indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Geloof in Indonesië > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (3 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

spacer line  


Op 12-08-2011 15:44 schreef Pak Pupyes:

[quote verwijderd]

Het zal wel tegen het zere been zijn, maar ik beweer al tijden dat de IndonesiŽr (lees: de Javaan) absoluut niet geschikt is voor de islam, of de islam niet geschikt is voor de Javaan.

Niet geschikt of niet geschikt volgens jouw defenitie van een goede moslim ? Want wat is nou eigenlijk een goede moslim ? Degene die wťl netjes vast en bid ? Of degene die er wat vrijer mee omgaat ? Of degene die het boek letterlijk vertaalt en de 'vijand met vuur en zwaard bestrijdt' ?

Ik zit elders vaak in discussies met allerlei mensen die veel negatiefs over de islam te melden hebben. Die verwijten het terroristen dat ze extreem zijn, maar als diezelfde mensen de islam definieren, dan is dat praktisch hetzelfde als wat extremisten beweren (of zich op beroepen).

Ik vind persoonlijk een geloof juist interessanter als men er wat vrijer mee omgaat, al die dwang in het geloof maakt dat mensen meer op anderen gaan letten of ze goed doen, dan dat ze op zichzelf letten. En voor je het weet is iedereen met elkaar bezig, hier zijn ongelovigen ook heel goed in soms.

Voor mij is de juiste gelovige diegene die zijn geloof op zijn manier invult. Uiteraard heb je (zeker als IndonesiŽr) een omgeving met verwachtingen en zal je je hier en daar (moeten) aanpassen.
Ik ben het er wel helemaal mee eens dat de achterliggende reden van het vasten nogal eens wordt vergeten en dan slaat het in mijn ogen (ook) nergens meer op. Maar let wel, dat is MIJN mening en zo heeft die 'nep-moslim' ook recht op zijn mening/invulling van zijn geloof.

Pak, ik val jou niet aan met deze reactie, maar jouw post bood de beste gelegenheid om hier in te haken.
Emoticon: Smile ."Bhinneka Tunggal Ika"

marcel70
User
spacer line
 


On 12-08-2011 15:44 Pak Pupyes wrote:

[quote removed]

Het zal wel tegen het zere been zijn, maar ik beweer al tijden dat de IndonesiŽr (lees: de Javaan) absoluut niet geschikt is voor de islam, of de islam niet geschikt is voor de Javaan.


Juist, nog mooit zo'n hypocriet zooi gezien als op Java..


Becik ketitik olo Ketoro

zieleffe
User
spacer line
 

Macan Belanda schreef

Voor mij is de juiste gelovige diegene die zijn geloof op zijn manier invult. Uiteraard heb je (zeker als IndonesiŽr) een omgeving met verwachtingen en zal je je hier en daar (moeten) aanpassen.
Ik ben het er wel helemaal mee eens dat de achterliggende reden van het vasten nogal eens wordt vergeten en dan slaat het in mijn ogen (ook) nergens meer op. Maar let wel, dat is MIJN mening en zo heeft die 'nep-moslim' ook recht op zijn mening/invulling van zijn geloof.

Pak, ik val jou niet aan met deze reactie, maar jouw post bood de beste gelegenheid om hier in te haken.


Het geloof is in het Westen, anders dan in het Oosten.
Je neem het niet zo nauw in het westen, de invloeden kwam door een opdringerige Pastoor of Dominee, thad is.
Voor het oog deed je maar wat, om hen tevreden te stellen.
"Vroeger", gelukkig zijn we,de samenleving van die juk af.
In het Oosten is de druk via sociale kanalen het grootst, met dreigende manieren het af te dwingen.
Gehersenspoelde kudde dieren die zelf nog niet weten wat een koran is.
Als je die mensen hun geloof de Islam vrijer laat begaan dan haken er zeker velen af.
Maar die witjurken die zich kunnen permitteren om als Imam te functioneren hebben alleen baat bij het geen wat ze doen dreigen en nog eens dreigen.
Dus niet vrijwillig er bij horen.
Gelukkig is het nu nog steeds zo dat er In IndonesiŽ zeg maar, we kennen Java het beste, de meerderheid geen fanatieke Moslims zijn.
Maar wel door het systeem en dat kan hier Y-B goed uitleggen kasten systeem hun invloeden wel aanwezig zijn.
Jammer van dat schitterend land wat aan natuurschoon gewoon naar de knoppen word gebracht zowel door de industrialisatie als de Islam geweld............. Emoticon: Confused
En dat laatste vergt uitleg maar is als je goed nadenkt wel te begrijpen Emoticon: BlushVerdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

bambang
User
spacer line
 

Lees dit boek maar:

www.bol.com/nl/s/boeken/zoekre(...)tml?_requestid=60526

Als je je kunt losrukken van het juk van het geloof, kun je jezelf (geestelijk) bevrijden. De dwangbuis is niet meer. Je bent meer jezelf. Je bepaalt welke weg je neemt (niet door een predikant). De druk is er niet meer wat je wel of niet moet denken.

In RI als iemand zegt dat Allah niet bestaat, is de kans groot dat hij vermoord wordt. Je bent verplicht een godsdienst te melden op je KTP. Bekrompen denken is nog steeds gangbaar.

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 12-08-2011 18:23 Surya Atmadja wrote: Ik constateer de tegenovergestelde .
Mensen die ik ken gaan hun moslim zijn anders beleven en uitdragen dan die kleine groep fundamentalisten.
Mss heeft dat te maken dat ze stuk ouder worden , de wilde haren zijn ze kwijt.
Veel van mijn "cowboy" vrienden , vriendinnen met zelfs buitenlandse opleiding worden nu min of meer vromer geworden .Sommigen dragen zelfs jilbab.
I doubt it pak Surya, I doubt it. De gemiddelde IndonesiŽr is niet vromer geworden, maar gedwongen zich vromer te gedragen (aan de buitenzijde want aan de binnenzijde.......oh God en Allah!!).
De druk van een paar zeer luidruchtige en gewelddadige geloofsgroepen/clericaaltjes dwingen de Indonesische bevolking letterlijk alles weer op de regel te volgen. Niets verdieping van geloof maar oppervlakkig voldoen aan de regeltjes. Zoals ik al eerder opmerkte: het is de vorm (baarden, jilbabs, etc.) en niet de inhoud (geestelijke, morele ontwikkeling en ontplooiing). Navenant gaat de doorsnee IndonesiŽr achteruit in zijn moreel gedrag.

Het verschijnsel deed zich al 30 jaar geleden voor bij de islamitische Molukkers in NL die in een soort identiteitscrisis verkeerden: jilbabs, baarden..... Na een decennium is het grootste deel van hen weer tot bezinning gekomen en gedragen zich nu weer zoals voorheen.
Hier in RI is het pas aan het beginnen (RI is altijd wat trager dan de rest, hehehe); het heeft te maken met het failliet van de islam die geen antwoorden meer kan geven op kwesties uit de huidige tijd omdat de religie nooit is meegegaan in de loop der eeuwen.
Daarnaast is het ook een greep naar de macht van enkele simplistische geestelijke leiders die na het ineenstorten van Soeharto's systeem eindelijk de kans zagen zich ook te bewijzen (enge machtswellustelingen).

Even vergeten dat de Indonesier een groepsdier is? Confirmeren aan de grote gemene deler! En dat weten die geestelijken verdraaid goed. Die maken daar misbruik van. De gehele Indonesische maatschappij en het volk is in een gat gevallen na de (mislukte) reformasi. Men kan ook als urbaantje niet meer terugvallen op het adatsysteem van de ruraaltjes want dat functioneert niet in een urbane situatie. Dan maar Allah en zijn kornuiten volgen (men moet tenslotte een club volgen als groepsmens want anders is men geen mens.....althans volgens de groepscultuur waar de groep/club bepaalt hoe en wat men moet denken), want dat is nog de enige gemeenschappelijke gemene deler van het volk.
Niets vromer, niets geloviger; juist wel meer groepsdier en volgzaam.Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Het gepeupel in de vorm van de FPI is gisteren alweer aan de slag gegaan met het gewelddadig gedwongen sluiten van eetgelegenheden: "vrome" bejaarden, invaliden, zieken, kinderen, zwangere en menstruerende vrouwen worden zo ook gedwongen te vasten (tegen de regels in van de betekenis van het Vasten). Ga zo door IndonesiŽ: de vorm weer en niet de intentie van het Vasten. Allah U' Akbar en dood aan de ongelovigen (althans volgens de fanatici). Niets vrooms aan, maar alles van dwang en een identiteitsprobleem a la identiteitscrisis.
Zelfs vooraanstaande IndonesiŽrs verklaren op TV dat er een moreel verval is te constateren in IndonesiŽ dat wordt bedekt met het zich zgn. "vromer" gedragen.
Maju, maju, maju ....... merdeka . Nog even en dan krijgen we weer het circus van 17 Augustus waar men de "onafhankelijkheid" gedenkt; onafhankelijk van buitenlandse overheersing maar men vergeet de "buitenlandse" overheersing van een uit ArabiŽ geÔmporteerd geloof en denken dat stukken indringender en geforceerd is. Daar hebben we het weer: de vorm is merdeka maar de inhoud, het denken staat nog steeds onder "buitenlandse" invloed.Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 12-08-2011 19:28 Macan Belanda wrote: Ik zit elders vaak in discussies met allerlei mensen die veel negatiefs over de islam te melden hebben..........Ik vind persoonlijk een geloof juist interessanter als men er wat vrijer mee omgaat, al die dwang in het geloof maakt dat mensen meer op anderen gaan letten of ze goed doen, dan dat ze op zichzelf letten.
Het geloof is niet negatief maar failliet. De islam heeft geen antwoorden op de vragen van de huidige tijd (al eeuwen niet meer); het heeft nooit een reformatie of revolutie doorgemaakt. Het zal hoogstwaarschijnlijk in de ontstaansperiode goed hebben kunnen functioneren, maar men moet met zijn/haar tijd meegaan. En dat is waar het schort....
Van dit failliete denken maken enkele clericaaltjes ge(mis)bruik om anderen hun wil op te leggen. Uiteraard kunnen ze niet toegeven dat het geloof niet meer functioneert want dan zijn ze hun machtsbasis kwijt. En dat zou zelfmoord zijn.


Voor mij is de juiste gelovige diegene die zijn geloof op zijn manier invult. Uiteraard heb je (zeker als IndonesiŽr) een omgeving met verwachtingen en zal je je hier en daar (moeten) aanpassen.
Ja maar dat is een dwangmatig en geen vrijblijvend aanpassen.


Ik ben het er wel helemaal mee eens dat de achterliggende reden van het vasten nogal eens wordt vergeten en dan slaat het in mijn ogen (ook) nergens meer op. Maar let wel, dat is MIJN mening en zo heeft die 'nep-moslim' ook recht op zijn mening/invulling van zijn geloof.
Dat heeft de "nep-moslim" ook maar val er dan geen anderen mee lastig of ga voor een ander bepalen wat hij/zij wel en niet mag doen.

Het wachten is nu op Sapo..... (die zal het niet kunnen laten om hier op te reageren; zeker omdat mijn naam erbij staat: succes Sapo...)Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 


On 13-08-2011 10:55 marcel70 wrote: Juist, nog mooit zo'n hypocriet zooi gezien als op Java..
De afgelopen 2 dagen bij ca. 14 families langs geweest waarvan 11 moslim-gezinnen. Ruim 70% vastte niet.......maar binnenshuis. Gezellig samen drinken, roken en eten. Buitenshuis......??? Geen idee. Vul maar in.....zieleffe
User
spacer line
 

Prachtig Y-B heel goed geschreven en voor iedereen duidelijk toch.

Als hij Sapolidi niet reageerd heeft hij zijn verkeerd bril nog niet op gezet.
Ben benieuwd want zo verhaal van u kan je niet aan voorbij gaan.
Het is klip en klaar duidelijk dus de reacties graag plaatsen zodat er leer proces aan kan verbinden.
Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

SanderBali
User
spacer line
 


On 13-08-2011 12:41 Yogya-Bali wrote:

[quote removed]


Het wachten is nu op Sapo..... (die zal het niet kunnen laten om hier op te reageren; zeker omdat mijn naam erbij staat: succes Sapo...)


Die Sapulidi moet over uren draaien hier. Vannacht is ie al druk geweest met mijn postings uit te pluizen... Ik ga hem voorlopig maar negeren, gaat de lol er vanzelf af voor hem. Misschien heeft hij dan eens tijd om zelf met iets te komen hier (ben reuze benieuwd wat zijn binding met IndonesiŽ is / hoevaak ie er komt).spacer line  


Op 13-08-2011 12:41 schreef Yogya-Bali:

[quote verwijderd]
Het geloof is niet negatief maar failliet. De islam heeft geen antwoorden op de vragen van de huidige tijd (al eeuwen niet meer); het heeft nooit een reformatie of revolutie doorgemaakt. Het zal hoogstwaarschijnlijk in de ontstaansperiode goed hebben kunnen functioneren, maar men moet met zijn/haar tijd meegaan. En dat is waar het schort....

Mee eens, al zou ik bijna willen zeggen dat het geloof is dood verkracht. Omdat het simpelweg van oudsher wordt misbruikt om groepen te mobiliseren, zowel 'hier' als 'daar'.

Ik ben het in dit opzicht helemaal met je eens en denk dat dwang in welke mate dan ook, averechts zal werken, zo werkt een mens immers ook en dit zijn onomkeerbare processen. Zeker met de opkomst van social media zijn steeds meer uithoeken te bereiken en zien steeds meer mensen wat vrijheid is, zo ook vrijheid van een geloofs-juk.

De tweede vraag die je je kunt stellen is of dat allemaal wel zo positief is ? Sinds wij in het Westen verlicht zijn is niet alles beter geworden. Wat min-pres. Cameron in Engeland van de week zei over de raddraaiers in de grote steden daar vond ik heel passend : de relschoppers waren niet alleen de daders, de hele vergane moraal, het (ontbrekende) ouderschap dat is de ťchte oorzaak.

Ik vraag mij met grote regelmaat af waar het nou slechter is gesteld met de moraal ? 'Wij' zijn allang niet meer het voorbeeld van beschaving, ook dat woord hebben we verkracht. Ik zie elke vorm van extremisme dan ook als een natuurlijke misser en zolang er geloof is (hoe strenger hoe beter als broeihaard) is er een perfect nest om zieltjes te kweken.

Ik zal straks even kijken of ik alles heb geschreven wat ik wil zeggen, maar moet nu stoppen Pacar is op Skype ...


"Bhinneka Tunggal Ika"

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Ik wil eigenlijk nog wel benadrukken en ik lees het wel tussen de regels van YB zijn betoog door maar het komt voor mij niet duidelijk genoeg naar voren.
Er zijn hier miljoenen goedwillende moslims, die heel graag het geloof op hun manier zouden willen belijden, naar de masjid gaan als ze er behoefte aan hebben, vasten en sholat.
Er zijn voor hun medemens, zoals elke religie voorschrijft.
Helaas worden die onder druk van een kleine groep radicalen en door sociale controle opgelegd door de imam gedwongen om in het hele gebeuren voor de buitenwereld mee te gaan.
Dat is triest.
Het zal ook de reden zijn dat ik inmiddels twee keer een lading stenen voor mijn stulpje in de tuin vond, mafkadavers die dan naar alle waarschijnlijkheid s'nachts in de masjid slapen en die witte kafir even een lesje willen leren net voor sahur met of zonder medeweten van de imam Emoticon: Confused
Jampie mijn stulp ligt te ver van de weg en voor werper bij honkbal zijn ze ook niet wieg gelegd Emoticon: Shiny
Als ik naar de masjid wil gaan dan doe ik dat als IK dat wil en als ik wil vasten dan doe ik dat als IK dat wil en niet omdat ik niet aan de verwachtingen van zo'n stelletje mafkadavers te voldoen. Emoticon: Angry
Op zijn Rotterdams gezegd, ze kunnen voor mijn hol komen hangen voor het inregenen Emoticon: Yes!

spacer line  

Is dat afgunst voor je kafir zijn denk je Malam, dat ze zien hoe jij geniet van je vrijdeden ? Of denken ze je op deze manier op andere gedachten te brengen of te laten oprotten ?


"Bhinneka Tunggal Ika"

spacer line  

Malam is geen orang kapir, hij is een Moslim.
Voor zover ik weet ( ben Moslim, Indonesier, mijn ouder/voorouders streng in de leer(met Al Qur'an als basis) is de Islam en vele Moslim die ik ken erg tolerant.
bisa dicek of makemyday .

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Het is nog erger als dat ik dacht, vanmiddag na een openhartig gesprek achter gekomen.
Betaal je dan kan je gewoon open blijven (weliswaar verborgen voor de buitenwereld)
Blijkt dus dat de witjurken van de FPI gevoeliger zijn voor geld als voor hun religie Emoticon: Angry
Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 


On 15-08-2011 14:07 Malam wrote:
Het is nog erger als dat ik dacht, vanmiddag na een openhartig gesprek achter gekomen.
Betaal je dan kan je gewoon open blijven (weliswaar verborgen voor de buitenwereld)
Blijkt dus dat de witjurken van de FPI gevoeliger zijn voor geld als voor hun religie Emoticon: Angry
Meen je serieus dat je dit niet wist? Allah is Groot, Geld is nog GROTER...

Ik zat vanmiddag met een groep kennissen midden in Lokasari Plaza in Pasar Baru op het terrasje van Solaria in de buitenlucht en zonder achterlijke gordijntjes aan de lunch. Zo hoort het, als men wil vasten loopt men maar gewoon langs.. eventueel door de andere kant op te kijken. Ik ga echt niet roepen 'Hee, lekker eten hier!'.


Ho Lee Fuk


You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.88,040,793 topic views - 240,760 posts - 13,734 topics - 34,238 members - last post @ 19-01-2021 18:38 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

143,393,332 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com