indahnesia.com - Discover Indonesia Online

    
You are currently in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > View topic

17-01-2015 18:16 · [news] Three more bodies of AirAsia victims to Surabaya hospital  (1 reaction)
17-01-2015 01:23 · [news] Fuel prices lowered, again  (2 reactions)
17-01-2015 00:14 · [news] President dismisses Sutarman as national police chief  (0 reactions)
16-01-2015 12:44 · [news] Alleged terrorists shot dead three villagers in Poso  (3 reactions)
16-01-2015 02:15 · [news] Indonesia to execute six drug convicts  (0 reactions)

BintangJan
User
User icon of BintangJan
spacer line
 

Rob,

Je neemt me de woorden uit de mond.


Als je goed naar het verleden luistert, kun je de toekomst beter verstaan. Jika Anda mendengarkan dengan cermat ke masa lalu bisa masa depan lebih mudah dimengerti

spacer line  


On 17-02-2011 03:08 Mas Rob wrote:
Removed to prevent your adress from being spammed. Click this to go to the user profile. Yogya-Bali

Waar is toch die scherpe, frisse blik van je gebleven?

Kennelijk in de loop der jaren aan het vervagen .Of een beetje beroepsdeformatie ?
Aan de andere kant heb ik waardering voor Y-B , hij zegt niet zo maar dingen .

Dat het zijn eigen ervaringen is duidelijk , dat schreef hij elke keer .
Dat het niet geldt voor "alle" Indonesiers is ook duidelijk.

Ben wel geinteresseerd of die medelander een bule of een Indische achtergrond heeft .
Mijn sarung zal ook mss spontaan zakkken als ik zo'n tafereel zie .
Ik zie ook vaak pasangan campuran ( gemengde koppel) in de Malls van Jakarta waarvan ik zei tegen mijn vrouw , kijk es , kijk eens , een medelander .
Aan de andere kant het kan zijn dat hij echt bekeerd is ( de ware geloof gevonden) en niet alleen omdat hij echt van zijn moslima vrouw houdt.
In slecht geval omdat Cinta itu buta ( liefde is blind)..


bisa dicek of makemyday .

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Rob heeft natuurlijk gelijk, een beetje nuance is best op zijn plaats. Neemt niet weg dat YB wel gelijk heeft dat Indonesie geen land van melk en honing is. En YB wellicht wekelijks, zoniet maandelijks tegen de probleem gevallen aanloopt. Wel de realiteit. En moet zeker meegenomen worden in de discussie. Ik verbaas me telkens weer als iemand hier denkt met pensioen te kunnen. Al helemaal als er geen enkele binding is. Een vakantie geeft een volledig vertekend beeld, dat is echt iets anders dan hier wonen en werken. Enthousiasme voor het land als vakantie land begrijp ik nog wel. Maar deel uitmaken van een samenleving is werkelijk iets anders. Heel iets anders.


It's only kinky the first time.

paulana
User
spacer line
 

En toch kan deel uitmaken van die samenleving ook heel positief zijn, ondervinden wij al 9 jaar op Bali, na de eerste kennismaking met dit deel van RI


Om Swastiastu

Yogya-Bali
User
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

We gaan verder. Twee klienten vandaag ontmoet: een vrouw van 84 jaar en een man van 87 jaar. De eerste al jaren bedonderd door haar zoon die de helft van haar pensioen achterover drukt zonder dat ze het beseft; de tweede zijn gehele pensioen opgevreten door zoon en schoondochter (al meer dan 30 jaar). Oh wat is men toch sociaal en zorgt men goed voor elkaar. Dit zijn geen uitzonderingen, dit is eerder regel. Zoals Malam al aangeeft :
Dat bekent nog steeds niet dat Indonesische mensen anders zijn dan wij, ze zijn precies het zelfde, alleen ligt er nog steeds de nadruk om te overleven, dat maakt mensen niet sociaal, om het woord asociaal niet te gebruiken.
Ik ben het echter niet met hem eens als hij zegt:
Zolang het binnen de familie/vriendenkring is zijn ze onvoorstelbaar gastvrij en beleefd, daar kunnen wij westerlingen nog wat van leren.
Mar zo snel ze de voordeur achter zich dicht hebben getrokken dan zijn ze ieder gevoel van sociaal denken kwijt en hebben alleen maar overlevingsdrang zonder om zich heen te kijken.
Daarvoor hoeft men dus niet buiten de deur te zijn (zie mijn ervaring van vandaag); dat weet ik al vanaf 1985 toen ik een dergelijk geval voor het eerst meemaakte. Geld maakt mensen hier dol......en daar verkoopt men zijn eigen moeder voor.

Nogmaals: ik leef hier al decennia tevreden en verdien mijn geld beter dan in NL. Daarnaast is de vrijheid die ik hier geniet mij alles waard. Maar ik ga niets idealiseren.....nooit gedaan: niet in NL en niet in RI. Ik sluit mijn ogen nergens voor en maak volop deel uit van de samenleving. Maar word af en toe moe van degenen die denken even iets op te zetten en vervolgens alle raad van anderen in de wind slaan. Vorige week nog even met een andere longstayer (feitelijk teruggekeerde) doorgenomen wie van onze oude Nederlandse kennissen (expats dus) nog over zijn in RI na 15 jaar: welgeteld op Bali alleen maar 1 persoon (is allang Indonesier geworden qua nationaliteit), Sumbawa 0, Lombok 1 (ook van nationaliteit gewisseld), Yogya 9 Nederlanders. Het aantal dat met de noorderwind is vertrokken is legio, niet te tellen. De enigen die het nog wel eens een tijdje redden zijn AOW-ers en WAO-ers omdat ze niet meer hoeven te werken voor hun geld en hun kostje elke maand verzekerd is. Zelfs renteniers (dus rijk hier gekomen) vertrekken of overlijden vroegtijdig omdat hen al hun geld afhandig wordt gemaakt. Kijk even naar de topic: The pregnant umbrella-girl.paulana
User
spacer line
 

Toch, zijn er ook mensen die het hier als fijn en positief ervaren,
als het ware een warme deken die over je heen komt als je er voor open staat.
En daar hoef je echt geen rose zonnebril voor op te hebben of oogkleppen, maar gewoon jezelf zijn en niet laten beinvloeden. Je hart volgen en zien dat je alles hier goed op de rails krijgt.
Om Swastiastu

spacer line  


On 17-02-2011 15:33 Yogya-Bali wrote:
]Daarvoor hoeft men dus niet buiten de deur te zijn (zie mijn ervaring van vandaag); dat weet ik al vanaf 1985 toen ik een dergelijk geval voor het eerst meemaakte. Geld maakt mensen hier dol.. ....en daar verkoopt men zijn eigen moeder voor.

Malam schreef:
Dat bekent nog steeds niet dat Indonesische mensen anders zijn dan wij, ze zijn precies het zelfde, alleen ligt er nog steeds de nadruk om te overleven, dat maakt mensen niet sociaal, om het woord asociaal niet te gebruiken.
==========================================
Dus kan ik dan concluderen dat mensen die geen geld hebben om te kunnen overleven zulke capriolen deden ?
M.a.w mensen die een eigen inkomen hebben die voldoende is om te kunnen "overleven" het niet doen ?

Het vertekende beeld over Indonesia en de Indonesiers zijn te wijten aan de buitenlanders zelf.
Men kan verschillende redenen opnoemen.
1. Niet bekend zijn met de taal en adat .
2.Niet genoeg gesocialiseerd zijn met de bevolking.
3.Verschillende level zodat men niet met elkaar kan communiceren.
4.Alleen maar op een bepaalde plek woont .
5.Beroepsdeformatie
6.---------
Zijn er nog andere punten die erbij moeten ?

Ik woon al tig jaar in Ollanda , woonde in mijn studententijd in 3/4 provincies ( Eindhoven, Nijmegen, Tilburg, Enschede en Amsterdam .
Uiteindelijk tig jaar wonen in Amsterdam.
Heb toch de verschillen van de mensen in Ollanda ervaren , hun "karakter"trekken, hun "adat" .In Amsterdam kom ik mensen tegen uit "alle"hoeken van Ollanda .

En toch durf ik niet te "oordelen"of te pretenderen dat ik de Nederlandse volk goed kent , laat staan generaliseren.
Bij de buitenlanders was bekend dat Orang Belanda pelit zijn ( zunig in het kwadraat), mijn vrienden zijn niet pelit .
De eerste keer dat ik bij vreemden in Limburg kwam ( mijn vriend was in de kost bij een Limburgse familie ) werd ik ontvangen zoals een Indonesier hun gasten ontvangen.
Wat een gastvrijheid.

Het gaat mij niet wie in deze discussie gelijk heeft , het gaat om een balans te zoeken .
Mijn blik op Indonesia is relatief vertekend , meeraan de "roze blik" kant .
Niet dat ik de "andere kant"van Indonesia niet kent (al is het volgens verhalen of kranten) , ik heb dat niet benoemd omdat ik niet thuis ben bij de "andere" kant.bisa dicek of makemyday .

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Om Sid doe in Gods/Allah naam die blinddoek eens af, als IndonesiŽ zo'n land van honing en suikergoed zou zijn dan had je niet al jaren lopen te twijfelen om er naar terug te gaan, nog sterker dan had er geen haar op je hoofd er aan gedacht uberhaupt dit paradijs te verlaten. Emoticon: Bye byeelsbeth
User
spacer line
 

Volgens mij begrijp je Ome Sid niet helemaal, of wil je hem niet begrijpen.
Nergens (en ook nooit) schrijft Ome Sid dat Indonesie het land van milk and honey is.
Ik concludeer uit de postings van Om Sid dat hij zich een stuk terughoudender opstelt tegenover "de Nederlander" en de Nederlandse maatschappij", dan "jullie" over "de Indonesier" en de Indonesische maatschappij. Ik heb het idee dat hij zich veel meer bewust is van het feit dat de ťťn een land, een mens, op een heel andere manier kan bekijken dan de ander. Wat denk je hoe mensen uit andere culturen naar ons Westerlingen kijken? Die vinden onze volkomen losgeslagen normen barbaars. En wat mij betreft hebben ze daar op sommige vlakken absoluut een punt.
Zie toch eens in dat niet "zij" (alle niet westerse beschavingen) de uitzondering zijn, maar wij, ongeacht de waardering die je aan die beschaving wilt geven.
Ik vind Malam, excusez le mot, dat je hierboven nogal een kinderlijke opmerking maakt over het vertrek en de mogelijke remigratie van Om Sid. Maar het zal wel weer een grap zijn geweest..zieleffe
User
User icon of zieleffe
spacer line
 


Om Sid doe in Gods/Allah naam die blinddoek eens af, als IndonesiŽ zo'n land van honing en suikergoed zou zijn dan had je niet al jaren lopen te twijfelen om er naar terug te gaan, nog sterker dan had er geen haar op je hoofd er aan gedacht uberhaupt dit paradijs te verlaten.


Breek mijn bek niet open, eigenlijk dacht laat maar .
Nu er toch op gereageerd word, heb K het idee dat Om Sid niet verder kijkt dan zijn neus lang is, en het voor beeld van Jakarta als referentiekader neemt.

Want hoe zou dat toch komen dat er in het achterland zo slechter is, waar veel armoede en sampam en Jalan roesak vindt, maar in Jakarta alles mooie schoon is en de wegen goed bereid baar blijft.
Waar zou dat verschil toch vandaan komen.
Verders ga K er niet meer op in want het is duidelijk de Javanen zijn de vervangers van de kolonialisten, die hebben het van hen geleerdÖÖÖ
Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

spacer line  


On 18-02-2011 12:47 Malam wrote:
Om Sid doe in Gods/Allah naam die blinddoek eens af, als IndonesiŽ zo'n land van honing en suikergoed zou zijn dan had je niet al jaren lopen te twijfelen om er naar terug te gaan, nog sterker dan had er geen haar op je hoofd er aan gedacht uberhaupt dit paradijs te verlaten. Emoticon: Bye bye

Dan weet je te weinig (of eigenlijk niets ) wat mijn motivatie cq "aarzelingen"zijn .

Financieel en maatschappelijk gezien ( ikut gonceng) zal ik daaro beter hebben dan in mijn Nederlandse situatie.
Zelf die vorstelijke AOW uitkering zou ik niet eens nodig hebben .
Dat ik het meekrijg is meegenomen en dat heb ik ook verdiend ( opgebouwd).


bisa dicek of makemyday .

spacer line  


On 18-02-2011 14:33 elsbeth wrote:
Volgens mij begrijp je Ome Sid niet helemaal, of wil je hem niet begrijpen.
Nergens (en ook nooit) schrijft Ome Sid dat Indonesie het land van milk and honey is.
.

Tenk joe verie muts. Emoticon: Yes!

Beste E , begrijpend lezen is ook niet voor iedeeenn weggelegd .
Wat Om Malam betreft , hij maakt gewoon grapjes . Toch ?


bisa dicek of makemyday .

spacer line  


On 18-02-2011 16:58 zieleffe wrote:

[quote removed]


[url=http://i157.photobucket.com/albums/t45/hanux/jakarta.jpg]
Breek mijn bek niet open, eigenlijk dacht laat maar .
Nu er toch op gereageerd word, heb K het idee dat Om Sid niet verder kijkt dan zijn neus lang is, en het voor beeld van Jakarta als referentiekader neemt.

Het is omdat ik niet al te grof wil overkomen of niet gelijk internetvijanden wil hebben , anders zou ik minder terughoudender zijn dan sommigen het hier over de Indonesiers hebben.

En Ziel , eerlijk is eerlijk , mijn hidung (neus)pesek is per defenitie korter dan een Nederlandse neus(gok).
Zo had de Heere mij geschapen.
Zou dat de reden zijn dat "jullie" het beter en verder kunnen kijken ?????


bisa dicek of makemyday .

paulana
User
spacer line
 


Op 18-02-2011 14:33 schreef elsbeth:
Volgens mij begrijp je Ome Sid niet helemaal, of wil je hem niet begrijpen.
Nergens (en ook nooit) schrijft Ome Sid dat Indonesie het land van milk and honey is.
Ik concludeer uit de postings van Om Sid dat hij zich een stuk terughoudender opstelt tegenover "de Nederlander" en de Nederlandse maatschappij", dan "jullie" over "de Indonesier" en de Indonesische maatschappij. Ik heb het idee dat hij zich veel meer bewust is van het feit dat de ťťn een land, een mens, op een heel andere manier kan bekijken dan de ander. Wat denk je hoe mensen uit andere culturen naar ons Westerlingen kijken? Die vinden onze volkomen losgeslagen normen barbaars. En wat mij betreft hebben ze daar op sommige vlakken absoluut een punt.
Zie toch eens in dat niet "zij" (alle niet westerse beschavingen) de uitzondering zijn, maar wij, ongeacht de waardering die je aan die beschaving wilt geven.
Ik vind Malam, excusez le mot, dat je hierboven nogal een kinderlijke opmerking maakt over het vertrek en de mogelijke remigratie van Om Sid. Maar het zal wel weer een grap zijn geweest..Ben het volkomen eens met wat Elsbeth schrijft.

Malam daarover maak je geen grappen, jij hebt het in RI toch ook volkomen naar je zin
of vergis ik me, als ik me niet vergis vind ik het een misplaatste grap. Ook dat mag geschreven worden denk ik.

Ben het met Ome Sid eens als hij schrijft:

Het vertekende beeld van Indonesie en zijn inwoners is te danken aan de buitenlander
zelf! dat maak je toch altijd weer mee, de buitenlander vindt zichzelf meer en beter
ja en dan wordt hij /zij geript door de lokale mensen. Respect tonen tegenover een andere cultuur en je krijgt dat respect dubbel en dwars terug, anders hou je het hier niet vol dan moeten ze je niet en hoe dat is wil niemand meemaken, dat je alleen in het donker even buiten kan zitten (buurman) hoorde hij een brommer als een speer naar binnen
.


Om Swastiastu

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 18-02-2011 14:33 elsbeth wrote:
Volgens mij begrijp je Ome Sid niet helemaal, of wil je hem niet begrijpen.
Nergens (en ook nooit) schrijft Ome Sid dat Indonesie het land van milk and honey is.
Ik concludeer uit de postings van Om Sid dat hij zich een stuk terughoudender opstelt tegenover "de Nederlander" en de Nederlandse maatschappij", dan "jullie" over "de Indonesier" en de Indonesische maatschappij. Ik heb het idee dat hij zich veel meer bewust is van het feit dat de ťťn een land, een mens, op een heel andere manier kan bekijken dan de ander. Wat denk je hoe mensen uit andere culturen naar ons Westerlingen kijken? Die vinden onze volkomen losgeslagen normen barbaars. En wat mij betreft hebben ze daar op sommige vlakken absoluut een punt.
Zie toch eens in dat niet "zij" (alle niet westerse beschavingen) de uitzondering zijn, maar wij, ongeacht de waardering die je aan die beschaving wilt geven.
Ik vind Malam, excusez le mot, dat je hierboven nogal een kinderlijke opmerking maakt over het vertrek en de mogelijke remigratie van Om Sid. Maar het zal wel weer een grap zijn geweest..


Elsbeth, laat Om Sid en Malam maar, wij kennen elkaar al jaren en zijn het vaker niet met elkaar eens, maar met veel wederzijds respect, dus Elsbeth niet gelijk gaan steigeren.Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

De vergelijking Nederland IndonesiŽ gaat helemaal niet op, nog erger er zijn totaal geen raakpunten.
De stelling van Om Sid

"Het vertekende beeld van Indonesie en zijn inwoners is te danken aan de buitenlander
zelf!"

Dit slaat absoluut nergens op, zou Om Sid zeggen, "Het beeld wat een Westerling t.a.v. IndonesiŽ en zijn inwoners heeft wordt gevormd door hun eigen achtergrond" dan zou dat beter op zijn plaats zijn.

De vooroordelen waarover Om Sid het heeft en die hij in de praktijk in Nederland anders ervaren heeft, zijn mij ook overkomen in IndonesiŽ dat ter zijde.

Het feit dat Om Sid zegt ik woon al zo lang in Nederland en van mij zal je niets horen want ik kan en wil daar als geboren IndonesiŽr niet over oordelen.
Zou iemand uit kunnen leggen als, ja luister is, je bent een Nederlander en je verblijft dan wel in IndonesiŽ maar je moet gewoon je waffel houden en niet oordelen neem een voorbeeld aan mij.

Ik denk dat het zo niet werkt, allereerst zijn Nederlanders heel open en staan ook open voor kritiek op Nederland.
Om Sid zal niet snel enige kritiek op Nederland hebben, dat is not done voor een geboren IndonesiŽr, mijn eigen vrouw staat daar wat anders tegen over, een geboren Indonesische die de vinger haar fijn op de zere plekken kan leggen van zowel IndonesiŽ als Nederland en dat ook niet onder stoelen of banken steekt.

Ik vindt het ook zwak dat veel forummers te pas en te onpas zeggen, "he je zit daar al 3 jaar wat wil je nu" dat heb ik Om Sid nog nooit horen zeggen, maar ja die kent Malam ook een beetje hahahaha.
Ik zal het nogmaals zeggen, ik heb het hier naar mijn zin, maar ik zie veel misstanden en onbegrijpelijke dingen en dat is niet allemaal omdat ik het van uit een westerse achtergrond bekijk.
Ik heb de laatste 3 jaar mijn mening over IndonesiŽ en zijn inwoners behoorlijk bij gesteld.
Ook de IndonesiŽr ziet de misstanden is mij opgevallen, maar vaak wordt het afgedaan met de machteloze uitdrukking dat het hun nasib is.

Ik val na 3 jaar nog van de ene in de andere verbazing en daar geef ik mijn mening over, daar is Om Sid het vaak niet mee eens, maar hij geeft zelf toe dat hij IndonesiŽ enigszins door een roze bril ziet, ja voor mij is dat niet meer dan logisch en maakt de discussie met Om Sid extra leuk.
IndonesiŽ is geen land van honing en suikerbeestjes, niet voor westerlingen en ook niet voor de IndonesiŽrs zelf, armoe troef en dit heeft niets te maken met mijn westerse kijk op IndonesiŽ, het zal duidelijk zijn dat er miljoenen Indonesische moeders zijn die hun kinderen ťťn maaltijd rijst met een ei per dag te eten kunnen geven er precies zo over denken als deze westerling.

Dan hebben we nog de ijzeren discipline van de imams, de corruptie en de uitzichtloosheid van de jeugd.
Als we daar niet over mogen praten of zoals Om Sid vaak doet, ontkennen dat het zo is dan zijn we heel snel klaar en sluiten de ogen voor de werkelijkheid.
Dan blijft er over het beeld dat veel medeforummers hier van IndonesiŽ willen schetsen, IndonesiŽ is een prachtig land, het is goedkoop voor westerlingen, de bevolking is het liefste en meest gastvrije volk op aarde.
Welnu als we dat beeld willen ventileren voor vakantie gangers dan zeg ok.
Mensen die zich na een vakantie van 3 weken op Bali hals over kop willen emigreren, zal ik blijven waarschuwen, bezint eer gij begint.

En Paulana, om jou ook gelijk antwoord te geven, grijp ik even terug op YB, de situatie waar jij en ik in zitten en nog velen die in IndonesiŽ zitten zonder te hoeven werken voor een dagelijkse boterham is totaal anders.
Mensen die hier een werkend bestaan op willen bouwen lopen tegen bijna onoverkomelijke problemen aan en ik denk dat er heel veel berooid en teleurgesteld na een bepaalde periode naar huis terug keren, dat is OOK Indonesie.

spacer line  

Nu wordt het leuk .
Mijn reactie plaats ik onder van M.


On 19-02-2011 04:03 Malam wrote:
De vergelijking Nederland IndonesiŽ gaat helemaal niet op, nog erger er zijn totaal geen raakpunten.
De stelling van Om Sid

"Het vertekende beeld van Indonesie en zijn inwoners is te danken aan de buitenlander
zelf!"
===========================================================
Dat heb ik beargumenteerd.
Een buitenlander die de moeite neemt om de cultuur en de adat van de Indonesiers te bestuderen (en met open mind) zal niet snel gaan generaliseren.
De omgeving waar hij verkeert (op economisch en sociaal nivo ) kan ook medebepalend zijn.
Voorbeeld : ik ben buitenlander in Nederland.
Heb bijna 10 jr "gestudeerd" zonder stufi ( van Nld-R.I) , heb kennis gemaakt met studentenleven in 4 provincies , ook met de arbeiders tijdens zomervakanties.
Heb gewerkt in een multinationaal , m.a.w heb veel te maken met veel Nederlanders .Voordat ik de grappen van Andre van Duin , Freek de Jong , of Herman Finkers kan begrijpen en waarderen heeft het bijna 10 jaar geduurd .
Na > 40 jr "Ollanda" en Nederlandse schoonfamilie en vrienden kan ik wel zeggen dat ik de Nederlanders ken , en toch ga ik hiero niet alleen maar de "negatieve"kant beschrijven.
In een half lege fles zie ik altijd een half volle fles.


***Dit slaat absoluut nergens op, zou Om Sid zeggen, "Het beeld wat een Westerling t.a.v. IndonesiŽ en zijn inwoners heeft wordt gevormd door hun eigen achtergrond" dan zou dat beter op zijn plaats zijn.
===================================================================
Gedeeltelijk eens , alleen ik vraag me af als een Jean Plebs uit Lollebroek in een derde wereldland reizen of verblijven vaak net doen alsof ze beter zijn dan de "locals".
Heb ik gezien in verschillende 3-4 * hotels in Indonesia , dat je zelf "schaamde" omdat je ook uit "ollanda"kwam.


**De vooroordelen waarover Om Sid het heeft en die hij in de praktijk in Nederland anders ervaren heeft, zijn mij ook overkomen in IndonesiŽ dat ter zijde.
===============================================================
Goed dat je het ook geconstateerd hebt.
Dus in feite zijn de Indonesiers ook mensen zoals de Nederlanders .


***Het feit dat Om Sid zegt ik woon al zo lang in Nederland en van mij zal je niets horen want ik kan en wil daar als geboren IndonesiŽr niet over oordelen.
===================================================================
Hier heb je een beetje mis.
Het feit dat ik hier, vaak alleen en vaak tegen de "heersende" gedachten te reageren is bekend.
Ik doe het zo subtiel mogelijk ,
Na >40 jaar heb ik ook mijn mening en oordeel , ik plaats het vaak als er een aanleiding is en vaak als een soort spiegel , de andere kant van de medaille .


***Zou iemand uit kunnen leggen als, ja luister is, je bent een Nederlander en je verblijft dan wel in IndonesiŽ maar je moet gewoon je waffel houden en niet oordelen neem een voorbeeld aan mij.
===========================================
Heb ik niet geschreven,
Dan ben ik dezelfde als de Nederlanders die dat zeggen tegen de buitenlanders als ze assertief zijn en hun eigen manier van leven willen leiden zolang het binnen de grenzen van de wet is.
bisa dicek of makemyday .

paulana
User
spacer line
 

Hi Malam

Waarom willen Nederlanders ea een werkend bestaan opbouwen in RI?
Onoverkomelijke problemen om een job te vinden heb je in Nederland ,waar je met 25 jaar al te oud bent .en ze dan ook nog iemand met veel ervaring zoeken in Duitsland ook. Ik ben niet naar Indonesie gekomen om te werken mijn jaren zitten erop, maar wel ben ik gevraagt door hotels hier in de omstreek, die niet letten op leeftijd maar op andere zaken bv talenkennis. Maar ik heb veel bewondering voor diegenen die het wel lukt, bv de beheerder van dit forum die een goed bestaan aan het opbouwen is ,
zich niet uit het veld laat slaan en zeker ook met problemen te kampen heeft gehad.
Ook dat is Indonesie


Om Swastiastu

spacer line  

vervolg :
Malam schreef:
Ik denk dat het zo niet werkt, allereerst zijn Nederlanders heel open en staan ook open voor kritiek op Nederland.
===================================================================
Dat wordt gezegd en geschreven.
Ondanks dat ga ik niet zo maar in discussie met de Nederlanders.
En niet met de "ouderen" , ik kijk ook met wie , anders heeft het geen nut .


Om Sid zal niet snel enige kritiek op Nederland hebben, dat is not done voor een geboren IndonesiŽr, mijn eigen vrouw staat daar wat anders tegen over, een geboren Indonesische die de vinger haar fijn op de zere plekken kan leggen van zowel IndonesiŽ als Nederland en dat ook niet onder stoelen of banken steekt
===================================================================
Dan ken je mij niet . Emoticon: Yes!
Alleen doe ik het anders en niet zo maar mensen aanspreken.
Het werkt contraproductief als ik in gesprek ben met iemand en dan allerlei zaken naar voren brengen die de andere persoon niet leuk vindt of kwetsend kan zijn .
In het vorigeeeuw heb ik vaak gediscussieerd met mijn medestudenten , vlak na de flowerpower beweging.In disputen, sociteit , kroegen .
En het gaat echt pittig aan toe en zeker als er te veel gezopen werd
Ik heb soms voorsprong omdat ik niet drink , dus nuchter bleef.Ik zal het nogmaals zeggen, ik heb het hier naar mijn zin, maar ik zie veel misstanden en onbegrijpelijke dingen en dat is niet allemaal omdat ik het van uit een westerse achtergrond bekijk
===========================================================
Ik denk dat universele waarden en normen overal gelijk is .
Jatten is jatten, corruptie is corruptie, vriendendienst ook etc etc .


Ik heb de laatste 3 jaar mijn mening over IndonesiŽ en zijn inwoners behoorlijk bij gesteld.
=================================================================
Dat is logisch , moet je ook doen.
Het is een proces van adaptie ( wij zeggen akulturasi) , en kwestie van knopen tellen.
Of je verder wil accepteren, conformeren, of afwijzen = raakt je geisoleerd is n.m.m kwestie van kosten en baten principe.Ook de IndonesiŽr ziet de misstanden is mij opgevallen, maar vaak wordt het afgedaan met de machteloze uitdrukking dat het hun nasib is.
====================================================================
Ze zijn ook mensen , geef je hun een trap dan zeggen ze AU , hebben ze te weinig geld voor eten , dan hebben ze honger , geen geld voor schoolgeld , dan kunnen de kinderen niet naar school.
Ze zullen ook kwaad worden , alleen zijn ze soms een beetje apatisch (vind ik dan) , en het is ook lot . Komt soms fatalistisch over , aan de andere kant is het ook de weg van de minste weerstand .
Anders wordt je helemaal gek , sommigen worden ook gek , en doen rare dingen om te overleven.


Ik val na 3 jaar nog van de ene in de andere verbazing en daar geef ik mijn mening over, daar is Om Sid het vaak niet mee eens, maar hij geeft zelf toe dat hij IndonesiŽ enigszins door een roze bril ziet, ja voor mij is dat niet meer dan logisch en maakt de discussie met Om Sid extra leuk.
===================================================================
Terwijl we toch naar dezelfde fenomeen kijken , ik zie een halve volle fles en Om M een half lege fles.

***IndonesiŽ is geen land van honing en suikerbeestjes, niet voor westerlingen en ook niet voor de IndonesiŽrs zelf, armoe troef en dit heeft niets te maken met mijn westerse kijk op IndonesiŽ, het zal duidelijk zijn dat er miljoenen Indonesische moeders zijn die hun kinderen ťťn maaltijd rijst met een ei per dag te eten kunnen geven er precies zo over denken als deze westerling.
================================================================
Dese half westeling/londho ( ik woon al >40 jr in Ollanda) zie het ook wel.
Praat vaak met mijn eigen landgenoten die het niet breed hebben, pekerja's , satpam, tukang beca , havenarbeiders ( Sunda Kelapa).
Aan de andere kant hebben de huidige Indonesiers het beter dan pakweg 40-50 jaar geleden.
Wat Malam ziet en ervaart is een momentopname van pakweg 15 jaar , waarvan de laatste 3 jaren echt er tussen in geleefd te hebben.


Dan hebben we nog de ijzeren discipline van de imams, de corruptie en de uitzichtloosheid van de jeugd.
===================================================================
Invloed van de imams ?
Over welke imams heb je hier ?
De kampong imams ? Er zijn verschillende soorten imams , van verschillende kalibers.
Zelfs van de nationale imams kan alleen een paar waarvan ik zeg , daar wil ik een paar uren van mijn kostbaretijd investeren , is de moeite waard .
Uitgezonderd een klein deel van de fundi's in West Java hebben de kampung imams geen macht .Vandaar dat sommige groepen hun wil willen opdringen bij de grote massa.
PS : je zit ook op een verkeerde plek.
West Java was ooit de geboorte grond van Darul Islam
Als je meer richting de beshaafde wereld Emoticon: Wink woont (Jakarta bijvoorbeeld) , dan weet ik zeker dat je een andere kijk zal hebben. .**Als we daar niet over mogen praten of zoals Om Sid vaak doet, ontkennen dat het zo is dan zijn we heel snel klaar en sluiten de ogen voor de werkelijkheid.
==================================================================
Nou nou , wie ben ik om dat te kunnen doen.
Ik gebruik hier mijn recht om te kunnen reageren , eventueel verduidelijking geven , meepraten in topics waar ik denk (hoeft niet zo te zijn ) een bijdrage te kunnen leveren.


**Dan blijft er over het beeld dat veel medeforummers hier van IndonesiŽ willen schetsen, IndonesiŽ is een prachtig land, het is goedkoop voor westerlingen, de bevolking is het liefste en meest gastvrije volk op aarde.
===========================================================
Dat is ook de andere kant van Indonesia


En Paulana, om jou ook gelijk antwoord te geven, grijp ik even terug op YB, de situatie waar jij en ik in zitten en nog velen die in IndonesiŽ zitten zonder te hoeven werken voor een dagelijkse boterham is totaal anders.
Mensen die hier een werkend bestaan op willen bouwen lopen tegen bijna onoverkomelijke problemen aan en ik denk dat er heel veel berooid en teleurgesteld na een bepaalde periode naar huis terug keren, dat is OOK Indonesie.
=================================================================
Omdat ik weet hoe de andere kant is , ben ik nu al bezig om mezelf voor te bereiden als parttime migrant.
Insyaallah kan ik over een paar jaar van mijn verdiende pensioen genieten.

bisa dicek of makemyday .

spacer line  


On 19-02-2011 09:39 paulana wrote:
ik heb veel bewondering voor diegenen die het wel lukt, bv de beheerder van dit forum die een goed bestaan aan het opbouwen is ,
zich niet uit het veld laat slaan en zeker ook met problemen te kampen heeft gehad.

Ik heb ook respect voor de jongeren die risico durven nemen.
Over de eigenaar van deze forum kan ik alleen zeggen , hij heeft het gemaakt , de richting zit goed.
Kan me nog heugen hoe hij zijn eerste reiservaringen in 1998(?) beschreef in Jakarta .
Een jong broekie, net van de Havo . Door vol te houden en te leren is hij nu gekomen op zijn verdiende plaats .bisa dicek of makemyday .

paulana
User
spacer line
 


Prima antwoord bravo Ome Sid
Niets tegen Malam integendeel, maar uw voorbereidingen om terug te keren
deden alle migranten dat maar zo.


Om Swastiastu

zieleffe
User
User icon of zieleffe
spacer line
 

K moet ook eerlijk zijn, ben vanaf 2006 niet meer in IndonesiŽ geweest.
(dat heeft zijn oorzaak dat heb K al eens uitgelegd)
Dus over de laatste 4 jaren kan K alleen oordelen wat er ook over geschreven wordt.
(U weet dat K veel het internet afsurft, waardoor je toch veel aan de weet komt)
De 10 jaren dat K IndonesiŽ ken, heb ik moeten constateren dat het een moeilijk leven daar is, door hun eigen veroorzaakt.
Je kan als je geld hebt daar alles kopen, dan heb je het goed, maar je moet dan wel je ogen sluiten over de ellende die je te zien krijgt.

Daar kunnen toeristen niets over oordelen want die worden van hotel tot hotel verplaatst, en die zien alleen de mooie kanten van IndonesiŽ.
Door mijn vriendin ben k er ook achter gekomen dat ze maar weinig levens ervaringen heeft opgebouwd, waardoor hun met een heel andere kijk op hun eigen land beoordelen.
Het vergelijken kan je niet want dat is appels met peren vergelijken, maar toch waarom zo land er uit ziet zoals het daar is komt door de verkeerde krachten die daar heerst.

Nu is niet alleen IndonesiŽ een land waar je de rotte appels ziet hangen, gisteren toevallig naar een documentere gezien van Egypte.
Wat is het daar in de binnen landen, een bende vuil op straat en wat K er van zag 100X erger dan IndonesiŽ .
De wegen niet geasfalteerd, niets geÔnvesteerd in infrastructuur.


Dat is de laatste jaren wel gedaan in IndonesiŽ.
Jalan Tol zijn er bij gekomen,in en rond om hoofdsteden, hebben ze aardig wat geÔnvesteerd in Mallís hoge appartementen complexen, en nieuwbouw complexen die voor de gewone vrouw/man niet te betalen valt.
Maar goed, er zijn daardoor werkgelegenheid gecreŽerd, en gelukkig door hun levensstijl niet zo materialistischToch kan je de ogen niet sluiten wat er nu in de Arabische landen gebeurd.
Het zou zo maar ook kunnen overslaan, als je de mensen steeds meer in de klem zet, zonder eten of middelen van bestaan.
Vooral als je nu ziet hoe de voedsel duurte grotere proporties gaan aannemen.
Als daar de vlam in de pijp vliegt, dan kan je er op rekenen dat je er niet zo afbrengt als in het verleden.
De jeugd gaan ook hun eisen verhogen en opeisen en terecht, want die viezeriken van die ouwe lullen hebben de mensen te veel afgenomen, waardoor ze nu gaan ontdekken dat er wel een wereld met welvaart bestaat.

K had het al voorspelt vooral die Kadaffie die tent bewoner, gaat er aan geloven.
WAT MIJ NU ZO VERBAAST HOE HET WESTEN GEEN RAAD WEET HIER MEE OM TE GAAN.
Ze weten zich niet te uiten, en ben nu benieuwd waar dat het naar toe leid.
Word de schaarste het probleem?, of kan de democratie in die landen een verhoging van economische vooruitgang brenge, waardoor het westen hun producten kunnen afzetten.
Vooral China zal hierbij baat bij hebben.
Want de afzetmarkten zal voor hen hun economie op pijl kunnen houdenÖÖÖ Emoticon: Wink Emoticon: Wink Emoticon: Cooool Emoticon: StupidVerdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

paulana
User
spacer line
 

Hallo Om Ziel, even over Kadaffie

Kadaffie had in tegenstelling tot andere Noord Afrikaanse Landen de inkomsten met de bevolking gedeeld.Je schrijft dat het Westen er niet mee om kan gaan en dat het je verbaast, dat ligt niet aan Kadaffie maar aan het zelfvertrouwen van de Westerse politiekers, die hem niet voor serieus genomen hebben.

Kadaffie heeft zijn eigen bevolking meer geboden als de andere landen.
En wie er nu demonstreert is niet zo zeer de Lybiers maar de gastarbeiders een andere generatie.


Om Swastiastu

zieleffe
User
User icon of zieleffe
spacer line
 

Dan begrijp K het ook hoe triomfantelijk hij door Tripoli door zijn aanhang is gereden.
Maar het frappante er van is, dat hij de Internet afsluit, zodat er geen Communicaties zijn onder de onderdanen.
Wie vertrouwd hij dan nog?????
Maar toch het is overal nu in de Arabische wereld aan de gang tot Koeweit aan toe. Emoticon: Cooool Emoticon: Stupid Emoticon: Frustrated


En als het zo gaat, (wat al eens hier en daar over geschreven is) het zelfde wordt als IndonesiŽ dan komen de mensen van de regen in de drup. Emoticon: Shut up! Emoticon: Sadley Emoticon: So funnyVerdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 19-02-2011 09:39 paulana wrote:
Hi Malam

Waarom willen Nederlanders ea een werkend bestaan opbouwen in RI?
Onoverkomelijke problemen om een job te vinden heb je in Nederland ,waar je met 25 jaar al te oud bent .en ze dan ook nog iemand met veel ervaring zoeken in Duitsland ook. Ik ben niet naar Indonesie gekomen om te werken mijn jaren zitten erop, maar wel ben ik gevraagt door hotels hier in de omstreek, die niet letten op leeftijd maar op andere zaken bv talenkennis. Maar ik heb veel bewondering voor diegenen die het wel lukt, bv de beheerder van dit forum die een goed bestaan aan het opbouwen is ,
zich niet uit het veld laat slaan en zeker ook met problemen te kampen heeft gehad.
Ook dat is Indonesie


Moet ik hier op in gaan paulana???????
Misschien een ťťnling die het heeft gered en de rest???????
Heb je nog meer argumenten?
Of heeft de liefde voor Bali jouw ook zo blind gemaakt dat ook jij de werkelijkheid uit ogen verliest??????

You have to be logged in to post a message. You can login by clicking here.
If you do not have an account yet, you can register yourself here.79,672,034 topic views - 236,682 posts - 13,710 topics - 28,458 members - last post @ 21-02-2020 14:25 CET

Created by indahnesia.com · feedback & contact · © 2000-2020
Other websites by indahnesia.com: ticketindonesia.info · kamus-online.com · indonesiepagina.nl · suvono.nl

129,997,525 pageviews Discover Indonesia Online at indahnesia.com