar ook nog even een mooi feestje te maken.
We zijn allebei niet eerder getrouwt geweest.
Ik zelf ben 28 en mijn vriend is 32.

Ja de prenup gaan we zeker niet vergeten!!Lieve
User
User icon of Lieve
spacer line
 

Dat klinkt heel goed, ik wens u al het beste.

Over de leeftijd; officieel is in Indonesië de toestemming van de ouders noodzakelijk als men nog jonger is dan 30 jaar. Ja, ik weet het, maar zo is het nu eenmaal.

U kunt alleen in Indonesië blijven en een KITAS aanvragen, als de SosBud (het visum) door uw toekomstige echtgenote is gesponsord. Met een Visa On Arrival (VOA) kan dit niet. Een alternatief is de VITAS methode; dan wordt de toestemming in Jakarta aangevraagd en 'opgestuurd' naar een ambassade in het buitenland. Deze wordt dan hier ter plekke omgezet in een KITAS. Het is aan u te beslissen wat u het beste uitkomt.


Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

zieleffe
User
spacer line
 
Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

Veer01
User
User icon of Veer01
spacer line
 

Ik was deze maand 10 jaar getrouwd Emoticon: Party! ,er was toen al van van allerlei instanties en dan bedoel ik van wijkhoofd tot aan de bisschop van Zuid-Holland toestemming nodig bij ons.Vertaling documenten deed ik hier in Holland via een beedigd vertaalster in de buurt voor de inschrijving van het huwelijk,destijds in Jakarta afgesloten,bij gemeente hier.laat je goed informeren en zorg in elk geval dat je alles in orde hebt,maar hier zie ik al veel nuttige feedback. Emoticon: Shiny


sabar2
User
User icon of sabar2
spacer line
 


Trouwen is leuk en de vlinders fladderen flink rond wanneer je verliefd bent.
Ik wil de pret niet bederven, ik weet niet hoelang jullie al trouwplannen hadden
het lijkt me allemaal heel snel te gaan.

http://forum.indahnesia.com/to(...)an_trouwen_denkt.php

Lees de bovenstaande link toch even door, dan kun je in iedergeval later niet zeggen
ik wist het niet.Welcome to Indonesia Take it as it is or leave it if you don't like it

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 21-04-2014 13:00 Veer01 wrote:
Ik was deze maand 10 jaar getrouwd Emoticon: Party! ,er was toen al van van allerlei instanties en dan bedoel ik van wijkhoofd tot aan de bisschop van Zuid-Holland toestemming nodig bij ons.Vertaling documenten deed ik hier in Holland via een beedigd vertaalster in de buurt voor de inschrijving van het huwelijk,destijds in Jakarta afgesloten,bij gemeente hier.laat je goed informeren en zorg in elk geval dat je alles in orde hebt,maar hier zie ik al veel nuttige feedback. Emoticon: Shiny
Bij mij - maar ook anderen - anders: geen enkele toestemming nodig dan van de ambassade.
BTW Veer, vergeet niet je huwelijk in te schrijven bij het bureau Landelijke Taken, gemeentehuis Den Haag want dat is nog belangrijker dan de gemeente. Uittreksels van de huwelijksakte moet je daar aanvragen. Maar ik denk dat je het al hebt gedaan.jstar
User
spacer line
 

Ja, vind het ook wel wat raar, en niet alleen omdat er geen bisdom Zuid-Holland bestaat (wel het suffagrane bisdom Rotterdam). Kan me ook niet voorstellen dat als men met alle documenten in orde is (doopbewijs.e.d.), de keuskupan (diocees) in Indonesië nog eens toestemming van de Nederlanders gaat vragen.Veer01
User
User icon of Veer01
spacer line
 

Nee hoor,wat is daar t nut van???tampubolon
User
spacer line
 

Beste sabar,

Met alle respect, ik denk niet dat als je geen achtergrond hebt over een relatie, zoals de duur ervan, je een reactie als dit kan geven.
Dus ik snap niet zo goed waar uit opgemaakt kan worden dat het snel is.
Ookal zouden we elkaar net een dag kennen, dan nog is het ons pakkie aan.

Non the less, dankje voor de link. Ik heb daar Iinderdaad al gelezen, maar door alle posts erdoorheen was het voor mij een beetje onoverzichtelijk en nog niet helemaal duidelijk.
Aangezien we er zeker van willen zijn dat we alles goed begrijpen (het zal namelijk voor ons allebei een eerste huwelijk zijn en dan ook nog eens met al dit papierwerk en rompslomp erbij).
jstar
User
spacer line
 


On 24-04-2014 21:39 Veer01 wrote:
Nee hoor,wat is daar t nut van???


Misschien kan je toch eens toelichten wat er nu precies gebeurd is. Ik, en ik neem aan veel anderen hier ook, kennen jouw persoonlijke situatie niet. En het is heel onduidelijk wat die goedkeuring nu eigenlijk voorstelde. Was het:

 • Je trouwde in Indonesië en daar wilde men vooraf een bevestiging van de Katholieke kerk in Nederland dat je inderdaad Katholiek was. Daar ging ik in eerste instantie van uit.
 • Je kwam naar Nederland en daar werd het huwelijk niet geaccepteerd (door de Katholieke kerk?). Daar lijkt het nu meer op maar ik zou niet weten hoe dat nu kan.
 • Nog iets anders.

  Wil niet moeilijk doen maar gewoon weten wat er fout is gelopen of waarom er blijkbaar problemen werden gemaakt.


  Veer01 wrote:
  Ik was deze maand 10 jaar getrouwd ,er was toen al van van allerlei instanties en dan bedoel ik van wijkhoofd tot aan de bisschop van Zuid-Holland toestemming nodig bij ons.Vertaling documenten deed ik hier in Holland via een beedigd vertaalster in de buurt voor de inschrijving van het huwelijk,destijds in Jakarta afgesloten,bij gemeente hier.


  jstar posted:
  Ja, vind het ook wel wat raar, en niet alleen omdat er geen bisdom Zuid-Holland bestaat (wel het suffagrane bisdom Rotterdam). Kan me ook niet voorstellen dat als men met alle documenten in orde is (doopbewijs.e.d.), de keuskupan (diocees) in Indonesië nog eens toestemming van de Nederlanders gaat vragen.  En tampubolon, volkomen gelijk hoor. Azijnpissers die iets tegen trouwen hebben of mensen die denken te weten hoe het allemaal bij jullie is gegaan, kan je beter links laten liggen. Ieder maakt zijn eigen keuzes. En voor zulke persoonlijke, heb je niets aan een publiek forum. Wel nuttig voor assistentie met procedures, regels, aanvragen en tips & ervaringen. Veel succes. • sabar2
  User
  User icon of sabar2
  spacer line
   


  On 25-04-2014 01:30 tampubolon wrote:
  Beste sabar,

  Met alle respect, ik denk niet dat als je geen achtergrond hebt over een relatie, zoals de duur ervan, je een reactie als dit kan geven.
  Dus ik snap niet zo goed waar uit opgemaakt kan worden dat het snel is.
  Ookal zouden we elkaar net een dag kennen, dan nog is het ons pakkie aan.

  Non the less, dankje voor de link. Ik heb daar Iinderdaad al gelezen, maar door alle posts erdoorheen was het voor mij een beetje onoverzichtelijk en nog niet helemaal duidelijk.
  Aangezien we er zeker van willen zijn dat we alles goed begrijpen (het zal namelijk voor ons allebei een eerste huwelijk zijn en dan ook nog eens met al dit papierwerk en rompslomp erbij).


  Wat je doet is inderdaad je eigen keuze.
  Wat ik opmerkte was ik weet niet hoelang jullie trouwplannen hadden, het lijkt nu snel te gaan, omdat je wanneer je voorbereid was geweest al diverse paperassen vanuit
  Nederland mee had kunnen nemen en ook vele vragen al beantwoord had gehad.
  De link die ik gaf bevat veel info waar men bij veel huwelijken (later) mee te maken
  kan krijgen, maar het is geen verplicht leesvoer, je kunt ook gewoon afwachten hoe
  het gaat lopen en waar je tegen aanloopt in de toekomst.
  Ik ben zelf gehuwd met een javaanse dus ik ben geen tegenstander van het huwelijk
  Ik wens jullie veel succes toe.

  EDIT:

  mn over de prenum staat eea in detail omschreven in de link
  deze dient voor het huwelijk te worden geregeld !!

  je hebt het over samen naar Nederland gaan om daar nog een feestje te geven
  besef je wel dat ook al zijn jullie getrouwd je man toch een visum moet aanvragen
  en dat daar ook een bepaalde procedure aan vast zit en dat ook daar allerlei
  papieren in Nederland geregeld moeten worden ??

  Jullie huwelijk zal zolang je nog in Nederland woont (ingeschreven bent) ook
  ingeschreven dienen te worden bij de burgerlijke stand en het is verstandig
  om deze ook te registreren bij het buro landelijke taken in Den Haag
  Voordat je terugkomt dienen daarvoor ook bepaalde documenten vertaald en/of
  gelegaliseerd te worden  Welcome to Indonesia Take it as it is or leave it if you don't like it

  Veer01
  User
  User icon of Veer01
  spacer line
   

  Dat hele gedoe met bureau landelijke taken is toch niet nodig.Je registreert je gewoon bij je gemeente en dan is t klaar  sabar2
  User
  User icon of sabar2
  spacer line
   

  Veer01 het is vnl gemakkelijk wanneer je afschriften nodig hebt van je huwelijksakte
  bij formaliteiten,belasting,leningen,hypotheek,notarieele handelingen,erfrecht, echtscheiding en dergelijke.

  Je kunt het ook niet doen maar wanneer je dan later eventueel een afschrift nodig hebt
  voor het een of het ander dan dien je afschriften via indonesie te regelen.
  Zo is het mij vertelt en aangezien ik persoonlijk het liever gemakkelijk als moeilijk
  heb gewoon geregistreerd in Den Haag.

  Maar het ligt er wellicht aan waar je in de toekomst tegenaan loopt.
  Tot nu toe heb ik nog maar 1 x een afschrift nodig gehad.

  Edit: registratie bij het buro landelijke taken is niet verplicht
  aangifte bij de lokale burgerlijke stand wel wanneer men nog woonachtig is/geregistreerd
  staat in Nederland,


  Welcome to Indonesia Take it as it is or leave it if you don't like it

  guna2
  User
  User icon of guna2
  spacer line
   


  On 21-04-2014 09:47 Lieve wrote: ...(een zgn. Prenup) ... Dit kan niet nà het huwelijk!

  Aldus sprak het woord. Je kunt echter een beroep doen op je onwetendheid, en een postnup in de wacht slepen volgens Pasal 1338 van de Hukum Perdata. Dat is uiteraard minder handig dan een prenup regelen, maar het kan, er is jurisprudentie over. Een postnup kan uiteraard niet vóór het huwelijk worden geregeld. Aldus sprak het woord.  Lieve
  User
  User icon of Lieve
  spacer line
   

  Ik besef dat er advocaten zijn die beweren dat een postnup mogelijk is. En ze beweren dat ze een 'success rate' hebben van meer dan 80% in alle gevallen om het mogelijk te maken. Behalve het feit dat het duur en complex is (waarschijnlijk is scheiden en hertrouwen makkelijker), denk ik ook niet dat het door de wet wordt ondersteund.

  Als we kijken naar de wet over huwelijken uit 1974 (UU 1-1974), zie we wel degelijk iets anders staan: artikel 29-1 vermeldt duidelijk dat vóór of bij het afsluiten van het huwelijk, de overeenkomst geregistreerd dient te worden.


  PERJANJIAN PERKAWINAN Pasal 29
  (1) Pada waktu atau sebelum perkawinan dilangsungkan kedua belah pihak atas persetujuan bersama dapat mengajukan perjanjian tertilis yang disahkan oleh pegawai pencatat perkawinan, setelah mana isinya berlaku juga terhadap pihak ketiga tersangkut. (2) Perkawinan tersebut tidak dapat disahkan bilamana melanggar batas-batas hukum, agama dan kesusilaan. (3) Perjanjian tersebut dimulai berlaku sejak perkawinan dilangsungkan. (4) Selama perkawinan dilangsung perjanjian tersebut tidak dapat diubah, kecuali bila dari kedua belah pihak ada persetujuan untuk mengubah dan perubahan tidak merugikan pihak ketiga.


  Sommige advocaten beroepen zich veelal op het Burgerlijk Wetboek (het fameuze artikel 1338 wat door dhr. Guna wordt vermeld) en beweren dat van artikel 29, de (1) en (4) alleen van toepassing zijn bij registratie van de overeenkomst bij het lokale gerechtshof (Pengadilan Negeri).

  Het artikel 1338 is een globale uitspraak m.b.t. Overeenkomsten Tussen Verschillende Partijen. Er wordt gesteld dat een overeenkomst rechtsgeldig is wanneer beide partijen te goeder trouw zijn en van daaruit handelen, enzovoorts enzoverder. Mijns inziens heeft dit weinig te maken met hoe valabel een postnup is, maar misschien denkt een (bepaalde) rechter daar anders over.

  En voor mij is het een a contrario argumentatie.

  Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

  guna2
  User
  User icon of guna2
  spacer line
   

  Het is zeker geen a contrario-argumentatie. Het is wel een noodoplossing, maar een met een redelijke kans van slagen. En duur? Tja, fouten herstellen is nou eenmaal meestal duurder dan het gelijk goed doen.  Lieve
  User
  User icon of Lieve
  spacer line
   


  Voor diegenen die zich afvragen waarom die advocaten eigenlijk naar de rechtbank stappen voor een postnup, het antwoord is redelijk eenvoudig: Met dat artikel 1338 moeten ze een ander artikel van dat Burgerlijk Wetboek 'ongedaan' zien te maken voor het koppel. Want daarin staat namelijk dat zonder de huwelijkse voorwaarden, 'alles' vanaf de trouwdag gemeenschappelijk bezit was.

  In het Burgerlijk Wetboek artikel 119:

  Sejak saat dilangsungkan perkawinan, maka menurut hukum terjadi harta-bersama menyeluruh antara suami-istri, sejauh tentang hal itu tidak diadakan ketentuan-ketentuan lain dalam perjanjian perkawinan. Harta bersama itu, selama perkawinan berjalan, tidak boleh ditiadakan atau diubah dengan suatu persetujuan antara suami-istri


  Dit verklaart grotendeels mijn scepticisme t.o.v. het hele postnup gebeuren. De wet kan zichzelf niet tegen spreken, alleen interpretaties en uitzonderingen toelaten.

  Nog even over a contrario: De basis van het omgekeerde geval is een redenering dat als er iets niet (door de wetgever) expliciet vermeld wordt, het wél van toepassing is. Dus men redeneert: Z is dom. Z is een man. Dus vrouwen zijn niet dom. Even de lijn doortrekken: Wat wordt geregistreerd zijn prenups. Dus bij niet-registratie is het dan een postnup. Bij interesse; lees het werk van Jan Verplaetse (Faculteit Rechtsgeleerdheid UGent: Ook al ben ik een Leuvens (KUL) meisje, is niet alles uit Gent slecht).


  Mulutmu harimaumu - A man is good for nothing until he is educated

  spacer line  


  On 26-04-2014 06:23 Lieve wrote:

  Voor diegenen die zich afvragen waarom die advocaten eigenlijk naar de rechtbank stappen voor een postnup, het antwoord is redelijk eenvoudig: Met dat artikel 1338 moeten ze een ander artikel van dat Burgerlijk Wetboek 'ongedaan' zien te maken voor het koppel. Want daarin staat namelijk dat zonder de huwelijkse voorwaarden, 'alles' vanaf de trouwdag gemeenschappelijk bezit was.

  In het Burgerlijk Wetboek artikel 119:

  [quote removed]


  Dit verklaart grotendeels mijn scepticisme t.o.v. het hele postnup gebeuren. De wet kan zichzelf niet tegen spreken, alleen interpretaties en uitzonderingen toelaten.

  Zie ook het (aparte) verhaal van een lezer die een huis kon kopen met een postnup .
  Eerst bij de rechtbank langs gaan .
  Omdat het een aparte geval is ( tenminste wat ik begrepen heb) kon het wel plaatsvinden.

  Sommigen zullen denken dat het als een soort jurisprudentie kan fungeren .
  Een proefproces bij Mahkamah Agung kan mss iets meer ondersteuning geven.

  PS : in 1974 werd ik toen in Leuven aangenomen voor Niet Westerse Sjosjologie.
  Ben toch in Belanda gebleven .  bisa dicek of makemyday .

  guna2
  User
  User icon of guna2
  spacer line
   

  Lieve, al heb ik dan niet in Gand gestudeerd, ik snap nog wel wat a contrario betekent. En daar is volgens mij geen sprake van: voor de rechtbank moet je verklaren dat je geen prenup bent aangegaan omdat je destijds niet snapte wat dat was, of omdat de omstandigheden totaal zijn veranderd (bijvoorbeeld omdat je net een e-mail hebt ontvangen van een dame uit Nigeria die niet lang meer te leven heeft en vreemd genoeg jou als erfgenaam heeft benoemd). Het woord postnup bestaat dan vermoedelijk ook niet in juridische zin. Het is een `herstelde' - doch niet geantedateerde - prenup.
  Maar sudah, we zijn het erover eens dat je het beter in één keer goed kunt doen, met een heuse prenup.
  You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
  If you do not have an account yet, you can register yourself here.  81,010,649 topic views - 238,413 posts - 13,717 topics - 29,708 members - last post @ 10-04-2020 12:08 CET

  Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
  Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

  132,116,385 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com