Met een budget van / tussen de Euro 500 en 750,- heeft u voor die 21 dagen dus een dag-budget in Rp’s van ca. 350,000,- tot 525,000,-.
In principe moet u daar een heel eind mee kunnen komen, maar met name excursies zullen een forse aanslag op uw dag-budget doen. U moet dus proberen “dure” dagen af te wisselen met “goedkope” dagen.
Een lunch of avond-eten zal u rond de Rp. 40 – 70,000,- kosten in een restaurant. Als u gaat eten in een warung dan zult u veel minder kwijt zijn.
Als u in Jakarta / Surabaya / Denpasar een restaurant of cafe binnengaat en daar een biertje neemt, dan kost dat al gauw Rp. 20,000,- of meer. Een cappuchino begint ook zo vanaf Rp. 17,500,-. Wederom, in een warung kan het goedkoper, maar “ambiance” is ook iets waard, toch?
Houdt er ook rekening mee dat in formele restaurants en cafes ook nog 10% belasting en “service toeslag” (die kan varieren van 5,5 tot 15%) over het nota-bedrag berekend wordt.
“Money-changers” geven over het algemeen (en op het 1e oog) een iets hogere wisselkoers dan een bank. Maar, let op want er zijn (veel) money-changers die met hoge wisselkoersen adverteren maar dan bijv. 3% wissel-commissie rekenen. Andere veel toegepaste trucs zijn het gebruik van gemanipuleerde rekenmachines die een (te laag) bedrag tonen, dubbelgevouwen biljetten in een stapel biljetten voegen, of gewoon vals geld uitgeven.
Voor wisselen van geld bij een bank moet u rekening houden met de openingstijden, en als u pech hebt lang wachten voor het uw beurt is. Alternatief is om gewoon te pinnen bij een ATM (= aktuele wisselkoers) maar afhankelijk van wat voor soort bankrekening u in NL hebt, kan het opnemen van geld bij een ATM in het buitenland varieren van behoorlijk duur (opnamekosten van Euro 2,50,- per keer dat u pint) tot gratis zijn (o.m. bij bepaalde rekeningen van ABN Amro, ING en Rabo) . Even uitzoeken dus.
|