indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (4 reactions)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

R7semyorka
User
spacer line
 

Beste Indahnesialezers,

Hierbij plaats ik mijn brief die ik wil verzenden naar de Nationale Ombudsman. Misschien hebben jullie nog tips of ideeŽn? We komen er niet uit.. De SVB is keihard.. Emoticon: Frustrated

Onderwerp: Mijn gepensioneerde vader woont in Nederland maar heeft volgens de SVB geen recht op zorgkostenverzekering.

Geachte Ombudsman,
Hierbij meld ik een probleem:
Mijn vader,... woont sinds 1951 in Nederland en heeft de Nederlandse staatsburgerschap. Hij is op 20-7-1941 geboren in voormalig Nederlands-IndiŽ. Hij wordt dit jaar 70 jaar.
Hij staat ingeschreven in het gemeentelijk burgerregister van Groningen.
In 2001 is hij in IndonesiŽ hertrouwd en heeft 3 kinderen. Sindsdien bezoekt hij IndonesiŽ, voornemens om in de toekomst te emigreren, 2 keer per jaar een korte periode. Wegens het voorkomen van hoge financiŽle onkosten (vliegtuigtickets) verbleef hij nadien voor een langere periode van 4 maanden.
De SVB heeft na onderzoek, in mei 2010 vastgesteld, dat hij volledig naar IndonesiŽ is verhuist en daar ook woont. Er is in bovengenoemde periode toen mijn vader 4 maanden in Indonesie verbleef, een rapporteur op bezoek geweest.
Maar hij woont niet in IndonesiŽ en is nog niet geimmigreerd.
Mijn vader is in beroep gegaan op het besluit van SVB Roermond. Zijn beroep werd ontvankelijk verklaard. Vanwege persoonlijke omstandigheden heeft hij het termijn overschreden om in beroep te gaan. Er is namelijk in bovengenoemde periode, toen hij 4 maanden in IndonesiŽ verbleef, een onderzoek gestart waardoor hij in die periode 400 euro per maand werd gekort op zijn pensioen. In totaal is hij 6 maanden gekort op zijn pensioen. Ook was er een sterfgeval in de familie. Bovendien kwam mijn vader ten tijde van het besluit van de SVB mťt financiŽle problemen, vollťdig gestressed en lamgeslagen terug uit IndonesiŽ en had amper tijd om te reageren.

Daarna heeft hij op verzoek van de SVB weer een beroep gedaan middels een schrijven met een gegronde reden waarom hij te laat was. Dit werd wederom ontvankelijk verklaard zonder opgave van reden. De konsekwentie van het genomen besluit van de SVB is, dat hij nu sinds juni 2010 uitgesloten is van o.a. het recht op in Nederland verzekerd te mogen zijn.
We zoeken al sinds vorig jaar juni naar een oplossing.
Om in IndonesiŽ een verblijfsvergunning te krijgen moet je verzekerd zijn. Om een verblijfsvergunning voor langere tijd in Indonesie aan te vragen eist de Immigratie & Naturalisatiedienst (IND) een ziektekostenverzekering. Ook heb ik geinformeerd naar de mogelijkheden voor een internationale zorgverzekering maar dit is vanwege de leeftijdacceptatie kwestie onmogelijk en onbetaalbaar.
U begrijpt dat mijn vader tussen wal en schipt valt. Hij kan nu geen kant uit en dit is een gevaarlijke situatie omdat hij al geruime tijd zonder zorgverzekering rondloopt.
Stel je voor dat hem nu wat overkomt wat zijn gezondheid betreft?
Ook na telefonisch contact tussen SVB en ons valt er niet te tornen aan het genomen besluit. De SVB Roermond gaf aan dat het verhaal anders wordt als er een nieuwe historie omtrent zijn situatie ontstaat c.q. wordt opgebouwd m.a.w. dat er nieuwe feiten komen. Toen ik vroeg naar welke feiten noemden ze o.a.:
ē dat zijn Indonesische vrouw naar Nederland komt
ē scheiding.
De SVB kan niet toezeggen wanneer het besluit dan teruggedraaid kan worden. Hij verblijft sindsdien zonder Zorgkosten verzekering in Nederland.
Problemen waar we tegenaan lopen zijn:
Mijn vader kan zich door het besluit niet verzekeren. Hij is 70 jaar, hart- en asthmapatient. Dit is een NOODGEVAL . Hij verblijft nu voornamelijk in Nederland en we kunnen NIETS doen. Mijn vader kan geen langdurige Indonesische (KITAS) verblijfsgunning verkrijgen OMDAT hij geen ziektekostenverzekering heeft.

Het kan toch niet zo zijn dat vanwege zoín besluit van SVB in een levensgevaarlijke situatie terechtkomt? Emoticon: Nooo

Het kan toch niet zo zijn dat het je als gepensioneerde in deze leeftijdscategorie zo onmogelijk wordt gemaakt om naar land van herkomst terug te gaan? Emoticon: Confused


barubagus
User
spacer line
 

Dit verhaal klinkt heel kafkakiaans.
De AOW uitkering kan en mag helemaal NIET gekort worden vanwege verblijf in een
land waar NL een verdrag heeft m.b.t die AOW.
Dit geldt niet voor een Bijstandsuitkering. Ook is iedereen VERPLICHT een ziektekosten
verzekering in NL te nemen, er is een acceptatie verplichting bij de zorgverzekeraars.
Dus al staan die niet te trappelen om een 70 jarige te verzekeren, ze moeten het wel.
Als u vader dit niet kan betalen is er een z.g zorgtoeslag.

Uw vader kan in eerste instantie een bijstand uitkering aanvragen.
Met deze uitkering is het echter moeilijk zoniet onmogelijk om een partner uit het buitenland te halen i.v.m met de inkomenseis vor gezinshereniging.

Wat die instanties meestal doen is ontmoedigen, ontmoedigen en nogmaals ontmoedigen.
Dat geldt voor de IND, SVB , socialedienst etc etc. Je moet tegenwoordig bijna een halve jurist zijn om al die regelstjes te bevatten. Probeer anders een pro deo advokaat.

Succes

BBpak ronald
User
User icon of pak ronald
spacer line
 

Het verhaal is inderdaad Kafkiaans.
Het gaat er niet om wat je rechten zijn, maar dat er een goede invalshoek gekozen wordt om de zaak aan te pakken. Een pro-deo advocaat is een goede optie, alsmede de rechtswinkel.
Wat altijd tegen gaat werken is dat je te laat was om beroep aan te tekenen.

Wat ook handig is is een goed dossier aanleggen. Het gaat de instanties om de feiten en niet de noodzaken. Over noodzaken gesproken: ook mensen zonder verzekering worden geholpen door het ziekenhuis. Overleg ook met de huisarts hoe hier mee om te gaan. Huisartsen zijn door een eed gebonden om te helpen, en de meeste zijn schappelijk.
Groningen? Ik woon daar....en heb wel contacten in de huisartsen/tandarsten wereld.


Ga staan waar geen plek is om te staan.

spacer line  

Treurig ik heb dit jaar ook zoveel problemen gehad toen ik verhuisd was en een kamer bij een kennis had gehuurd die een week later overleed waardoor ik op straat stond en weer terug naar breda ging.
Tot de dag voor mijn vertrek had ik er een dagtaak aan om alles weer op orde te krijgen.
Ook ik heb een advokaat moeten nemen en vele maatschappelijk werkers aan de gang gezet....dit kost de staat veel meer...maar heb weer woonruimte en alles met terugwerkende kracht betaald gekregen...
Zorg voor een advokaat die zich gespecialiseerd heeft op dit soort zaken is mijn advies...Yerun
User
User icon of Yerun
spacer line
 


Stel je voor dat hem nu wat overkomt wat zijn gezondheid betreft?
Zolang hij in Nederland is, wordt hij gewoon geholpen hoor, dus wat dat betreft is er eigenlijk helemaal niets aan de hand, ware het niet dat hij niet naar Indonesie kan om daar de laatst jaren van zijn leven te slijten.

Leg inderdaad een degelijk dossier aan met het hoe en wat en waarom het tot deze situatie gekomen is. Wie weet is er iemand die er meer verstand van heeft en er naar wil kijken om tot een oplossing te komen.

Het niets kunnen doen lijkt me toch zwaar overtrokken, noodgeval? Misschien, maar zoals ik al zei, al blijft hij in Nederland krijgt hij echt wel de zorg die nodig is hoor. Financiele afwikkeling is dan van latere zorg.

Bovendien, als hij nu toch al een jaar in Nederland is, dan is dit toch vrij eenvoudig aan te tonen door betaaltransacties op zijn naam? Dat is een extra dossier van een jaar waar ze niet omheen kunnen, dus alles terug zetten zoals het was lijkt mij een formaliteit? Ik zal de kern van de zaak wel missen, want zo makkelijk lijkt mij het.


Ho Lee Fuk

R7semyorka
User
spacer line
 

Beste lezers,

Bedankt voor jullie tips en opmerkingen.

Inderdaad een erg Kafka-eske situatie. Ik zal in ieder geval een dossier aanleggen. Ik laat mijn vader een afspraak maken met zijn huisarts om te overleggen hoe te handelen in geval van nood en zal een advocaat inschakelen.

Gisteren belde ik nog met JoHo Travel Centre omdat ik vragen had over de Oom (internationale) zorgverzekering. Mijn vader zou dan een premie van 400 euro per maand moeten betalen. En dan nog maar afwachten of hij door de screening komt zei ze. Ze zou nog uitzoeken hoe het zit met een Ďtravel iní verzekering maar achteraf blijkt dat dat alleen mogelijk als je in RI woont, en ingeschreven staat en Nederland bezoekt.
SVB Roermond gaf toen ik er een paar maand geleden weer naartoe belde, als reden voor het besluit dat: mijn vader hertrouwd is in RI, kinderen heeft en de laatste paar jaar regelmatig in RI is. Deze optelsom was de reden om het stop te zetten.

Een medewerker van Achmea Zilveren kruis zei dat elke Nederlander met pensioen die niet langer dan een jaar uit buiten Nederland verblijft verplicht is om een zorgverzekering te hebben.

De behulpzame mevrouw van JoHo center heeft zelfs nog contact opgenomen met de Sociale verzekeringsbank (remigratie Leiden.) Een medewerker zei dat het genomen besluit van SVB Roermond terecht is, als mijn vader niet langer dan 6 maanden in RI verbleef of inwoont bij zijn kinderen.

Dus ik heb ernstige twijfels waar het besluit van SVB op gebaseerd is, maar goed.

Trouwens ik kwam gisteren achter tijdens mijn dagelijkse Google research dat het een nogal actuele topic is, dat gepensioneerde senioren Nederlanders erg hoge bedragen moeten neertellen voor Internationale zorgverzekeringen. zie link:
www.nationaleombudsman-nieuws.(...)voor-nederlanders-in

Nou ja, ik ben die anaal- retentieve houding van dit soort instanties zat, Emoticon: Angry ik ga in gevecht.

Daarom stuur ik mijn brief naar de Nationale Ombudsman en naar de SKGZ.( Ombudsman geschillencommie zorgverzekeringen)


45havana
User
spacer line
 

Het is een triest geval,maar misschien komt het door onwetendheid.Als ik de postings goed gelezen heb is uw vader 70 jaar oud.Gehuwd in indonesie.Nu de vraag waarom hij dit wereldkundig heeft gemaakt en ook dat van de kinderen.Het is volgens mij als volgt;Als je in het buitenland verblijft en in nederland woont,moet je ook je sociale leven in nederland hebben want anders woon je niet in nederland.Met sociale leven wordt bedoelt dat je of kinderen,broers en zusters en vrienden hebt.Met het vermelden dat je in indonesie getrouwd bent en er ook kinderen hebt heeft hij als het ware zijn eigen glazen ingegooid.Bovendien is het zo dat als je na je 65e trouwt,je echtgenoot/e geen enkel recht heeft op je pensioen of nabestaanden pensioen en als zij jonger is dan 40 jaar al helemaal niet.Weet dus eigenlijk niet wat de meerwaarde is geweest om het huwelijk wereldkundig te maken.Koop desnoods een scheidingsakte in indonesie en overleg dat aan de svb.Is maar een suggestie.Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Als het hier puur om een AOW pensioen gaat en zelfs met aanvulling AIO (Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen) mag men maximaal 26 weken per jaar in het buitenland verblijven.

U geeft aan dat uw vader voorheen 2 keer per jaar ging en i.v.m. kosten 4 maanden in IndonesiŽ verbleef.
Als uw vader bijvoorbeeld in oktober, november en december in IndonesiŽ verbleef en vervolgens zijn verblijf daar heeft voort gezet in jan. feb. maart en april 2010 dan is het niet zo, dat hij 3 maanden van het jaar 2009 in het buitenland verbleef en vervolgens 4 maanden in het jaar 2010.
Dit wordt gezien als een aansluitend verblijf in het buitenland door de SVB.

Dit is te vinden op de SVB site.

Als u rond de jaarwisseling buiten Nederland bent, mag u niet langer dan het jaarlijkse maximum aantal weken wegblijven. U kunt dus bijvoorbeeld niet van september tot en met april buiten Nederland verblijven.

Dit zou dus in het geval van uw vader het addertje onder het gras kunnen zijn, ik geef een voorbeeld:
Uw vader is in jan. en feb. 2009 in IndonesiŽ geweest, hij besluit in november 2009 wederom naar IndonesiŽ te gaan voor iets meer dan 4 maanden dan heeft hij voor de SVB de maximale tijd overschreden, ondanks dat er 2 maanden van zijn verblijf in 2010 viel.
Kijk er eens naar of dit niet aan de hand is geweest, succes.

You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.91,856,658 topic views - 241,618 posts - 13,746 topics - 35,167 members - last post @ 20-06-2021 11:00 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2021
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

149,832,198 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com