indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Sumatra > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (1 reaction)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

open new topic | reply to this topic | newest topics | active topics | login
Kimberly
User
spacer line
 

Kan iemand me wat meer uitleg geven over : Free aceh movement?

Op het internet is het meeste in het engels en ik zou graag de grote lijnen weten.

Bedankt.ardianto
User
User icon of ardianto
spacer line
 

stap 1: klik hier

stap 2: klik hier

stap 3: kopieer tekst uit stap 1 in stap 2


maar bespaar je de moeite, ik heb het voor je gedaan:De Beweging Vrij Atjeh (Indonesisch: Gerakan Atjeh Merdeka of gewoon GAM, ook wel bekend als de Atjeh Sumatra National Liberation Front (ASNLF), was een separatistische groep streven naar onafhankelijkheid voor de provincie Atjeh op Sumatra in IndonesiŽ GAM vochten tegen Indonesische overheid krachten in de. Atjeh Insurgency 1976-2005, waarin meer dan 15.000 levens worden verondersteld verloren te zijn gegaan. [1] De organisatie gaf haar separatistische bedoelingen en opgelost zijn gewapende vleugel na 2005 vredesakkoord met de Indonesische regering. De Indonesische regering riep de groep de Atjeh Beveiliging Verstoring Beweging.

Het conflict in Atjeh komt voort uit een aantal grote factoren, waaronder historische mishandeling, onenigheid over de islamitische wet, de ontevredenheid over de verdeling van de natuurlijke hulpbronnen rijkdom Atjeh, en de toename van het aantal Javanen in Atjeh. [2]
Tijdens het tijdperk van de Nederlandse kolonisatie in de jaren 1800 Atjeh was een centrum van verzet tegen de Nederlandse koloniale overheersing. De Atjeh verzette Nederlandse strijdkrachten. Zij waren een van de laatste Indonesische volk toe te geven aan de koloniale overheersing en pas na een brutale 30 jaar campagne, de Atjeh-oorlog van 1873-1903. [3] Toen Nederland soevereiniteit van hun koloniaal gebied, toediening van Atjeh overgebracht werd overhandigd aan IndonesiŽ en de GAM beweert dat dit werd gedaan zonder overleg met Atjeh autoriteiten. [2] Daud Bereueh gemonteerd een gewapende opstand die eindigde met Atjeh worden speciale status door president Soekarno. [3] Deze bijzondere status gaf Atjeh controle over religie, aangepaste wet-en onderwijs.
Gemotiveerd door ontdekking van grote gasreserves in Lhokseumawe en gedreven door inherente etnisch-chauvinisme wijdverspreid onder de Atjeh, een voormalige Darul Islam "minister van Buitenlandse Zaken", Hasan di Tiro opgericht de Beweging Vrij Atjeh (Gerakan Aceh Merdeka) in december 1976. De kleine beweging uitgevoerd zijn eerste aanval op Mobil Oil ingenieurs in 1977, het doden van een Amerikaanse ingenieur. Als gevolg van dit incident, GAM kwam onder de aandacht van de centrale overheid, die stuurde kleine eenheden van counter-insurgency troepen die met succes de beweging verpletterd. Di Tiro was bijna dood en werd gedwongen te vluchten naar MaleisiŽ, en alle leden van zijn "kabinet" werden gedood of gedwongen naar het buitenland te vluchten in 1979.

Sinds haar oprichting GAM heeft doorlopen drie stadia of drie stijgingen en dalingen. De eerste was bij zijn geboorte in 1976 tot het jaar 1979 toen het werd bijna weggevaagd. De tweede opkomst en ondergang was in 1989 tot de vroege jaren '90 toen het ontvangen financiering en opleiding uit het buitenland. De derde stijging was het gevolg van het verkrijgen van uiteindelijk een breed draagvlak in Atjeh als gevolg van donaties en afpersing en een grote groep potentiŽle soldaten die familieleden verloren in de vorige opstand.
[Bewerken] GAM I
In het begin van de guerrilla-oorlog van GAM was heel succesvol. In 1977 de centrale overheid bleek geheel hebben geneutraliseerd de groep. [4] De vroege GAM inspanningen waren vooral gericht op de lokale Exxon Mobil gas-installatie. Di Tiro had connecties met de aardolie-industrie en zelfs bod door middel van een aanbesteding, een contract voor een gaspijpleiding die werd verslagen door de gasreus Bechtel te bouwen. [3] De reden voor dit falen was een gebrek aan steun van de bevolking van beide binnen Atjeh en van internationale bronnen. President Soeharto werd begunstigd door landen als Amerika als gevolg van zijn anti communistische beleid tijdens de Koude Oorlog. [4]
[Bewerken] GAM II
De groep haar activiteiten vernieuwd in 1989, blijkbaar met financiŽle steun van LibiŽ en Iran, het afhandelen van ongeveer 1.000 soldaten. [3] Deze training uit het buitenland betekende dat GAM soldaten waren veel beter georganiseerd en beter opgeleide dat de vorige opstand. Om deze nieuwe dreiging tegen te gaan Atjeh werd uitgeroepen tot een "ruimte van bijzondere militaire operaties" (daerah Operasi Militer) of DOM in 1989. [Nodig citaat] Speciale counter-insurgency troepen werden gestuurd en Atjeh werd vergrendeld. Dorpen die werden verdacht van het herbergen van GAM agenten werden platgebrand en familieleden van verdachte militanten werden ontvoerd en gemarteld. [Nodig citaat] Amnesty International riep de militaire reactie van "shocktherapie" [5] en het wordt verondersteld 7000 schendingen van de mensenrechten vond plaats tijdens DOM. [nodig citaat] GAM krachten zijn ook verdacht van schending van de mensenrechten. Buitengerechtelijke executies van vermeende militaire informanten en doelgerichtheid van civiele infrastructuur zoals scholen zijn beide toegeschreven aan GAM operaties. [Nodig citaat]
In 1996 heeft de Indonesische regering kondigde het einde van de GAM., [6] als de counter-insurgency operaties effectief hadden GAM vernietigd als een guerilla kracht. Overlevende GAM-leden werden gedwongen te verbergen in MaleisiŽ.
[Bewerken] GAM III


Vrouwen soldaten van de Beweging Vrij Atjeh met GAM commandant Abdullah Syafei'i, 1999
De val van Suharto in 1998 en de beslissing van zijn opvolger president Jusuf Habibie om troepen terug te trekken uit Atjeh, als onderdeel van democratische hervormingen gaf ruimte voor GAM te herstellen zelf, het werven van jongeren door gebruik te maken brutaliteit verhalen van Indonesische leger. Toenemend geweld begin in 1999 door GAM rebellen tegen de regering ambtenaren en Javaanse bewoners, die werd gestimuleerd door massale wapensmokkel uit Thailand door de GAM, heeft geleid tot een toename van de militaire aanwezigheid. Troop nummers worden verondersteld te zijn gestegen tijdens het bewind van Megawati Soekarnoputri. In 2001-02 de combinatie van militaire en politie in Atjeh was gegroeid tot ongeveer 30.000. In een jaar tijd dit aantal gestegen tot 50.000 werken in wat de International Crisis Group genaamd, "een virtuele juridisch vacuŁm" [3] De veiligheid intimidatieacties gedurende deze tijd geleid tot enkele duizenden burgerdoden [7] De overheid is gestart met een grote 2003.. - 2004 Indonesische offensief in Atjeh tegen de GAM in 2003 met enig succes.
[Bewerken] Vredesonderhandelingen

De leiders van de GAM, Hasan di Tiro, en zijn belangrijkste plaatsvervanger, Zaini Abdullah, en Malik Mahmud leefde in ballingschap in Stockholm, Zweden voor het grootste deel van de jaren 1980 en 1990. [2] De groep belangrijkste Indonesische woordvoerder was Abdullah Syafei'i Dimatang. [2] In de late jaren 1990 GAM begon vredesbesprekingen met Jakarta, door bemiddeling van de Zweedse regering.
In 1999 werd gemeld dat de groep gesplitst in twee facties, ASNLF (vertegenwoordiger van de oorspronkelijke groep) en de Beweging Vrij Atjeh Regeringsraad (MP-GAM). [8] Dit werd geweigerd door GAM woordvoerders, maar werd breed uitgemeten in de Indonesische media.
In 2002-2004 werd de GAM zwaar getroffen door een reeks van de overheid offensieven waarin de organisatie verloor ongeveer 50% van haar leden met inbegrip van haar commandant, Abdullah Syafei'i Dimatang, die in een militaire hinderlaag gedood op januari 2002.
Op dinsdag 28 december 2004, in de nasleep van de verwoestingen veroorzaakt door een enorme tsunami, GAM verklaarde een wapenstilstand van de vijandelijkheden mogelijk te maken te hulp komt in het betwiste gebied. Op zijn beurt, de Indonesische regering tijdelijk verwijderd beperkingen in het noorden van Sumatra te zorgen voor reddingswerkzaamheden in dat gebied.
Andere Atjeh separatistische groepen bestaan ​​en er was een zekere spanning tussen hen en de GAM over tactieken en de GAM het monopolie van de onderhandelingen met de overheid.
Op 27 februari 2005 heeft de Beweging Vrij Atjeh en de delegatie van de Indonesische regering begonnen met een nieuwe ronde van vredesbesprekingen in Vantaa, Finland, gemodereerd door de voormalige Finse president Martti Ahtisaari. [9] Op 16 juli 2005 heeft de Indonesische minister van Communicatie en de GAM kondigde een vredesakkoord aan de dertig jaar opstand te beŽindigen. Het vredesakkoord werd officieel ondertekend op 15 augustus door chief Indonesische onderhandelaar Hamid Awaluddin en de GAM leider Malik Mahmud. [1] Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zijn beide partijen overeengekomen om onmiddellijk alle vijandelijkheden. GAM ook afgesproken om te ontwapenen, terwijl de regering toegezegd om alle niet-lokale militaire en politie te trekken tegen het einde van 2005. Een waarnemingsmissie in Atjeh werd opgericht door de EU en de ASEAN om het proces van ontwapening en de reÔntegratie toezicht in de samenleving van GAM-leden. [10] Een presidentieel decreet verleende amnestie aan ongeveer vijfhonderd voormalige GAM-leden die in ballingschap in andere landen, en onvoorwaardelijk vrijgelaten ongeveer 1.400 leden die waren gevangen gezet door de regering. [nodig citaat]
De regering ingestemd met de oprichting van Atjeh op basis van politieke partijen te vergemakkelijken; dit was een van de meest omstreden kwesties in eerdere onderhandelingen. Een "waarheids-en verzoeningscommissie" zal worden georganiseerd. Over de kwestie van de ongelijke verdeling van inkomen, werd geregeld dat zeventig procent van de inkomsten uit lokale natuurlijke hulpbronnen zal blijven binnen Atjeh.
Op 27 december 2005 heeft de leiders van de Beweging Vrij Atjeh aangekondigd dat zij hun militaire vleugel ontbonden. [11] De actie, die in werking trad onmiddellijk volgt uit eerdere vredesbesprekingen en de vernietiging van 840 wapens door internationale waarnemers, Beweging Vrij Atjeh commandant Sofyan Daud vertelde verslaggevers, "De Atjeh nationale leger is nu onderdeel van het maatschappelijk middenveld, en zal werken om de vrede te gaan tot een succes." Als een teken van hoe het vredesproces vorderde de stichter van separatistische rebellenbeweging Atjeh, Hasan di Tiro, keerde terug naar IndonesiŽ op 11 oktober 2008 na bijna 30 jaar in ballingschap. [12]
[Bewerken] verkiezingen van 2006

Hoofd artikel: Atjeh regionale verkiezing, 2006
Tijdens de verkiezing van 11 december 2006 heeft de Beweging Vrij Atjeh tijdelijk gesplitst in twee facties die elk een eigen kandidaat voor het gouverneurschap. De ene kant ondersteund Zaini Abdullah's broer, en de andere kant ondersteund Irwandi Yusuf, een voormalige GAM onderhandelaar. Irwandi Yusuf kreeg meer steun van het gras hoogste niveau en won de verkiezing. [13] De verliezende partij overgegaan tot de tijd afwachten, met als doel het maken van een come-back in de volgende gubernatorial verkiezingen in Atjeh te wijten aan het eind van Irwandi's termijn van vijf jaar in 2011. In het geval, werd de gubernatorial verkiezing zal worden gehouden op het einde van 2011 vertraagd door procedurele kibbelen als verschillende facties roerei voor voordeel. De verkiezingen vonden plaats in april 2012.
[Bewerken] verkiezingen van 2012

Hoofd artikel: Atjeh gubernatorial verkiezing, 2012
De verkiezingen van 2012, gehouden op 9 april, was grotendeels een voortzetting van de post-overeenkomst rivaliteit tussen voormalige GAM-leiders, met Zaini Abdullah teruggekeerd uit ballingschap en kwam in de wedstrijd voor het gouverneurschap tegen Irwandi. Zaini Abdullah, met de sterke steun van de Atjeh Party, won de verkiezingen met een grote meerderheid.


Quiz: Noem 3 westerse landen waar Islam succesvol is geÔntegreerd. Oke, noem er eentje dan

Jeroen
Administrator
User icon of Jeroen
spacer line
 

Ja, maar we gaan dus niet ieder onderdeel van jouw kunstwerk in een apart onderwerp voor je voorkauwen. Stel je vragen maar in je eerdere onderwerp:

http://forum.indahnesia.com/to(...)sumatra_eindwerk.php
You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.


open new topic | reply to this topic | newest topics | active topics | login

80,903,101 topic views - 238,309 posts - 13,717 topics - 29,589 members - last post @ 06-04-2020 04:23 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

131,944,917 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com